Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία

Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι

Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι

Τελικά τι είναι η ψυχοθεραπεία; Με την ψυχοθεραπεία οι θεραπευόμενοι σταδιακά ʺβουτούν μέσα στην ψυχή τουςʺ και βλέπουν κατάματα τα προβλήματα και τον εσωτερικό τους κόσμο, συνειδητά, χωρίς να είναι μόνοι σε αυτό το ταξίδι. Πολύ γρήγορα οι θεραπευόμενοι ανακαλύπτουν ότι οι ίδιοι είναι οι πρωταγωνιστές στο δικό τους ταξίδι,  που κοιτούν τις προκλήσεις του σήμερα και την ιστορία τους με νέα ματιά.

Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους χρησιμοποιώντας όλες τις δεξιότητες που έχουν διαθέσιμες. Κάποιες φορές αυτή η προσπάθεια είναι αρκετή, αλλά άλλες φορές δεν είναι και ο πόνος παραμένει. Όταν ένα άτομο ζει υποφέροντας ψυχικά ή σωματικά, συχνά νιώθει μόνο του με τον πόνο του.

Όταν ένα άτομο ζητά την ψυχοθεραπευτική βοήθεια, πρώτα από όλα αναγνωρίζει ότι μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα.

Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι άνθρωποι, έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό του θεραπευόμενου και να αντιμετωπίσουν μαζί τα συμπτώματα, τον πόνο και τις δυσκολίες. Η εμπιστοσύνη στον ψυχοθεραπευτή, βοηθά τον θεραπευόμενο στις προσπάθειες και στις δυσκολίες του.

Η ψυχοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα ένα ταξίδι. Στην αρχή αναγνωρίζετε ένα μονοπάτι που μοιάζει δύσκολο, όπως ένα ομιχλώδες τοπίο. Όσο προχωρά η ψυχοθεραπεία, ωστόσο, αυτή η ομίχλη σταδιακά εξαφανίζεται και μπορείτε πια να δείτε πολλά και διαφορετικά τοπία, χωρίς να είναι όλα όμορφα, αλλά ταυτόχρονα ούτε τρομακτικά.

Πότε είναι η στιγμή να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η πιο σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι: να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία όταν θέλετε να το κάνετε.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν στρες και συμπτώματα ανησυχίας, έχουν κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης, σωματικές διαταραχές, προβλήματα στις σχέσεις , διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα. Όταν κάποιος φτάσει σε ένα αδιέξοδο ή νιώθει δυσφορία με τον τρόπο που ζει, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η αλλαγή είναι αναγκαία στη ζωή του.

Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι για όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, άγχος ή πόνο, και νιώθουν ότι θέλουν να αλλάξουν. Αυτός ο πόνος μπορεί να έρθει στην επιφάνεια με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.

Στην επαγγελματική μου πορεία έχω δουλέψει με ανθρώπους που έχουν άγχος (φοβίες, κρίσεις πανικού,  κρίσεις άγχους, γενικευμένο άγχος), σωματικές διαταραχές, κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης, διατροφικές διαταραχές, ψυχιατρικές διαταραχές αλλά και ανθρώπους με προβλήματα στις σχέσεις, ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με το  διαζύγιο, το χωρισμό, το πένθος και τα σοβαρά σωματικά προβλήματα υγείας. Προσφέρω ως ψυχοθεραπευτής την υποστήριξη μου στους θεραπευόμενους συνειδητά, και ποτέ δεν βλέπω μονάχα ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, μία διάγνωση, αλλά πρώτα και πάνω από όλα έναν άνθρωπο μοναδικό.