Σχόλια θεραπευομένων

για τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Αριστοτέλη Βάθη


Τα παρακάτω είναι γραμμένα από θεραπευόμενους. Μετά το πέρας της θεραπείας ζητήθηκαν προαιρετικά κάποια σχόλια/κριτικές σχετικά με την εμπειρία τους. Παρατίθενται όπως γράφτηκαν, για αυτό είναι γραμμένα στο πρώτο πρόσωπο.

Αγγελική, 42 ετών


Ήρθα σίγουρη ότι θα αντιμετωπίσω άλλον ένα τέτοιο ψυχίατρο ο οποίος θα είναι με το ρολόι, πίσω από την καρέκλα, εκεί, και εγώ απλά θα λέω και θα λέω και θα μιλάμε για τα φάρμακα. Αντιμετώπισα λοιπόν έναν άνθρωπο! Είπα πράγματα αδιανόητα που ούτε τολμούσα να ψιθυρίσω. Μόνο και μόνο για αυτό μάλλον με έσωσες, μου έδωσες ζωή. Είπα κάποιος με ακούει και δεν με θεωρεί άρρωστη, θέλει να τα ακούσει.

Βγήκα και είπα κάποιος μου είπε ότι δεν το κάνω επίτηδες που κλαίω, για να δείξω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Και σταμάτησα να κρίνω τον άλλο από τα εξωτερικά, αλλά να εμβαθύνω. Μου έδειξες άλλο τρόπο φροντίδας (εαυτού) και επικοινωνίας (προς τους δικούς μου). Ποιος άλλος τα κάνει αυτά, 6:30πμ ώρα έκτακτο ραντεβού για να βοηθήσεις, γενέθλια, αγκαλιά ή να ψάχνεις να βρεις κάτι να μου εκτυπώσεις από το ιντερνέτ, δεν το είχα ξανασυναντήσει αυτό... Αισθάνθηκα σαν παιδάκι.

Νάντια, 26 ετών


Στην τύχη δεν πιστεύω, αλλά νιώθω πολύ τυχερή. Έχω κάνει συνεδρίες με άλλους ψυχιάτρους, καμία σχέση, αυτοί οι άνθρωποι ήταν μου φάνηκαν περισσότερο σαν μηχανές, ενώ εσύ μου φάνηκες περισσότερο σαν άνθρωπος. Ένιωσα πραγματικά να νοιάζεσαι για μένα. Δέχτηκα φροντίδα που μου ήτανε ξένη. Και δεν είναι ότι το έκανα εγώ μόνο, και εσύ προσπάθησες! Και σε ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου.

Εβελίνα, 39 ετών


Με κέρδισες από το πρώτο 10λεπτο. Είσαι τελείως ξεχωριστός και χαρισματικός και το έχω συζητήσει και με φίλους μου που έρχονται εδώ, αγόρια και κορίτσια, το ίδιο πιστεύουνε όλοι για σένα. Το πόσο μας βοηθάς με τα προβλήματα, ίσως μπορεί αυτό να το κάνει και άλλος, με σένα νιώθω ότι είσαι μέσα, ότι προχωράς μαζί μας. Είσαι εξαιρετικά συγκινητικός τις περισσότερες φορές. Σπούδασες το κατάλληλο επάγγελμα για σένα.

Δίνεις στον καθένα αυτό που χρειάζεται και στη δόση που χρειάζεται. Εγώ μετά το τέλος κάθε συνάντησης ήθελα να σε αγκαλιάσω, και να σου πω "ευχαριστώ". Σα να ξεφόρτωνα και ξέρω πως σου έβγαλα την ψυχή όλες τις φορές, μου τα έβγαλες όλα με το τσιγκέλι. Κερδίζεις τους άλλους επειδή ακτινοβολείς εσύ ο ίδιος υγεία. Σε θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου, ήταν σταθμός στη ζωή μου που σε συνάντησα.

Μαγδαληνή, 50 ετών


Πήρα πολλά, με βοήθησες ουσιαστικά. Εμβαθύναμε σε πράγματα που δεν άγγιζα. Το πώς προσέγγιζες αυτά που άκουγες και το τι έλεγες. Δεν είπα “τώρα τι μου λέει”, για μένα αυτό ήταν επιτυχία! Άξιζε το πτυχίο και οι σπουδές σου, θα είσαι ο γιατρός μου!

