Κάνε το Τεστ
Yoga Nidra. Τι είναι η Yoga nidra, Οφέλη yoga nidra, Yoga nidra για αρχάριους, Yoga nidra και ύπνωση

Yoga Nidra

Yoga Nidra

Η Yoga Nidra είναι μια τεχνική που μπορεί κάθε άνθρωπος να την εφαρμόσει. Έχει πολλά οφέλη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, ψυχικά τραύματα, burnout ακόμη και άγχος. Αυτή η πρακτική έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τη θεραπευτική της δύναμη.

Τι είναι η Yoga Nidra;

Η Yoga Nidra κυριολεκτικά σημαίνει “ύπνος γιόγκα”. Είναι μια αρχαία μορφή διαλογισμού όπου το άτομο μπαίνει σε μια βαθιά κατάσταση συνειδητής χαλάρωσης, μέσω της μετακίνησης της επίγνωσης από τον εξωτερικό στον εσωτερικό κόσμο.

Η Yoga Nidra δημιουργεί μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, στα όρια του ύπνου. Σε αυτή την κατάσταση οι αισθήσεις, οι σκέψεις και το μυαλό μπορούν να να αφεθούν εντελώς και να ξεκουραστούν. Σε αυτόν τον ύπνο χωρίς όνειρα το άτομο νιώθει ελεύθερο από τις έννοιες του χρόνου, του χώρου και της λογικής. Όταν αυτό συμβαίνει, υπάρχει μια μείωση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και το σώμα μπαίνει σε κατάσταση επούλωσης, απομακρύνει τις τοξίνες σε κυτταρικό επίπεδο και περιορίζει το συναισθηματικό φορτίο από το υποσυνείδητο. Σαν αποτέλεσμα, μία ώρα από αυτόν τον ψυχικό ύπνο προσφέρει το ίδιο όφελος με τέσσερις ώρες ύπνου.

Τι δεν είναι η Yoga Nidra;

Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν τη Yoga Nidra ως διαλογισμό, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές κλειδιά που είναι ανάγκη κάποιος να καταλάβει.

Η Yoga Nidra δεν είναι απλά:

1. Χαλάρωση

Πολλές φορές ο όρος Yoga Nidra χρησιμοποιείται για κάθε μορφή yoga που οδηγεί στην χαλάρωση. Ωστόσο, η Yoga Nidra είναι πολλά παραπάνω. Σε αυτό τον ύπνο της γιόγκα, η χαλάρωση είναι απαραίτητη για την επούλωση του σώματος, την αναζωογόνηση και την εξέλιξη. Αλλά αυτός δεν είναι ο τελικός στόχος. Ο σκοπός είναι να παραμένει η συνείδηση ενεργή και σε κατάσταση παρατήρησης, να επιτρέπει στο άτομο να συνδεθεί με τον εσωτερικό του κόσμο.

2. Καθοδηγούμενος οραματισμός

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός χρησιμοποιείται συχνά στη Yoga Nidra ώστε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο μυαλό και στο σώμα. Ωστόσο, ο καθοδηγούμενος οραματισμός έχει πολλές διαφορές. Ο σκοπός της Yoga Nidra είναι να εστιάζουμε στην εσωτερική μας επίγνωση, ενώ ο καθοδηγούμενος οραματισμός κυρίως μας ενθαρρύνει να έχουμε συνείδηση ​​των αισθήσεών μας και επομένως να μετακινούμε την επίγνωση εξωτερικά. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι απλά ένα βήμα στο ταξίδι της Yoga Nidra.

3. Ονειρική κατάσταση  

Στην αρχή, είναι πιθανό κάποιος να ονειρεύεται στη διάρκεια της εξάσκησης. Αλλά η Yoga Nidra δεν είναι μια ονειρική κατάσταση. Όταν βλέπουμε όνειρα, οι αισθήσεις και οι ψυχικές διαδικασίες είναι πλήρως ενεργές. Ωστόσο, στη διάρκεια του βαθύ διαλογισμού, οι ψυχικές διεργασίες σταματούν, οι αισθήσεις ηρεμούν και το μυαλό είναι καθαρό και ήρεμο.

