Κάνε το Τεστ
αρνητικες πεποιθησεις

Αφήνοντας πίσω τις αρνητικές πεποιθήσεις

Αρνητικές πεποιθήσεις

Ερχόμαστε στον κόσμο αυτό ως άγραφοι πίνακες. Αλλά αναλόγως με το περιβάλλον που θα βρεθούμε (πχ χώρα, περιοχή) και τους ανθρώπους γύρω μας (γονείς, δασκάλους, κα), σε αυτό τον άγραφο πίνακα τα πρώτα χρόνια της ζωής μας θα γραφούν διάφορες πεποιθήσεις, συχνά αρνητικές, για τον εαυτό μας, τους άλλους, και τον κόσμο γενικότερα. Ουσιαστικά μεγαλώνουμε με τις πεποιθήσεις άλλων και τις χρησιμοποιούμε ασυνείδητα, για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μας, μη γνωρίζοντας πόσο σημαντική επιρροή, μας ασκούν.

Με τον όρο "πεποιθήσεις", νοούνται τα πιστεύω μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και για το πως λειτουργεί ο κόσμος.

Οι πεποιθήσεις δημιουργούν ευκαιρίες και μας καθοδηγούν στο μονοπάτι της ζωής. Δυστυχώς όμως, δεν μας οδηγούν όλες οι πεποιθήσεις που έχουμε, προς μία θετική κατεύθυνση. Κάποιες μας περιορίζουν και φράζουν το δρόμο μας, όπως για παράδειγμα, εκείνες που σχετίζονται με το τί μπορούμε να πετύχουμε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.

Αφήνοντας τις αρνητικές πεποιθήσεις να καθορίσουν την πορεία μας, θα δυσκολευτούμε πολύ, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, να βρούμε το δρόμο μας και να καταλήξουμε στον προορισμό μας. Προκειμένου να τις ξεπεράσουμε, χρειάζεται πρώτα να τις καταλάβουμε!

Παραδείγματα αρνητικών πεποιθήσεων

Παραδείγματα τέτοιου είδους πεποιθήσεων – αρνητικών και περιοριστικών – που καταρρακώνουν την αυτοπεποίθηση είναι:

  • οι διάφορες ταμπέλες, συνήθως που βάζουμε στους ανθρώπους, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, το επίπεδο μόρφωσης, τη σεξουαλική τους ταυτότητα κ.α.
  • η φράση «Δεν μπορώ», είτε την έχουν πει σε εμάς, είτε σε κάποιον άλλον που έτυχε να ήμασταν μπροστά.
  • να πιστεύουμε πως κάτι δεν αξίζει τον κόπο, όταν δεν εξαρτάται από εμάς
  • η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους
  • να δίνουμε σημασία συνέχεια στην κριτική και στη γνώμη των άλλων
  • να θεωρούμε πως είναι κακό να νιώθουμε ευάλωτοι και ότι δεν πρέπει να πληγωθούμε
  • να θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε κάτι
  • να κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι “πρέπει” κι όχι αυτό που θέλουμε πραγματικά
  • να πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε κάτι και να το θεωρούμε αυτόματα αδύνατο να το πετύχουμε

emdr θεραπεία, αρνητικες πεποιθησεις

Οι αρνητικές πεποιθήσεις σας αυτο-σαμποτάρουν

Πόσες φορές, μία από τις παραπάνω αρνητικές πεποίθησεις, μας κράτησε πίσω; Πόσες φορές μας εμπόδισε να πετύχουμε ένα στόχο;

Για να ανακαλύψουμε μία αρνητική πεποίθηση, χρειάζεται να εστιάσουμε στον τομέα της ζωής μας, που νιώθουμε ότι έχουμε κολλήσει και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο μας συμβαίνει αυτό.

Αν ανακαλύψουε τις αρνητικές και περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν φυτευτεί στο μυαλό μας, θα μπορέσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.  Ένας από τους τρόπους είναι να αρχίσουμε να τις μετατρέπουμε σε θετικές.

Το «Δεν μπορώ», ήρθε η ώρα του να αρχίσει να μετατρέπεται, σε «Ναι μπορώ!», το «Δεν είμαι ικανός», σε «Είμαι ικανός να καταφέρω ο,τιδήποτε θέλω!».

Οι θετικές δηλώσεις προς τον εαυτό μας και πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις σε α΄ενικό, έχουν θαυματουργά οφέλη. Με αυτό τον τρόπο και φυσικά μέσω της επανάληψης, είμαστε σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις και να αρχίσουμε να στρέφουμε την προσοχή μας, στις θετικές.

Απαιτείται χρόνος και προσπάθεια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται!

Σκεφτείτε πόσα χρόνια μας πήρε, να ανακαλύψουμε τις αρνητικές και περιοριστικές πεποιθήσεις...

Μεγαλώσαμε με αυτές και μπήκαν γερά μέσα στο είναι μας, να μη μας πάρει και λίγο χρόνο για να τις αντικαταστήσουμε;

Και μπορεί ως παιδιά να μην είχαμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε και να φιλτράρουμε αυτά που μας έλεγαν, την έχουμε όμως τώρα ως ενήλικες, και είμαστε εμείς πλέον αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις σκέψεις, με τις οποίες μας τροφοδοτούμε!

Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας!

Κάθε ημέρα είναι μία ευκαιρία να αλλάξει η ζωή μας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του EMDR και του LIFE COACHING, μπορείτε να σπάσετε τις αλυσίδες των αρνητικών πεποιθήσεων, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να προχωρήσετε σε μια διαφορετική, πιο ευτυχισμένη ζωή.