Κάνε το Τεστ
ενσυνειδητότητα, τι είναι η ενσυνειδητότητα, ενσυνειδητότητα και άγχος, ενσυνειδητότητα και ψυχοθεραπεία, τεχνικές ενσυνειδητότητας, οφέλη ενσυνειδητότητας

Η ενσυνειδητότητα ως εργαλείο αυτοβελτίωσης

Ενσυνειδητότητα και εξέλιξη του εαυτού

Η ενσυνειδητότητα είναι μιας μέθοδος που σας βοηθά να κατανοήσετε τον εαυτό σας και να μπορέσετε να εξελιχθείτε. Παρατηρείτε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις του σώματος με μη επικριτικό τρόπο. Η ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι είστε συγκεντρωμένοι στο παρόν επειδή είναι η μοναδική στιγμή που μπορείτε συνειδητά να κατανοήσετε.

Η ενσυνειδητότητα χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία για να προάγει την καλή ψυχική και σωματική υγεία.

Ποιους βοηθά η ενσυνειδητότητα;

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε, ειδικά τους ανθρώπους που αναζητούν την αυτοβελτίωση. Βοηθά τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης βοηθά σε προβλήματα σωματικής υγείας που προκαλούνται ή προκαλούν θέματα ψυχικής υγείας.

Ενσυνειδητότητα και αντιμετώπιση άγχους

Η ενσυνειδητότητα βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα συμπτώματα του άγχους στην καθημερινότητά τους και να τα μειώσουν. Οι άνθρωποι μαθαίνουν τεχνικές ενσυνειδητότητας και μπορούν να ανακουφιστούν από το στρες.

Ενσυνειδητότητα και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μαθαίνει στους ασθενείς νέες δεξιότητες. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν και δουλεύουν για να κατανοήσουν την αξία της αλλαγής και της αποδοχής και πως αυτά βοηθούν στην επούλωση.

Ο στόχος είναι κάποιος να μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα συναισθήματά του, να είναι πιο ανθεκτικός στο άγχος και να αλληλεπιδρά με τους άλλους με αποτελεσματικούς τρόπους.

Η αποδοχή και η δέσμευση σας βοηθούν να μάθετε πως η ενσυνειδητότητα συμβάλλει στην κατανόηση των συναισθημάτων. Μαθαίνετε να είστε παρόντες  σε κάθε στιγμή  και να μην αφήνετε τη ζωή σας να εξελίσσεται αυτόματα.

Επίσης βοηθά να διαχειρίζεστε τον πόνο καθώς μπορείτε να αποσπάσετε τις σκέψεις που τον περιβάλλουν. Όταν οι σκέψεις διαχωρίζονται από τα συναισθήματα, τα συναισθήματα σταδιακά υποχωρούν. Μπορείτε να αξιολογήσετε την κατάστασή σας με πιο λογικό τρόπο και να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Η ενσυνειδητότητα βοηθά να κατανοήσετε τις διαφορετικές καταστάσεις του μυαλού ανάλογα με τη διάθεσή σας. Μπορείτε να μάθετε πώς να αλλάξετε τις συμπεριφορές σας ανάλογα με τον τρόπο σκέψης. Η διαδικασία ξεκινά με απλές ασκήσεις ενσυνειδητότητας. Τελικά, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας επικεντρώνονται στην αρνητική διάθεση βοηθούν να επεξεργαστείτε τις σκέψεις για την θλίψη που νιώθετε και τις πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση που βρίσκεστε.

Τεχνικές ενσυνειδητότητας

Υπάρχουν πολυάριθμες τεχνικές ενσυνειδητότητας που βοηθούν στην σύνδεση με τον εσωτερικό μας εαυτό και την αυτοβελτίωση. Δεν έχει σημασία τι κάνετε, μπορείτε να το κάνετε ενσυνείδητα. Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι να αναπτύξετε μια συμπεριφορά ενσυνειδητότητας σε όλες τις πτυχές της ζωής σας.

Δεν υπάρχει μια μόνο τεχνική ενσυνειδητότητας, αλλά ο στόχος της είναι να επιτύχετε την ηρεμία παρατηρώντας τις σκέψεις και τις αισθήσεις  σας χωρίς κριτική. Με αυτό τον τρόπο το μυαλό επικεντρώνεται στην παρούσα στιγμή. Όλες οι τεχνικές ενσυνειδητότητας είναι μια μορφή διαλογισμού.

Διαλογισμός: καθίστε κάπου ήσυχα και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας ή σε μια λέξη ή σε ένα μάντρα που θα επαναλαμβάνετε σιωπηλά. Επιτρέψτε σε όλες τις σκέψεις σας να κυλούν χωρίς κριτική και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Αισθήσεις του σώματος: παρατηρήστε τις αισθήσεις στο σώμα σας όπως η φαγούρα ή το μούδιασμα χωρίς να τις κρίνετε και αφήστε τις να περάσουν. Παρατηρήστε κάθε τμήμα του σώματός σας από τα πόδια μέχρι το κεφάλι.

Ερεθίσματα: παρατηρήστε τους ήχους, τις μυρωδιές, την αφή. Δώστε όνομα σε κάθε αίσθηση χωρίς κριτική.

