Κάνε το Τεστ

Φιλία: μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα

Οι φιλίες μας καθορίζουν το μέλλον μας

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα. Σήμερα κάποιοι λένε πως οι φίλοι είναι ουσιαστικά η οικογένεια που επιλέγουμε, κι έτσι είναι. Οι φίλοι αποτελούν το περιβάλλον που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να ζούμε και να περνάμε την καθημερινότητα μας.

Στην πορεία της ζωής μας, μας καθορίζουν πολλά. Ένα από αυτά είναι και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Αρχικά μας καθορίζει η οικογένεια στην οποία ανατραφήκαμε, στη συνέχεια οι δάσκαλοι μας και έπειτα οι φίλοι μας. Κανένα από αυτά δεν παραμένει σταθερό και αμετάβλητο, καθώς κατά τη διάρκεια της πορείας μας, μπορεί να αλλάξουν, παραμένουν όμως όλα σημαντικά.

Με τους φίλους μας περνάμε τις πιο χαρούμενες και τις πιο λυπημένες στιγμές της ζωής μας. Οι καλοί φίλοι είναι εκείνοι που βρίσκονται πάντα εκεί για να μοιραστούν και τη χαρά μας αλλά και τη λύπη μας. Το μοίρασα πολλαπλασιάζει τα καλά και απαλύνει, κάπως, τον πόνο στα άσχημα. Είναι διαφορετικό να τα βιώνει  κάποιος όλα μόνος του και διαφορετικό να τα μοιράζεται.

Όλοι έχουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε και όλοι έχουμε ανάγκη από καλούς και σημαντικούς φίλους . O C.S. Lewis – μυθιστοριογράφος – έχει πει την καταπληκτική φράση: “Η φιλία γεννιέται τη στιγμή εκείνη που ένα άτομο λέει σε ένα άλλο: «Τι; Κι εσύ; Νόμιζα ότι ήμουν μόνο εγώ»”. Απίστευτο το συναίσθημα που μας προκαλείται, όταν συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμάς.

Η γνωστή παροιμία «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», τώρα έχει περισσότερο νόημα. Κατανοούμε ότι αναφέρεται στο γεγονός ότι επιλέγουμε να βρισκόμαστε ανάμεσα σε όμοιους μας. Ο Πλάτωνας έγραφε στο διάλογο Φαίδρο “η ομοιότητα γεννά φιλία”. Πράγματι, επιλέγουμε να βρισκόμαστε σε περιβάλλοντα οικεία, διότι εκεί νιώθουμε ασφάλεια.

Επιλέγουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους με τους οποίους μοιάζουμε.  Είτε αυτό σημαίνει ότι μοιάζουμε στις ιδέες, στις αξίες, στις απόψεις, είτε μοιάζουμε στα χόμπι, στη διασκέδαση, στο στυλ και σε πολλά άλλα πράγματα. Οι φίλοι μας αποτελούν κατά κάποιον τρόπο, τον καθρέφτη μας. Μέσα από τους φίλους μας, αντικατοπτρίζεται ο εαυτός μας.

Πέρα από την παραπάνω παροιμία όμως, μεγάλη βαρύτητα έχει και η φράση «Δείξε μου τους φίλους σου και θα σου δείξω το μέλλον σου!». Διαφέρει λίγο από την προηγούμενη, λόγω του ότι αναφέρεται στις επιτεύξεις μας κι όχι τόσο στο χαρακτήρα μας.

Είμαστε ο μέσος όρος των ανθρώπων, με τους οποίους περνάμε το χρόνο  μας, καθώς εξελισσόμαστε. Όσο και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε στην επιρροή, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε. Σε όλους μας θα έχει τύχει να μας κολλήσει μία φράση, ή μερικές λέξεις που λέει ένας φίλος μας, τις οποίες μέχρι πριν, δεν χρησιμοποιούσαμε. Αυτό αποτελεί και το πιο απλό παράδειγμα επιρροής. Ας φανταστούμε τί συμβαίνει στα πιο σημαντικά, αν αυτό συμβαίνει σε μερικές φράσεις.

Συνήθως δεν το σκεφτόμαστε έτσι και δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν ισχύει. Ουσιαστικά μέσα από τους φίλους μας, σχηματιζόμαστε κι εμείς.

Οι καλοί φίλοι δεν φαίνονται στα δύσκολα. Στα δύσκολα βρίσκουμε πιο εύκολα ανθρώπους να μας στηρίξουν. Οι καλοί φίλοι φαίνονται στα εύκολα, στα όνειρα, στις χαρές. Είναι εκείνοι, οι οποίοι αντανακλούν τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας, με τον ίδιο ενθουσιασμό που τις μοιραστήκαμε εμείς μαζί τους. Χωρίς ερωτήσεις, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς να προσπαθούν να μας κόψουν τα φτερά.

Οι καλοί φίλοι θα πετάξουν μαζί μας. Θα είναι δίπλα μας στα ρίσκα, στις αποτυχίες αλλά και στις επιτυχίες που θα ακολουθήσουν έπειτα. Γι’αυτό οι φίλοι μας, σκιαγραφούν το μέλλον μας!

Άνθρωποι με φτωχά όνειρα, πώς θα μπορούσαν να στηρίξουν και να σταθούν δίπλα σε ανθρώπους που ονειρεύονται όνειρα που ξεπερνάει η φαντασία τους;

Ποιος φίλος θα μας έσπρωχνε να κυνηγήσουμε όνειρα; Eκείνος που ονειρεύεται επίσης τα δικά του και τα κυνηγάει ή εκείνος που έχει βολευτεί; Εκείνος που ψάχνει δικαιολογίες ή εκείνος που ψάχνει λύσεις;

Ας σκεφτούμε με ποιους ανθρώπους θα μοιραζόμασταν τη μεγαλύτερη χαρά μας και ας αναλογιστούμε το γιατί. Αυτή η σκέψη θα ξεκαθαρίσει την εικόνα αρκετά. Καλύτερα λίγοι φιλοί με καλή ποιότητα, παρά πολλοί χωρίς.

Κι αν οι φίλοι μας, μας επηρεάζουν τόσο πολύ, όσο υπονοούν οι παραπάνω φράσεις, τότε ας σκεφτούμε ξανά τώρα, προς ποια κατεύθυνση θα θέλαμε να πάμε.

Είναι δύσκολο να αποκτήσουμε καλές συνήθειες και θέλει δουλειά! Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι να αποκτήσουμε φίλους με καλές συνήθειες.

Οι φίλοι μας, λοιπόν, δείχνουν το μέλλον μας! Ας μην το ξεχνάμε...