Κάνε το Τεστ
τοξικοι ανθρωποι, τοξικότητα, χαρακτηριστικα, τοξικος ανθρωπος, αντιμετωπιση, τοξικότητα

Τοξικοί άνθρωποι – χαρακτηριστικά, αντιμετώπιση τοξικότητας

Τοξικός Άνθρωπος - χαρακτηριστικά & αντιμετώπιση τοξικότητας

Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον τοξικό άνθρωπο, δηλαδή ένα άνθρωπο που σας κάνει να νιώθετε άσχημα συνεχώς, νιώθετε δυσφορία και άγχος μαζί του, σας μειώνει και σας εκμεταλλεύεται, σας χαλάει τη μέρα με διάφορους τρόπους όποτε τον συναντάτε. Ίσως δεν μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς πότε ξεκίνησε αυτή η κατάσταση, αν ήταν από την αρχή έτσι τα πράγματα ή αν ξεκίνησε μετά κάποιο γεγονός, αλλά κάποια στιγμή συνειδητοποιείτε ότι το άτομο με το οποίο νομίζατε ότι είχατε μια καλή σχέση είναι στην πραγματικότητα ένα συναισθηματικό βαμπίρ. Αυτό μπορεί να είναι ένας σύντροφος, μία στενή φίλη, ένα μέλος της οικογένειας ή συνεργάτης σας. Όταν έρχεται η στιγμή να περάσετε χρόνο με τέτοιους ανθρώπους, είναι δύσκολο και εξαντλητικό να αντέξετε την τοξικότητα που εκπέμπουν. Στην πραγματικότητα, είναι μια πρόκληση για το πόσο καλά γνωρίζετε τον εαυτό σας και τα όριά σας.

Αν υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι στη ζωή σας, μπορεί να αισθάνεστε σύγχυση, εξαντλημένοι και πως σας απομυζούν κάθε θετική ενέργεια που έχετε. Δεν χρειάζεται καν να γίνετε στόχος της τοξικής συμπεριφοράς τους, απλά και μόνο το να είσαι κοντά σε τοξικούς ανθρώπους, κάνει τους υπόλοιπους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Η τοξικότητα βλάπτει, προκαλεί άγχος και ψυχοσωματικά συμπτώματα και προβλήματα. 

Πως να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους

Αξίζετε να έχετε υποστηρικτικούς ανθρώπους στη ζωή σας που σας αγαπάνε, σας φροντίζουν και σας συμπεριφέρονται με σεβασμό. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάτε με τοξικούς ανθρώπους που δεν σας βγάζουν τον καλύτερο σας εαυτό. Tο πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας είναι να θέσετε και να διατηρήσετε όρια. Τα όρια μας δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στους άλλους με τι νιώθουμε άνετα, με τι όχι, τι θέλουμε και τι όχι.

Η θέσπιση ορίων είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις υγιείς σχέσεις και ο τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας από ένα τοξικό άνθρωπο. Εάν κάποιος απορρίπτει τα συναισθήματά σας ή δεν σέβεται τα όριά σας, πιθανότατα πρέπει να σκεφτείτε θέλετε να είναι στη ζωή σας. Κάποιος να σας λέει ότι "είστε τρελοί", "ανόητοι", "ευαίσθητοι" ή "δραματικοί". Κάποιος που δεν σέβεται τα συναισθήματά σας ή τα όριά σας μπορεί να θυμώσει μαζί σας επειδή μόνο και μόνο τα εκφράζετε.

Ενα παράδειγμα για το πως μπορείτε να βάλετε όρια στην τοξικότητα: εάν κάποιος είναι πάντα αρνητικός και δεν κάνει κάτι για να διορθώσει την συμπεριφορά του ή το χαρακτήρα του, σταματήστε να αφιερώνετε χρόνο ακούγοντας τον. Αρχικά μπορεί να αισθάνεστε "αγενείς" ή "κακοί" με το να μην ακούτε όπως πριν, και ακόμα να σας πούνε ότι "αλλάξατε", αλλά με τον καιρό θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα αναρωτιέστε πως στο παρελθόν ανεχόσαστε την τοξικότητα και το να σας κακοποιούν ψυχολογικά.

Αν δυσκολεύεστε για οποιονδήποτε λόγο να βάλετε όρια στη συμπεριφορά τοξικών ανθρώπων, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να δυναμώσετε και να προστατέψετε τον εαυτό σας.