Συναισθήματα: επιτρέψτε στα συναισθήματά σας να είναι παρόντα χωρίς κριτική. Δώστε όνομα στα συναισθήματά σας, όπως χαρά, θυμός, απογοήτευση. Αποδεχτείτε τα χωρίς κριτική και αφήστε τα να φύγουν.

Έλεγχος των παρορμήσεων: αντιμετωπίστε την έντονη επιθυμία σας για οτιδήποτε και επιτρέψτε της να περάσει. Παρατηρήστε πως νιώθει το σώμα σας όταν ξεκινά αυτή η έντονη λαχτάρα.

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός

Ο ενσυνείδητος διαλογισμός είναι μια μέθοδος κατά την οποία παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει μη επικριτικά και είστε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή. Παρατηρείτε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αισθήσεις σας. Μπορεί να εμφανιστούν και κάποιες αναμνήσεις.

Στη διάρκεια του διαλογισμού , δεν μένετε κολλημένοι σε σκέψεις, συναισθήματα ή αναμνήσεις. Αντιθέτως τα παρατηρείτε και τα αφήνετε να περάσουν. Πολλές τεχνικές περιλαμβάνουν την παρατήρηση των συναισθημάτων όπως ο πόνος ή το άγχος και στη συνέχεια την προσοχή στις σκέψεις για αυτά τα συναισθήματα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε το διαλογισμό παρατηρώντας το σώμα σας, Μπορείτε να ξαπλώσετε ή απλά να καθίσετε. Αρχίστε να παρατηρείτε συνειδητά τα πόδια σας. Παρατηρείστε προσεκτικά πως αισθάνεστε τα πόδια σας, οποιαδήποτε ανησυχία έχετε για τα πόδια σας, ποιο πόδι φαίνεται καλύτερο και άλλες σκέψεις και συναισθήματα. Συνεχίζετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να φτάσετε στο κεφάλι σας. Είναι ανάγκη να είστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Ο ενσυνείδητος διαλογισμός είναι μια μέθοδος χαλάρωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είστε απαθείς. Το μυαλό δουλεύει συνεχώς. Απλά δουλεύει με τρόπο που δεν έχετε βιώσει πριν.

Ασκήσεις αναπνοών

Οι ασκήσεις αναπνοών βοηθούν να επανέλθετε σε μια συνειδητή κατάσταση. Οι βαθιές αναπνοές με ελεγχόμενο τρόπο, βοηθούν να συγκεντρωθείτε στις αισθήσεις του σώματος και στα συναισθήματα.

Από τη στιγμή που οι ασκήσεις αναπνοών τελειώνουν, θα νιώθετε ότι μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα, επειδή το μυαλό και το σώμα έχουν χαλαρώσει και μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά.

Η ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητα

Η ενσυνειδητότητα βοηθά σημαντικά στην καθημερινότητα. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ενσυνειδητότητας είναι ότι αναπτύσσετε μια ενσυνείδητη στάση ζωής, και αυτό επηρεάζει τις σχέσεις και τη δουλειά σας.

Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας

Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας περιλαμβάνει το διαλογισμό, ο οποίος βοηθά να απομακρύνετε το μυαλό σας από τις ανησυχίες της καθημερινότητας και να επικεντρώστε στην κάθε στιγμή.

Η ενσυνειδητότητα είναι μια τεχνική που βοηθά να ανακουφιστείτε από τα σωματικά και τα ψυχολογικά συμπτώματα και να κάνετε θετικές αλλαγές στην υγεία, στη συμπεριφορά και στη στάση σας.

Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την ευεξία

Η ενσυνειδητότητα βοηθά να έχετε μια πιο ικανοποιητική ζωή. Σας βοηθά να απολαμβάνετε τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας, να είστε δεσμευμένοι σε ότι κάνετε και να χτίσετε την αντοχή σας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν. Όταν είστε συγκεντρωμένοι στο εδώ και στο τώρα, δεν σας κατακλύζουν οι ανησυχίες για το μέλλον ή οι ενοχές για το παρελθόν, ασχολείστε λιγότερο με τις έννοιες της επιτυχίας και της αυτοεκτίμησης και μπορείτε να δημιουργήσετε βαθιές σχέσεις με τους άλλους.

Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την σωματική υγεία

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι τεχνικές ενσυνειδητότητας βοηθούν στην βελτίωση της σωματικής υγείας με πολλούς τρόπους. Η ενσυνειδητότητα ανακουφίζει το άγχος, προστατεύει από νοσήματα του καρδιαγγειακού, μειώνει την αρτηριακή υπέρταση και το χρόνιο πόνο, βελτιώνει τον ύπνο και ανακουφίζει από διαταραχές του γαστρεντερικού.

Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία

Τα τελευταία χρόνια η ψυχοθεραπεία και η ενσυνειδητότητα είναι σημαντικά συστατικά για την αποτελεσματική θεραπεία προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, τα προβλήματα στις σχέσεις, οι διαταραχές άγχους και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Προσωπική εξέλιξη

Έχετε τη δύναμη να κάνετε θετικές αλλαγές για να βελτιώσετε την διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Μην περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί μια κρίση για να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι εξαιρετικοί τρόποι για να φροντίσετε τον εαυτό σας.