Κάνε το Τεστ
κριτική, είστε ευαίσθητοι στην κριτική, η κριτική σαν ευκαιρία εξέλιξης, δείτε την κριτική σαν ευκαιρία εξέλιξης

Η κριτική σαν ευκαιρία

Μπορείτε να δείτε την κριτική σαν μια ευκαιρία

Η κριτική είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Συνήθως οδηγεί σε αμυντικές συμπεριφορές, είτε πρόκειται για εποικοδομητική και καλοπροαίρετη κριτική είτε όχι. Αυτό εξηγεί το γιατί ως άνθρωποι αποφεύγουμε την κριτική με κάθε κόστος.

Είστε ευαίσθητοι στην κριτική;

Κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται και αντιδρά διαφορετικά στην κριτική. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην κριτική έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση ή δίνουν πολύ σημασία στη γνώμη των άλλων, και ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να παρακολουθούν και να αναλύουν τις συμπεριφορές των άλλων. Αυτή η επαγρύπνηση μπορεί να σας κάνει να αποζητάτε συνεχώς την επιβεβαίωση από τους άλλους, πράγμα που προκαλεί μια έντονη συναισθηματική απόκριση.

Η κριτική δεν είναι πάντα κακοπροαίρετη. Όμως χρειάζεται κουράγιο, αυτοπεποίθηση και μια θετική ματιά για να μπορέσουμε να την αντέξουμε, ακόμα και όταν βασίζεται σε καλές προθέσεις.

Μπορείτε να δείτε την κριτική σαν ευκαιρία εξέλιξης

Μπορεί η κριτική να αποτελέσει μια ευκαιρία να εξελιχθείτε, να σας δώσει νέα ώθηση, και να σας δείξει νέους τρόπους δημιουργικής έκφρασης. Δεν μπορούμε να δούμε από μόνοι μας ΟΛΑ όσα μας αφορούν (όπως εξηγεί θεωρητικά το παράθυρο Johari), για αυτό είναι χρήσιμη η ματιά των άλλων σχετικά με την αυτογνωσία μας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι ακούνε κριτική, για παράδειγμα για τη δουλειά τους που μπορεί να τους αποθαρρύνει. Μην παίρνετε την κριτική σαν προσωπική επίθεση, αλλά χρησιμοποιήστε την σαν κίνητρο για να εξελιχθείτε, να βελτιωθείτε και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.

Μην παίρνετε την κριτική προσωπικά

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κριτική δεν αποτελεί απαραιτήτως μια κρίση προς το πρόσωπό σας. Ένας άνθρωπος είναι ένα σύνολο στοιχείων, και δεν είναι σοφό να ταυτίζει κάποιος τον εαυτό του (το όλον) με το μέρος (πιθανώς μια ατυχή πράξη, συμπεριφορά, επιλογή). Διαχωρίστε τον εαυτό σας από την κριτική και δείτε την με αντικειμενική ματιά. Αυτό σας επιτρέπει να μην προσβληθείτε και να μην σας επηρεάσει συναισθηματικά. Η κριτική δεν αποτελεί πάντα μία απειλή για την προσωπικότητά σας.

Σκεφτείτε την πηγή της κριτικής  

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι όλες οι κριτικές δεν είναι το ίδιο (δεν έχουν πάντα αρνητική χροιά). Είναι ανάγκη να γνωρίζετε από που προέρχεται η κριτική και την πρόθεση πίσω από αυτή. Για παράδειγμα, προέρχεται από κάποιον τοξικό άνθρωπο, που πάντα είναι επιθετικός και θέλει να μειώνει τους άλλους; Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να παίρνετε όσα λέει τις μετρητοίς. Προέρχεται από κάποιο πρόσωπο που αποδεδειγμένα σας αγαπάει ή νοιάζεται για εσάς; Αν η κριτική προέρχεται από κάποιον που εμπιστεύεστε, για παράδειγμα ένα αληθινό φίλο σας, και η γνώμη του έχει αξία για εσάς, είναι καλύτερο να ανοίξετε τα αυτιά σας και να ακούσετε προσεκτικά όσα σας λέει και να δείτε το πρόβλημα ώστε να δουλέψετε για να βρείτε μια λύση.

Πως μπορεί να είναι χρήσιμη η κριτική;

Η κριτική μπορεί να έχει πολλά οφέλη όπως:

  • Όταν ψάχνετε να βρείτε την αλήθεια στην κριτική γίνεστε πιο ταπεινοί. Δεν είναι εύκολο να δείτε με ειλικρίνεια τον εαυτό σας και τις αδυναμίες σας, αλλά μπορείτε να ωριμάστε αν είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε.
  • Μαθαίνετε να ακούτε ενεργητικά. Αυτό σημαίνει ότι αντιστέκεστε στην επιθυμία να αναλύετε τα πάντα και απλά ακούτε όσα έχει να σας πει το άλλο άτομο.
  • Έχετε την ευκαιρία να μάθετε να συγχωρείτε. Οι περισσότεροι από εμάς κουβαλάμε μέσα μας άγχος και απογοήτευση χωρίς ουσιαστικό λόγο.
  • Μαθαίνετε να ελέγχετε τα συναισθήματα σας.
  • Έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε τις ικανότητες επίλυσης των προβλημάτων, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο όταν νιώθετε ευάλωτοι ή ενοχλημένοι.
  • Η κριτική σας δίνει την ευκαιρία να επιλέξετε την ηρεμία από τις διαμάχες. Όταν μας ασκούν κριτική το ένστικτό μας ίσως να μας λέει να αντιδράσουμε, προκαλώντας ένα περιττό δράμα.
  • Η κριτική μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία για να θέσετε τα όρια σας και να δείξετε στους άλλους πως θέλετε να σας συμπεριφέρονται.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις η κριτική σας μαθαίνει πως να αλληλεπιδράτε με ένα άλλο άτομο, αν είναι αρνητικό ή εχθρικό απέναντί σας. Έτσι θα είστε προετοιμασμένοι για το μέλλον.
  • Όταν κάποιος σας κάνει κριτική είναι σαν να ρίχνει φως στις ανασφάλειες σας. Αν μέσα σας συμφωνείτε με όσα λέει, πρέπει να ψάξετε να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.
  • Μαθαίνετε να προχωράτε ακόμη και αν δεν νιώθετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Κανένα κακόβουλο σχόλιο δεν πρέπει να σας απομακρύνει από τα όνειρά σας.

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας και τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.

Επίσης το EMDR μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ της παιδικής ή ενήλικης ζωής, τραύματα που μπορεί να σας έχουν κάνει υπερευαίσθητους στην κριτική.