Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, έναρξη ψυχοθεραπείας

Έναρξη ψυχοθεραπείας

Τι να περιμένετε όταν ξεκινάτε ψυχοθεραπεία

Στην κουλτούρα μας επικρατεί η άποψη ότι όσο λιγότερα λέμε τόσο το καλύτερο, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και έχουμε την τάση να τα κρύβουμε  κάτω από το χαλί. Η έκφραση ʺθα βγάλω τα άπλυτα σου στη φόραʺ θεωρείται πολύ ύποπτη και γεννά πολλά ερωτηματικά. Η συνήθης συμπεριφορά είναι κάποιος να βάλει το κεφάλι κάτω και να προχωρήσει , ανεξάρτητα με το πόσο πόνο νιώθει. Ευτυχώς αυτές οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει και έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατανόηση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας και της ευεξίας.

Το πρώτο βήμα προς την ψυχοθεραπεία

Το να κάνετε το βήμα και να επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή είναι δύσκολο από μόνο του και αποτελεί μια νέα εμπειρία για εσάς. Είναι το βήμα που κάνουμε όταν νιώθουμε ήδη αρκετά ευάλωτοι και συχνά δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν κάνουμε το σωστό. Οι παλιές μας πεποιθήσεις και τα κοινωνικά πρέπει πεθαίνουν δύσκολα και εμείς αναρωτιόμαστε αν κάνουμε την τρίχα τριχιά, όπως λέει ο λαός μας. Γινόμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας, γκρινιάζουμε, παραπονιόμαστε. Αν κάτι σας ενοχλεί αρκετά για να σκεφτείτε να μιλήσετε σε κάποιον άλλον εκτός από τους φίλους ή την οικογένεια σας , είστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • Αναρωτιέστε αν κακομαθαίνετε τον εαυτό σας επειδή θέλετε να επιλύσετε συναισθήματα ή πρότυπα που επηρεάζουν αρνητικά εσάς και τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους άλλους;
  • Υπερβάλλετε επειδή θέλετε να ζήσετε μια ζωή γεμάτη με το μέγιστο των ικανοτήτων σας;
  • Αν θέλετε να μάθετε άμεσα να κατανοείτε και να δείχνετε συμπόνια προς τον εαυτό σας και στους άλλους, νομίζετε ότι κάνετε κάτι λάθος;

Προσωπικά πιστεύω πως τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρνητικό. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία για τους δικούς του μοναδικούς λόγους.

Έναρξη ψυχοθεραπείας

Η έναρξη της ψυχοθεραπείας είναι ένα γενναίο και ελπιδοφόρο βήμα. Όταν συναντάτε τον ψυχοθεραπευτή σας, ανεξάρτητα με τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιεί ή την εκπαίδευσή του, σας δίνει το χώρο στις πρώτες συνεδρίες να πείτε τη δική σας ιστορία, με δικά σας λόγια και με το δικό σας ρυθμό. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε, και ίσως να παρατηρήσετε ότι θα πείτε περισσότερα από όσα αναμένατε, ή ότι είναι δύσκολο να μιλήσετε για όσα θέλατε.

Το περιβάλλον της ψυχοθεραπείας είναι εμπιστευτικό και ο ψυχοθεραπευτής θα σας ακούσει χωρίς να σας κρίνει. Θα καταλάβει ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που μιλάτε για συγκεκριμένα θέματα και ίσως να είναι  δύσκολο για εσάς να διατυπώσετε όσα θέλετε να πείτε. Ο ψυχοθεραπευτής ίσως να σας ρωτήσει για την οικογένειά σας, τον τρόπο ζωής σας, το υποστηρικτικό σας δίκτυο, το ιατρικό ιστορικό σας, τους γιατρούς σας και αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Θα κατανοήσει ποιες είναι οι ελπίδες, οι προσδοκίες ή οι στόχοι σας από την ψυχοθεραπεία, και θα δουλέψει μαζί σας για να καθορίσετε όλα τα παραπάνω με σαφήνεια.

Εσείς θα πρέπει να αξιολογήσετε τον ψυχοθεραπευτή στην πρώτη και στη δεύτερη συνεδρία και να δείτε αν σας ταιριάζει σαν άτομο, αν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και τις ικανότητες για εσάς. Αν δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς, εξηγήστε του το γιατί και θα σας βοηθήσει να βρείτε κάποιον καλύτερο για εσάς. Ο ψυχοθεραπευτής που θα επιλέξετε θα σας πει ποια είναι η διάρκεια των συνεδριών , συνήθως 50 λεπτά, και θα συνεργαστείτε για να βρείτε μια ώρα που να σας ταιριάζει, εβδομαδιαία στις περισσότερες περιπτώσεις, και αν είναι εφικτό την ίδια μέρα και ώρα κάθε εβδομάδα.

Η θεραπευτική σχέση

Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι η σχέση ή ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευόμενου και ψυχοθεραπευτή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την επιτυχημένη ψυχοθεραπεία. Ο αρχικός δισταγμός που είχατε για αυτή τη σχέση πρέπει να  ξεπεραστεί σχετικά νωρίς, ώστε να νιώθετε αρκετά ασφαλής και να ξέρετε ότι θέλετε να δουλέψετε με τον ψυχοθεραπευτή στην 3η ή στην 4η συνεδρία, και να τον εμπιστευτείτε αρκετά ώστε να θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε μαζί του. Για πολλούς ανθρώπους  είναι δύσκολο να εμπιστευτούν τους άλλους, έτσι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται αργά και σταδιακά με τον καιρό.

Αν νιώθετε ότι δεν θέλετε να συνεχίσετε ή δεν μπορείτε να δουλέψετε με τον ψυχοθεραπευτή σας για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, για κάτι που δεν είναι σωστό για εσάς, προσπαθήστε να του μιλήσετε. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά να θυμάστε ότι οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να ακούνε και δεν παίρνουν όσα λέτε προσωπικά. Έχετε φτάσει μέχρι εδώ, και αντί να έχετε ένα πισωγύρισμα και μια απογοητευτική εμπειρία, πείτε στον ψυχοθεραπευτή σας ξεκάθαρα τι θα ήταν πιο χρήσιμο για εσάς. Θα δουλέψει μαζί σας προς τη σωστή κατεύθυνση. Μερικές φορές το να επικοινωνείτε για τις δυσκολίες σας με κάποιον που δεν παίρνει όσα λέτε προσωπικά, θα σας βοηθήσει να αλλάξετε και μπορεί να είναι θεραπευτικό από μόνο του.

Στην διάρκεια της ψυχοθεραπείας θα υπάρξουν δύσκολες και επώδυνες στιγμές. Ίσως να αισθάνεστε ενθουσιασμό και ανακούφιση που τελικά έχετε ένα χώρο δικό σας στον οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε τις προσωπικές σας προκλήσεις ή να νιώσετε ότι εκτονώνεστε και μιλάτε για τα συναισθήματά σας, όποια και αν είναι αυτά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα αρχικά στάδια της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι εξαντλητικά. Ξεκινάτε ένα ταξίδι που θα σας μεταμορφώσει τη ζωή και θα σας οδηγήσει σε μια γεμάτη εκδοχή της.

c269