4. Shavasana 

Η Shavasana ή Corpse Pose, είναι μια θέση στη yoga όπου το σώμα και το μυαλό παραμένουν ακίνητα και σιωπηλά. Από την άλλη πλευρά, η Yoga Nidra είναι μια κατάσταση συνείδησης, ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο. Οι συνεδρίες Yoga Nidra περιλαμβάνουν την στάση Shavasana, η οποία είναι η πιο αβίαστη και ισορροπημένη στάση ανάπαυσης. Η σωστή χρήση της Shavasana βοηθά στην εμπειρία της Yoga Nidra αλλά δεν είναι απαραίτητη.

Η Yoga Nidra είναι ύπνωση;

Στη Yoga Nidra και στην ύπνωση, το σώμα είναι σε βαθιά κατάσταση χαλάρωσης και το υποσυνείδητο είναι ενεργό. Αλλά αυτές είναι οι μοναδικές ομοιότητες. Η πρακτική και ο στόχος της Yoga Nidra είναι διαφορετικός από αυτόν της ύπνωσης.

Αν και η ύπνωση και η Yoga Nidra ξεκινούν με καθοδηγούμενη χαλάρωση, η Yoga Nidra συνεχίζει σε μια κατεύθυνση και η ύπνωση σε μια άλλη. Είναι αλήθεια πως όταν οι αισθήσεις και το μυαλό ηρεμούν, τότε μπορεί να μπαίνουμε σε κατάσταση ύπνωσης. Ωστόσο, η Yoga Nidra προάγει τη βαθιά συνείδηση πράγμα που παρακάμπτει την κατάσταση ύπνωσης. Για αυτό και οι δάσκαλοι υπενθυμίζουν στους μαθητές να παραμένουν ξύπνιοι. Στη διάρκεια αυτού του ύπνου χωρίς όνειρα, το συνειδητό μυαλό παραμένει ενεργό και μπορεί να αναλάβει δράση όποτε χρειαστεί. Σε αντίθεση, το συνειδητό μυαλό μπορεί να υποτάσσεται στη διάρκεια της ύπνωσης, με αποτέλεσμα τα πιθανά κενά μνήμης.

Yoga Nidra, Τι είναι η Yoga Nidra, Οφέλη Yoga nidra

Ποια είναι τα οφέλη της Yoga Nidra;

Η Yoga Nidra είναι μια δημοφιλής τεχνική που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων στην υγεία. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την ευεξία.

1. Αναζωογόνηση του σώματος

Η τακτική εξάσκηση στη Yoga Nidra βοηθά το σώμα να μπαίνει σε βαθιά κατάσταση επούλωσης και αναζωογόνησης. Στη διάρκεια αυτής της κατάστασης, οι λειτουργίες του σώματος είναι ελάχιστες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και οι ορμονικές λειτουργίες αυξάνονται, και δίνουν στο σώμα την ευκαιρία να κάνει επιδιόρθωση και να αποβάλει τις τοξίνες. Αυτή η διαδικασία επίσης βοηθά να εξοικονομούμε ενέργεια, να μειώνουμε την κόπωση και να αναζωογονούμε τον εγκέφαλο.

2. Μείωση του στρες

Όλοι μας νιώθουμε κάποιες φορές στρες, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό. Αλλά αν το στρες παραμείνει, και γίνει χρόνιο αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας είναι σε υπερδραστήρια λειτουργία, πράγμα που οδηγεί σε θέματα όπως το burnout, το άγχος και η κατάθλιψη. Επιπλέον, τα θαμμένα συναισθήματα μπορεί να προκαλούν πίεση στο μυαλό και στο σώμα. Η εξάσκηση στη Yoga Nidra βοηθά να χαλαρώσουμε και να κατανοήσουμε το υποσυνείδητό μας και κάθε υποκείμενο θέμα. Με μεγαλύτερη επίγνωση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα.

3. Ενίσχυση της συγκέντρωσης

Η συγκέντρωση σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε προσοχή σε ένα μόνο πράγμα. Για πολλούς, αυτό είναι μια πρόκληση επειδή το μυαλό περνά από τη μια σκέψη στην άλλη, στην επόμενη χωρίς να σταματά. Στη Yoga Nidra, η καθοδήγηση του δασκάλου βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι σε διάφορα σημεία του σώματος και στις αισθήσεις. Αρχικά, το μυαλό μπορεί να παρασυρθεί, αλλά με την εξάσκηση, είναι πιο εύκολο να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να μην ανταποκρινόμαστε στους περισπασμούς. Η εξάσκηση βελτιώνει την συγκέντρωση και αυτό βοηθά σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

4. Βελτίωση της μνήμης

Η Yoga Nidra ενισχύει την μνήμη. Όταν το μυαλό είναι καθαρό και ήρεμο, τότε υπάρχει χώρος για το υποσυνείδητο για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Φυσιολογικά, στηριζόμαστε στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου για τη μάθηση, αλλά στη Yoga Nidra συμμετέχει και η δεξιά πλευρά, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση των πληροφοριών.

