Κάνε το Τεστ
θέλω να αλλάξω τη ζωή μου, πως θα αλλάξω τη ζωή μου , βήματα για να αλλάξω τη ζωή μου, τρόποι για να αλλάξω τη ζωή μου, τι χρειάζεται να κάνω για να αλλάξω τη ζωή μου

Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου

Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου

Πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε ένα σημείο στη ζωή τους που νιώθουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. Είναι προφανώς κουρασμένοι από τη ζωή που κάνουν. Σκέφτονται, "Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου'' ,  αλλά δεν ξέρουν πως να το κάνουν. Δεν είναι σίγουροι τι είναι ανάγκη να αλλάξουν, αλλά κάτι τους παρακινεί. Το μυαλό είναι γεμάτο με ερωτήσεις, όπως , "Πώς έχω φτάσει ως εδώ; Πώς θα βρω ξανά τον εαυτό μου; " Όλες αυτές οι ερωτήσεις προκαλούν έντονο στρες και δεν σας αφήνουν να κάνετε σχέδια ή θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Αγκαλιάστε την αλλαγή

Ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής σας εξέλιξης είναι η αλλαγή, και η αλλαγή είναι κάτι που αποφεύγουμε στην καθημερινότητα. Όμως, για να έχετε μια καλύτερη ζωή είναι ανάγκη να αγκαλιάσετε την αλλαγή.

Η αλλαγή περιλαμβάνει πέντε στάδια: τον προ-στοχασμό, το στοχασμό, την προετοιμασία, την δράση και την συντήρηση. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι περνούν από το ένα στάδιο στο επόμενο. Κάθε στάδιο είναι μια προετοιμασία για το επόμενο, έτσι η παράκαμψη κάποιων σταδίων μπορεί να οδηγεί σε πισωγυρίσματα. Στο στάδιο του στοχασμού επικρατεί η σκέψη ότι θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας. Ποιος είναι όμως ο στόχος σας; Ο στόχος σας είναι να φτάσετε στο τελευταίο στάδιο της αλλαγής. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Γιατί θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας;

Νιώθετε παγιδευμένοι; Αβοήθητοι; Δεν σας εκτιμούν; Συνήθως, όταν κάποιος ψάχνει για μια αλλαγή, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Όταν εμφανίζεται μια πρόκληση, ψάξτε βαθιά μέσα σας και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας ώστε να βρείτε κίνητρο να κάνετε την αλλαγή που επιθυμείτε.

Ποιες πτυχές της ζωής σας θέλετε να αλλάξετε;

Δεν είστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά σας; Θέλετε να χάσετε βάρος; Θέλετε να σπουδάσετε κάτι άλλο; Έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας; Θέλετε να αποταμιεύσετε χρήματα; Αν σκεφτόσασταν τρία πράγματα που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας ποια θα ήταν αυτά; Να είστε ειλικρινείς με τις απαντήσεις σας. Μόνο εσείς γνωρίζετε τι θέλετε πραγματικά να αλλάξετε.

Τι είναι αυτό που λαχταράτε;

Υπάρχει κάτι μεγάλο το οποίο ονειρεύεστε; Κάπου που θέλετε να ταξιδέψετε; Εύχεστε να είχατε περισσότερο χρόνο για να εξελίξετε τις δεξιότητές σας; Θέλετε μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά σας; Βρείτε αυτά που επιθυμείτε βαθιά να επιτύχετε.

Πόσο πρόθυμοι είστε να κάνετε την αλλαγή;

Όσο και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι καινούργιο, η ιδέα να αλλάξουμε ζωή μπορεί να είναι τρομακτική και να μας αποθαρρύνει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Είστε πρόθυμοι να μετακομίσετε σε μια άλλη πόλη για τη δουλειά των ονείρων σας; Θα κάνατε συνεδρίες με έναν life coach που θα σας έδινε κίνητρο να φτάσετε το στόχο σας; Προσπαθήστε να οραματιστείτε αυτό που θέλετε να πετύχετε και καθορίστε τι πρέπει να αλλάξετε για να φτάσετε εκεί. Είστε έτοιμοι για αυτό;

Τελικά, η αλλαγή είναι άβολη αλλά απαραίτητη ώστε να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας.

Ποιοι είστε πραγματικά;

Τώρα που έχετε μια καλύτερη ιδέα του τι και γιατί θέλετε να κάνετε μια αλλαγή, είναι ανάγκη να κάνετε κάποια βασικά πράγματα πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είναι ανάγκη να ανακαλύψετε τι σας κάνει χαρούμενους. Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Χωρίς ξεκάθαρο όραμα της ζωής που επιθυμείτε, πώς θα φτάσετε εκεί; Πώς θα φτάσετε σε ένα προορισμό αν δεν γνωρίζετε το δρόμο; Θα καταλήξετε να οδηγείτε χωρίς να καταλήγετε κάπου. Αλλά για να μπορέσετε να κάνετε μια αλλαγή πρέπει να βρείτε λύσεις.

