Κάνε το Τεστ
μηρυκασμός σκέψεων, σημάδια μηρυκασμού, πως λειτουργεί ο μηρυκασμός σκέψεων, αναγνώριση μηρυκασμού σκέψεων, επιδράσεις μηρυκασμού σκέψεων, αντιμετώπιση μηρυκασμού σκέψεων

Μηρυκασμός των σκέψεων

Μηρυκασμός των Σκέψεων

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να μην μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι που έχει συμβεί.  Οι περισσότεροι άνθρωποι πολλές φορές μένουν κολλημένοι σε πράγματα που συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας. Όταν αυτές οι σκέψεις είναι αρνητικές και επιμένουν, αυτό είναι γνωστό ως μηρυκασμός.

Ο μηρυκασμός μπορεί να οφείλεται στα συναισθήματα αβοηθητότητας που νιώθετε επειδή δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι που έχει ήδη συμβεί ή επειδή έχετε πληγωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε αδύναμοι και περισσότερο άγχος. Η ενέργεια που ξοδεύετε για να μηρυκάζετε και να υπεραναλύετε τις σκέψεις σας, σας εξαντλεί και σας απογοήτευει.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας συνεχώς να επαναλαμβάνει κάτι στο μυαλό σας και να σκέφτεστε τι έπρεπε να έχετε πει ή να έχετε κάνει, χωρίς να αναλαμβάνετε δράση τότε θα νιώθετε περισσότερο στρες.

Ο μηρυκασμός των σκέψεων είναι μαγνήτης άγχους, και πολλοί άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε αυτόν κάποιες φορές. Ο μηρυκασμός είναι μια συνήθεια που αφορά την συνεχή σκέψη για δυσάρεστα και τραυματικά γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, τα οποία συνδέονται με αρνητικές επιδράσεις, ψυχικές και σωματικές.

Ο μηρυκασμός, ωστόσο, είναι μια παγίδα στην οποία μπορείτε εύκολα να πέσετε όταν νιώθετε άγχος, επειδή ξεκινά με την απλή επιθυμία να λύσετε τα προβλήματα που σας απασχολούν. Όταν λύνουμε τα προβλήματα, δικαιολογούμε τον εαυτό μας και αυτό μας ανακουφίζει από το στρες.

Προσπαθούμε να βγάλουμε νόημα και να μάθουμε από τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή μας ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Εξαιτίας αυτού, είναι ακόμη πιο δύσκολο να απομακρυνθούμε από το μηρυκασμό.

Πώς λειτουργεί ο μηρυκασμός;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλούν για τα προβλήματά τους. Θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και να επικεντρώνονται σε όσα τους κάνουν ευτυχισμένους. Το πρόβλημα προκύπτει όταν συμβεί κάτι έντονο, απειλητικό και είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε και να το αφήσουμε πίσω μας.

Μπορεί να προσπαθείτε να βγάλετε νόημα στο μυαλό σας, να θέλετε να μάθετε κάτι από μια κατάσταση ή να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας. Όποιος και αν είναι ο λόγος που σας κάνει να μηρυκάζετε τις σκέψεις σας, δεν μπορείτε να σταματήσετε να τον σκέφτεστε, και όταν τον σκέφτεστε αγχώνεστε περισσότερο.

Αυτό που διαχωρίζει το μηρυκασμό των σκέψεων από την επίλυση ενός προβλήματος είναι ο μη παραγωγικός αρνητικός τρόπος σκέψης. Ο μηρυκασμός περιλαμβάνει την ανάλυση όλων των λεπτομερειών μιας κατάστασης στο μυαλό μας.

Διαφορές ανάμεσα στο μηρυκασμό και στην επεξεργασία των σκέψεων/συναισθημάτων

Αν δεν σκεφτούμε τα προβλήματά μας, πως θα μπορέσουμε να τα λύσουμε ή να μάθουμε από αυτά; Πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στα θετικά; Όταν γνωρίζουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο να αγνοούμε τα προβλήματα και να δεσμευόμαστε στο μηρυκασμό μπορεί να γλιτώσουμε πολύ στρες.

Ο μηρυκασμός, περιλαμβάνει αρνητικά μοτίβα σκέψης που είναι διεισδυτικά ή επαναλαμβανόμενα. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο μηρυκασμό των σκέψεων όταν προσπαθούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, αλλά τελικά κολλάνε στα αρνητικά μοτίβα που τους πληγώνουν χωρίς να βρίσκουν λύσεις ή να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.

Αυτό που διαχωρίζει το μηρυκασμό από την οφέλιμη επεξεργασία των συναισθημάτων ή την εύρεση λύσεων είναι ότι ο μηρυκασμός δεν παράγει νέους τρόπους σκέψης, νέες συμπεριφορές ή νέες δυνατότητες. Οι άνθρωποι που μηρυκάζουν σκέφτονται συνεχώς τις ίδιες πληροφορίες χωρίς να αλλάζουν και παραμένουν με αυτή την αρνητική νοοτροπία.

