Κάνε το Τεστ
φόβος της επιτυχίας, επιτυχία, αιτίες φόβου επιτυχίας, χαρακτηριστικά φόβου επιτυχίας, επιδράσεις φόβου επιτυχίας, αντιμετώπιση φόβου επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας

Φόβος της Επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας είναι αληθινός, επίμονος και μπορεί να υπονομεύει την ευτυχία σας. Όταν αντιμετωπίζετε το φόβο της επιτυχίας, σαμποτάρετε τον εαυτό σας και απομακρύνεστε από ευκαιρίες που θα σας προσέφεραν επιβράβευση και ικανοποίηση.

Για να μπορέσετε να απελευθερωθείτε από το φόβο της επιτυχίας είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τις αρνητικές και τοξικές πεποιθήσεις σας. Μόνο όταν ανακαλύψετε τη ρίζα της ανασφάλειας σας και κάνοντας ειρήνη με τον εαυτό σας μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους και τα όνειρά σας. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία και την επιτυχία σας. Μπορείτε να απελευθερωθείτε από το φόβο της επιτυχίας αν θέλετε πραγματικά να ευημερήσετε.

Συνήθως κάτω από τον φόβο της επιτυχίας κρύβονται ζητήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, καθώς και ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των γονιών (πχ αδιάφοροι ή επικριτικοί γονείς).

Τι είναι ο φόβος της επιτυχίας;

Ο φόβος της επιτυχίας περιλαμβάνει το να φοβάστε τα επιτεύγματα, σε σημείο που να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Αν και η επιτυχία είναι επιθυμητή για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι φοβούνται να τα πάνε καλά.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι άνθρωποι δεν φοβούνται την επιτυχία από μόνη της. Αντιθέτως, φοβούνται τις πιθανές συνέπειες της επιτυχίας. Επειδή οι προσδοκίες της επιτυχίας βασίζονται στην ιδέα ότι η επίτευξη των στόχων σημαίνει να κάνουν θυσίες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το κόστος της επιτυχίας.

Χαρακτηριστικά φόβου επιτυχίας

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε το φόβο της επιτυχίας. Κάποια σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη στόχων: έχετε χαμηλές προσδοκίες και είστε πεπεισμένοι ότι δεν θα επιτύχετε ποτέ.
 • Τα παρατάτε: σε πολλές περιπτώσεις , οι άνθρωποι σαμποτάρουν την επιτυχία τους καθώς τα παρατάνε πριν ακριβώς την επιτυχία.
 • Αναβλητικότητα: η αναβολή των πραγμάτων μέχρι την τελευταία στιγμή σημαίνει ότι δεν δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό για να επιτύχετε.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν οι πράξεις σας οφείλονται στο φόβο της επιτυχίας. Σε πολλές περιπτώσεις προκαλούνται λόγω έλλειψης κινήτρου και έλλειψης αυτοπειθαρχίας. Ανεξάρτητα με το πως εκδηλώνεται ο φόβος της επιτυχίας, υπονομεύει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων.

Αναγνωρίστε το φόβο της επιτυχίας

Αν υποπτεύεστε ότι φοβάστε την επιτυχία, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να παρατηρήσετε και αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Φοβάστε τι θα συμβεί αν επιτύχετε.
 • Ανησυχείτε ότι θα αφήνετε πίσω σας τους αγαπημένους σας αν προχωρήσετε λόγω της επιτυχίας.
 • Νιώθετε ανήσυχοι για τις νέες υποχρεώσεις που θα αναλάβετε λόγω της επιτυχίας σας.
 • Φοβάστε ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο πολύπλοκα από όσο μπορείτε να διαχειριστείτε.
 • Ανησυχείτε για τα κακόβουλα σχόλια ή για τα πιθανά κοινωνικά προβλήματα.

Μερικές φορές οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις ανησυχίες τους, αλλά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις αληθινές αιτίες που οδηγούν στο σαμποτάρισμα του εαυτού τους. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αναγνωρίσετε τις αιτίες της συμπεριφοράς σας που σας κρατά μακριά από την επιτυχία.