Πόσους επιτυχημένους ανθρώπους γνωρίζετε που δεν έχουν σχέδιο; Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ψάξει βαθιά μέσα τους, έχουν ανακαλύψει ποιοι είναι, που θέλουν να φτάσουν και έχουν φτιάξει ένα σχέδιο για να επιτύχουν. Αρχίστε ξεκαθαρίζοντας ποιοι είστε και έτσι θα μπορείτε να πάρετε αποφάσεις.

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να τις απαντήσετε πριν ξεκινήσετε να αλλάζετε τη ζωή σας. Γράψτε τις απαντήσεις σε ένα χαρτί. Να έχετε στο μυαλό σας όσο απαντάτε στις ερωτήσεις ότι δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις.

  1. Ποιες αρνητικές πεποιθήσεις σας κρατούν κολλημένους;
  2. Ποιες πεποιθήσεις συνεχίζετε να ακολουθείτε;
  3. Από πού προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις;
  4. Γιατί έχετε αυτές τις πεποιθήσεις;

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να δείτε ξεκάθαρα ποιοι είστε ως άτομο. Υπάρχουν δύο διαφορετικά σχήματα πεποιθήσεων, οι πεποιθήσεις που λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας και οι πεποιθήσεις που έχουμε για τους άλλους και τον κόσμο.

θελω να αλλαξω τη ζωη μου

Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχετε για τον εαυτό σας που σας περιορίζουν; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε έτσι;

Οι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας μπορεί να μας ωθούν προς τα εμπρός ή να μας κρατούν πίσω. Όταν λέμε στον εαυτό μας πράγματα όπως, "Είμαι αποτυχημένος", "Δεν αξίζω την ευτυχία" , γράφουμε ένα σενάριο για τη ζωή μας που μας κρατά μακριά από την επιτυχία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τρόπος σκέψης, και να λέτε, "Αξίζω την ευτυχία", "Μπορεί να απέτυχα αλλά είχα το κουράγιο να προσπαθήσω".

Για να καταλάβετε καλύτερα πως να το κάνετε αυτό, ας δούμε ένα παράδειγμα. Η Μαρία όταν ήταν 10 ετών είχε μια κακή εμπειρία σε μια παρουσίαση στην τάξη. Τόσο κακή, που τα επόμενα είκοσι χρόνια έλεγε στον εαυτό της ότι δεν μπορούσε να μιλήσει δημόσια. Αυτό επηρέασε τη ζωή της στο σχολείο, την απόδοση της  στη δουλειά και την κοινωνική της ζωή. Η πεποίθηση ότι δεν μπορούσε να μιλήσει δημόσια ήταν απλά προϊόν της φαντασίας της. Ο φόβος που είχε για τις δημόσιες ομιλίες έγινε τόσο έντονος που πραγματικά πίστευε ότι είναι αδύνατον να μιλήσει δημόσια.

Για να αλλάξει αυτή την νοοτροπία, απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι θέλω να επιτύχω;
  • Γιατί δεν έχω επιτύχει τίποτε ακόμη;
  • Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που με σταματούν;

Αρχικά, η Μαρία ήθελε να ξεπεράσει το φόβο της για τις δημόσιες ομιλίες. Δεν είχε καταφέρει να το κάνει αυτό επειδή έλεγε στον εαυτό της ότι δεν μπορούσε και εκπαιδεύτηκε να νιώθει άγχος κάθε φορά που σκεφτόταν την ιδέα της δημόσιας ομιλίας. Η πεποίθηση της ότι κάτι κακό θα συνέβαινε την κρατούσε μακριά από την προσπάθεια. Τώρα όμως που γνωρίζει το "τι" και το "γιατί", η Μαρία άρχισε να αμφισβητεί τις πεποιθήσεις της και να αναγνωρίζει την αξία της. Έτσι, ανακάλυψε ότι μπορεί να μιλήσει δημόσια.

Ποια είναι η προσωπική σας αποστολή;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν ένα ξεκάθαρο όραμα γιατί κάνουν ότι κάνουν και πως θα το κάνουν. Γνωρίζουν το σκοπό τους.

Η δήλωση της προσωπικής αποστολής σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια φράση που θα λέτε μέσα στην ημέρα σας, ακόμη και όταν θα θέλετε να τα παρατήσετε. Θα σας βοηθήσει να βρείτε κίνητρο να συνεχίσετε.

Αναγνωρίστε τις αξίες, τους στόχους σας και τα γιατί. Κάποιες απλές δηλώσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε είναι οι εξής:

  1. Μέσα από την υπομονή και την αποτελεσματική επικοινωνία (αξίες) θέλω να ξεκινήσω να παρέχω υποστήριξη στους ασθενείς με καρκίνο (στόχος)σε μια προσπάθεια να ανακουφίσω τον πόνο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (γιατί).
  2. Είμαι ένας άνθρωπος με ισχυρή θέληση (αξία) που οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς αλκοόλ (στόχος) για να βελτιώσω την υγεία μου, την παραγωγικότητα και την ευεξία μου (γιατί).