Αναγνώριση μηρυκασμού

Ο μηρυκασμός και η επεξεργασία των συναισθημάτων έχουν την τάση να επικεντρώνονται στα προβλήματα και στα συναισθήματα γύρω από αυτά τα προβλήματα.

Ο μηρυκασμός, ωστόσο, τείνει να έχει πιο αρνητικές επιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει απαισιοδοξία, γνωστικές στρεβλώσεις και συγκέντρωση στις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης. Η επεξεργασία των συναισθημάτων, αντιθέτως, μπορεί να ξεκινά με τον ίδιο τρόπο αλλά οδηγεί σε αποδοχή και απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων, ενώ ο μηρυκασμός σας κρατά κολλημένους.

Σημάδια μηρυκασμού

Τα ακόλουθα μπορεί να είναι δείκτες μηρυκασμού:

  • Επικεντρώνεστε σε ένα πρόβλημα περισσότερο από μερικά λεπτά
  • Νιώθετε χειρότερα από την αρχή
  • Δεν κάνετε καμία κίνηση στο να αποδεχτείτε μια κατάσταση και να προχωρήσετε
  • Δεν βλέπετε κάποια πιθανή λύση

μηρυκασμός σκέψεων

Αρνητικές επιδράσεις μηρυκασμού σκέψεων

Ο μηρυκασμός ξεκινά αθώα, είναι η προσπάθεια που κάνει το μυαλό για να βγάλει νόημα και να προχωρήσει μετά από μια πιεστική κατάσταση. Ωστόσο, ο μηρυκασμός μπορεί να μετατραπεί σε ένα φαύλο κύκλο απογοήτευσης και άγχους. Όταν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε διαφωνίες στη σχέση σας, ίσως να βιώνετε χρόνιο άγχος από τον υπερβολικό μηρυκασμό των σκέψεων σας.

Ο μηρυκασμός μπορεί να είναι ένας ακαταμάχητος μηχανισμός και να κλέβει την προσοχή σας πριν καν το συνειδητοποιήσετε.

Άγχος

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο μηρυκασμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, και να ενεργοποιήσει το μηχανισμό του στρες. Αυτό εξηγεί το γιατί ο περιορισμός του μηρυκασμού οδηγεί σε ηρεμία.

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο μηρυκασμός έχει αρνητική επίδραση στη διάθεση. Όχι μόνο δεν είναι ευχάριστος από μόνος του αλλά προκαλεί και πολλές αρνητικές συνέπειες.

Αναβλητικότητα

Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους ο μηρυκασμός μπορεί να σημαίνει ότι δουλεύουν για ένα πρόβλημα ώστε να βρουν μια λύση, οι μελέτες δείχνουν ότι ο υπερβολικός μηρυκασμός των σκέψεων μπορεί να σας κάνει αναβλητικούς, να μην βρίσκετε λύση στο πρόβλημα σας και να είστε αρνητικοί σε όσα προκύπτουν. Αυτό σημαίνει ότι ο μηρυκασμός συμβάλλει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας.

Σαμποτάρισμα του εαυτού

Οι μελέτες έχουν συνδέσει το μηρυκασμό με αρνητικές συμπεριφορές, όπως η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Αυτές όμως οι συμπεριφορές σαμποτάρουν τον εαυτό σας και προκαλούν περισσότερο άγχος.

Υπέρταση

Έχει βρεθεί μια σύνδεση ανάμεσα στο μηρυκασμό και στην υπέρταση. Ο μηρυκασμός μπορεί να παρατείνει την απόκριση στο στρες, και έτσι αυξάνεται η αρνητική επίδραση του άγχους στην καρδιά. Εξαιτίας των κινδύνων που κρύβονται πίσω από την υπέρταση, είναι σημαντικό να καταπολεμήσετε τον μηρυκασμό και να βρείτε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους.

Αντιμετώπιση μηρυκασμού

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να βγάλουν νόημα από μια κατάσταση για αυτό και μηρυκάζουν τις σκέψεις τους. Αλλά φαίνεται να μην κατανοούν ή να αποδέχονται αυτό το μηχανισμό και έτσι τον διατηρούν. Άλλοι πάλι μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα ή να προλάβουν να συμβούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Βάλτε χρονικά όρια στη σκέψη σας

Μπορεί να είναι βοηθητικό να ζητήσετε βοήθεια από τους φίλους σας αλλά η υπερβολική συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική δυναμική στις σχέσεις σας και να εντείνει την απογοήτευση που νιώθετε.

Αν θέλετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που είναι κοντά σας θέστε όρια στο χρόνο που θα αφιερώσετε για να μιλήσετε για το πρόβλημά σας και τα συναισθήματά σας, πριν επικεντρωθείτε στη λύση.

Μπορείτε να αλλάξετε τρόπο σκέψης

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να μάθετε να περιορίζετε τον μηρυκασμό των σκέψεων και να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματά σας, χωρίς να βυθίζεστε σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας. To EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τραυματικά γεγονότα τα οποία σας βασανίζουν και τα οποία σκέφτεστε επαναλαμβανόμενα.