Κάνε το Τεστ
nagomi, τι είναι το nagomi, φιλοσοφία του nagomi, nagomi και αρμονία, nagomi και ισορροπία, nagomi και ikigai, nagomi και υγεία

Nagomi – ιαπωνική φιλοσοφία ζωής

Nagomi - ιαπωνική φιλοσοφία για μια καλύτερη ζωή

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ο κόσμος έχει γίνει περίπλοκος . Έτσι είναι πολύ δύσκολο να βρουν το σωστό μονοπάτι στη ζωή τους. Από τις επιλογές στην καριέρα μέχρι την αγωνία για τις επιλογές στην καθημερινότητα, υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί κανείς να διαλέξει, όμως έχει ελάχιστο χρόνο για να πάρει μια απόφαση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, πίεση και μπορεί να φτάνουν μέχρι το burnout.  Η σύγχρονη ζωή απέχει πολύ από αυτό που φαντάζεται κάποιος ως ιδανική, δεν είναι ένα παραμύθι με ευτυχισμένο τέλος. Σε αυτό το πνεύμα των καιρών, η ηρεμία του μυαλού είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν κάποιος γνωρίζει την Ιαπωνική φιλοσοφία του Nagomi.

Αυτή η Ιαπωνική φιλοσοφία προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την ευεξία τους σε αυτό το δύσκολο κόσμο. Η λέξη "Nagomi"  σημαίνει ισορροπία, αρμονία και ηρεμία στην καρδιά και στο μυαλό. Το Nagomi αφορά τη σχέση ενός ατόμου με το περιβάλλον ή την ποιότητα της επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω του. Αφορά την μίξη στοιχείων που οδηγούν στην αρμονία.

Τι είναι το Nagomi;

Το Nagomi χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση αρμονίας, συναισθηματικής ισορροπίας, ευεξίας και ηρεμίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Ιάπωνες έχουν μακροζωία και υγεία, συγκριτικά με όλους τους άλλους ανθρώπους στον κόσμο. Κάτι λοιπόν θα κάνουν σωστά που θα ενισχύει την μακροζωία και την υγεία τους.

Σύμφωνα με ένα Κινεζικό μύθο, ο αλχημιστής και εξερευνητής Xu Fu στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Qin Shi Huang στην ανατολική θάλασσα για να αναζητήσει το ελιξίριο της ζωής. Ο Qin Shi Huang ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της ενοποιημένης Κίνας, που ίδρυσε την δυναστεία των Τσιν. Αν και ο Qin Shi Huang ήταν πανίσχυρος, ο μοναδικός του φόβος ήταν ο θάνατος. Για αυτό το λόγο έστειλε το φημισμένο Xu Fu στο θρυλικό Όρος Πενλάι, όπου υπήρχε το ελιξίριο της ζωής, το οποίο θα μπορούσε να χαρίσει αιώνια ζωή.

Δυστυχώς για τον Qin Shi Huang,  ο Xu Fu δεν επέστρεψε ποτέ από αυτό το ταξίδι στην ανατολική θάλασσα. Ο μύθος λέει ότι ο Xu Fu έφτασε σε ένα μέρος με την ονομασία Όρος Πενλάι, όπου βρήκε τον παράδεισο, και επέλεξε να ζήσει εκεί, παρά να γυρίσει πίσω στον αυτοκράτορα που περίμενε με αγωνία.

Αν και πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρουν το ελιξίριο της ζωής, είναι αλήθεια ότι στην Ιαπωνία έχουν το μυστικό για την μακροζωία. Αυτό το μυστικό δεν βασίζεται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ολιστική προσέγγιση της ζωής. Και σε αυτό βασίζεται το Nagomi.

Nagomi και αρμονία

Το Nagomi, ως έννοια αντιπροσωπεύει όλες τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας που οδηγούν στην αρμονία. Η λέξη Nagomi είναι πολύ διαδεδομένη στην Ιαπωνία. Πολλά εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες διοργάνωσης γάμων, ξενοδοχεία έχουν την ονομασία Nagomi. Το Nagomi είναι επίσης το όνομα ενός τρένου που χρησιμοποιούν μονάχα οι αυτοκράτορες, το οποίο κατασκευάστηκε και συντηρείται με φροντίδα από τους Ιάπωνες.

Το Nagomi υποστηρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία με τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε την αρμονία. Αυτό εξηγεί ακριβώς το γιατί το Nagomi αφορά τόσους πολλούς ανθρώπους στη σύγχρονη κοινωνία, όπου είναι δύσκολο κάποιος να βρει την αρμονία και τη συνοχή στη ζωή όσο σκληρά και αν προσπαθεί.

