Το κοινωνικό άγχος (social anxiety) ή κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους στα ελληνικά, είναι η υπερβολική συναισθηματική δυσφορία, ο φόβος ή η ανησυχία για τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Το άτομο ανησυχεί μήπως γίνει στόχος σχολίων και κριτικής από άλλους ανθρώπους, και φοβάται να αλληλεπιδράσει με άλλα άτομα. Ο όρος “φοβία” χαρακτηρίζει γενικότερα τον υπερβολικό (αδικαιολόγητο) φόβο για συγκεκριμένες καταστάσεις, αντικείμενα ή συνθήκες, δεν είναι απλά ντροπαλότητα. Υπολογίζεται ότι το 7% των ενηλίκων έχουν βιώσει κοινωνική φοβία τα τελευταία χρόνια και ότι το 12% του ίδιου πληθυσμού θα την βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ένα άτομο με διαταραχή κοινωνικού άγχους αισθάνεται υπερβολικό φόβο για τον εξευτελισμό σε δημόσιες εκδηλώσεις. Αυτός ο φόβος μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.Η διαταραχή κοινωνικού άγχους συχνά εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία σαν αντίδραση στην κοινωνική ανάπτυξη. Οι αιτίες της κοινωνικής φοβίας ποικίλουν και εξαρτώνται από το κάθε άτομο.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται νευρικοί σε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι παρουσιάσεις στην δουλειά τους, τα ραντεβού ή οι διαγωνισμοί. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χαρακτηρίζεται ως κοινωνική φοβία. Όμως η διαταραχή κοινωνικού άγχους αφορά μια παθολογική κατάσταση όπου οι καθημερινές κοινωνικές επαφές προκαλούν υπερβολικό φόβο, αμηχανία και ανυπέρβλητη ντροπή. Καθημερινά, ασήμαντα θέματα, όπως ένα γεύμα σε δημόσιο χώρο ή με φίλους, γίνονται ιδιαίτερα αγχωτικά για κάποιον με κοινωνική φοβία.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ψυχοσωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά. Η κοινωνική φοβία επηρεάζει καθημερινά θέματα, όπως η δουλειά, οι κοινωνικές επαφές, τη σχολική ζωή, και άλλες δραστηριότητες. Τα συναισθηματικά συμπτώματα και τα συμπτώματα συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:
Τα παιδιά με πιθανή διαταραχή κοινωνικού άγχους τείνουν να ανησυχούν μήπως ρεζιλευτούν μπροστά στους συνομήλικούς τους, και όχι τόσο μπροστά σε άλλους ενήλικες.
Τα ψυχο-σωματικά συμπτώματα του κοινωνικού άγχους περιλαμβάνουν:
Ένα άτομο με κοινωνικό άγχος μπορεί επίσης να:
Τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους μερικές φορές δεν αποδίδουν στο σχολείο ή στη δουλειά αποφεύγοντας να τραβούν την προσοχή ή να συμμετέχουν σε ομάδες. Σε σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις κοινωνικής φοβίας, το άτομο ίσως να εμφανίσει άλλες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη.
Ένα άτομο με διαταραχή κοινωνικού άγχους μπορεί βρίσκει εξαιρετικά δύσκολες ή άβολες τις παρακάτω καταστάσεις:
Οι άνθρωποι με διαταραχή κοινωνικού άγχους συνήθως γνωρίζουν ότι η ανησυχία τους είναι παράλογη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η ανησυχία επιμένει και δεν καλυτερεύουν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.
Τα φάρμακα που προτιμούνται για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας είναι τα αντικαταθλιπτικά (SSRI κυρίως) όταν πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και την κοινωνική ζωή. Διαφορετικά, αν παρουσιάζεται η φοβία μόνο περιστασιακά ή είναι πολύ ήπια, μπορεί να προτιμηθούν αγχολυτικά φάρμακα, όπως το Xanax.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την διαταραχή κοινωνικού άγχους και την βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσει τις ρίζες της κοινωνικής φοβίας ο άνθρωπος. Ωστόσο, ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας, έχει τα ταχύτερα αποτελέσματα.
Συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία, καθώς και το EMDR εφόσον το κοινωνικό άγχος συνδέεται αιτιολογικά με ψυχοτραυματικά γεγονότα (άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος).