Κάνε το Τεστ
emdr θεραπευτες, εμδρ, θεραπευτης

Ειδικοί EMDR θεραπευτές για ψυχικά τραύματα

Ψυχικό τραύμα και ειδικοί EMDR θεραπευτές

Ένας EMDR θεραπευτής έχει εξειδικευτεί στην καινοτόμο ψυχοθεραπευτική τεχνική του EMDR, ειδικό για την αντιμετώπιση ψυχολογικών τραυμάτων, που εφαρμόζεται σε μια πληθώρα διαταραχών, όπως κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες (PTSD). Οι εξιδεικευμένοι και έμπειροι EMDR θεραπευτές στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο είναι λιγοστοί αριθμητικά, και ακόμα λιγότεροι αυτοί που είναι έμπειροι και αποτελεσματικοί.

Τι είναι η EMDR θεραπεία;

Το EMDR (Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων) θεωρείται μια αποτελεσματική τεχνική για τη θεραπεία ενός ψυχικού τραύματος, σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει. Η θεραπεία με EMDR δείχνει ότι το μυαλό μπορεί στην πραγματικότητα να επουλωθεί από ένα ψυχολογικό τραύμα όπως και το σώμα ανακάμπτει από το σωματικό τραύμα. Αυτό μπορεί να το επιτύχει σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι η κλασική ψυχοθεραπεία συζήτησης.

Το EMDR αποτελεί την θεραπευτική επιλογή για την επεξεργασία έντονα επώδυνων συναισθημάτων, εμπειριών και αναμνήσεων, και χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, των φόβων και των φοβιών. Άλλα ζητήματα στα οποία βοηθά το EMDR περιλαμβάνουν:

 • Επιπλεγμένο πένθος
 • Αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό ή την εικόνα του σώματος
 • Ντροπαλότητα
 • Χωρισμός - Προβληματικές σχέσεις
 • Ατυχήματα απειλητικά για τη ζωή
 • Φοβία για τις πτήσεις με αεροπλάνο
 • Φόβος για την επιτυχία ή την αποτυχία
 • Άγχος επίδοσης (μουσικοί, αθλητές, ηθοποιοί)
 • Συμπτώματα ψυχολογικού τραύματος
 • Οποιοδήποτε επώδυνο συναίσθημα ή ανάμνηση
 • Παιδική κακοποίηση ή παραμέληση
 • Ημικρανίες και χρόνιοι πόνοι

emdr θεραπευτες, θεραπευτης, εμδρ, ψυχοθεραπεια

Πως λειτουργεί το EMDR;

Όταν περνάμε κάτι οδυνηρό ή τραυματικό, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται άμεσα να επεξεργαστεί ή να ʺχωνέψειʺ την εμπειρία. Η επώδυνη ανάμνηση μπορεί να "κολλήσει" στο δίκτυο της μνήμης μαζί με όλες τις αισθητηριακές πληροφορίες από τη στιγμή που βιώσατε το τραυματικό γεγονός. Και αυτό εξηγεί γιατί συγκεκριμένες μυρωδιές, εικόνες, γεύσεις και ήχοι σας υπενθυμίζουν την εμπειρία με ξεκάθαρο και ενοχλητικό τρόπο. Ακόμη και αν έχει συμβεί χρόνια πριν, μπορεί να νιώθετε το ίδιο όπως εκείνη τη στιγμή.

Το ΕΜΔΡ βοηθά στην επεξεργασία και απελευθέρωση αυτών των επώδυνων αναμνήσεων και εμπειριών μέσω της ειδικών ερεθισμάτων. Το EMDR μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους, περιλαμβανομένης της κίνησης των ματιών, ήχων, ελαφριά χτυπήματα με τα χέρια. Η εναλλασσόμενη διέγερση και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, οδηγεί στην επεξεργασία του ψυχολογικού τραύματος, και ο θεραπευόμενος απελευθερώνεται από το επώδυνο βίωμα.

Οι αναμνήσεις δεν εξαφανίζονται, ωστόσο η σχέση σας με αυτές θα αλλάξει. Οι αναμνήσεις θα μοιάζουν λιγότερο τρομακτικές και επώδυνες, και στο μυαλό και στο σώμα. Για παράδειγμα, ένα θύμα απαγωγής που ένιωθε φόβο και ντροπή, απελευθερώνεται από τα συναισθήματα αυτά και αυθόρμητα αρχίζει πλέον να βλέπει αλλιώς τα γεγονότα και τον εαυτό του: για παράδειγμα, ʺΕπιβιώσα από αυτό και είμαι δυνατόςʺ, "Εγώ ελέγχω τη ζωή μου".

Αντίθετα με την κλασική ψυχοθεραπεία συζήτησης, η οπτική που κερδίζουν οι θεραπευόμενοι με το EMDR δεν προκύπτει από την ερμηνεία του ψυχοθεραπευτή, αλλά ο θεραπευόμενος από μόνος του επιταχύνει τις διανοητικές και συναισθηματικές διαδικασίες.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το EMDR ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο. Οι πληγές δεν κλείνουν απλά, αλλά μεταμορφώνονται.

Οι συνεδρίες διαρκούν 45-60 λεπτά. Καθ'όλη τη συνεδρία, ο θεραπευόμενος παραμένει ασφαλής στο παρόν, ενώ εξερευνά πιο βαθιά όσα τραυματικά βιώματα έχει περάσει, στην παιδική ή ενήλικη ζωή του.

Ειδικός EMDR θεραπευτής

Τα οφέλη από τη θεραπεία με EMDR είναι εντυπωσιακά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένας καταρτισμένος EMDR θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθησή σας, να διαμορφώσετε μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας, μεγαλύτερο ελέγχου στα συναισθήματά σας. Με τη θεραπεία EMDR θα νιώθεε ελεύθεροι από τις εμπειρίες του παρελθόντος, τις φοβίες και τους φόβους που σας κατατρέχουν μια ζωή.