Επιτυχία – τι σημαίνει, πως την κατακτούμε;

επιτυχια

Επιτυχία – τι σημαίνει, πως την κατακτούμε;

Όσοι έχουν διανύσει το δρόμο της επιτυχίας γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι ανηφορικός και γεμάτος προκλήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που πολλές φορές η επιτυχία παρομοιάζεται με την αναρρίχηση. Οι κορυφές βρίσκονται ψηλά και απαιτείται προσπάθεια για να τις κατακτήσουμε, γι’αυτό και δεν τις φτάνουμε όλοι!

Καμία κορυφή δεν κατακτήθηκε ποτέ αμέσως

Χωρίς προσπάθεια, χωρίς εξάσκηση, χωρίς αποτυχία, χωρίς μπρος – πίσω, χωρίς εμπόδια, είναι απλά αδύνατο. Όσες ιστορίες επιτυχίας και να διαβάσουμε, συμπεριλαμβάνουν πλήθος αποτυχιών και απογοητεύσεων. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι εκείνοι πέτυχαν, επειδή δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες. Είδαν τις αποτυχίες σαν παρακάμψεις, κι όχι σαν εμπόδια. Συνέχισαν και δεν σταμάτησαν κι αυτό είναι και το μυστικό!

Όμως τι σημαίνει “επιτυχία” για εσάς;

H “επιτυχία” είναι κάτι που πρέπει να ορίσετε εσείς, κανένας δεν μπορεί να το κάνει για εσάς. Για τον κάθε άνθρωπο “επιτυχια” σημαίνει κάτι διαφορετικό. Μπορεί να αφορά τον επαγγελματικό τομέα, ή τον προσωπικό τομέα, ή και τους δύο. Δεν ορίζεται από το μέτρο ή τις προσδοκίες των άλλων, μόνο από τις δικές σας.  Συχνά η “επιτυχία” ταυτίζεται με την επαγγελματική επιτυχία, όμως και αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Για παράδειγμα, τι σημαίνει “επαγγελματική επιτυχία” για εσάς; Καλύτερος μισθός, καλύτερη θέση, ελεύθερος χρόνος, όλα αυτά μαζί;

Κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας αλλά και της ενήλικης ζωής, μαθαίνουμε για τις διαφορετικές εκδοχές της “επιτυχίας”, από τους γονείς μας, τους δασκάλους μας, τους φίλους και την κοινωνία. Ο καθένας έχει τη δική του ατζέντα για εμάς, δηλαδή το ποιοι είμαστε ή το ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε. Όμως κανείς δεν μπορεί να σας επιβάλλει την άποψή του για την επιτυχία, ούτε κανείς μπορεί να σας πει πως θα ζήσετε μια ευτυχισμένη και καλή ζωή. Είναι άλλο να ακούμε αυτές τις απόψεις, και άλλο να τις υιοθετούμε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που κάνει ένα άνθρωπο χαρούμενο, δεν κάνει και κάποιον άλλο αναγκαστικά. Η εκδοχή της “επιτυχίας” διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους, παρόλο που γενικά συνήθως συνδέεται με το εισόδημα/περιουσία και την αναγνωρισιμότητα. Εάν δεν μπορέσετε να ορίσετε την “επιτυχία” για εσάς και προσπαθήσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι κάποιου άλλου, θα οδηγηθείτε σε ένα σημείο στο οποίο θα νιώθετε δυστυχισμένοι και βαθιά μέσα σας αποτυχημένοι.

επιτυχια, επιτυχια σημασια, τι σημαινει επιτυχια, ορισμος επιτυχιας, προσωπικης, επαγγελματικης

Ανακαλύψτε γιατί η “επιτυχία” είναι σημαντική για εσάς

Για να ανακαλύψετε γιατί η επιτυχία είναι σημαντική για εσάς, δοκιμάστε να απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις, γραπτώς και με όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται!

  • Ορίζεται η “επιτυχία” ως επίτευξη η επαγγελματικών στόχων, προσωπική ευτυχία, ή οικονομική ανεξαρτησία;
  • Εάν είσαστε περισσότερο επιτυχημένοι, πως θα σας κάνει αυτό να αισθανθείτε; (για παράδειγμα, περισσότερη αυτοπεποίθηση, ότι αξίζετε, πιο δυνατοί, γενναίοι, κλπ)
  • Αφού φτάσετε την επιτυχία, πως θα είναι η ζωή σας διαφορετική από ότι είναι τώρα; Θα ζούσατε σε μια διαφορετική πόλη, θα είχατε διαφορετική καριέρα, περισσότερες διακοπές, κλπ;

Είναι σημαντικό δηλαδή να γνωρίζετε το “γιατί” ορίζετε έτσι την επιτυχία για εσάς. Είναι μήπως μια προσπάθεια επούλωσης από τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας ή της ενήλικης ζωής; Προσπαθείτε να αποδείξετε κάτι στους δικούς σας, στους γύρω σας, ή στον εαυτό σας; Ή πραγματικά αγαπάτε αυτό που κάνετε;

Βήματα προς την επιτυχία

Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν στο μονοπάτι της κορυφής, προτείνονται τα παρακάτω βήματα. Η επιτυχία απαιτεί όραμα και σχέδιο, δηλαδή προσήλωση, συγκεκριμένα βήματα και πειθαρχία για την επίτευξη των στόχων.