τοξικοι ανθρωποι, χαρακτηριστικα, τοξικος ανθρωπος, αντιμετωπιση, τοξικότητα

Χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων

Μερικά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων ώστε να τους αναγνωρίσετε είναι τα εξής:

1. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι χειριστικοί

Λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν από τους άλλους. Όλα έχουν να κάνουν με αυτούς, όλα περιστρέφονται ναρκισσιστικά γύρω τους. Άμεσα ή έμμεσα χρησιμοποιούν τους άλλους ανθρώπους για να επιτύχουν όποιο στόχο έχουν βάλει στο μυαλό τους. Ξεχάστε όσα επιθυμείτε εσείς, σε αυτή τη σχέση δεν υπάρχει ισότητα. Εσείς πάντα δίνεται, και εκείνοι πάντα παίρνουν.

2. Είναι πάντα επικριτικοί

Πάντα για ότι συμβαίνει φταίει κάποιος άλλος. Ποτέ δεν φταίνε εκείνοι, δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη. Δεν θα ακούσετε ποτέ από εκείνους το "έκανα λάθος" ή το "έχεις δίκιο", παρά μόνο το "φταις εσύ, δικό σου λάθος". Κάνουν τους άλλους πάντα να νιώθουν "σκουπίδια", ανεπαρκείς.

3. Δεν ζητούν ποτέ "συγνώμη".

Θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουν "συγνώμη" επειδή πάντα φταίει κάποιος άλλος. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ προσπαθούν να δημιουργούν σχέσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι δικοί τους σκοποί, προσπαθούν ταυτόχρονα να κερδίσουν τη συμπόνια και την προσοχή προσποιούμενοι τα θύματα.

4. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους.

Αντιθέτως, προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω σας. Αν προσπαθήσετε να το επισημάνετε, θα συμπεριφερθούν αμυντικά και δεν θα αναλάβουν την ευθύνη για οτιδήποτε τους συμβαίνει.

5. Δεν είναι στοργικοί, υποστηρικτικοί ή δεν ενδιαφέρονται για όσα είναι σημαντικά για εσάς.

Στην πραγματικότητα, τα καλά πράγματα που συμβαίνουν σε εσάς απομακρύνουν την προσοχή από αυτούς και αποτρέπουν την προσήλωση στο στόχο τους. Να προσέχετε τους ανθρώπους που βρίσκουν συνεχώς λάθη πάνω σας. Η "συντροφικότητα" είναι μια έννοια που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους.

Η ζωή σας θα ήταν πολύ καλύτερη αν σταματούσατε να επιτρέπετε σε άλλους ανθρώπους να μολύνουν τη μέρα σας με τα λόγια, τα σχόλια και τις συμπεριφορές τους.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τους τοξικούς ανθρώπους

Τα παραπάνω σας θύμισαν κάποιον άνθρωπο που ξέρετε; Αν έχετε στη ζωή σας κάποιον που σας μαυρίζει τη μέρα, σας κάνει να φοβάστε, δεν σέβεται τις απόψεις σας ή σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας με οποιοδήποτε τρόπο, τότε είναι ανάγκη να απομακρυνθείτε από αυτή την τοξικότητα. Αν νιώθετε:

  • Ότι τα προβλήματά τους είναι πάντα πιο σημαντικά από τα δικά σας
  • Ότι αγνοούν τις ανάγκες σας και δεν έχουν μάθει να ακούνε το "όχι"
  • Ότι πρέπει συνέχεια να βοηθάτε το συγκεκριμένο άτομο και να λύνετε τα προβλήματα του, διαφορετικά θυμώνουν μαζί σας ή σας μειώνουν
  • Πως δεν ζητούν βοήθεια, αλλά την απαιτούν!
  • Πως ποτέ δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς, παρά μόνο τυπικά
  • Ότι σας ασκούν συνεχώς κριτική, και όχι υποστήριξη
  • Θυμό, θλίψη ή καταθλιπτική διάθεση όταν είστε μαζί τους
  • Ότι σας κάνουν να κάνετε αυτό που θέλουν χρησιμοποιώντας ενοχές, ντροπή, υπερβολικό θυμό ή θλίψη (σας χειραγωγούν)
  • Ότι έχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν

τότε το καλύτερο είναι είτε να θέσετε υγιή όρια το ταχύτερο, είτε να περιορίσετε (εν μέρει ή ολοκληρωτικά) την επαφή σας μαζί τους.

Βοηθήστε τον εαυτό σας

Αν η επαφή με τοξικούς ανθρώπους έχει αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου ή δεν έχετε άλλες ψυχικές αντοχές, αν νιώθετε πως ότι κάνετε είναι λάθος και σε βρίσκεστε σε αδιέξοδο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί σας προσφέρει ένα ασφαλές, εμπιστευτικό πλαίσιο για να συζητήσετε και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και τα προβλήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση τοξικών ανθρώπων. Μπορεί επίσης να σας δώσει την ευκαιρία να εξετάσετε πιο προσεκτικά πως αλληλεπιδράτε με τους γύρω σας και να εργαστείτε για να δημιουργήσετε πιο υγιείς σχέσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σας.