Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, αυτοβελτίωση, εξερεύνηση του εαυτού

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού σας

Ψυχοθεραπεία και Εξερεύνηση του Εαυτού σας

Η σημασία της ψυχοθεραπείας

Συχνά οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που είναι αφόρητη από μόνη της. Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι περισσότερο από μια θεραπευτική διαδικασία αναγκαία για μια διαταραχή, αντιπροσωπεύει ένα μονοπάτι εξέλιξης και όχι μόνο πως να διαχειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σας. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διαδικασία κατανόησης και εξερεύνησης του εαυτού σας και προσφέρει την ευκαιρία της εσωτερικής μεταμόρφωσης ώστε να κατανοήσετε την προσωπικότητά σας σε βάθος.

Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ανακαλύψει και να εξερευνήσει πτυχές της ταυτότητά σας, των εμπειριών σας, της ιστορίας σας και του πόνου σας.

Αρχικά χρειάζεται μία αξιολόγηση και διάγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο θεραπευόμενος, και αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο την κατανόηση των προβλημάτων σας, πόσο καιρό βιώνετε αυτά τα προβλήματα και κάτω από ποιες συνθήκες τα πράγματα επιδεινώνονται ή καλυτερεύουν. Η διαγνωστική αξιολόγηση είναι σημαντική επειδή τα περισσότερα προβλήματα και συμπτώματα παρουσιάζουν μια δυναμική που τα διατηρεί. Αυτό είναι συνήθως μια ψυχολογική σύγκρουση, κάποιο έλλειμμα ή αναπτυξιακό πρόβλημα που συμβάλλει στα προβλήματα και/ή στα συμπτώματα των ανθρώπων. Αυτά τα θέματα συχνά δεν είναι αντιληπτά από τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι το σύμπτωμα, από μόνο τους, είναι το πρόβλημα. Στην ψυχοθεραπεία θα βοηθηθείτε να κατανοήσετε ότι οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να έχουν μακροχρόνια και βαθιά επίδραση στο πως βλέπετε τον εαυτό σας και τον κόσμο.

Με την ψυχοθεραπεία, μπορείτε αποτελεσματικά να αναγνωρίσετε, να κατανοήσετε και να δουλέψετε τα θέματα που προκαλούν τα προβλήματα σας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας, θα νιώσετε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, θα καταφέρετε να επιτύχετε στα επαγγελματικά και να αναπτύξετε ή να δυναμώσετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που βασίζεται στη συνεργασία και έχει ως στόχο να μπορέσετε να κατανοήσετε τον εαυτό σας, τα συναισθήματά, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας. Επίσης θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σας. Πολύ συχνά, ο εαυτός σας αποτελεί τον χειρότερο εχθρό σας. Η ανασφάλεια, η ντροπή , οι ενοχές και η κριτική στάση στον εαυτό σας ,σας αφήνει να νιώθετε καταθλιπτικοί και ανήσυχοι. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε την αυτοεπίγνωση που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα.

Η ψυχοθεραπεία στοχεύει στο να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας με την κατάλληλη υποστήριξη, σας παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξερευνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, και να αποκτήσετε μια άλλη οπτική για τις εμπειρίες σας. Ο στόχος είναι να μοιραστείτε το συναισθηματικό βάρος ώστε να μπορέσετε να ωριμάσετε και να ζήσετε μια πιο γεμάτη και ικανοποιητική ζωή.

Εξελίσσοντας τον εαυτό μας

Η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται από ένα σύνολο γενετικών παραγόντων,  εμπειριών και εσωτερικών πεποιθήσεων που επηρεάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και συνδεόμαστε με τον εαυτό μας, τον κόσμο και τους άλλους. Έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη θεραπευτική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι σας δίνετε η δυνατότητα να φτάσετε σε ένα επίπεδο αυτογνωσίας μέσω της ειλικρινούς συζήτησης, στην οποία μιλάτε ελεύθερα για όσα αισθάνεστε στον ψυχοθεραπευτή που ακούει προσεκτικά, κάνει ανάλογες ερωτήσεις την ίδια στιγμή, είναι εντελώς αμερόληπτος, έμπιστος και δεν σας επικρίνει.

Η ψυχοθεραπεία σας επιτρέπει να μάθετε πολλά για τον εαυτό σας, να αποκτήσετε επίγνωση και να σπάσετε μοτίβα, να ξαναχτίσετε από την αρχή την ιστορία σας πράγμα που θα σας οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση εσωτερικά αλλά και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ στηρίζεται στη θεραπευτική σχέση, η οποία καθιερώνεται μέσω της υποστηρικτικής στάσης του ψυχοθεραπευτή που επιτρέπει στον θεραπευόμενο να νιώσει ότι τον καταλαβαίνουν και τον υποστηρίζουν για να μπορέσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, πράγμα που είναι αναγκαίο για να αλλάξει τον εσωτερικό του κόσμο.