  1. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε. Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να ξέρουμε τι θέλουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας και να είμαστε αποφασισμένοι γι’αυτό. Καλό είναι να έχουμε συγκεκριμένους στόχους γεμάτους νόημα και όχι γενικούς και ασαφείς. δηλαδή να ξέρουμε το “γιατί” θέλουμε κάτι.
  2. Γράψτε τους σε χαρτί! Όταν γράφουμε τους στόχους ξεκάθαρα και με λεπτομέρεια, γινόμαστε ακριβείς. Να σκεφτόμαστε πάντα με ένα χαρτί στο χέρι κι αν τους ξεχνάμε, να ρίχνουμε μία ματιά εκεί. Ένας στόχος που δεν είναι γραμμένος σε χαρτί, παραμένει απλά μια επιθυμία.
  3. Θέστε μία προθεσμία. Ένας στόχος ακολουθείται πάντα από μία συγκεκριμένη προθεσμία. Η προθεσμία λειτουργεί υποσυνείδητα σαν ένα “σύστημα πίεσης” και μας κινητοποιεί να κάνουμε πράγματα απαραίτητα, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εάν ένας στόχος είναι αρκετά μεγάλος, πρέπει να τον διαιρέσουμε σε άλλους μικρότερους και να προχωράμε βήμα – βήμα.
  4. Κάντε μια λίστα. Δημιουργήστε λίστα με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ότι θα χρειαστείτε στην πορεία σας αυτή. Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε μία καινούρια δραστηριότητα, καλό είναι να τη σημειώνουμε,αφού μας φέρνει πιο κοντά στον αρχικό μας στόχο.
  5. Οργανώστε τη λίστα. Οργανώστε τη λίστα σας σε πλάνο. Αποφασίστε τι θα πρέπει να κάνετε πρώτα και τι έπειτα. Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό και τι όχι, ακριβώς όπως θα κάνατε αν χτίζατε το σπίτι σας.
  6. Ώρα για δράση.  Το έκτο και ένα από τα σημαντικότερα βήματα είναι να αρχίσουμε τη δράση. Δεν έχει τόση σημασία τι θα κάνουμε. Ας κάνουμε οτιδήποτε μικρό, αρκεί να κάνουμε κάτι. Το μυστικό βρίσκεται στη δράση.
  7. Κάντε κάτι κάθε μέρα. Έχει σημασία να κάνουμε κάτι κάθε μέρα, έστω κάτι μικρό. Κάτι που μας οδηγεί προς την κατεύθυνση του στόχου μας. Υιοθετώντας την πρακτική να κάνουμε κάτι, κάθε μέρα από τις 365 μέρες που έχει το έτος, στο τέλος του έτους, θα εκπλαγούμε από το πόσα πολλά πετύχαμε.

Και η επιτυχία έχει τα σκαμπανεβάσματά της!

Οι αποτυχίες δεν διαρκούν για πάντα. Ο Thomas Edison όταν του είπε κάποιος ότι απέτυχε 10.000 φορές, απάντησε: «Δεν απέτυχα! Απλά ανακάλυψα 10.000 τρόπους που δεν πρόκειται να δουλέψουν! Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν.» Ο Abraham Lincoln αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα αποτυχιών στην ιστορία. Η επιμονή του, ήταν αυτή η οποία τον έκανε στο τέλος να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.  Πριν τις εκλογές του 1860, είχε αποτύχει ήδη οχτώ φορές σε προηγούμενες εκλογές, δύο φορές είχε αποτύχει επιχειρηματικά και όταν πέθανε η αγαπημένη του, παραμονές του γάμου τους, έπαθε κατάθλιψη και νευρικό κλονισμό.  Παρόλα αυτά συνέχισε μέχρι να πετύχει.

Ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία δεν έχει είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή. Κρύβει αποτυχίες, εμπόδια, λάθη και πολλές άλλες παγίδες, που χρειάζεται να ξεπεράσει κανείς έχοντας εφόδια την επιμονή και το όραμά του.

επιτυχια, σημασια, χαρτης επιτυχιας, δρομος εμποδια λαθη αποτυχιες

Η επιμονή είναι το κλειδί για την επιτυχία

Η παραίτηση είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και τροφοδοτείται από το φόβο της αποτυχίας και την απογοήτευση. Από το φόβο ότι και η επόμενη προσπάθεια, μπορεί να αποτύχει. Ναι! Είναι πολύ πιθανό να συμβεί! Και μία, και δύο και πολλές φορές! Πόσες; Όσες χρειαστεί μέχρι να επιτύχουμε.

