Κάνε το Τεστ
διαλογισμός, οφελη διαλογισμου, διαλογισμος οφελη, που βοηθά ο διαλογισμός, οφέλη διαλογισμού

Τα οφέλη του διαλογισμού

Οφέλη διαλογισμού

Ο διαλογισμός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς έχει πολλαπλά οφέλη. Βοηθάει στην ηρεμία και την σωματική χαλάρωση, την ψυχολογική ισορροπία, την αντιμετώπιση νοσημάτων και την ενίσχυση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη και βοηθά σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, όπως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και των εξάρσεων της σπαστικής κολίτιδας. Επίσης ο διαλογισμός βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού, αλλά όλες έχουν τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά:

  • Μια ήρεμη τοποθεσία με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς,
  • μια άνετη στάση σώματος ,
  • συγκέντρωση της προσοχής (σε συγκεκριμένες εκφράσεις, μάντρα, αντικείμενα ή αισθήσεις όπως η αναπνοή)
  • ανοιχτό μυαλό (να αφήνετε τους περισπασμούς να περνούν και να αφήνετε τις σκέψεις να περνούν χωρίς να τις κρίνετε).

Είναι απλό να βάλετε το διαλογισμό στη ζωή σας, καθώς ο διαλογισμός δεν έχει κάποιες σύνθετες οδηγίες. Ωστόσο χρειάζεται (όπως όλα στη ζωή), χρόνο, αποφασιστικότητα και τις κατάλληλες οδηγίες για τους αρχάριους.

Οφέλη διαλογισμού

1. Μείωση του άγχους

Ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή χωρίς να κρίνετε, αντί να μηρυκάζετε κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή να ανησυχείτε για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη στο μέλλον.

2. Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Ο διαλογισμός βελτιώνει την υγεία της καρδιάς καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει το άγχος, βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος και στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του μεταβολικού συνδρόμου.

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο διαλογισμός βοηθά στην ενίσχυση της σύνδεσης μυαλού-σώματος, τη βελτίωση της διάθεσης και μέσα από ψυχο-νευρο-ανοσολογικούς μηχανισμούς εν τέλει βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Οφέλη στον εγκέφαλο

Ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει πολύ θετικά τον εγκέφαλό μας. Βοηθά στον έλεγχο της σκέψης και των συναισθημάτων, στον αυτοέλεγχο, στην αντιμετώπιση του στρες. Ενισχύει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση του δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου, βελτιώνει την ικανότητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Ο διαλογισμός ενισχύει την αποφασιστικότητα, την οργανωτικότητα και σας βοηθά να αντικαταστήσετε τις κακές συνήθειες με νέες πιο θετικές.

5. Ενδυνάμωση των σχέσεων

Ο διαλογισμός βοηθά να καλλιεργήσετε τη συμπόνια και την υπομονή προς τους άλλους ανθρώπους, αλλά και προς τον εαυτό σας! Το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι εμπνέετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

6. Αύξηση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας

Είχατε ποτέ μια ιδέα στο μυαλό σας ενώ βουρτσίζατε τα δόντια σας ή κάνατε ντους; Ο διαλογισμός αυξάνει την παραγωγικότητα σας και την δημιουργικότητά σας καθώς εξασκείτε την ικανότητά σας για συγκέντρωση και το διατηρείτε την ηρεμία σας, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Ο διαλογισμός αποτελεί ένα εργαλείο για την αυτοβελτίωσή μας 

Ο διαλογισμός αποτελεί ένα καταφύγιο για τον καθένα μας στην καθημερινότητα. Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τις προκλήσεις που προκύπτουν στη δουλειά, στην οικογένεια και στην προσωπική μας ζωή. Ιδίως σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING έχει μεταμορφωτικές επιδράσεις στη ζωή μας και μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην αυτεπίγνωση και στην ευτυχία.