Η ομορφιά του Nagomi είναι ότι μας βοηθά να επιτύχουμε την ισορροπία ακόμη και σε αντικρουόμενα πράγματα. Όπως συμβαίνει στο παγωτό με μάτσα.  Όπου το μάτσα είναι το πράσινο τσάι σε σκόνη, μια βαθιά Ιαπωνική γεύση.  Και το παγωτό (αγαπημένο στη Δύση) αναμιγνύονται και δίνουν μια ισορροπία, το Nagomi. Αν κάποιος κατανοήσει την φιλοσοφία του Nagomi, τότε η καθημερινότητα του θα είναι αρμονική και ισορροπημένη, όπως το παγωτό με μάτσα.

Εγκέφαλος και Nagomi

Πολλοί άνθρωποι έχουν ως στόχο ζωής να κατανοήσουν πως προκύπτει η συνείδηση στον εγκέφαλο. Υπάρχουν συγκεκριμένες λειτουργίες στον εγκέφαλο που καθορίζουν την συνείδηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο διαλογισμό και υποστηρίζουν την ενσυνειδητότητα, και αυτά έχουν σχέση με το Nagomi. Ο έλεγχος των συναισθημάτων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται επανεκτίμηση, διευκολύνεται από τον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του Nagomi.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κάποια εγκεφαλικά κυκλώματα που ονομάζονται δίκτυα προεπιλεγμένης λειτουργίας, και ενεργοποιούνται όταν ο εγκέφαλος είναι σε κατάσταση ηρεμίας, είναι ένας μηχανισμός του Nagomi στον εγκέφαλο. Αυτά τα δίκτυα εμπλέκονται στην οργάνωση των αναμνήσεων και των συναισθημάτων στον εγκέφαλο, ακριβώς όπως συμβαίνει στο Nagomi.

Ο εγκέφαλος μας έχει την ικανότητα να φιλοξενεί νέες ιδέες και να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις με δημιουργικούς τρόπους. Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, χρειάζεται κάποιος να συνδέσει τις τελείες. Να σκέφτεται έξω από το κουτί και να κάνει προληπτικούς συμβιβασμούς. Έτσι, το Nagomi οδηγεί όχι μόνο στην υγεία και στην ευτυχία, αλλά επίσης σε μια δημιουργική και παραγωγική ζωή.

Η φιλοσοφία του Nagomi έχει τις ρίζες της στην βαθιά κατανόηση της ζωής. Για παράδειγμα, όταν κάποιος κάνει εξετάσεις , πολλές φορές αναζητά μια μαγική λύση. Πιστεύει ότι θα υπάρχει κάποιο χάπι, μια συνήθεια, ή ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που θα λύσει τα προβλήματά του. Ωστόσο, δεδομένης της πολυπλοκότητας της ζωής, δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να έχουμε ισορροπία. Το Nagomi είναι η καλύτερη λύση αν θέλουμε να το πετύχουμε αυτό,  σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε.

Nagomi και υγεία

Το Nagomi είναι στον πυρήνα της υγείας των Ιαπώνων. Φυσικά, η βελτίωση στις συνθήκες ζωής και η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έχουν αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης σε πολλές χώρες. Εκτός  από αυτά τα πλεονεκτήματα, το Nagomi είναι ένα βασικό συστατικό για την υγεία. Σύμφωνα με αυτό, η συνειδητοποίηση ότι η ευεξία μας εξαρτάται από πολλά διαφορετικά στοιχεία και η διατήρηση της ισορροπίας σε όλα αυτά τα στοιχεία είναι σημαντική για την διατήρηση της καλής υγείας.

Γενικά, όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στη ζωή μας, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε έναν παράγοντα, επειδή αυτό μπορεί να γίνει εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D αντί να βγαίνουμε μια βόλτα στον ήλιο, μια δραστηριότητα που οι Ιάπωνες ονομάζουν shinrin-yoku (forest bathing, την επαφή του ανθρώπου με τη φύση) απολαμβάνοντας το φυσικό φως, παρόλο που η τελευταία προσέγγιση λειτουργεί με καλύτερους και πιο βιώσιμους τρόπους.

Εκτός από την ισορροπία στις διαφορετικές πτυχές της ζωής, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του Nagomi για την υγεία είναι να αντιμετωπίζουμε τις επιθυμίες μας. Το Ikigai (η χαρά σε ότι κάνουμε) έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Nagomi για την υγεία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές του Ikigai. Ακόμη και τα μικρά πράγματα, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος βγαίνει βόλτα με το σκύλο του ή απολαμβάνει ένα φλιτζάνι τσάι το πρωί, είναι κομμάτι του Ikigai. Εννοιολογικά, η ουσία του Ikigai αφορά την ευελιξία στις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας και με τον εαυτό μας.