Έρχεται η στιγμή που προσπερνάμε τις αποτυχίες μας. Η απογοήτευση, η λύπη, η κούραση που νιώθουμε για να συνεχίσουμε, η επιθυμία να τα παρατήσουμε, είναι όλα συναισθήματα που επίσης δεν διαρκούν για πάντα. Τα βιώνουμε όμως υποχρεωτικά όσοι αγωνιζόμαστε να φτάσουμε κορυφές και στόχους. Κι αυτό που καθορίζει τη μετέπειτα πορεία μας, είναι το να μην εγκαταλείψουμε. Όλα αυτά αποτελούν μαθήματα και μας δυναμώνουν, μόνο αν προχωρήσουμε μπροστά. Κι έτσι οι επόμενες αποτυχίες και δυσκολίες δεν μοιάζουν πλέον τόσο τρομακτικές.

Αντί να εστιάζουμε στην αποτυχία όμως, θα έπρεπε να εστιάζουμε στο ότι κάθε φορά που αποτυγχάνουμε, η καινούρια αποτυχία δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Δεν μοιάζει γιατί δεν μοιάζουμε ούτε εμείς. Δυναμώσαμε, μάθαμε, αποκτήσαμε εμπειρία, σηκωθήκαμε και προχωρήσαμε.

Είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσουμε. Είναι πολύ εύκολο να μείνουμε εκεί που νιώθουμε ασφαλής, στη ζώνη άνεσής μας και να ενδώσουμε στο φόβο. Αυτό σημαίνει αυτόματα όμως ότι καταδικάζουμε τον εαυτό μας να αποτύχει.

Πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με την αποτυχία, με τα εμπόδια, με τις δυσκολίες. Να καταρρίπτουμε άφοβα και με πείσμα, όσα ανυψώνονται μπροστά μας! O Charles R. Swindoll έχει πει ότι η ζωή είναι 10% τί μας συμβαίνει και 90% πώς αντιδράμε. Εμείς επιλέγουμε, λοιπόν, σε ποια κατηγορία ανήκουμε και τι είναι η ζωή για εμάς. Εμείς επιλέγουμε πώς θα δούμε τις αποτυχίες μας κι αν θα συνεχίσουμε κερδίζοντας από αυτές ή αν θα τα παρατήσουμε.

Aπ’ότι φαίνεται, και η επιτυχία έχει τα σκαμπανεβάσματα της! Εμείς επιλέγουμε από ποια οπτική θα δούμε αυτή και τις αποτυχίες που τη συνοδεύουν, κι αν θα συνεχίσουμε.

Αν συνεχίσουμε, θα έχουμε σίγουρα μια ιστορία να μοιραστούμε! Μια ιστορία, για την οποία θα είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε και που ίσως μια μέρα να εμπνεύσει κι άλλους. Αν εγκαταλείψουμε, δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ αν άξιζε!

επιμονη, επιτυχια, σημασια, αποτυχια, εμποδια, στοχος

Θα εγκαταλείψουμε γυρνώντας πίσω ή θα συνεχίσουμε προς την κορυφή;

Ποτέ δεν είναι αργά

Εξ’ορισμού η “επιτυχία” δεν περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη ηλικία, ή κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ή προθεσμία.

Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσετε κάτι. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για να αποφασίσετε αν θα συνεχίσετε προς την κορυφή ή αν θα εγκαταλείψετε. Αν ακολουθήσετε με πείσμα τα παραπάνω βήματα, αν παραμείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας και αρχίσετε να βλέπετε τις αποτυχίες ως μαθήματα, η επιτυχία σας είναι δεδομένη.

Όταν κυνηγάμε κάτι, κάποια στιγμή θα το πιάσουμε. Αυτό είναι κανόνας και όχι πρόβλεψη. Όσο το κυνηγάμε και ενεργοποιούμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να το πετύχουμε. Η αδράνεια, από την άλλη, τις μειώνει.

Ο Lincoln και ο Edison είναι λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων, που μετά από κάθε αποτυχία, συνέχισαν να αυξάνουν τις πιθανότητες τους να πετύχουν, αντί να τις μειώνουν.

Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε κι εμείς, αν θα τις αυξήσουμε για τον εαυτό μας ή όχι. Αφού το κατάφεραν εκείνοι όμως, γιατί όχι κι εμείς;

Ενδυνάμωση και βοήθεια στις αποφάσεις

Πολλές φορές χρειαζόμαστε θάρρος και λίγη βοήθεια για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Μπορείτε να ανατρέξετε σε αποφθέγματα για την επιτυχία στις δύσκολες στιγμές σας.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να βρείτε το δρόμο σας, να απομακρύνετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις και τα εσωτερικά εμπόδια που σας κάνουν αυτοσαμποτάζ και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.

Δείτε περισσότερα άρθρα με θέμα: “ΕΠΙΤΥΧΙΑ