Κάνε το Τεστ
toxikes sxeseis

Πως θα καταλάβετε αν είστε σε μια τοξική σχέση;

Τοξικές Σχέσεις

Μερικές φορές μπορεί να αναπτύξουμε σχέσεις με ανθρώπους που μας πληγώνουν, ψυχολογικά, συναισθηματικά ή ακόμη και σωματικά. Ίσως να μην βλέπουμε πάντα αυτό που συμβαίνει επειδή όταν γνωρίζουμε για πρώτη φορά ένα άτομο μας δείχνει την καλή του πλευρά, την αστεία, την άνετη, ακόμη και την σέξι πλευρά της προσωπικότητά του. Ίσως στην πρώτη συνάντηση να υπάρχει πολλή προσοχή πάνω σας από αυτόν που σας αρέσει, χωρίς να γνωρίζετε ότι το άτομο που σας ελκύει είναι πιο βαθιά πολύπλοκο. Όσο μια σχέση εξελίσσεται όμως, αρχίζετε να βιώνετε τον συνεχή έλεγχο, την κακοποίηση, την απόρριψη, ακόμη και την προδοσία από το σύντροφό σας και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτείτε, καθώς κοιτάτε πίσω και λαχταράτε τη σχέση που είχατε, πριν σας κατακλύσει η τοξικότητα. Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν νιώθετε μόνοι επειδή ο σύντροφός σας έχει οδηγήσει στην απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους. Είναι πολύ εύκολο στη ζωή σας να κυριαρχήσει μια τοξική σχέση. Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται συνεχώς τον σύντροφό σας, τι έκανε και τι είπε και πόσο άσχημα σας έκανε να νιώθετε, αντί να αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας. Μπορεί να χάσετε τον εαυτό σας, τα όνειρά σας και τις ελπίδες σας για το μέλλον.

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε ασφαλείς βάσεις μέσα σας, ώστε να μην φοβάστε πλέον την εγκατάλειψη ή την απόρριψη. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε δυνατοί και ανεξάρτητοι, ώστε να μπορέσετε να κάνετε πιο υγιείς επιλογές και να ζείτε τη ζωή σας μακριά από τοξικούς συντρόφους. Η συμπόνια για τον εαυτό σας είναι το κλειδί. Δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή να γεμίζετε με τύψεις. Είναι σημαντικό να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας και να πιστέψετε στον εαυτό και στην αξία σας, ώστε να μπορείτε να αφήσετε πίσω σας κάθε τοξική σχέση.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η σχέση σας είναι τοξική.

1. Η οικογένεια και οι φίλοι σας ανησυχούν για τη σχέση σας;

Είναι σπάνιο όλοι οι φίλοι σας και όλα τα μέλη της οικογένειά σας να έχουν την ίδια άποψη για το σύντροφό σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ακούτε τη γνώμη όσων εμπιστεύεστε, ειδικά αν δεν τον εγκρίνουν. Πολλές φορές οι κοντινοί σας άνθρωποι αντιλαμβάνονται την τοξικότητα πριν το καταλάβετε εσείς, που ζείτε σε ένα ροζ σύννεφο (αλλά στην πραγματικότητα, ένα ένα ροζ εφιάλτη).

Αν δεν είστε βέβαιοι αν πρέπει να λάβετε υπόψη τη συμβουλή των φίλων σας, υπάρχει κάτι που δείχνει ότι η γνώμη τους είναι σωστή: ʺΈνα μεγάλο σημάδι της τοξικότητας στις σχέσεις είναι αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας απομακρύνει ή να περιορίσει την επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τους φίλους σας και την οικογένειά σας.ʺ Είναι φυσιολογικό οι συνήθειες και οι φίλοι σας να αλλάζουν, αλλά αν ο σύντροφός σας ενθαρρύνει να μένετε μακριά από τους στενούς σας φίλους και συγγενείς, μάλλον πρόκειται για μια ένδειξη τοξικής σχέσης.

2. Χρησιμοποιείτε το σεξ για να λύσετε τις διαφωνίες σας;

Το σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναλογιστείτε πότε εσείς και ο σύντροφός σας είστε οικείοι και γιατί. Το σεξ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη μέθοδο επίλυσης των διαφωνιών. Τα προβλήματα στη σχέση που εξαφανίζονται στην κρεβατοκάμαρα συχνά επανέρχονται στην επιφάνεια στο σαλόνι.

