Κάνε το Τεστ
αποφθέγματα, χρήση αποφθεγμάτων, γιατί να χρησιμοποιήσω αποφθέγματα, λόγοι για να χρησιμοποιείτε τα αποφθέγματα, με ποιους τρόπους μπορώ να χρησιμοποιώ τα αποφθέγματα, η δύναμη των αποφθεγμάτων

Αποφθέγματα

Αποφθέγματα

Τα αποφθέγματα δεν μας δίνουν μονάχα έμπνευση και δημιουργικότητα, αλλά επίσης διεγείρουν το μυαλό.

Ένα όμορφο απόφθεγμα που περικλείει μια ιδέα ή μια σκέψη, μπορεί να δίνει έμπνευση. Μπορεί επίσης να δίνει κίνητρο στο κοινό σας να συντονιστεί με τη σκέψη σας. Τα αποφθέγματα έχουν τη δύναμη να δημιουργούν μια βαθιά σύνδεση με το κοινό.

Γιατί τα αποφθέγματα βοηθούν: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος;

Για να κατανοήσουμε γιατί τα αποφθέγματα είναι χρήσιμα, ας εξετάσουμε πως οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτά σε μια παρουσίαση, για παράδειγμα. Οι παρουσιάσεις που είναι γεμάτες με πληροφορίες ενεργοποιούν δύο περιοχές του εγκεφάλου την περιοχή Broca και την περιοχή Wernicke. Αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου επεξεργάζονται την γλώσσα, η οποία αποκωδικοποιεί τις λέξεις και τους δίνει νόημα. Αυτό που συμβαίνει είναι μια απλή διαδικασία αποκωδικοποίησης. Ο εγκέφαλος, ωστόσο, αντιδρά διαφορετικά όταν ακούει μια ιστορία. Δεν ενεργοποιούνται μόνο οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα, αλλά και άλλα τμήματα που ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε κάποιες εμπειρίες. Για παράδειγμα, αν κάποιος αρχίσει να μας λέει πόσο νόστιμο ήταν το φαγητό που έφαγε, ενεργοποιούνται οι αισθήσεις μας. Αν πρόκειται για κίνηση, ενεργοποιείται ο κινητικός φλοιός. Μια ιστορία λοιπόν μπορεί να θέσει σε λειτουργία όλο τον εγκέφαλο.

Οι εμπειρίες μας όπως η μυρωδιά του καφέ το πρωί ή τα καθαρά σεντόνια μας είναι όλα καταγεγραμμένα επεισόδια στον εγκέφαλό μας. Όταν ακούμε μια ιστορία, ένα κομμάτι του εγκεφάλου μας που ονομάζεται νησιωτικός φλοιός ψάχνει για παρόμοιες εμπειρίες. Ο νησιωτικός φλοιός εμπλέκεται στη συνείδηση και παίζει σημαντικό ρόλο σε ποικίλες λειτουργίες που σχετίζονται με το συναίσθημα, οι οποίες μας επιτρέπουν να σχετιζόμαστε με τους άλλους στη χαρά, στον πόνο ή στην επιτυχία. Για αυτό το λόγο οι ιστορίες, οι μεταφορές, οι εικόνες και τα αποφθέγματα λειτουργούν τόσο καλά. Επειδή ο εγκέφαλος μας αυτόματα συνδέει αυτή την εμπειρία με άλλες εμπειρίες. Αν λοιπόν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα δυνατό απόφθεγμα σε μια παρουσίαση, το κοινό θα κάνει αυτόματα συνδέσεις.

Αποφθέγματα

10 λόγοι για να χρησιμοποιείτε τα αποφθέγματα

Τα αποφθέγματα είναι μια καλή προσθήκη σε κάθε ομιλία. Βέβαια, μια ομιλία δεν μπορεί να ανοίγει και να κλείνει με ένα απόφθεγμα. Αν το κάνετε αυτό μπορεί να δώσετε την εντύπωση ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Η καλύτερη στιγμή για να αναφέρετε ένα απόφθεγμα είναι όταν χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη. Για παράδειγμα, όταν τελειώνει ένα θέμα και θέλετε να περάσετε στο επόμενο.

Για ποιους λόγους είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε αποφθέγματα όταν γράφετε μια ομιλία;

1. Ενισχύουν τις ιδέες σας

Τα αποφθέγματα είναι η δεύτερη φωνή σας σε μια παρουσίαση τα οποία μπορούν να ενισχύσουν μιας ιδέα, μια αντίληψη. Συνήθως ένα απόφθεγμα είναι κυρίαρχο λόγω αυτού που το είπε ή επειδή έχει μεγάλη επίδραση από μόνο του. Μια απλή ιδέα που εκφράζεται από κάποιον γνωστό μπορεί να επηρεάσει την άποψη του κοινού ώστε να δει με μια νέα ματιά τα πράγματα.

2. Ενισχύουν την αξιοπιστία σας

Όταν δίνετε στο κοινό σας την επιβεβαίωση ότι είστε ειδικοί στον τομέα σας, ότι κάνετε έρευνα, ότι έχετε γνώσεις αυτό ενισχύει την αξιοπιστία σας. Τα αποφθέγματα δείχνουν ότι έχετε γνώσεις, γνωρίζετε τι έχουν πει άλλοι άνθρωποι και  αυτό κάνει τις ιδέες σας πιο ξεκάθαρες.