Η δήλωση της προσωπικής σας αποστολής πρέπει να σας εμπνέει

Μπορείτε να καταγράψετε τη δήλωση της προσωπικής σας αποστολής ως στόχο για το μελλοντικό σας εαυτό. Κάθε μέρα, κάντε ένα βήμα και σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας μπορείτε να κάνετε τις εξής ερωτήσεις:

  • Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου; Ποια νέα ενδιαφέροντα θα μπορούσα να δοκιμάσω;
  • Ποιο είναι το πάθος μου; Τι μου δίνει ενέργεια;
  • Ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μου;
  • Είμαι αξιόπιστος και υπεύθυνος;
  • Ποιες είναι οι τρεις λέξεις με τις οποίες θα με περιέγραφαν οι φίλοι και η οικογένειά μου;

Όταν θα διαβάζετε τις απαντήσεις μπορεί να ανακαλύψετε νέα πράγματα για τον εαυτό σας. Θα έχετε μια καλύτερη εικόνα για το ποιοι είστε και τι θέλετε να αλλάξετε.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα vision board για τον εαυτό σας. Όταν οραματίζεστε ένα στόχο, φτιάξτε ένα κολάζ από σελίδες περιοδικού, τυπωμένες φράσεις ώστε να έχετε ένα καθημερινό κίνητρο.

Τα εμπόδια δεν είναι πρόβλημα

Πάντα θα υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για τους οποίους δεν θα μπορείτε, δεν θα θέλετε, δεν θα κάνετε κάτι. Μην αφήνετε αυτές τις αρνητικές λέξεις να σας κρατάνε πίσω. Μπορεί να νιώθετε θυμωμένοι, τρομοκρατημένοι, κουρασμένοι. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο να κάνετε οτιδήποτε. Τα εμπόδια όπως ο φόβος, η χαμηλή ενέργεια, η αναβλητικότητα, η τελειομανία, η έλλειψη υποστήριξης, η έλλειψη κινήτρου, η αβεβαιότητα όλα παίζουν ρόλο στη δέσμευση στην αλλαγή.

Ο φόβος είναι συχνά το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσετε όταν σκέφτεστε την αλλαγή. Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της επιτυχίας, ο φόβος του εξευτελισμού όλα είναι εμπόδια για την αλλαγή. Από πού προέρχεται ο φόβος; Φοβάστε την αποτυχία; Τι σημαίνει ότι έχετε αποτύχει σε κάτι στο παρελθόν; Σκεφτείτε τι έχετε μάθει από αυτό. Θυμηθείτε τη φράση του Τόμας Έντισον, "Δεν έχω αποτύχει, έχω βρει 10000 τρόπους που δεν λειτουργούν." Χωρίς την αποτυχία, ποτέ δεν θα μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Χωρίς λάθη , δεν θα μάθουμε τίποτα και δεν μπορούμε να εξελιχθούμε.

Μια άλλη πηγή φόβου μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι μένετε στη ζώνη άνεσής σας. Οι μέρες που νιώθετε άβολα είναι οι μέρες στις οποίες μαθαίνετε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας. Αν πηγαίνετε κάθε μέρα στην ίδια καφετέρια , έχετε το ίδιο γραφείο στη δουλειά, και κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, τότε δεν θα έχετε πολλές ευκαιρίες να μάθετε κάτι νέο για τον εαυτό σας. Πρέπει να δημιουργήσετε τις συνθήκες ώστε η αλλαγή και η εξέλιξη να είναι δυνατή.

Υπάρχουν μικρά βήματα που ενθαρρύνουν την αλλαγή. Αντί να λέτε στον εαυτό σας, "Δεν μπορώ, δεν το κάνω αυτό",  μπορείτε να πείτε "Μπορώ και θα το κάνω." Οι μοναδικοί περιορισμοί που υπάρχουν είναι αυτοί που επιβάλλουμε στον εαυτό μας.

Αγκαλιάστε την αλλαγή 

Κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι τρομακτικές, και αυτό είναι φυσιολογικό και ενθαρρυντικό. Δεν είναι εύκολο να αλλάζει κάποιος τις πεποιθήσεις του. Δώστε όμως την άδεια στον εαυτό σας να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα.

Να θυμάστε να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας ακόμη και τις στιγμές που νιώθετε ότι θα τα παρατήσετε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι πολύτιμοι σύμμαχοι ώστε να ανακαλύψετε την θετική πλευρά της αλλαγής. Όσο πιο θετικοί είστε στην αλλαγή, τόσο πιο πολύ θα πιστεύετε στον εαυτό σας και έτσι θα ζήσετε τη ζωή των ονείρων σας.