Τα οφέλη του διαλογισμού

διαλογισμός, που βοηθά ο διαλογισμός, οφέλη διαλογισμού

Οφέλη διαλογισμού

Ο διαλογισμός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ηρεμία και την σωματική χαλάρωση, την ψυχολογική ισορροπία, την αντιμετώπιση νοσημάτων και την ενίσχυση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως και στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και των εξάρσεων της σπαστικής κολίτιδας. Επίσης ο διαλογισμός βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού, αλλά όλες έχουν τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά. Μια ήρεμη τοποθεσία με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς, μια άνετη στάση σώματος , συγκέντρωση της προσοχής (σε συγκεκριμένες εκφράσεις, μάντρα, αντικείμενα ή αισθήσεις όπως η αναπνοή) και ανοιχτό μυαλό (να αφήνετε τους περισπασμούς να περνούν και να αφήνετε τις σκέψεις να περνούν χωρίς να τις κρίνετε).

Οφέλη διαλογισμού

Μείωση του άγχους

Ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή χωρίς να κρίνετε, αντί να μηρυκάζετε κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή να ανησυχείτε για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη στο μέλλον.

Ενδυνάμωση των σχέσεων

Ο διαλογισμός βοηθά να καλλιεργήσετε τη συμπόνια και την υπομονή προς τους άλλους ανθρώπους, όχι μόνο τους κοντινούς σας. Το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι εμπνέετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Αύξηση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας

Είχατε ποτέ μια ιδέα στο μυαλό σας ενώ βουρτσίζατε τα δόντια σας ή κάνατε ντους; Ο διαλογισμός αυξάνει την παραγωγικότητα σας και την δημιουργικότητά σας καθώς έχετε χρόνο για τον εαυτό σας στον οποίο σταματάτε και αναπνέετε.

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Ο διαλογισμός βελτιώνει την υγεία της καρδιάς καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει το άγχος, βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος και στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του μεταβολικού συνδρόμου.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο διαλογισμός βοηθά στην ενίσχυση της σύνδεσης μυαλού-σώματος. Ο διαλογισμός, με τη σειρά του , βοηθά να ακούτε το σώμα σας και σας διδάσκει τον αυτοέλεγχο.

Οφέλη στον εγκέφαλο

Ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τα νευρικά μονοπάτια του εγκεφάλου. Η νευροπλαστικότητα, βοηθά να αντικαταστήσετε τις μη βοηθητικές συνήθειες με νέες πιο θετικές. Ο διαλογισμός φαίνεται να βελτιώνει την ικανότητα επεξεργασίας των πληροφοριών, παρά τις επιδράσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο, και μειώνει την αίσθηση του πόνου.