3. Δίνουν έμπνευση

Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που αντιπροσωπεύετε, ο στόχος σας πρέπει να είναι να εμπνεύσετε και να κάνετε το κοινό να ενθουσιαστεί με τις ιδέες, τα πλάνα, τα προϊόντα σας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το επιτύχετε αυτό από το να χρησιμοποιήσετε ένα απόφθεγμα που θα επιβεβαιώνει τη θέση σας;

4. Δίνουν ιδέες

Τα αποφθέγματα με έμπνευση προσελκύουν το κοινό και τους δίνουν νέες ιδέες για να δουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο ή να λύσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Τα αποφθέγματα βοηθούν στο brainstorming και προσφέρουν φρέσκες ιδέες.

5. Δείχνουν το δρόμο

Τα αποφθέγματα καθοδηγούν το κοινό σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι. Μερικές φορές είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και συμβάλλουν στην έμμεση επίλυση ενός προβλήματος και δίνουν κίνητρο σε μια ομάδα ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια.

6. Περιέχουν συμπυκνωμένη γνώση

Τα αποφθέγματα περιέχουν βαθιά νοήματα, συμπυκνωμένη γνώση και συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν όσα έχετε ήδη πει στο κοινό σας.

7. Προσφέρουν ποικιλία

Οι μεγάλες, βαριές και γεμάτες πληροφορίες παρουσιάσεις χρειάζονται κάποιες τονωτικές ενέσεις. Τα αποφθέγματα μπορούν να σπάσουν την μονοτονία. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στις λογικές σκέψεις σας, μαζί με τα στοιχεία, τις ιστορίες, τις μεταφορές και τις πληροφορίες. Γιατί λοιπόν να μην προσθέσετε λίγη έμπνευση και τροφή για σκέψη στο ενδιάμεσο;

8. Μένουν στη μνήμη

Τα αποφθέγματα συνήθως μένουν στη μνήμη.

9. Δείχνουν τις γνώσεις σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποια αποφθέγματα που να υποστηρίζουν τα λεγόμενά τους. Αν εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό, δείχνετε καλά διαβασμένοι, προετοιμασμένοι και ότι γνωρίζετε πολλά για το θέμα.

10. Προσθέτουν χιούμορ

Μπορείτε να προσθέσετε ένα χιουμοριστικό απόφθεγμα για να ελαφρύνετε το κλίμα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το να επιλέξετε ένα χιουμοριστικό απόφθεγμα.

Αποφθέγματα

Πώς μπορώ να χρησιμοποιώ τα αποφθέγματα;

1. Ανοίξτε την ομιλία σας με ένα απόφθεγμα

Είναι πολύ αποτελεσματικό να αιχμαλωτίσετε το κοινό σας από την αρχή (όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η αρχή σε κάθε ομιλία). Ωστόσο, να προσέχετε το απόφθεγμα που επιλέγετε. Να είστε σίγουροι ότι είναι σχετικό με το θέμα που θα αναπτύξετε. Επίσης, πρέπει να είναι δυνατό γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο ενοχλητικό από μια αποδιοργανωμένη και άστοχη ομιλία.

2. Χρησιμοποιήστε ένα απόφθεγμα στη μέση της ομιλίας

Αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς ενισχύει τις ιδέες που έχετε ήδη αναπτύξει. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε ένα απόφθεγμα στο τέλος ενός θέματος. Μπορεί επίσης να επιλέξετε να καλύψετε το κενό ανάμεσα στην εναλλαγή θεμάτων με κάποιο απόφθεγμα. Ένα απόφθεγμα στη μέση της ομιλίας προσφέρει ποικιλία και κάνει την παρουσίαση πιο διασκεδαστική.

3. Αποφύγετε να κλείσετε την ομιλία σας με ένα απόφθεγμα

Καλό είναι να αποφεύγετε να κλείσετε την ομιλία σας με ένα απόφθεγμα γιατί πρέπει να εμπιστεύεστε τις δικές σας λέξεις. Όταν κλείνετε μια ομιλία με τα λόγια κάποιου άλλου αυτό μπορεί να προκαλεί ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα απόφθεγμα προς το τέλος της ομιλίας σας, ειδικά αν αυτό αναφέρεται στα θέματα που αναλύσατε. Αλλά οι τελικές λέξεις πρέπει να είναι δικές σας. Με αυτό τον τρόπο θα σας θυμάται το κοινό σας.

4. Να είστε δημιουργικοί

Χρησιμοποιήστε με δημιουργικό τρόπο τα αποφθέγματα. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε σασπένς για το επόμενο θέμα ή ίσως να θέλετε να κάνετε χιούμορ.

Πριν από μια παρουσίαση, προετοιμάστε το κοινό σας αφήνοντάς το να διαβάσει μερικά αποφθέγματα καθώς μπαίνει και κάθεται. Αυτό δίνει μια θετική διάθεση πριν αρχίσει η παρουσίαση.

Οι λέξεις ενός αποφθέγματος μπορεί να είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου που θα ενθουσιάσει το κοινό. Εκμεταλλευτείτε την εξυπνάδα των αποφθεγμάτων όταν μιλάτε για την δημιουργικότητα, το κίνητρο, την επιτυχία.

Κίνητρο και έμπνευση 

Τα αποφθέγματα τις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν κίνητρο και έμπνευση. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές μπορούν να μας ενθαρρύνουν και να μας δώσουν ελπίδα και αισιοδοξία. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα τότε είναι ωφέλιμο να ξεκινήσετε  ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.