Κάνε το Τεστ
συμπόνια , συμπόνια προς τους άλλους, πως να καλλιεργήσετε τη συμπόνια προς τους άλλους, τρόποι να ενισχύσετε τη συμπόνια προς τους άλλους

Πως μπορείτε να καλλιεργήσετε τη συμπόνια προς τους άλλους

Συμπόνια προς τους άλλους

Όταν βοηθάμε τους άλλους ανθρώπους νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυτό μας δίνει έμπνευση να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο. Η συμπόνια βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό μας. Η καλλιέργεια της συμπόνιας προς τους άλλους ανθρώπους μας βοηθά να μειώσουμε τους φόβους και τις ανασφάλειές μας, και μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

Όσο πιο πολύ νοιαζόμαστε για την ευτυχία των άλλων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της ευεξίας. Η καλλιέργεια ζεστών συναισθημάτων για τους άλλους αυτόματα ηρεμεί το μυαλό. Καθώς η συμπόνια συχνά συνδέεται με αλτρουιστικές συμπεριφορές, γενναιοδωρία, και φιλανθρωπικές πράξεις, τα μικρά βήματα για να δείξετε τη συμπόνια σας στους άλλους στην καθημερινότητα μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων. Υπάρχουν τρόποι για να καλλιεργήσετε τη συμπόνια σας προς τους άλλους.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους γύρω σας

Μερικές φορές, χρειάζεται κουράγιο για να δείξετε σε κάποιον πόσο ικανός είναι. Αν ένας φίλος σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας νιώθει άσχημα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξετε συμπόνια είναι να του προσφέρετε υποστήριξη.

Ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, η διατήρηση ενός σταθερού υποστηρικτικού δικτύου είναι ουσιαστική. Η πανδημία προκαλεί έντονο άγχος, ειδικά στους ευάλωτους ανθρώπους, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Τα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και οι μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να καλλιεργήσετε τη συμπόνια προς τους άλλους, φτιάξτε μια λίστα με τους ανθρώπους στη ζωή σας και προγραμματίστε μια συζήτηση ή μια συνάντηση μαζί τους. Αν υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν το σπίτι σας, αφιερώστε τους λίγο χρόνο για να τους υπενθυμίσετε πόσο τους εκτιμάτε και πόσο αναγνωρίζετε την προσπάθειά τους. Αν δεν ξέρετε τι ακριβώς να πείτε, προσπαθήστε να επισημάνετε τις δυνατότητες που βλέπετε στο άλλο άτομο ή να εκφράσετε την υποστήριξη σας σε αυτό και στις ικανότητές του.

Εξασκηθείτε στο διαλογισμό

Η συμπόνια είναι μια απόκριση στη δυσκολία που βιώνει ένας άλλος άνθρωπος. Καθώς μια δυσκολία μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα υγείας μέχρι γενικευμένη απογοήτευση για τη ζωή, η ανησυχία σας εκφράζεται με μια μορφή συμπόνιας.

Για να επεκτείνετε τη συμπόνια σας προς τους άλλους, βοηθά να οπτικοποιήσετε το συναίσθημα της συμπόνιας μέσω του διαλογισμού. Ο διαλογισμός είναι μια μορφή ενσυνείδητου τρόπου σκέψης που μπορεί να περιλαμβάνει καθοδηγούμενες σκέψεις αγάπης και ευγένειας.

Καθώς κάθεστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, σκεφτείτε τη συμπόνια προς τον εαυτό σας και πως προστατεύετε τον εαυτό σας από τη θλίψη και τον πόνο. Στη συνέχεια, σκεφτείτε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Φανταστείτε το και δείξτε του συμπόνια για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η εξάσκηση στο διαλογισμό με αγάπη και ευγένεια βοηθά να ανοίξετε την καρδιά σας στους άλλους, να μοιραστείτε τον πόνο τους και να τους αντιμετωπίσετε με συμπόνια.

Κάντε τη συμπόνια προς τον εαυτό προτεραιότητα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την έκφραση που λέει, "φερθείτε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας φερθούν." Για να νιώσετε πραγματική συμπόνια για τους άλλους, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τον εαυτό σας.

Η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει να είστε ειλικρινείς στα συναισθήματα πόνου, να δείχνετε στοργή και προσοχή στον εαυτό σας, να αντέχετε τις αποτυχίες και τις αδυναμίες σας και να αποδέχεστε τις αρνητικές εμπειρίες.

Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε στην παγίδα της αυτοκριτικής, εξασκηθείτε στη συγχώρεση του εαυτού σας,  πιστέψτε στις δυνατότητές σας και δώστε προσοχή στις ανάγκες σας. Αν δεν είστε σίγουροι για το πως να ξεκινήσετε, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την αντοχή σας, να βρείτε δύναμη και να ανακαλύψετε πηγές για να καταπολεμήσετε την κόπωση.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου

Η ζωή είναι σκληρή και δύσκολη και όλοι μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους που συναντάτε γιατί δεν γνωρίζετε τις μάχες που δίνει ο καθένας. Με αυτό τον τρόπο η καρδιά σας θα είναι ανοιχτή και η συμπόνια σας θα μεγαλώνει.

