Κάνε το Τεστ
υπεράσπιση εαυτού, γιατί είναι σημαντικό να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας

Γιατί είναι σημαντικό να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας;

Υπεράσπιση εαυτού

Το να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας σημαίνει ότι έχετε όρια και γνωρίζετε καλά πως να τα προστατέψετε. Όταν δεν το κάνετε αυτό, γίνεστε παθητικοί, επιτρέπετε στη ζωή σας απλά να συμβαίνει,  και συχνά οι άλλοι σας εκμεταλλεύονται.

Αν δυσκολεύεστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, ίσως να αγνοείτε τις ανάγκες σας και να συντονίζεστε με τις ανάγκες των άλλων. Όταν αυτό συμβαίνει, αφήνετε ανοιχτό τον εαυτό σας στην εκμετάλλευση.

Το να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας μπορεί να σας φαίνεται αμυντικό, επιθετικό και δύσκολο. Για εσάς είναι πολύ σημαντική η άποψη των άλλων και έτσι οδηγείστε στην απομόνωση.

Πολλές φορές η υπεράσπιση του εαυτού σας μπορεί να είναι συνώνυμο της αμυντικότητας. Αν φοβάστε ή είστε ανασφαλείς και δεν μπορείτε να δείτε τις δικές σας αδυναμίες ή τα λάθη σας, μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, και να μην είστε πρόθυμοι να δείτε τι συμβαίνει πραγματικά. Αν η κριτική σας φαίνεται ακαταμάχητη ή αντιδράτε παρορμητικά, μπορεί να μην βλέπετε ρεαλιστικά τα πράγματα. Αν μια κατάσταση είναι απειλητική, θα ακούσετε τη γνώμη των άλλων χωρίς να σκεφτείτε τον εαυτό σας.

Γιατί δυσκολεύεστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας;

Τα πρώτο βήμα για να μάθετε πως να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας είναι να κατανοήσετε γιατί νιώθετε έτσι. Ανεξάρτητα με το αν είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς σαν προσωπικότητες, το να εκφράζεστε και να διεκδικείτε όσα θέλετε συμβαίνει ενστικτωδώς. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και αποτελεί για εσάς πρόκληση, οι ρίζες του προβλήματος είναι στο παρελθόν σας.

Μπορεί όταν ήσασταν παιδιά να μάθατε ότι είναι κακό να έχετε ανάγκες ή ότι οι ανάγκες σας δεν είναι τόσο σημαντικές όσο των άλλων ανθρώπων. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που μπορεί να μην την αναγνωρίζετε συνειδητά. Αλλά σας κρατά φυλακισμένους στις ανάγκες και στις επιθυμίες των άλλων αλλά όχι του εαυτού σας.

Ίσως οι γονείς σας να μην κάλυπταν τις ανάγκες σας ως παιδιά. Μπορεί να είχατε έναν γονέα που είχε θέματα ψυχική ή σωματικής υγείας και να στηριζόταν σε εσάς. Μπορεί να είχατε βαθιά ενσυναίσθηση προς τους γονείς σας και να ανησυχούσατε μήπως πληγώσετε τα συναισθήματά τους ή τους κάνετε να νιώσουν άσχημα αν εκφράζατε όσα νιώθατε ή όσα πραγματικά θέλατε. Αν είχατε τέτοια σχέση με τους γονείς σας μπορεί να νιώθατε ενοχές τότε αλλά ακόμη και σήμερα.

Μπορεί να μεγαλώσατε με πολύ αυστηρούς γονείς και η υπεράσπιση του εαυτού σας να μην ήταν καν επιλογή. Οι γονείς σας είχαν τον απόλυτο έλεγχο πάνω σας. Όταν εκφράζατε τι θέλατε ή πως νιώθατε, σας μάλωναν, σας τιμωρούσαν, σας αγνοούσαν ή σας απέρριπταν. Με τον καιρό μάθατε να καταστέλλετε και να καταπιέζετε όσα νιώθατε.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, μπορεί να έχετε παρόμοιες σχέσεις ακόμη και σήμερα. Μπορεί να έχετε έναν ελεγκτικό σύντροφο, φίλους που σας ρουφούν όλη σας την ενέργεια. Μπορεί να έλκεστε από παρόμοιες καταστάσεις με αυτές της παιδικής σας ηλικίας επειδή σας είναι οικείες.