Αξιολογήσεις θεραπευομένων

για τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Αριστοτέλη Βάθη


Τα παρακάτω είναι αξιολογήσεις και σχόλια γραμμένα από θεραπευόμενους. Μετά το πέρας της θεραπείας ζητήθηκαν προαιρετικά κάποια σχόλια/κριτικές σχετικά με την εμπειρία τους. Παρατίθενται όπως γράφτηκαν, για αυτό είναι γραμμένα στο πρώτο πρόσωπο.

Αγγελική, 42 ετών


Ήρθα σίγουρη ότι θα αντιμετωπίσω άλλον ένα τέτοιο ψυχίατρο ο οποίος θα είναι με το ρολόι, πίσω από την καρέκλα, εκεί, και εγώ απλά θα λέω και θα λέω και θα μιλάμε για τα φάρμακα. Αντιμετώπισα λοιπόν έναν άνθρωπο! Είπα πράγματα αδιανόητα που ούτε τολμούσα να ψιθυρίσω. Μόνο και μόνο για αυτό μάλλον με έσωσες, μου έδωσες ζωή. Είπα κάποιος με ακούει και δεν με θεωρεί άρρωστη, θέλει να τα ακούσει. Βγήκα και είπα κάποιος μου είπε ότι δεν το κάνω επίτηδες που κλαίω, για να δείξω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Και σταμάτησα να κρίνω τον άλλο από τα εξωτερικά, αλλά να εμβαθύνω. Μου έδειξες άλλο τρόπο φροντίδας (εαυτού) και επικοινωνίας (προς τους δικούς μου). Ποιος άλλος τα κάνει αυτά, ξημερώματα έκτακτο ραντεβού για να βοηθήσεις, γενέθλια, αγκαλιά ή να ψάχνεις να βρεις κάτι να μου εκτυπώσεις από το ιντερνέτ για να με βοηθήσεις. Δεν το είχα ξανασυναντήσει αυτό, αισθάνθηκα σαν παιδάκι που έπαιρνε πραγματική φροντίδα.

Νάντια, 26 ετών


Στην τύχη δεν πιστεύω, αλλά νιώθω πολύ τυχερή. Έχω κάνει συνεδρίες με άλλους ψυχιάτρους, καμία σχέση, αυτοί οι άνθρωποι ήταν μου φάνηκαν περισσότερο σαν μηχανές, ενώ εσύ μου φάνηκες περισσότερο σαν άνθρωπος. Ένιωσα πραγματικά να νοιάζεσαι για μένα. Δέχτηκα φροντίδα που μου ήτανε ξένη. Και δεν είναι ότι το έκανα εγώ μόνο, και εσύ προσπάθησες! Και σε ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου.

Εβελίνα, 39 ετών


Με κέρδισες από το πρώτο 10λεπτο. Είσαι τελείως ξεχωριστός και χαρισματικός και το έχω συζητήσει και με φίλους μου που έρχονται εδώ, άνδρες και γυναίκες, το ίδιο πιστεύουνε όλοι για σένα. Το πόσο μας βοηθάς με τα προβλήματα, ίσως μπορεί αυτό να το κάνει και άλλος, με σένα νιώθω ότι είσαι μέσα, ότι προχωράς μαζί μας. Είσαι εξαιρετικά συγκινητικός τις περισσότερες φορές. Σπούδασες το κατάλληλο επάγγελμα για σένα. Δίνεις στον καθένα αυτό που χρειάζεται και στη δόση που χρειάζεται. Εγώ μετά το τέλος κάθε συνάντησης ήθελα να σε αγκαλιάσω, και να σου πω "ευχαριστώ". Σα να ξεφόρτωνα και ξέρω πως σου έβγαλα την ψυχή όλες τις φορές, μου τα έβγαλες όλα με το τσιγκέλι. Κερδίζεις τους άλλους επειδή ακτινοβολείς εσύ ο ίδιος υγεία. Σε θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου, ήταν σταθμός στη ζωή μου που σε συνάντησα.

Μαγδαληνή, 50 ετών


Πήρα πολλά, με βοήθησες ουσιαστικά. Εμβαθύναμε σε πράγματα που δεν άγγιζα. Το πώς προσέγγιζες αυτά που άκουγες και το τι έλεγες. Δεν είπα “τώρα τι μου λέει”, για μένα αυτό ήταν επιτυχία! Άξιζε το πτυχίο και οι σπουδές σου, θα είσαι ο γιατρός μου!

Νατάσα, 53 ετών


Ευτυχώς που σε γνώρισα! Πολύ καλή εντύπωση από την αρχή, καλός άνθρωπος. Μπορώ να σε εμπιστευτώ. Με την 1η συνεδρία βγάλαμε συμπεράσματα, μου έκανε πολύ εντύπωση. Με βοήθησες πολύ.

