Κάνε το Τεστ

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία;

Λόγοι για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Η ζωή μας καθημερινά είναι γεμάτη προκλήσεις. Υπάρχουν βέβαια κάποιες που είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικές και μας φαίνεται αδύνατο να τις ξεπεράσουμε και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είτε πρόκειται για το θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου είτε για έντονα συναισθήματα άγχους, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια για κάθε πρόβλημα που θα εμφανιστεί στη ζωή σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία και παρακάτω αναλύουμε τους πιο συχνούς.

1. Απώλεια / Θάνατος

Ο θάνατος αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, αλλά αυτό δεν κάνει την κατάσταση πιο εύκολη. Ο καθένας μας διαχειρίζεται την απώλεια ενός αγαπημένου του, είτε είναι γονέας είτε κατοικίδιο, τελείως διαφορετικά. Είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να πενθούν ανοικτά ή πιο ιδιωτικά, αλλά η αποφυγή της πραγματικότητας της απώλειας μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενα προβλήματα. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το πένθος, το θάνατο κάποιου κοντινού σας ανθρώπου.

Σε θέματα που αφορούν το πένθος και την απώλεια, το EMDR (μια ειδική τεχνική για την επεξεργασία των ψυχολογικών τραυμάτων) είναι μια εξαιρετικά βοηθητικό, επιταχύνοντας την ψυχική επούλωση.

2. Στρες και ανησυχία

Πολλά προβλήματα της καθημερινότητας προκαλούν άγχος, από τη συνέντευξη για δουλειά μέχρι τα προβλήματα στη σχέση. Το στρες και η ανησυχία, αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και σε πολλά ακόμη προβλήματα.

Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες και την ανησυχία βρίσκοντας την πηγή του προβλήματος, καθώς και κατάλληλους τρόπους για να το ξεπεράσετε.

3. Κατάθλιψη

Τα έντονα συναισθήματα της απελπισίας και της αβοηθητότητας είναι πολύ συχνά σημάδια της κατάθλιψης. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι απλά μπορούν να ʺξεπεράσουνʺ την κατάθλιψη, σπάνια αυτό συμβαίνει. Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης, στην οποία οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον για πράγματα, βιώνουν έντονη κόπωση, και συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Ενας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την πραγματική αιτία που σας προκαλεί κατάθλιψη και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα.

4. Φοβίες

Κοινές φοβίες είναι ο φόβος για τα ύψη και ο φόβος για τις αράχνες, αλλά υπάρχουν ασυνήθιστοι και ανεξερεύνητοι φόβοι που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη ζωή σας. Για παράδειγμα, η σιτοφοβία (ο φόβος για το φαγητό) ίσως να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβου σας ώστε να μπορείτε να ζείτε τη ζωή σας χωρίς να έχετε φόβους για πολλά πράγματα ή να φοβάστε το φόβο.

5. Οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα στη σχέση

Οι σχέσεις, είτε οικογενειακές, είτε προσωπικές, είτε επαγγελματικές έχουν σκαμπανεβάσματα. Οι σχέσεις είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή αλλά μπορεί να αποτελούν πηγή στρες και προβλημάτων.

Όταν δουλεύετε με έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή, είτε ατομικά, είτε σε συνεδρίες ζεύγους, είτε ομαδικά, μπορείτε να βοηθηθείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που σας απασχολούν και να κάνετε τη σχέση σας ακόμη πιο δυνατή.

6. Ανθυγιεινές συνήθειες και εξαρτήσεις

Κάποιες ανθυγιεινές συνήθεις όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών , συχνά αποτελούν την απόδραση από μεγαλύτερα υποκείμενα προβλήματα.

Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να δείτε αυτά τα προβλήματα, και να τα αντιμετωπίσετε άμεσα, όπως:

  • Εθισμοί
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Στρες
  • Προβλήματα ύπνου, αϋπνία

7. Βελτίωση της απόδοσης

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους πετυχαίνουν τους στόχους τους αφού πρώτα τους οραματιστούν. Οι αθλητές συχνά προετοιμάζονται πνευματικά  τόσο έντονα για έναν αγώνα όσο προπονούν το σώμα τους. Άλλοι χρησιμοποιούν τεχνικές για να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις της ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προετοιμάζουν την ομιλία τους πριν από μια σημαντική παρουσίαση, έτσι ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για μεγάλα γεγονότα ώστε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, είτε είναι εξετάσεις, παρουσιάσεις, κάποιος αγώνας είτε μια συνέντευξη για δουλειά.

8. Πνευματική διαύγεια

Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την πνευματική σας διαύγεια ενεργώντας σαν ένας αμερόληπτος ακροατής. Συχνά, οι άνθρωποι βρίσκουν λύσεις μόνοι τους όταν ακούνε τον εαυτό τους να μιλά δυνατά στην ψυχοθεραπεία.

Όταν οι άνθρωποι ανοίγονται και μιλούν για τα προβλήματα τους βοηθιούνται ώστε να βελτιώσουν την πνευματική τους διαύγεια, να μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο και να επικεντρώνονται σε ένα στόχο. Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να είναι εξαιρετικοί ακροατές.

9. Ψυχικές διαταραχές

Μερικές φορές τα πολλά συμπτώματα προκαλούνται από μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να εκδηλωθούν με πάρα πολλούς τρόπους. Συχνά καλύπτονται από άλλες καταστάσεις και χρειάζεται η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να αποκαλυφθούν.

Κάποιες ψυχικές διαταραχές με ποικίλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Βρείτε την κατάλληλη βοήθεια

Ένας ειδικός ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας.  Όταν έχετε καθαρό μυαλό και διαχειρίζεστε το στρες, την ανησυχία, τις φοβίες και άλλα προβλήματα ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει στο μέγιστο να ζήσετε μια πλήρη ζωή και να απελευθερωθείτε από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Το πρώτο βήμα είναι να ψάξετε να βρείτε ένα ειδικό ΨΥΧΙΑΤΡΟ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ και να ξεκινήσετε να χτίζετε μαζί του μια θεραπευτική σχέση, που βασίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία και στο στόχο για την επιτυχία. Μαζί θα δουλέψετε για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ψυχοθεραπείας ώστε να ζήσετε μια καλύτερη ζωή.