Νατάσα, 53 ετών


Ευτυχώς που σε γνώρισα! Πολύ καλή εντύπωση από την αρχή, καλός άνθρωπος. Μπορώ να σε εμπιστευτώ. Με την 1η συνεδρία βγάλαμε συμπεράσματα, μου έκανε πολύ εντύπωση. Με βοήθησες πολύ.

Νικηφόρος, 47 ετών


Γρήγορα ένιωσα οικειότητα και διαπίστωσα πως νοιάζεσαι, δόκιμα εμπλέκεσαι μέσα στη διαδικασία. Αμεσότητα, οικειότητα, που με έκανε να νιώσω χαλαρά, χωρίς να ξεπερνάς τα όρια. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο σου περνάς αρκετά μηνύματα, είτε με την αμεσότητα ή τους χαρακτηρισμούς που κάνεις (δηλαδή τη μικρή εμπλοκή) και ταυτόχρονα μου αρέσει που είσαι ιδεαλιστής σε κάποια πράγματα πάνω στην ειδικότητά σου. Με τον τρόπο σου μου έδινες άλλη προοπτική. Βγάζεις ένα ιδιαίτερο συναίσθημα αρκετές φορές, οι σκέψεις ανοίγανε πόρτες σε μένα να μιλήσω. Δεν είσαι ψυχρός επαγγελματίας. Δεν έχεις τάση να φαρμακώνεις, πιο εναλλακτικός. Είσαι ιδιοφυής, έχεις την ικανότητα να μεταστρέφεις ροές.

Αχιλλέας, 28 ετών


Οικειότητα, σα να τα έλεγα σε φιλαράκι έξω. Εύστοχες ερωτήσεις που έκανες, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιώ την απάντηση από μόνος μου!

Αλέξανδρος, 38 ετών


Τολμάς να πάρεις θέση και να δείξεις το δρόμο, να γίνεις πιο συγκεκριμένος. Είναι βοήθεια μεγάλη αυτή, ιδιαίτερα σε αναποφάσιστους, σα να σου δίνουν ένα GPS, και μάλιστα από τα πολύ καλά, τα καινούργια. Έχεις οικειότητα, θα μιλήσεις όπως δεν περιμένει να κάποιος να μιλήσει γιατρός, σπας λίγο τον πάγο που σε μπλοκάρει να μιλήσεις, να ανοιχτείς. Κάνεις τον άλλο να αποδέχεται τον εαυτό του.

Αλεξία, 37 ετών


Όταν μπήκα στο ιατρείο την πρώτη φορά είπα "νέος και συμπαθητικός, πως του μιλάω τώρα...". Είχα συνηθίσει σε μία μορφή μεγαλύτερης ηλικίας, αυστηρή, που θα αγχώνομαι να μιλήσω γρήγορα γιατί θα τελειώσει η ώρα, που θα νιώθω ότι είμαι μία ακόμα τυπική περίπτωση "κατάθλιψης" που θα με ξεπετάξει στο τέλος με μία ωραία συνταγή. Κι όμως χρειάστηκαν λιγότερο από 10 λεπτά για να νιώσω άνετα και ασφαλής, να μιλήσω για πράγματα εξαιρετικά δύσκολα και κυρίως να αναγνωρίσω ένα πραγματικό ενδιαφέρον προς το πρόσωπό μου και τη δική μου "μοναδική" περίπτωση. Κατάφερες να εμβαθύνεις στα πραγματικά και βαθύτερα αίτια που προκαλούσαν τις δυσκολίες μου και με υπομονή και προσπάθεια να τα βγάλουμε στην επιφάνεια για να τα λύσουμε.

Μαργαρίτα, 40 ετών


Με δυνάμωσες, με στήριξες και με βοήθησες να θέλω να ζήσω τη ζωή μου σε όλες της τις διαστάσεις, όπως και αν έρχεται. Έμαθα να ξεπερνώ τις φουρτούνες και τις τρικυμίες. Σε ευχαριστώ που πίστεψες σε μένα. Είμαι πολύ τυχερή που συναντηθήκαμε, αισθάνομαι ότι το όνομά σου καθορίζει χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου.

Σχόλια ... αλλιώς !

Τούρτα γενεθλίων για τον γιατρό Dr Βάθη από θεραπευόμενη ομάδας (Έλλη, 2016). Πολύ εύστοχα συγκέντρωσε ψυχοεκπαιδευτικές τεχνικές και θεραπευτικό στυλ σε λίγες φράσεις ! ΥΓ: Την ευχαριστώ βαθύτατα.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