Κάνε το Τεστ
διαλογισμός, πως να κανω διαλογισμο, διαλογισμός για αρχάριους, βήματα διαλογισμού, βασικές συμβουλές για διαλογισμό, βασικά βήματα διαλογισμού

Πως να κάνω διαλογισμό; Διαλογισμός για αρχάριους

Πως να κάνω διαλογισμό; Διαλογισμός για αρχάριους

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος να κατανοήσει είναι ότι ο σκοπός του διαλογισμού είναι η συνειδητότητα. Δεν αποτελεί κάποια μαγική συνταγή που εξαφανίζει τις σκέψεις μας. Απλά είναι μια συνειδητή προσπάθεια να επαναφέρουμε την προσοχή μας στην αναπνοή μας.

Ποια είναι τα βασικά βήματα του διαλογισμού;

  • Βρείτε ένα άνετο σημείο για να καθίσετε: στο επίκεντρο της προσοχής πρέπει να είναι η εισπνοή και η εκπνοή.
  • Παρατηρήστε στην αναπνοή σας: αναπνέετε από την κοιλιά; Τη μύτη;
  • Μείνετε για 2 λεπτά στην αναπνοή σας: πάρτε μια βαθιά εισπνοή ώστε ο αέρας να εισέλθει στην κοιλιά και στη συνέχεια κάντε μια αργή εκπνοή.

Τι συνέβη; Πόσο χρόνο μείνατε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας; Πόσο το μυαλό σας έμεινε απασχολημένο με αυτές τις σκέψεις; Συχνά στο μυαλό μας τρέχουν σκέψεις που δεν τις επιλέγουμε μόνοι μας, όπως "Πρέπει να πληρώσω τους λογαριασμούς μου", "Δεν έχω χρόνο για ξεκούραση. " Ωστόσο, αυτές οι σκέψεις αποτελούν ανησυχίες για το μέλλον και το παρελθόν και μας αποσπούν από το παρόν.

Η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα μας βοηθά να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε το μυαλό μας κάνει τα φυσιολογικά ακροβατικά της καθημερινότητας και έτσι να μπορέσουμε να κάνουμε μια παύση. Ο διαλογισμός, μας βοηθά να έχουμε πιο υγιή σχέση με τον εαυτό μας, και κατά συνέπεια με τους άλλους.

Περιπλάνηση του μυαλού

Στη διάρκεια του διαλογισμού είναι αναπόφευκτο το μυαλό μας να περιπλανιέται. Μπορεί να παρατηρείτε τις αισθήσεις του σώματος ή τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας. Επίσης μπορεί χάνεστε στις σκέψεις σας, να ονειρεύεστε με τα μάτια ανοιχτά για το παρελθόν ή το παρόν, και να κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, οι σκέψεις είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό όπως η αναπνοή. Είναι φυσιολογικό το μυαλό μας να περιπλανιέται.

Όταν αυτό συμβαίνει, απλά παρατηρήστε τι είναι αυτό που σκέφτεστε ή τι σας αποσπά την προσοχή, πάρτε ένα λεπτό και κάντε μια παύση, αφήστε τις σκέψεις να περάσουν και ανακτήστε τη συγκέντρωσή σας.

Μετά από μερικές αναπνοές το μυαλό θα αρχίσει πάλι να περιπλανιέται. Μην μαστιγώνετε τον εαυτό σας για αυτό. Είναι φυσιολογικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το πως ανταποκρίνεστε όταν αυτό συμβαίνει. Είναι σημαντικό να κατανοείτε τις σκέψεις σας χωρίς να τις κρίνετε.

Καθοδηγούμενος διαλογισμός για αρχάριους - βήματα

Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους αρχάριους, καθώς περιέχει οδηγίες για να βοηθήσει το άτομο να συνδεθεί με τον εαυτό τους και να βάλει στην άκρη την αυτοκριτική.

Πόσο χρόνο θέλετε να κάνετε διαλογισμό; Μερικές φορές υπάρχουν μόνο λίγα διαθέσιμα λεπτά, ενώ άλλες φορές πολύ περισσότερος χρόνος. Ο διαλογισμός μας βοηθά να χτίσουμε την αυτογνωσία, την αντοχή μας και να μειώσουμε το στρες. Είναι σημαντικό να κάνουμε το διαλογισμό συνήθεια και να βρίσκουμε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για αυτό.

Από τη στιγμή που γνωρίζετε τα βασικά βήματα του διαλογισμού, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε το διαλογισμό όταν περπατάτε ή όταν έχετε ξαπλώσει. Αν και ο βασικός διαλογισμός έχει ως σημείο εστίασης την αναπνοή, αυτοί οι διαλογισμοί εστιάζουν δε διαφορετικά τμήματα του σώματος.

Παρατήρηση του σώματος

Μπορείτε να ξεκινήσετε με την αίσθηση που έχουν τα πόδια στο έδαφος αυτή τη στιγμή. Είτε φοράτε παπούτσια είτε όχι, δεν έχει σημασία. Στη συνέχεια παρακολουθήστε όλο σας το σώμα, κάθε σημείο, αργά από τις πατούσες μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι η σύνδεση με όλο σας το σώμα, από τα δάχτυλα μέχρι τους ώμους. Ο μοναδικός κανόνας είναι να μην κρίνετε, να μην ανησυχείτε απλά να έρθετε σε επαφή με τις αισθήσεις του σώματος.