5. Βελτίωση της λειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ΑΝΣ) ελέγχει τις λειτουργίες του σώματος όπως ο μεταβολισμός, η επούλωση, και η ανάπτυξη,  χωρίς τη συμμετοχή μας. Διακρίνεται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μας προετοιμάζει για δράση, τροφοδοτεί με ενέργεια τους μύες και την καρδιά. Η κύρια δουλειά του είναι να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα συμβάλλει στην ηρεμία και στην επιδιόρθωση και λειτουργεί όταν είμαστε ήρεμοι, βοηθά στην επούλωση, στην ανάπτυξη και στην πέψη. Ιδανικά, και τα δύο συστήματα πρέπει να λειτουργούν όταν είναι ανάγκη. Ωστόσο, λόγω του στρες, πολλοί άνθρωποι έχουν ένα υπερδραστήριο συμπαθητικό νευρικό σύστημα ακόμη και όταν είναι η στιγμή να χαλαρώσουν. Αυτό μπορεί να καθυστερεί την αποκατάσταση του σώματος και να οδηγεί σε θέματα υγείας.

Η Yoga Nidra ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην απελευθέρωση του στρες και στη διατήρηση της ηρεμίας.

Yoga Nidra για αρχάριους

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά την Yoga Nidra, υπάρχουν πολλά βίντεο που μπορείτε να δείτε και να καταλάβετε την τεχνική.

Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε την τεχνική καλό είναι να ξαπλώσετε κάπου άνετα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι σας. Αν είναι ανάγκη, μπορείτε να στηρίξετε το κάτω μέρος της πλάτης σας, την σπονδυλική σας στήλη ή το κεφάλι σας με μια κουβέρτα. Επίσης, καλό είναι το δωμάτιο να είναι σκοτεινό και να ρίξετε πάνω σας μια κουβέρτα αν νιώθετε ότι κρυώνετε.

Στη συνέχεια ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1.  Βρείτε μια βαθιά επιθυμία σας. Αυτή η επιθυμία μπορεί να είναι ένας στόχος ζωής ή μια ευχή. Είναι ανάγκη να νιώσετε αυτή την επιθυμία σε όλο σας το σώμα.
  2. Ανακαλύψτε ένα σκοπό. Τι θέλετε να επιτύχετε σε αυτή τη συνεδρία Yoga Nidra.
  3. Βρείτε τις εσωτερικές σας δυνάμεις. Σκεφτείτε ένα μέρος ή μια εμπειρία που σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια.
  4. Να νιώθετε το σώμα σας. Η προσοχή σας πρέπει να είναι σε όλο το σώμα, στις αισθήσεις σε κάθε σημείο.
  5. Να έχετε επίγνωση της αναπνοής σας. Μπορείτε να νιώσετε κάθε σας αναπνοή και την κίνηση της στο σώμα σας.
  6. Καλωσορίστε τα συναισθήματά σας. Μην κάνετε προσπάθεια να τα αλλάξετε. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να βιώσει κάθε συναίσθημα και να αναγνωρίσετε πως νιώθει το σώμα σας.
  7. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τις σκέψεις σας. Μπορείτε να αφήσετε τις σκέψεις σας να ρέουν.
  8. Να βιώσετε τη χαρά.  Τα συναισθήματα της χαράς, της ζεστασιάς και της ασφάλειας στο σώμα και στο μυαλό.
  9. Βρείτε την ηρεμία. Μην υπεραναλύετε τα πράγματα, αλλά παρατηρήστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας.
  10. Ενδοσκόπηση. Πάρτε ένα λεπτό για να δείτε τι καταφέρατε στη συνεδρία.

Ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα 

Η Yoga Nidra είναι μια πανίσχυρη τεχνική που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το στρες της καθημερινότητας. Αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα, καθώς ενισχύει την επίγνωση και συμβάλλει στην επίλυση των ψυχικών τραυμάτων.

Βέβαια, αν αντιμετωπίζετε θέματα άγχους ή εναλλαγών στη διάθεση υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που έχουν αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα.