Κάνε το Τεστ
συγνώμη, η συγνώμη είναι σημάδι δύναμης, συγνώμη και αυτογνωσία, κίνητρα για να ζητήσετε συγνώμη

Η συγνώμη είναι σημάδι δύναμης και ωριμότητας

Η σημασία της Συγνώμης

Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, σίγουρα αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πάρει κακές αποφάσεις κάποια στιγμή ή ότι δεν έχουμε συμπεριφερθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι και αυτό ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης μας. Το θέμα είναι όμως το πως χειριζόμαστε αυτά τα λάθη, αυτό κάνει τη διαφορά. Το σύνηθες είναι να θεωρούμε ότι το να ζητήσουμε "συγνώμη" είναι σημάδι αδυναμίας, σαν να είμαστε λιγότερο άνθρωποι αν κάνουμε ένα λάθος. Αλλά στην πραγματικότητα, η αποδοχή των ελαττωμάτων και των λαθών μας απαιτεί πολύ θάρρος και αυτογνωσία. Ωστόσο ακόμη και αν συγκεντρώσουμε τη δύναμη να ζητήσουμε συγνώμη, δεν το κάνουμε πάντα με το σωστό τρόπο.

Μια ειλικρινής "συγνώμη"

Η ειλικρινής "συγνώμη" είναι ένας τρόπος για να μείνετε κοντά σε αυτούς που νοιάζεστε. Έχει τη δύναμη να προσφέρει συγχώρεση, αποδοχή και οικειότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν ζητάμε συγνώμη τόσο συχνά. Αντιθέτως, γινόμαστε αμυντικοί όταν κάποιος μας λέει ότι τον προσβάλλαμε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε μάθει να ζητάμε συγνώμη ή πόσο ισχυρή μπορεί να είναι. Βλέπετε, η συγνώμη είναι διαφορετική από το να πιστεύετε ότι είστε τέλειοι και δεν μπορείτε να κάνετε λάθη. Μια ειλικρινής συγνώμη απαιτεί συμπόνια προς τον εαυτό μας, ασφάλεια και τη δύναμη να παραδεχτείτε τα λάθη και τις αδυναμίες σας. Πολλοί από εμάς προσπαθούν να είναι τέλειοι και δεν μπορούν να παραδεχτούν τα λάθη τους.

Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, όταν κάποιος δεν ζητά συγνώμη μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια στις σχέσεις του. Πόση μνησικακία κρατάτε μέσα σας που θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει ή να έχετε συμφιλιωθεί με μια απλή συγνώμη. Σε πολλές θρησκείες αναφέρεται η συγχώρεση και η μετάνοια. Γνωρίζουμε ότι όλοι κάνουμε λάθη και ότι η συγνώμη μπορεί να μας λυτρώσει.

Χωρίς αμφιβολία, ο πιο συνηθισμένος και επιτακτικός λόγος για "συγνώμη" είναι όταν προσβάλλουμε κάποιον άλλο άνθρωπο. Είτε η προσβολή γίνεται από πρόθεση ή χωρίς πρόθεση, όταν προσβάλλουμε τον άλλο, τον πληγώνουμε και τραυματίζουμε την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Η εικόνα για τον εαυτό μας είναι η ιδέα που έχουμε για αυτόν. Είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα για το ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε, και πως θα θέλαμε να μας βλέπουν οι άλλοι. Είτε η προσβολή αφορά την επαγγελματική μας ζωή, την οικογένειά μας ή την κοινωνική μας θέση, το βάθος της καθορίζεται από τα όσα κουβαλά αυτός που μας προσβάλλει, από τη σχέση των δύο ανθρώπων, και το βαθμό που αυτός που προσβάλλεται παίρνει τα πράγματα προσωπικά.

Όταν μια προσβολή έχει γίνει χωρίς πρόθεση και είναι σωστό να ακολουθήσει μια συγνώμη, υπάρχουν κάποια κίνητρα για να ζητήσετε συγνώμη:

  • Να σώσετε ή να αποκαταστήσετε μια σχέση. Είτε έχετε πληγώσει κάποιον που αγαπάτε, που σας αρέσει ή απλά είναι μέλος της οικογένειας σας, μια συγνώμη μπορεί να λύσει μια προβληματική σχέση.
  • Να φερθείτε με συμπόνια. Μετανιώνετε όταν πληγώνετε κάποιον για τον οποίο νοιάζεστε και η συγνώμη περιορίζει ή εξαφανίζει αυτό τον πόνο.
  • Να απαλλαγείτε από τύψεις και ενοχές. Ίσως να νιώθετε αναστάτωση για όσα συνέβησαν, ακόμη και αν δεν ενόχλησαν τον άλλο άνθρωπο τόσο πολύ, που καταλήγετε να ζητάτε συγνώμη για αυτό. Το υποκείμενο κίνητρο είναι να διατηρήσετε τον αυτοσεβασμό σας και την εικόνα του εαυτού σας.
  • Να ξεφύγετε από την τιμωρία. Αυτός είναι ο κανόνας για κάποιον εγκληματία που ζητά συγνώμη από το θύμα για να μειωθεί η ποινή του.

Ένα πραγματικό "συγνώμη" θεραπεύει τις σχέσεις!

Η "συγνώμη" δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των σχέσεων στη ζωή μας. Με συμπόνια, ανοιχτή καρδιά και κουράγιο, κάντε τα βήματα που χρειάζεται για να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη όπου και όταν χρειάζεται.