Στη συνέχεια μπορείτε να παρατηρήσετε τα διαφορετικά σημεία του σώματος. Μπορείτε να παρατηρήσετε μια συγκεκριμένη περιοχή ή αρκετές όπως τα δάχτυλα, τα πέλματα, τα πόδια, την λεκάνη, την κοιλιά, τη μέση, την πλάτη , τους ώμους, τα χέρια, τα δάχτυλα, τον αυχένα, τις περιοχές του προσώπου και του κεφαλιού. Καλό είναι να μείνετε μερικές στιγμές σε κάθε τμήμα του σώματος.

Τη στιγμή που παρατηρείτε ότι το μυαλό περιπλανιέται, επαναφέρετε την προσοχή σας στο τμήμα του σώματος που θυμάστε τελευταίο. Αν σας πάρει ο ύπνος στη διάρκεια της παρατήρησης του σώματος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι νυστάζετε, πάρτε μια βαθιά αναπνοή ώστε να ξυπνήσετε και αλλάξτε θέση. Όταν νιώθετε έτοιμοι, επιστρέψτε την προσοχή σας στο σημείο του σώματος που θυμάστε τελευταίο.

διαλογισμός, πως να κανω διαλογισμο, διαλογισμός για αρχάριους, βήματα διαλογισμού, βασικές συμβουλές για διαλογισμό, βασικά βήματα διαλογισμού

Διαλογισμός με περπάτημα

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή, και χρειάζεται να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας για να έχουμε ένα υγιές σώμα. Φυσικά, η ενσυνειδητότητα δεν πρέπει να είναι άλλη μια υποχρέωση στη λίστα σας. Μπορεί να ενσωματωθεί σε κάποιες δραστηριότητες που ήδη κάνετε. Μπορείτε να συμπεριλάβετε το διαλογισμό στο περπάτημα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Μπορείτε να κάνετε περπάτημα στη φύση σε φυσικό ρυθμό. Τοποθετήστε τα χέρια σας σε μια άνετη θέση:

  • Αν πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο, μπορείτε να μετράτε τα βήματά σας μέχρι το 10 και να αρχίζετε πάλι από την αρχή.
  • Σε κάθε βήμα, είναι σημαντικό να δίνετε σημασία σε κάθε κίνηση του ποδιού. Παρατηρήστε την κίνηση των ποδιών και του υπόλοιπου σώματος.
  • Αν υπάρχει κάτι που να τραβάει την προσοχή σας, τότε επιστρέψτε στην αίσθηση του περπατήματος. Το μυαλό σας θα περιπλανιέται, έτσι χωρίς απογοήτευση, καθοδηγήστε το πίσω ξανά όσες φορές και αν χρειαστεί.
  • Όταν περπατάτε στη φύση, έχετε πιο έντονη την αίσθηση του περιβάλλοντος γύρω σας, ενώ όταν περπατάτε μέσα νιώθετε ασφάλεια.

Διαλογισμός αγάπης-ευγένειας

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αξίζετε την ευτυχία και την αγάπη και το ίδιο ισχύει για τα παιδιά σας, την οικογένεια, τους φίλους σας και όλους τους ανθρώπους στη γη.

Αυτή η πρακτική αγάπης περιλαμβάνει την σιωπηλή επανάληψη φράσεων που προσφέρουν θετικά συναισθήματα σε εσάς και στους άλλους:

1. Μπορείτε να ξεκινήσετε απολαμβάνοντας τη δική σας καλοσύνη, να φέρετε στο μυαλό σας όλα τα καλά που έχετε κάνει μέσα από την καρδιά σας και να μείνετε σε αυτές τις αναμνήσεις για να γιορτάσετε την καλοσύνη που έχετε μέσα σας.

2. Επαναλάβετε σιωπηλά φράσεις που αντανακλούν τον πιο βαθύ εαυτό σας με ενθαρρυντικό τρόπο:

  • Μακάρι να ζω με ασφάλεια.
  • Μπορώ να έχω ψυχική υγεία (ευτυχία, χαρά, ψυχική ηρεμία).
  • Έχω τη δυνατότητα να ζω άνετα.

3. Επαναλάβετε τις φράσεις με παύσεις μεταξύ τους ώστε να βρείτε ένα ρυθμό που θα σας ευχαριστεί. Καλό είναι η προσοχή σας να είναι στραμμένη σε μια φράση την φορά.

4. Κάθε φορά που παρατηρείτε ότι η προσοχή σας ξεφεύγει να δείχνετε ευγένεια στον εαυτό σας και να αφήνετε τους περισπασμούς να φεύγουν. Επαναλάβετε τις φράσεις χωρίς κριτική ή υποτίμηση προς τον εαυτό σας.

5. Μετά από λίγα λεπτά, οραματιστείτε τον εαυτό σας στο κέντρο ενός κύκλου που είναι γεμάτος με ανθρώπους που είναι ευγενικοί προς εσάς ή σας εμπνέουν με την αγάπη τους. Ίσως να τους έχετε συναντήσει ή να έχετε διαβάσει για αυτούς, ίσως να ζουν τώρα ή να είναι ιστορικά ή μυθικά πρόσωπα. Αυτός είναι ο κύκλος. Σε αυτό τον κύκλο αποτελείτε τον αποδέκτη της αγάπης και της προσοχής.

6. Για την ολοκλήρωση του διαλογισμού , μπορείτε να σταματήσετε τον οραματισμό και να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε τις θετικές φράσεις για μερικά λεπτά. Κάθε φορά που το κάνετε, μεταμορφώνετε την παλιά σχέση με τον εαυτό σας και προχωράτε σε μια σχέση ευγένειας και αγάπης.

Ο διαλογισμός μας φέρνει σε επαφή με τον πραγματικό εαυτό μας 

Ο διαλογισμός συμβάλλει στην ενίσχυση της ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ και σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING έχει μεταμορφωτικές επιδράσεις στη ζωή μας.