Δείτε πέρα από τον εαυτό σας

Από τη στιγμή που γεννιούνται πολλά παιδιά μαθαίνουν ότι όλος ο κόσμος γυρνά γύρω τους. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Αλλάξτε την οπτική σας και μην σκέφτεστε μόνο πως θα επηρέαζε εσάς μια κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σκέφτεστε τον εαυτό σας αλλά ότι επεκτείνετε την ενσυνειδητότητα σας και έτσι θα κάνετε χώρο και για τους άλλους.

Να είστε ευγενικοί , χωρίς να θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η ευγένεια είναι το ίδιο με το να θέλουν να ευχαριστούν συνεχώς τους άλλους. Η ευγένεια δεν σημαίνει ότι θα καταπατάτε τις δικές σας αρχές για να κάνετε κάποιον άλλον να νιώσει καλά. Η αυθεντική ευγένεια προέρχεται από μέσα σας, και δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτόν που δίνει και σε αυτόν που παίρνει. Είτε δίνετε δώρα, προσφέρετε συγχώρεση ή χαρίζετε την αγάπη σας, η πραγματική ευγένεια είναι μια πραγματική ευλογία.

Μην είστε επικριτικοί

Τι θα γινόταν αν αφήνατε στην άκρη τις ετικέτες για όλα όσα συμβαίνουν, σωστό ή λάθος, κακό ή καλό; Τι θα γινόταν εάν αποδεχόσασταν ότι η ζωή είναι σκληρή και ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί; Όταν απελευθερώνεστε από την κριτική για τους άλλους αρχίζετε να απελευθερώνεστε και από την αυτοκριτική.

Ακούστε ενεργά

Η ενεργή ακρόαση είναι ουσιαστική για την συμπόνια και ένα εργαλείο για την επούλωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε πραγματικά. Πάντα διακόπτουμε τον άλλο, κρίνουμε όσα λέει ή προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να διορθώσουμε τα πράγματα. Η ενεργή ακρόαση δημιουργεί μια ιερή σιωπή. Όταν ακούτε γενναιόδωρα τους ανθρώπους, μπορούν να ακούσουν την αλήθεια για τον εαυτό τους. Και στην σιωπή της ακρόασης, μπορείτε να γνωρίσετε βαθιά τον εαυτό σας. Μπορείτε να ακούσετε τον καθένα και όσα δεν βλέπετε ξαφνικά να εμφανιστούν.

Επουλώστε τα δικά σας τραύματα

Αν κρατάτε μέσα σας τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί, μπορεί να τραυματίζετε τους ανθρώπους γύρω σας χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Όπως ένα κακοποιημένο παιδί συχνά εξελίσσεται σε ένα κακοποιητικό ενήλικα, η εσωτερική αναταραχή προκαλεί και εξωτερική αναταραχή. Αν έχετε βαθιά τραύματα που είναι ανάγκη να επουλωθούν ζητήστε την υποστήριξη ενός ψυχοθεραπευτή που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα εσωτερικά σας τραύματα. Όταν αντιμετωπίζετε τα τραύματά σας επουλώνετε την ψυχή σας και έτσι η συμπόνια είναι φυσικό επακόλουθο.

Να είστε παρόντες

Προσπαθήστε να είστε παρόντες όταν είστε μαζί με ένα άλλο άτομο. Αποφύγετε να κοιτάτε το τηλέφωνο σας, την τηλεόραση, τα μηνύματά σας ή να δίνετε προσοχή σε ότι άλλο συμβαίνει γύρω σας. Κοιτάξτε τον άλλο βαθιά στα μάτια, παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος, δείτε αν μπορείτε να νιώσετε τι σκέφτεται ο άλλος πίσω από τις λέξεις. Όταν είστε πραγματικά παρόντες, τότε είναι φυσιολογικό να νιώθετε συμπόνια.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Για να μπορέσετε να δείξετε συμπόνια στους άλλους, πρέπει πρώτα να δείξετε συμπόνια προς τον εαυτό σας. Αυτό δεν είναι εγωισμός, είναι φροντίδα του εαυτού. Από τη στιγμή που θα φροντίζετε τις δικές σας ανάγκες θα μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους με αγάπη και θετική ενέργεια. Όταν νιώθετε καλά θέλετε να μοιραστείτε  τα θετικά σας συναισθήματα.

Ενισχύσετε τη συμπόνια προς τους άλλους

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τη συμπόνια προς τους άλλους με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Η ψυχική και η συναισθηματική σας υγεία ενισχύονται μέσω της συμπόνιας προς τον εαυτό σας και τους άλλους.