Κάνε το Τεστ
στόχοι 2021, στόχοι για τη νέα χρονιά, πως θα πετύχετε τους στόχους σας το 2021, παράγοντες που καθορίζουν τους στόχους σας, τύποι στόχων ,αναθεώρηση στόχων για τη νέα χρονιά, μεγάλοι στόχοι

Στόχοι για το 2021: πως θα τους πετύχεις

Στόχοι για τη Νέα Χρονιά

Στο τέλος κάθε χρονιάς κάνουμε τον απολογισμό μας και θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Όμως αυτή η χρονιά ήταν πολύ διαφορετική από τις άλλες. Και καθώς και η επόμενη χρονιά είναι ακόμη αβέβαιη δεν γνωρίζουμε πότε η ζωή μας θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Όλα αυτά μας κάνουν να βάζουμε τους στόχους και τα όνειρά μας στον πάγο. Όμως σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες είναι πολύ πιο σημαντικό και ουσιαστικό να θέσετε στόχους ώστε να μείνετε παραγωγικοί.

Το 2020 όλο και περισσότεροι άνθρωποι ένιωσαν ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους. Αναπόφευκτα αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί τους στόχους. Όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αποτυγχάνεις μόνο όταν σταματάς να προσπαθείς. Αν έχετε σταματήσει να προσπαθείτε, δεν έχετε αποτύχει επειδή υπάρχει μια ευκαιρία να προσπαθήσετε ξανά.

Δεν γνωρίζουμε τι θα μας φέρει το 2021, αλλά οι στόχοι μας δίνουν αξία. Οι στόχοι μας δίνουν την αίσθηση του αυτοπροσδιορισμού μας και την αυτονομία να κάνουμε επιλογές για τη ζωή μας και την ικανότητα να τους επιτύχουμε. Αυτό είναι ένα συστατικό κλειδί για την ψυχική και την συναισθηματική μας υγεία. Οι στόχοι μας βοηθούν να επικεντρωνόμαστε σε κάτι και να μην αφήνουμε την ημέρα μας χωρίς κίνητρο. Οι στόχοι δημιουργούν την αίσθηση της επιτυχίας, πράγμα που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι. Και φυσικά οι στόχοι αποτελούν εξαιρετικό τρόπο απόσπασης της προσοχής από όλα συμβαίνουν στον κόσμο , τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε και μας προκαλούν έντονο στρες. Οι στόχοι για το 2021 αξίζουν για όλους τους παραπάνω λόγους.

Παράγοντες που καθορίζουν τους στόχους σας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τους στόχους μας αλλά οι πιο σημαντικοί είναι:

 • Κίνητρο: είναι η στιγμή να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να δείτε ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε στόχο σας. Είναι δικό σας στόχος ή τα πρέπει σας τον επιβάλλουν;
 • Όραμα: πώς θα νιώθετε όταν επιτύχετε το στόχο σας; Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Πόσο θα έχετε εξελιχθεί προσωπικά ή επαγγελματικά; Ποιος θα γίνετε όταν επιτύχετε αυτό το στόχο;
 • Καταγραφή: αρχίστε να γράφετε τους στόχους σας. Μην τους υπεραναλύετε απλά γράψτε τους, δεν έχει σημασία πόσοι είναι ή τι είναι. Αν οι στόχοι μένουν απλά στο μυαλό σας, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν κάτι παραπάνω από ευσεβής πόθος. Βάλτε τους κάπου που θα τους βλέπετε καθημερινά ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο σας.
 • Αξίες: όταν δουλεύετε για ένα στόχο είστε δεσμευμένοι στις αρχές σας; Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε τους στόχους σας, καλό είναι να είναι ουσιαστικοί και σημαντικοί για εσάς. Οι αρχές σας και οι αξίες σας καθορίζουν το τι είναι σημαντικό.
 • Προτεραιότητες: βάλτε σε προτεραιότητα 3-5 στόχους και επικεντρωθείτε σε αυτούς. Η προτεραιότητα σημαίνει τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, σας κρατά συγκεντρωμένους και έτσι είναι πιο εύκολο να επιτύχετε τους στόχους σας.
 • Ενέργεια: κάντε πράγματα που σας δίνουν ενέργεια και κίνητρο, δεν έχει σημασία πόσο μικρά ή μεγάλα θα είναι. Οι στόχοι απαιτούν δέσμευση, ενέργεια και αποφασιστικότητα ειδικά σε στιγμές αβεβαιότητας. Αν δεν έχετε ενέργεια και αποφασιστικότητα για το στόχο σας, τότε δεν δουλεύετε για αυτόν με όλη σας την καρδιά.
 • Προσδοκίες: δεν είναι ανάγκη να περιορίζετε τους στόχους σας επειδή ανησυχείτε για το μέλλον και όσα μπορούν να αλλάξουν. Αλλά διαχειριστείτε τις προσδοκίες και κατανοήστε τι μπορείτε να ελέγξετε. Προσεγγίστε τον κάθε στόχο με ανοιχτό μυαλό και να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγές και προσαρμογές.
 • Ανησυχία: σκεφτείτε ότι μπορεί να μην δουλεύετε για τους στόχους σας αν σας προκαλούν έντονο στρες. Οι στόχοι έχουν ως στόχο να μας παρακινήσουν και όχι να μας παραλύσουν από το άγχος. Θέστε μικρότερους στόχους που είναι πιο εύκολο να τους επιτύχετε σε μικρότερο χρονικό διάστημα και έτσι θα μπορείτε να ξεπερνάτε τα εμπόδια και να μένετε προσηλωμένοι σε αυτούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τύποι στόχων

