Κάνε το Τεστ
σχέσεις, προβλήματα στις σχέσεις, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά στην επίλυση προβλημάτων στη σχέση

Αντιμετώπιση προβλημάτων στις σχέσεις

Μετά από  μήνες συνεχών διαφωνιών με το σύντροφό σας, την έλλειψη προσπάθειας και μετά από ώρες σιωπής (και από τους δυο, ας είμαστε ειλικρινείς), βρίσκεται τον εαυτό σας στα όρια του χωρισμού. Αλλά δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να τελειώσει η σχέση. Ίσως να σκέφτεστε ότι η σύντροφός σας είναι αρκετά ελκυστική και ίσως να υπάρχει ακόμη σπίθα, δεν υπάρχει όμως, δώσατε όρκους να είστε για πάντα μαζί και θυμάστε τις υπέροχες διακοπές σας. Η μετακόμιση χρειάζεται αρκετά χρήματα και πρέπει να χωρίσετε τα πράγματά σας και να δείτε ποιος θα πάρει τι; Όχι, δεν το θέλετε αυτό. Έτσι αποφασίζετε να δώσετε μια ευκαιρία στην ψυχοθεραπεία ζεύγους για να σώσετε τη σχέση σας.

Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο πολύ θα ενισχύονται οι κακές συνήθειες στη σχέση (οι φωνές, η κριτική, η προτεραιότητα σε άλλα πράγματα εκτός από τα ραντεβού) και αργότερα είναι δύσκολο να αλλάξουν. Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν την ψυχοθεραπεία ζεύγους σαν έκτακτη ανάγκη , και όχι σαν προληπτική πράξη. Αυτό είναι ισότιμο με το να μην ανησυχείτε για τον πόνο στο στήθος μέχρι να σας πάρει ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή. Ενώ η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις, δεν κάνει θαύματα σε μια νύχτα όπως πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν με την ψυχοθεραπεία ζεύγους περιλαμβάνουν τα εξής :

1.Δεν είστε εσείς ο θεραπευόμενος. Το ζευγάρι είναι θεραπευόμενο. Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές ζεύγους λένε το εξής ʺΔεν υπάρχει κανένας μυστικός κανόναςʺ. Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα μοιράζεστε με τον ψυχοθεραπευτή τα μοιράζεστε και με τον σύντροφό σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να αποκαλύψετε μια απιστία στον ψυχοθεραπευτή σας και μετά να περιμένετε να το αποκρύψει από τη σύντροφό σας. Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους δεν υπάρχουν μυστικά επειδή ο ψυχοθεραπευτής έχει μια συμμαχία με τον ένα σύντροφο και αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τη δυσπιστία που υπάρχει ήδη στη σχέση. Επίσης, μην περιμένετε ο ένας σύντροφος να είναι το επίκεντρο της ψυχοθεραπείας. Ακόμη και αν ο σύντροφος είναι αυτός που έκανε την απιστία. Ακόμη και αν ο ένας έχει προβλήματα με το αλκοόλ. Ή ακόμη και αν ο ένας έχει χάσει πλέον το ενδιαφέρον του για σεξ. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει να κάνει και με τους δυο σας, δεν είναι ατομική ψυχοθεραπεία.

2.Κάντε μια προσπάθεια. Για το δικό σας καλό. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τα ζευγάρια που αποφασίζουν ή όχι να χωρίσουν είναι η αβεβαιότητα που τους κάνει απρόθυμους να δουλέψουν. Αλλά η δουλειά θα σας βοηθήσει να δείτε τι θα γίνει με τη σχέση σας στο μέλλον. Οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους. Είτε μείνουμε σε μια σχέση ή όχι, δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω τις εμπειρίες μας, θα μας ακολουθούν για πάντα όπου και αν πάμε, μέχρι να λύσουμε τα θέματά μας. Αν παραμελείτε να το κάνετε αυτό είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβάνετε τις ίδιες άσχημες συμπεριφορές και να ακολουθείτε το ίδιο μοτίβο στην επόμενη σχέση σας.

3.Χρειάζεται χρόνος. Όλη αυτή η δουλειά που περιγράφηκε παραπάνω μπορεί να μην πάει καλά. Θα σας ζητηθεί να κάνετε τεράστια συναισθηματική εργασία , να είστε ευάλωτοι για τις επιθυμίες σας, να είστε ειλικρινείς για όσα δεν σας αρέσουν στη σχέση σας, και να είστε ανοιχτοί να ακούσετε κριτική για τις πράξεις σας. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία θα είναι διαφωτιστική και μοναδική. Αλλά θα είναι επίσης επώδυνη και εξαντλητική και στενάχωρη τον περισσότερο καιρό. Πολλά ζευγάρια ξεκινούν την ψυχοθεραπεία ζεύγους περιμένοντας ότι θα συμβεί κάτι μαγικά. Αλλά , επειδή η σχέση σας έχει χειροτερεύσει με την πάροδο του χρόνου, θα πάρει χρόνο για να επανέλθει και να είναι λειτουργική. Η αλλαγή της πορείας μιας σχέσης μοιάζει με το πισωγύρισμα ενός κρουαζιερόπλοιου όχι ενός αυτοκινήτου. Ενώ ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται ολοκληρωτικά από το ζευγάρι και την προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή, κατά μέσο όρο, χρειάζονται 12-30 ώρες. Αν κάνετε μια μονόωρη συνεδρία την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 6 μήνες με εβδομαδιαίες συνεδρίες για να φτάσετε σε ένα σημείο που θα νιώθετε καλά για να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία.