Νικηφόρος, 47 ετών


Γρήγορα ένιωσα οικειότητα και διαπίστωσα πως νοιάζεσαι, δόκιμα εμπλέκεσαι μέσα στη διαδικασία. Αμεσότητα, οικειότητα, που με έκανε να νιώσω χαλαρά, χωρίς να ξεπερνάς τα όρια. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο σου περνάς αρκετά μηνύματα, είτε με την αμεσότητα ή τους χαρακτηρισμούς που κάνεις (δηλαδή τη μικρή εμπλοκή) και ταυτόχρονα μου αρέσει που είσαι ιδεαλιστής σε κάποια πράγματα πάνω στην ειδικότητά σου. Με τον τρόπο σου μου έδινες άλλη προοπτική. Βγάζεις ένα ιδιαίτερο συναίσθημα αρκετές φορές, οι σκέψεις ανοίγανε πόρτες σε μένα να μιλήσω. Δεν είσαι ψυχρός επαγγελματίας. Δεν έχεις τάση να φαρμακώνεις, πιο εναλλακτικός. Είσαι ιδιοφυής, έχεις την ικανότητα να μεταστρέφεις ροές.

Αχιλλέας, 28 ετών


Οικειότητα, σα να τα έλεγα σε φιλαράκι έξω. Εύστοχες ερωτήσεις που έκανες, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιώ την απάντηση από μόνος μου!

Αλέξανδρος, 38 ετών


Τολμάς να πάρεις θέση και να δείξεις το δρόμο, να γίνεις πιο συγκεκριμένος. Είναι βοήθεια μεγάλη αυτή, ιδιαίτερα σε αναποφάσιστους, σα να σου δίνουν ένα GPS, και μάλιστα από τα πολύ καλά, τα καινούργια. Έχεις οικειότητα, θα μιλήσεις όπως δεν περιμένει να κάποιος να μιλήσει γιατρός, σπας λίγο τον πάγο που σε μπλοκάρει να μιλήσεις, να ανοιχτείς. Κάνεις τον άλλο να αποδέχεται τον εαυτό του.

Αλεξία, 37 ετών


Όταν μπήκα στο ιατρείο την πρώτη φορά είπα "νέος και συμπαθητικός, πως του μιλάω τώρα...". Είχα συνηθίσει σε μία μορφή μεγαλύτερης ηλικίας, αυστηρή, που θα αγχώνομαι να μιλήσω γρήγορα γιατί θα τελειώσει η ώρα, που θα νιώθω ότι είμαι μία ακόμα τυπική περίπτωση "κατάθλιψης" που θα με ξεπετάξει στο τέλος με μία ωραία συνταγή. Κι όμως χρειάστηκαν λιγότερο από 10 λεπτά για να νιώσω άνετα και ασφαλής, να μιλήσω για πράγματα εξαιρετικά δύσκολα και κυρίως να αναγνωρίσω ένα πραγματικό ενδιαφέρον προς το πρόσωπό μου και τη δική μου "μοναδική" περίπτωση. Κατάφερες να εμβαθύνεις στα πραγματικά και βαθύτερα αίτια που προκαλούσαν τις δυσκολίες μου και με υπομονή και προσπάθεια να τα βγάλουμε στην επιφάνεια για να τα λύσουμε.

Μαργαρίτα, 40 ετών


Με δυνάμωσες, με στήριξες και με βοήθησες να θέλω να ζήσω τη ζωή μου σε όλες της τις διαστάσεις, όπως και αν έρχεται. Έμαθα να ξεπερνώ τις φουρτούνες και τις τρικυμίες. Σε ευχαριστώ που πίστεψες σε μένα. Είμαι πολύ τυχερή που συναντηθήκαμε, αισθάνομαι ότι το όνομά σου καθορίζει χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου.