3. Έχετε άλλα ενδιαφέροντα εκτός σχέσης;

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να περνάτε κάθε στιγμή μαζί στην αρχή της σχέσης σας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να περνάτε και χρόνο χωριστά. Γιατί; Γιατί η έλλειψη προσωπικού χρόνου προσθέτει πίεση στη σχέση. Φυσικά ακόμη θα απολαμβάνετε την παρέα ο ένας του άλλου, αλλά σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε. Κάντε μια προσπάθεια να σκεφτείτε τις δραστηριότητες που κάνατε πριν γνωριστείτε, θα σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση για το ποιος είστε σαν άτομο και να εμπλουτίσετε το χρόνο που περνάτε μαζί.

toxikes sxeseis kakopoiisi

4. Νιώθετε συνεχώς το σύντροφό σας να σας κατακρίνει;

Η κριτική είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους χωρισμού. Σύμφωνα με μελέτες αποτελεί ένα ισχυρό δείκτη πρόβλεψης για τη διάρκεια μιας σχέσης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα παράπονα και την κριτική. Αν ο σύντροφός σας επιτίθεται σε αυτό που είστε, και όχι στις πράξεις σας, είναι ένα σημάδι ότι έχει ένα δυσλειτουργικό τρόπο επικοινωνίας.

Μερικές φορές ένα μικρό διάλειμμα για να ηρεμήσετε από την ένταση της στιγμής μπορεί να βοηθήσει και τους δύο σας να φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα μπορείτε να συζητήσετε ήρεμα τα συναισθήματά σας και τους λόγους που σας προκαλούν τόση αναστάτωση. Η συμβουλευτική ή ένα διάλειμμα από τη σχέση μπορεί να είναι υγιείς επιλογές, ανάλογα με την κατάστασή σας.

5. Η ζήλια είναι συχνή αιτία διαφωνιών;

Αν η ζήλια έχει μια μόνιμη παρουσία στη σχέση σας και είναι ο κύριος λόγος συγκρούσεων, τότε αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ενώ είναι φυσιολογική σε "μικρές" δόσεις, η ζήλια γίνεται μεγάλο θέμα όταν ένα άτομο ξεκινά να απομακρύνει το άλλο από το να δει τους φίλους του ή να κάνει δραστηριότητες.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι η ζήλια γίνεται πρόβλημα, τότε καθιερώστε ένα κώδικα εμπιστοσύνης με το σύντροφό σας. Μπορεί να είναι βοηθητικό να αρχίσετε να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο, εκτός και αν κάποιος από εσάς έχει λόγους να αμφιβάλλει. Είναι επίσης καλό να βάζετε ξεκάθαρα όρια, για παράδειγμα, να αφήνετε το σύντροφό σας να ξέρει αν με κάτι δεν συμφωνείτε, όπως το να ψάχνει το κινητό σας.

6. Η σχέση σας προκαλεί έντονο στρες παρά ευτυχία;

Μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε καθαρά όταν είστε μέσα σε μια δύσκολη σχέση, αλλά υπάρχει μια γενική ερώτηση που μπορεί να σας διαφωτίσει : ʺΗ σχέση μου προκαλεί περισσότερο στρες από ότι ευτυχία; ʺ Αν η απάντηση είναι ναι, ίσως να είναι η στιγμή να ζητήσετε βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό να δείτε πόσο συχνά έχετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Αν οι κακές μέρες είναι περισσότερες από τις καλές μέρες, τότε είναι η στιγμή να επανεξετάσετε τη σχέσης σας. Μιλήστε με το σύντροφό σας για όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε άσχημα ή ξεκινήστε συμβουλευτική σχέσεων.

Μοιραστείτε τα όσα σας προβληματίζουν

Αν αναρωτιέστε αν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να ζητήσετε υποστήριξη από έναν ειδικό άνθρωπο που μπορεί να δει αντικειμενικά τα πράγματα και να σας βοηθήσει. Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε αν υπάρχουν ή αν κυριαρχούν τοξικά χαρακτηριστικά στη σχέση σας, πως μπορείτε να βάλετε όρια και να προστατέψετε τον εαυτό σας από τοξικές/κακοποιητικές συμπεριφορές.