Κάνε το Τεστ
πως να εστιασεις στον εαυτο σου, φροντιδα εαυτου

Πως να εστιάσετε στον εαυτό σας

Πως να εστιάσετε στον εαυτό σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε τις ανάγκες σας, χωρίς να σκεφτείτε πρώτα τις ανάγκες των άλλων;

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να προσπαθείτε για τις σχέσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Οι σχέσεις και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την αγάπη, την οικειότητα και τη συντροφιά.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι αν δεν σταματήσετε να σκέφτεστε συνεχώς τους άλλους, οι σχέσεις σας πιθανόν να μην ευημερήσουν.

Η παραμέληση των δικών σας ονείρων και επιθυμιών μπορεί να σας κρατά πίσω. Μια ζωή που έχει ως σκοπό την ευτυχία των άλλων, δεν θα σας προσφέρει ποτέ προσωπική ευτυχία. Με τον καιρό θα αρχίσετε να νιώθετε εξουθενωμένοι και κάπως χαμένοι.

Η εστίαση στον εαυτό δεν είναι εγωιστική. Είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό. Αλλά όταν έχετε μάθει να φροντίζετε για τις ανάγκες των άλλων και παραμελείτε τις δικές σας, μπορεί να είναι δύσκολο να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Πώς μπορείτε να εστιάσετε στον εαυτό σας;

1. Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας

Χτίστε μια δυνατή σχέση με τον εαυτό σας και αυτό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εστιάσετε στον εαυτό σας.

Όταν νιώθετε αβεβαιότητα για την ταυτότητά σας αυτό μπορεί να μην σας επιτρέπει να καταλάβετε τι ακριβώς θέλετε από τη ζωή σας. Όταν κάποιος δεν γνωρίζει ποιος είναι ως άνθρωπος, δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, να ζήσει σύμφωνα με τις αξίες του ή να καλύψει τις ανάγκες του.

Σημαντικά γεγονότα, όπως ο χωρισμός, η αλλαγή καριέρας, η γέννηση ενός παιδιού, μπορεί να εμποδίζουν την προσωπική σας εξέλιξη. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να σας κάνουν να αμφισβητήσετε όσα γνωρίζατε για τον εαυτό σας, καθώς νέες πτυχές της ταυτότητας σας έρχονται στην επιφάνεια.

Ίσως να μην καλωσορίζετε αμέσως αυτές τις νέες πτυχές σας, ειδικά αν έρχονται σε αντίθεση με την υπάρχουσα αντίληψη για τον εαυτό σας. Αλλά αν δεν μπορέσετε να αναγνωρίσετε αυτή την αλλαγή θα νιώθετε ανικανοποίητοι.

Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να επηρεάζει την συναισθηματική σας ευεξία, την αίσθηση της αξίας σας, και τις σχέσεις σας με τους άλλους. Καλό είναι να προσεγγίζετε αυτές τις αλλαγές με περιέργεια ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε πιο εύκολα.

2. Βεβαιωθείτε ότι ψάχνετε αυτό που πραγματικά θέλετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για τις απόψεις των αγαπημένων τους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν αυτόματα όσα προτείνουν οι φίλοι ή η οικογένειά τους, αλλά θα ζυγίζουν τα πράγματα πριν πάρουν μια απόφαση.

Γενικά είναι χρήσιμο να ακούτε τι έχουν να σας πουν οι άλλοι, ειδικά για μεγάλες αποφάσεις. Φυσικά, είναι εξίσου σημαντικό να διαχωρίζετε τις απόψεις των άλλων από τις δικές σας. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, και ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι τα όνειρά σας είναι στην πραγματικότητα τα όνειρα κάποιου άλλου.

Ίσως να έχετε ένα καλό σύντροφο. Οι αγαπημένοι σας να πιστεύουν ότι έχετε βρει το σωστό άνθρωπο και να σας ενθαρρύνουν να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά. Ωστόσο, αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές.

Τα κοινωνικά πρότυπα γύρω από τις σχέσεις συχνά στιγματίζουν τους ανθρώπους χωρίς σύντροφο ως μοναχικούς και ανολοκλήρωτους. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να είναι μόνοι τους παρά να είναι σε μια σχέση που δεν επιθυμούν.

Αν λοιπόν ανακαλύψετε ότι δεν θέλετε να έχετε κάποιο σύντροφο ( ή να κάνετε μια δουλειά που οι άλλοι δεν περιμένουν από εσάς), τότε τιμάτε την δική σας αλήθεια.

3. Δημιουργήστε ένα πλάνο αυτοφροντίδας

Η εστίαση στον εαυτό περιλαμβάνει πολλές μορφές αυτοφροντίδας ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας.

Η αυτοφροντίδα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον εαυτό σας με ουσιαστικό τρόπο. Κάθε άνθρωπος έχει βασικές ανάγκες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευεξία του, όπως ο ύπνος, η διατροφή, η άσκηση και η χαλάρωση.

Αν παραμελείτε αυτές τις ανάγκες, προφανώς δεν θα έχετε αρκετό χρόνο να χαλαρώσετε από το άγχος της καθημερινότητας. Μπορεί να μην το παρατηρείτε αλλά αυτό έχει σημαντική επίδραση και προκαλεί ανεπιθύμητες αλλαγές στην σωματική και στην ψυχικής σας υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας;

  • Βρείτε λίγο χρόνο για άσκηση.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Κάντε διαλογισμό.
  • Γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Βάλτε στο πρόγραμμά σας την επαφή με τη φύση.