Nagomi και Ikigai

Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε και να εφαρμόσουμε το Ikigai στη ζωή μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι δεν είναι. Δεν είναι μια ιδεολογία με λίστες πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει ένα διάγραμμα του Ikigai, με τέσσερις επικαλυπτόμενους κύκλους, που αντιπροσωπεύουν "τι αγαπάς", "τι χρειάζεται ο κόσμος", "για τι μπορείς να πληρωθείς" και "σε τι είσαι καλός". Το διάγραμμα δείχνει ότι η τομή ανάμεσα στο "τι αγαπάς" και στο "τι χρειάζεται ο κόσμος" είναι ο σκοπός της ζωής. Η τομή ανάμεσα στο "τι χρειάζεται ο κόσμος" και στο "για τι μπορείς να πληρωθείς" είναι η κλίση. Επίσης, η τομή ανάμεσα στο "για τι μπορεί να πληρωθείς" και στο "τι είσαι καλός" είναι το επάγγελμα. Και η τομή ανάμεσα στο "τι είσαι καλός" και στο "τι αγαπάς" είναι το πάθος.

Nagomi, ιαπωνική φιλοσοφία για μια καλύτερη ζωή

Υπάρχουν ασάφειες και διαφορετικές απόψεις για την προέλευση του διαγράμματος, αλλά με βεβαιότητα δεν είναι Ιαπωνικό. Αν κάποιος το δει σύμφωνα με την Ιαπωνική φιλοσοφία, υπάρχει κάτι που είναι αντίθετο με το πως αντιπροσωπεύεται το Ikigai σε αυτό το διάγραμμα. Είναι πολύ στενό και περιορισμένο. Το Ikigai είναι κάτι που ικανοποιεί και τις τέσσερις απαιτήσεις, πράγμα που είναι μια πραγματικά αυστηρή προϋπόθεση. Θα ήταν πράγματι ωραίο να κατέχουμε όλες αυτές τις αξίες, αλλά είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Είναι περιττό να πούμε πως αν κάποιος έχει ένα Ikigai που ικανοποιεί τα πάντα αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά κάποιες φορές όταν κάποιος προσπαθεί να εκπληρώσει όλες αυτές τις απαιτήσεις τότε μπορεί να γίνουν εμμονή και να στερούν την ελευθερία ενός ευέλικτου τρόπου ζωής.

Nagomi και ψυχική υγεία 

Η φροντίδα του μυαλού και του σώματος είναι απαραίτητη αν κάποιος θέλει να επιτύχει το Nagomi στην υγεία. Κανένας παράγοντας μόνος του δεν είναι ικανός να υποστηρίξει την πολυπλοκότητα της ζωής. Η άσκηση και η ξεκούραση, η δουλειά και η διασκέδαση, οι προκλήσεις και η ηρεμία, η επιτυχία και η αποτυχία οδηγούν σε μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την υγεία μας είναι πολύ σημαντικός. Πολλές φορές τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε ένα στοιχείο αντί να βλέπουμε ολιστικά τα πράγματα.

Καλό θα ήταν  να αποφεύγουμε να υπεραπλουστεύουμε τις εξηγήσεις για την καλή υγεία. Εκφράσεις όπως, "Θα πηγαίνω για τρέξιμο κάθε μέρα και έτσι θα μένω υγιής", "Θα τρώω ένα γιαούρτι κάθε πρωί και αυτό θα με κρατά νέο" και "Θα χαμογελάω κάθε φορά που γνωρίζω κάποιον, και αυτό θα με κάνει ευτυχισμένο" μπορεί να ακούγονται αρκετά λογικές αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι λανθασμένες για το Nagomi στην υγεία. Μπορεί να είναι καλές συνήθειες, αλλά το Nagomi περιλαμβάνει ένα εύρος στοιχείων που συμβάλλουν στην ευεξία μας.

Ψυχική ενδυνάμωση και ισορροπία 

Αν και η φιλοσοφία του Nagomi μπορεί να φαίνεται δύσκολη, μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά βήματα, για να επιτύχετε την ενσυνειδητότητα, και να δίνετε προσοχή στα διάφορα πράγματα που συνθέτουν τη ζωή σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και το LIFE COACHING βοηθούν να βρείτε την ισορροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής σας.