Αιτίες

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες που περιλαμβάνουν:

 • Το σύνδρομο του απατεώνα: μερικές φορές οι άνθρωποι που βιώνουν τη επιτυχία φοβούνται ότι τα επιτεύγματά τους δεν αξίζουν ή ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο οι άλλοι πιστεύουν. Οι άνθρωποι ίσως να φοβούνται να ζουν με τις προσδοκίες των άλλων.
 • Παρεξηγημένα συναισθήματα που σχετίζονται με την επιτυχία: ο ενθουσιασμός και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια σωματικά συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού, μερικές φορές εύκολα κάποιος παρερμηνεύει τα συναισθήματα του ενθουσιασμού ως νευρικότητα ή άγχος. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν καταστάσεις που προκαλούν τέτοια συναισθήματα.
 • Φόβος της αντίδρασης: μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την επιτυχία λόγω των πιθανών επιπτώσεων στις κοινωνικές τους σχέσεις.
 • Αρνητικές εμπειρίες: οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιες αρνητικές εμπειρίες στο παρελθόν μπορεί να φοβούνται ότι θα βιώσουν τα ίδια στο μέλλον.
 • Κοινωνικό άγχος: οι άνθρωποι που είναι ντροπαλοί ή αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος μπορεί να φοβούνται την επιτυχία επειδή δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Επιδράσεις φόβου επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας έχει αρνητική επίδραση στην προσωπική ζωή κάθε ανθρώπου. Κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους ο φόβος της επιτυχίας σας κρατά μακριά από τη ζωή που θέλετε περιλαμβάνουν:

 • Μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή: οι άνθρωποι που φοβούνται την επιτυχία είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
 • Δυσκολία στην επίτευξη στόχων: ο φόβος των επιτευγμάτων σχετίζεται με δυσκολία στην διατήρηση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Επειδή τα πρώτα βήματα για κάθε στόχο είναι δύσκολα, οι άνθρωποι που φοβούνται την επιτυχία δυσκολεύονται να ξεκινήσουν ή μπορεί να μην έχουν κίνητρο να συνεχίσουν.
 • Μειωμένη αυτοεκτίμηση: καθώς τα επιτεύγματα φυσιολογικά συνδέονται με υψηλή αυτοεκτίμηση, αυτός δεν είναι ο κανόνας για τους ανθρώπους που φοβούνται την επιτυχία. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια για τους ανθρώπους με το σύνδρομο του απατεώνα επειδή δεν αποδίδουν τα επιτεύγματά τους στις ικανότητες, στις γνώσεις ή στη σκληρή δουλειά τους.
 • Χαμηλές προσδοκίες: οι άνθρωποι που φοβούνται την επιτυχία τείνουν να έχουν χαμηλότερη ακαδημαϊκή πορεία και επαγγελματικές επιτυχίες συγκριτικά με τις ικανότητές τους.

Η επιτυχία σημαίνει αλλαγή

Αν δοκιμάσετε κάτι και αποτύχετε, γυρνάτε πάλι σε όσα γνωρίζετε. Μπορεί να μην είστε ευτυχισμένοι με αυτό, αλλά επιστρέφετε στη ζώνη άνεσής σας.

Αν δοκιμάσετε κάτι και επιτύχετε, τότε κινείστε σε αχαρτογράφητα νερά. Τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα πράγματα αλλάζουν.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για αθλητές, μουσικούς ή καλλιτέχνες που έγινα πασίγνωστοι σε μια νύχτα. Αν και αυτή η μορφή επιτυχίας ήταν το όνειρό και η έμπνευσή τους, πολλοί λένε ότι δεν ήταν έτοιμοι για αυτό το επίπεδο επιτυχίας. Αρκετοί αναφέρουν ότι δεν ήταν έτοιμοι για την οικονομική και κοινωνική πίεση, την έλλειψη της ιδιωτικής ζωής, και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η έκθεση στη δημοσιότητα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι φοβούνται όταν δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για όλη αυτή την επιτυχία.

Η επιτυχία σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη επίδραση σε περισσότερους ανθρώπους

Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη ζωή σας, για το τι κάνετε και ποιες απόψεις σας αντιπροσωπεύουν. Αυτό όμως σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από εσάς. Αυτό μπορεί να ακούγεται σπουδαίο, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε ευάλωτοι επειδή είστε στο επίκεντρο του σχολιασμού. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να σας τρομοκρατήσει και να μην μπορείτε να διαχειριστείτε την κριτική και τα σχόλια που είναι επακόλουθο της έκθεσης.

Αντιμετωπίστε το φόβο της επιτυχίας 

Οι περισσότεροι άνθρωποι με φόβο της επιτυχίας δεν αναγνωρίζουν αυτή τη φοβία τους. Ισχυρίζονται ότι συνεχώς προκύπτουν εμπόδια στο δρόμο τους τα οποία τους σταματούν και δεν τους αφήνουν να φτάσουν στο στόχο τους. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) μπορείτε να εξερευνήσετε αυτά τα εμπόδια και να ανακαλύψετε τους τρόπους με τους οποίους σαμποτάρετε τον εαυτό σας.