4.Οι σχέσεις αφορούν τους τρόπους συμπεριφοράς. Η ψυχοθεραπεία αφορά στην αλλαγή αυτών των τρόπων συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια θεραπευόμενη που παραπονιόταν ότι ο σύντροφός της δεν ήθελε να πλένει τα πιάτα, άρχισε να του φωνάζει και αυτός ένιωθε ένα καταιγισμό συναισθημάτων. Αλλά , σίγουρα η απογοήτευση της δεν αφορούσε μόνο τα πιάτα. Πιθανότατα ένιωθε υποτιμημένη και χωρίς υποστήριξη, σε κάθε περίπτωση, το υποκείμενο πρόβλημα που εμφανίζεται σαν ενόχληση για τα πιάτα δεν σταματά στα πιάτα. Αφορά και άλλα κομμάτια της σχέσης. Με την ψυχοθεραπεία ζεύγους, ο στόχος είναι η αλλαγή του τρόπου αλληλεπίδρασης και δημιουργίας της σχέσης που θέλετε.

5.Ο ψυχοθεραπευτής σας δεν θα σας πει τι να κάνετε. Ίσως ήδη να γνωρίζετε ότι ο ψυχοθεραπευτής δεν θα σας δώσει συμβουλές. Ακόμη και αν ξέρετε ποια είναι η σωστή λύση αυτό απέχει πολύ από το να το κάνετε. Τα περισσότερα ζευγάρια ξέρουν ότι οι διαφωνίες είναι μάταιες, βλαβερές και μη-παραγωγικές αλλά αυτό δεν τους σταματά. (Επίσης, οι φίλοι και η οικογένεια είναι συνήθως πολύ πρόθυμοι να δώσουν τις τέλειες συμβουλές αν αυτό ψάχνετε.) Με αυτή τη λογική, οι ψυχοθεραπευτές δεν είναι διαιτητές. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποφασίσουν τι είναι σωστό και σημαντικό για εσάς. Η δουλειά τους είναι να αναγνωρίσουν τα μοτίβα συμπεριφοράς τα δικά σας και του συντρόφου σας, και μετά να σας βοηθήσουν να αλλάξετε αυτά τα μοτίβα, με την ευγένεια αντί την κριτική ή την ειλικρινή συζήτηση για τις ανάγκες αντί για τις φωνές. Οτιδήποτε εμφανίζεται επανειλημμένα ως ψυχοπιεστικός παράγοντας ή φραγμός στη σχέση είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

6.Μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Αν αποφασίσετε ότι ο χωρισμός είναι το κύριο ζήτημα , η επίτευξη μιας αμοιβαίας απόφασης μπορεί να είναι ο στόχος της ψυχοθεραπείας. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι αυτός που θα σας πει να μείνετε μαζί ή όχι. Ευτυχώς μέσω της ψυχοθεραπείας και της αντανάκλασης, το ζευγάρι μπορεί να φτάσει σε μια απόφαση. Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό, αλλά όχι να το κάνουν αυτοί για εσάς.

7.Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορούν (και πρέπει!) να κάνουν ψυχοθεραπεία. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στο χωρισμό. Σίγουρα είναι τρομακτικό να ζητήσετε από το σύντροφό σας να κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους όταν τα πράγματα είναι σταθερά, γιατί τείνουμε να σκεφτόμαστε την ψυχοθεραπεία ζεύγους σαν την έσχατη προσπάθεια. Ακόμη και τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα με τη σχέση τους θα μπορούσαν να κάνουν ψυχοθεραπεία. Αλλά σίγουρα θα ήταν καλό να ξεκινήσουν με συγκεκριμένους στόχους. Μπορεί να θέλουν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή ή να διαφωνούν λιγότερο ή να συζητούν πιο παραγωγικά για τα χρήματα ή οτιδήποτε προκαλεί εντάσεις ή είναι δύσκολο να συζητήσουν , η ψυχοθεραπεία προσφέρει το κατάλληλο μέρος για αυτό.

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει το χώρο για να νιώσει το ζευγάρι ασφάλεια ώστε να εκφράσει πράγματα που συνήθως δεν θα τα έλεγε.

c207