Άννα, 39 ετών


Θυμάμαι πόσο αγχωμένη και φοβισμένη ήμουν στην πρώτη μας συνεδρία. Θυμάμαι το προηγούμενο βράδυ, να επαναλαμβάνω συνεχώς στο μυαλό μου τι θα έλεγα, πώς θα το έλεγα, ελπίζοντας ότι αυτή την φορά ο γιατρός θα μπορέσει να με βοηθήσει. Θυμάμαι επίσης πόσο απελπισμένη ένιωθα μετά από 20 χρόνια αποτυχημένης προσπάθειας σε Ελλάδα και Αγγλία, να βρω έναν επαγγελματία που θα με άκουγε προσεκτικά, θα κατανοούσε τις διάφορες συναισθηματικές δυσκολίες και τραύματα που αντιμετώπιζα, να είναι πρόθυμος αλλά και ικανός να βοηθήσει. Βρισκόμουνα σε απόγνωση όταν σας συνάντησα, με μελαγχολία, ανεξέλεγκτο άγχος, μοναξιά, να είμαι κλεισμένη στο σπίτι, να τρώω συνεχώς και να αυξάνονται τα κιλά, να μην μπορώ να κοιταχτώ στον καθρέφτη, να πανικοβάλλομαι με το παραμικρό, να μην θέλω να ζώ άλλο, να απορροφώ το καθετί αρνητικό που μου έλεγε ο καθένας, να νιώθω ότι δεν αξίζω, να τιμωρώ καθημερινά τον εαυτό μου. Να θυμώνω και να ξεσπώ. Να ζω χωρίς ελπίδα. Απλά να μην ζώ. «Δεν καταλαβαίνω γιατί μέχρι τώρα δεν σε πίστευε κανείς» μου είχατε πει στο τέλος της συνεδρίας. Άρχισα να ελπίζω. Δύσκολη η πορεία της ψυχοθεραπείας, με κλάματα, αυπνίες, ξεσπάσματα θυμού, πολλές στιγμές αμφιβολίας και απόγνωσης. Εσείς όμως πάντα πρόθυμος να με ακούσετε, με φροντίδα και συμπαράσταση να προσπαθείτε να με στηρίξετε με οποιαδήποτε θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει: συνεδρίες, ομοιοπαθητική, EMDR. Εισέπραξα τόση συναισθηματική φροντίδα από εσάς και τόση συμπαράσταση που για πρώτη φορά στην ζωή μου ένιωσα ότι κάποιος επαγγελματίας νοιάζεται να γίνω καλά.  Υπερβήκατε τον εαυτό σας αμέτρητες φορές για να νιώσω καλύτερα και να αποφορτιστώ στις κρίσεις. Κάνοντας μαζί ψυχοθεραπεία, άρχισα σιγά σιγά να αναγνωρίζω την αξία μου, ότι μου αξίζουν πολύ περισσότερα απ’ ότι πίστευα, άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου και να τον φροντίζω, να τον σέβομαι να τον προστατεύω. Με βοηθήσατε να αναγνωρίσω αρνητικές συμπεριφορές και σκέψεις οι οποίες μέχρι τώρα με εμπόδιζαν να βαδίσω μπροστά. Τώρα πια προχωράω με μια συναισθηματική προστασία που μαζί δημιουργήσαμε. Νιώθω συναισθηματικά δυνατή να φτιάξω την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Οι σχέσεις με τους γονείς μου είναι καλύτερες από ποτέ. Δεν νιώθω μόνη μου και σίγουρα δεν είμαι σε απόγνωση. Δεν φοβάμαι γιατί τώρα ξέρω πώς να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της ζωής. Όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν εν καιρώ πανδημίας κορονωϊού και σε λιγότερο από έναν χρόνο. Αυτά τα μικρά καθημερινά θαύματα της ψυχοθεραπείας οδήγησαν στο να αρχίσω να γεύομαι την ζωή και για πρώτη φορά να νιώθω ήρεμη και χαρούμενη. «Τρείς λέξεις. Θα τα καταφέρεις» μου είχατε πει σε μια συνεδρία ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Τώρα πια το πιστεύω και εγώ!

Ζωή, 50 ετών


Με τη βοήθεια του γιατρού και της ψυχοθεραπείας βλέπω σημαντική διαφορά. Δεν σωματοποιώ πλέον όλα αυτά που γίνονται γύρω μου. Είμαι ο άνθρωπος που ήθελα να είμαι, έχει αλλάξει το πως αντιλαμβάνομαι ότι συμβαίνει γύρω μου, το πως αντιδρώ, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Έχω αλλάξει τη ζωή μου και ο τρόπος που ζω με ικανοποιεί, τώρα νιώθω ευγνωμοσύνη, ενώ πριν μου προκαλούσε δυστυχία και άγχος. Βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι, όχι μισοάδειο, αντιμετωπίζω πιο αισιόδοξα τα πράγματα, δεν με ρίχνω.

Σωτήρης, 59 ετών


Με το που θα μπείτε στο ιατρείο, θα καταλάβετε ότι κάτι συναντάτε μια διαφορετική προσέγγιση, το ιατρείο είναι σαν γκαλερί. Και ο γιατρός είναι ευφυής και ευρηματικός, δεν συναντάς συχνά έναν Dr House.

Σχόλια ... αλλιώς !

Τούρτα γενεθλίων για τον γιατρό Dr Βάθη από θεραπευόμενη ομάδας (Έλλη, 2016). Πολύ εύστοχα συγκέντρωσε ψυχοεκπαιδευτικές τεχνικές και θεραπευτικό στυλ σε λίγες γραμμές! ΥΓ: Την ευχαριστώ βαθύτατα.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