Στόχοι διαδικασίας

Σε αυτή την κατηγορία στόχων ανήκουν όλα όσα στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε στη ρουτίνα σας ,τα οποία θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μπορεί, για παράδειγμα, να μην σας αρέσει το καθημερινό και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Όμως ο προγραμματισμός έχει τεράστια επίδραση στην ηρεμία και στην παραγωγικότητα. Αν η οργάνωση δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε ημερήσιο πρόγραμμα για όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα.

Στόχοι δράσης

Οι στόχοι διαδικασίας βασίζονται στον προγραμματισμό, οι στόχοι δράσης επικεντρώνονται στο να κάνετε όσα λέτε ότι θέλετε να κάνετε. Μπορεί να θέλετε να ασκείστε τέσσερις φορές την εβδομάδα, αν ο γυμναστής σας δεν είναι διαθέσιμος εκείνες τις ημέρες μπορείτε να βρείτε τρόπους να κάνετε άσκηση στο σπίτι αν είναι εφικτό.

Ένας στόχος δράσης στη δουλειά μπορεί να περιλαμβάνει την διεκπεραίωση μιας εργασίας που έχετε εδώ και πολύ καιρό στη λίστα σας. Για να κάνετε την αρχή, επιλέξετε μία ή δύο εργασίες κάθε μήνα στις οποίες θα επικεντρώνεστε ώστε να τις ολοκληρώσετε.

Τεχνικοί στόχοι

Αυτοί οι στόχοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί επειδή περιλαμβάνουν κάποιο επίτευγμα που σας προκαλούσε ενθουσιασμό, και τώρα ίσως να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Μπορεί να ταξιδέψετε, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάτε σε μια συναυλία, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάρετε προαγωγή στη δουλειά, μπορεί και όχι.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε όταν η αβεβαιότητα σας κατακλύζει. Αλλά οι στόχοι δεν περιλαμβάνουν μόνο πράγματα που πρέπει να περιμένετε. Μπορεί να θέλετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, να μάθετε ένα μουσικό όργανο, να διαβάσετε συγκεκριμένα βιβλία ή να γίνετε εθελοντής.

Οι τεχνικοί στόχοι δημιουργούν την αίσθηση του ελέγχου και προσφέρουν ικανοποίηση. Μην μένετε κολλημένοι σε συναισθήματα που δεν σας οδηγούν πουθενά.

Αναθεώρηση και ανανέωση στόχων

Το 2020 ήταν μια χρονιά άνευ προηγουμένου, μια χρονιά που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Για πολλούς ήταν μια χρονιά αφύπνισης, για άλλους μια χρονιά που θέλουν να διαγράψουν και για κάποιους άλλους μια ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη.

Αυτή τη χρονιά όλοι αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις και φτάσαμε στα όρια μας. Έπρεπε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, να αλλάξουμε, να γίνουμε ευέλικτοι, να παραμείνουμε δημιουργικοί, να ρίξουμε τους ρυθμούς μας. Καθώς το 2020 μας αποχαιρετά είναι η τέλεια στιγμή να δούμε όσα έχουν συμβεί αυτή τη χρονιά και να σκεφτούμε και να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για το 2021.

Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε στόχους σε τόσο αβέβαιους καιρούς, καθώς οι στόχοι είναι:

 • Ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας και τη διατήρηση του κινήτρου, και μας δίνουν την αίσθηση του επιτεύγματος.
 • Μας βοηθούν να επιτύχουμε όσα θέλουμε, μετατρέποντας τις προθέσεις σε πράξεις.
 • Συμβάλλουν στην αίσθηση του ελέγχου και της ασφάλειας.
 • Βοηθούν στις συνειδητές επιλογές στη ζωή μας.

Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήσετε και να ανανεώσετε τους στόχους σε κάθε πτυχή της ζωής σας και να τους κάνετε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους.

Καριέρα:

 • Κάνετε τη δουλειά που θέλετε ή σας αρέσει;
 • Αν είστε ανάμεσα σε δύο δουλειές, τι είναι πιο σημαντικό για εσάς (τα χρήματα, η σταθερότητα, η αυτονομία);

Φίλοι και οικογένεια:

 • Τι μπορείτε να κάνετε για να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας;
 • Αν δουλεύετε από το σπίτι, ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και στην οικογενειακή ζωή;

Σχέσεις:

 • Πώς το 2020 επηρέασε τις σχέσεις σας;
 • Τι αλλαγές χρειάζεται να κάνετε το 2021;

Δραστηριότητες:

 • Ποιες είναι οι δραστηριότητες που σας κάνουν να γελάτε και σας γεμίζουν χαρά;
 • Πώς μπορείτε να βρείτε χρόνο για να διασκεδάζετε;

Υγεία και ευεξία:

 • Τι χρειάζεται να βάλετε σε προτεραιότητα το 2021 για την υγεία και την ευεξία σας;
 • Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε διακοπές;

Χρήματα:

 • Κάνετε αποταμίευση; Πόσα χρήματα θέλετε να έχετε βάλει στην άκρη σε ένα χρόνο από τώρα;
 • Ποιες είναι οι οικονομικές αποφάσεις που είναι ανάγκη να πάρετε για να βελτιώσετε τα οικονομικά σας;

Προσωπική εξέλιξη:

 • Σε τι θέλετε να επικεντρωθείτε προσωπικά ή επαγγελματικά (δεξιότητες, εκπαίδευση, συνειδητότητα);
 • Σε τι θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο τις γνώσεις σας;

Δημιουργικότητα:

 • Ποιο πάθος ανακαλύψατε το 2020 που θέλετε να συνεχίσετε ώστε να πάτε ένα βήμα παρακάτω;
 • Τι έχετε βάλει στην άκρη που θέλετε να το ξεκινήσετε τώρα;

Το 2021 θα είναι μια χρονιά που οι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη να φροντίσουν τον εαυτό τους ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά καθώς διανύουμε ακόμη μια αβέβαιη κατάσταση παγκοσμίως.

Η στιγμή για  μεγάλους στόχους

Για αυτούς που είναι έτοιμοι , ίσως το 2021 να είναι η στιγμή να θέσουν ένα μεγάλο στόχο. Το στόχο που τους κάνει να νιώθουν περισσότερο φόβο και νευρικότητα, το στόχο που θα τους κάνει να σκεφτούν πιο δημιουργικά και έξω από το κουτί, το στόχο που θα τους δώσει κίνητρο, το στόχο που θα τους οδηγήσει πιο κοντά στο άτομο που θέλουν να γίνουν, το στόχο που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν στη ζωή. Φυσικά είναι καλό να γνωρίζετε τις προσδοκίες για ένα μεγάλο στόχο, αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σαν μια ευκαιρία να εξερευνήσετε τον εαυτό σας, να πειραματιστείτε και να δώσετε την άδεια στον εαυτό σας να αποτύχει.

Μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τις επιτυχίες σας ή τουλάχιστον να αναγνωρίζετε όσα έχετε επιτύχει ακόμη και αν είναι μικρά πράγματα. Να θυμάστε ότι τα εμπόδια και οι αποτυχίες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε ταξίδι εξέλιξης. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσατε. Ο μόνος που υποφέρει είστε εσείς. Δείτε το σαν ευκαιρία για να μάθετε.