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε όλα τα παραπάνω σε μια μέρα. Προσπαθήστε να κάνετε οτιδήποτε από αυτά στην καθημερινότητα. Επιλέξτε πράγματα που σας αρέσουν και σταδιακά θα νιώθετε καλύτερα.

4. Δείξτε συμπόνια προς τον εαυτό σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να νοιάζεστε για τους άλλους είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό. Εστιάστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα και προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έτσι, δείχνετε την συμπόνια σας και ενδυναμώνετε τη σχέση σας.

Η ευγένεια προς τους άλλους βοηθά στη ενίσχυση της ευεξίας και στην ευτυχία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με την ίδια ευγένεια και συμπόνια που δείχνετε στους άλλους.

Ίσως να είστε πάντα εκεί όταν ένας φίλος σας χρειάζεται να ακούσει μια καλή κουβέντα, μια αγκαλιά, αλλά τι συμβαίνει όταν εσείς έχετε ανάγκη αυτά τα πράγματα; Ίσως, να έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας και να καταλήγετε στην αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας.

Όταν ξοδεύετε όλη σας την ενέργεια στους άλλους δεν κρατάτε τίποτε για τον εαυτό σας. Όταν φροντίζετε να ικανοποιήσετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες, τότε θα είστε σε πολύ καλύτερη θέση να στηρίξετε και τους άλλους.

πως να εστιασεις στον εαυτο σου, φροντιδα εαυτου

5. Κάντε πράγματα που αγαπάτε

Οι άνθρωποι που έχουν σχέση περνούν πολύ χρόνο με τους συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να λειτουργεί καλά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αλλά όταν κάποιος δεν κάνει πράγματα που απολαμβάνει, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της επαφής με τα ενδιαφέροντά του. Αυτό μπορεί να προκαλεί συναισθήματα απογοήτευσης, δυσαρέσκειας, αποθάρρυνσης.

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται χρόνο για να κάνει τα χόμπι του, και είναι σπάνιο δύο άνθρωποι να θέλουν να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή συνέχεια. Ο χρόνος που περνά ο κάθε άνθρωπος μόνος του και με τα αγαπημένα του πρόσωπα είναι εξίσου σημαντικός για μια υγιή σχέση.

Όταν η καθημερινότητα είναι χαοτική, τα χόμπι είναι το πρώτο πράγμα που βγάζουμε από το πρόγραμμά μας, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσα προκύπτουν. Αλλά αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και το στρες όταν δεν έχουμε καθόλου χρόνο για τον εαυτό μας.

Ο χρόνος για τα χόμπι και την χαλάρωση είναι ουσιαστικός ώστε να καταφέρουμε να αποφύγουμε το burnout.

6. Αποφύγετε την παγίδα των συγκρίσεων

Οι περισσότεροι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους , κάποιες φορές. Ίσως να νιώθουν λίγη ζήλια για ένα φίλο τους που φαίνεται ευτυχισμένος. "Αν είχα το μυαλό του, το στυλ του, τα χρήματά του, το σύντροφό του, θα ήμουν και εγώ χαρούμενος."

Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πως να βρουν την ικανοποίηση στη ζωή. Ακόμη και αν η ευτυχία τους προκύπτει από πράγματα που έχουν, οι άνθρωποι διαφέρουν, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα υλικά αγαθά θα τους φέρουν την ευτυχία.

Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, αυτό δείχνει ότι έχετε παρόμοιους στόχους, να αποκτήσετε ένα όμορφο σπίτι, ένα καινούργιο αυτοκίνητο, έναν καλό σύντροφο. Αυτό δεν είναι αναγκαία κάτι κακό, εφόσον αυτά τα ιδανικά δεν επισκιάζουν τις αξίες σας.

Οι συγκρίσεις γίνονται προβληματικές όταν σας αποσπούν από όσα έχουν πραγματικά σημασία για εσάς. Μπορεί να καταλήξετε να κάνετε μια δουλειά που δεν σας αρέσει, απλά επειδή πιστεύετε ότι μπορεί να κατευνάσει την δυσαρέσκειά σας.

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, ρίξτε μια ματιά σε όσα ήδη έχετε. Τι ή ποιος σας φέρνει χαρά; Για ποια πράγματα νιώθετε ευγνωμοσύνη; Τι θα θέλατε περισσότερο; Πώς θα θέλατε να είστε σε 10 χρόνια από τώρα;

7. Ανακαλύψτε τις αξίες σας

Δεν είναι ασυνήθιστό να χάσετε την επαφή με τις προσωπικές σας αξίες, ειδικά αν ψάχνετε να βρείτε τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις αξίες σας και έτσι θα μπορέσετε να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό που είστε και σε αυτό που θέλετε να γίνετε.

Από τη στιγμή που θα έχετε αναγνωρίσει τις αξίες σας, μπορείτε να ξεκινήσετε να τις εξερευνάτε. Έτσι, θα μπορείτε  να ζείτε τη ζωή σας με πιο ουσιαστικούς τρόπους. Κάποιες αξίες όπως το θάρρος, η αισιοδοξία ή περιπέτεια, μπορεί να είναι απολύτως φυσικές για εσάς. Άλλες όπως η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, οι ηγετικές ικανότητες απαιτούν περισσότερη δουλειά.

8. Δείξτε αγάπη στον εαυτό σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε αγάπη στον εαυτό σας:

Ανακάλυψη του εαυτού

Η εστίαση στον εαυτό δεν έχει καμία σχέση με τον εγωισμό. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ευεξία μας.

Αν δυσκολεύεστε να δώσετε στον εαυτό σας την προσοχή που του αξίζει, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση ώστε να εξερευνήσετε νέους τρόπους αυτοφροντίδας.