Κάνε το Τεστ
χειροπρακτης, χειροπρακτικη, τι ειναι, τιμες, αθηνα

Χειροπρακτική

Χειροπρακτική

Ως ψυχίατρος, ασχολούμαι με τον ψυχικό πόνο.  Ωστόσο, ο σωματικός πόνος δεν λείπει από τη ζωή μας, και υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους, δηλαδή ο χρόνιος πόνος μπορεί να καταπονήσει ψυχικά τον άνθρωπο και να δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και το αντίστροφο. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστήμη της Χειροπρακτικής, η οποία μπορεί να δώσει λύση στον σωματικό πόνο σε πολλές περιπτώσεις, είτε πρόκειται για οξέα ή για χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα.

Τι είναι η Χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική είναι μια ξεχωριστή επιστήμη. Ένας χειροπράκτης έχει ειδίκευση στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, των μυών, των αρθρώσεων και των νεύρων. Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές όπως οι ανατάξεις, για τη διόρθωση της αρθρικής δυσλειτουργίας, αντιμετώπιση μυικών σπασμών, και γενικότερα τη ρύθμιση του κινητικού μοντέλλου που έχει αναπτυχθεί στην πάσχουσα περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), η χειροπρακτική είναι σοφό να αποτελεί την πρώτη επιλογή των ασθενών, χωρίς να ψάχνουν για γιατροσόφια, ορθοπεδικό ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τι είναι ο χειροπράκτης;

Κάθε χειροπράκτης χρειάζεται τουλάχιστον 4-6 χρόνια ειδίκευσης και κλινικής εκπαίδευσης. Ένας χειροπράκτης είναι εκπαιδευμένος στην αξιολόγηση, στη διάγνωση και στη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων. Η χειροπρακτική δεν είναι ιατρική ειδικότητα, ούτε χρειάζεται κανείς να είναι γιατρός, ωστόσο υπάρχουν και γιατροί-χειροπράκτες

Ένας χειροπράκτης μπορεί να έχει ειδίκευση σε συγκεκριμένα θέματα, όπως οι απεικονιστικές μέθοδοι διάγνωσης, η αποκατάσταση, η στένωση της σπονδυλικής στήλης, οι τραυματισμοί των αθλητών. Μπορεί να αξιολογεί πολλές μεθόδους για την διάγνωση των μυοσκελετικών προβλημάτων πέρα από την κλινική εξέταση, όπως οι ακτινογραφίες ή η μαγνητική τομογραφία.

Κάθε χειροπράκτης έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει και να αναγνωρίσει τις αιτίες των συμπτωμάτων (του μυοσκελετικού πόνου) και να σχεδιάσει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για την ανακούφιση του πόνου.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η χειροπρακτική;

Ενδεικτικά κάποιες από τις καταστάσεις που μπορεί να θεραπεύσει ένας χειροπράκτης περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στη μέση (οσφυαλγία)
 • Πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία), αυχενικό σύνδρομο
 • Πονοκεφάλους
 • Διάστρεμμα
 • Θλάση
 • Πόνο που έχει σχέση με αρθρίτιδα
 • Περιορισμένη κινητικότητα αρθρώσεων (πχ στους ώμους, στον αυχένα, μέση ή στα άκρα)
 • Τραυματισμούς από αθλήματα ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες

Πολλές καταστάσεις όπως ο πόνος στις αρθρώσεις και τα προβλήματα στη μέση είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, ενός ατυχήματος, τραυματισμών στη διάρκεια μιας προπόνησης ακόμη και από το άγχος της καθημερινότητας (υπερλειτουργία του συμπαθητικού συστήματος).

Η χειροπρακτική είναι εξαιρετικά ωφέλιμη αν έχετε τραυματισμούς, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες που επηρεάζουν την λειτουργικότητά σας ή δεν σας αφήνουν να απολαύσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της σπονδυλικής στήλης και της λειτουργικότητας των αρθρώσεων, ακόμη και αν δεν έχετε επώδυνα συμπτώματα.

χειροπρακτικη, τι είναι, γιατροσοφια, χειροπρακτης, χειροπρακτες, αθηνα, φυσικοθεραπεια, τιμες

Χειροπρακτική εξέταση

Η επίσκεψη σε έναν χειροπράκτη περιλαμβάνει τα εξής:

 • τη λήψη του ιατρικού ιστορικού
 • έλεγχος για προβλήματα της σπονδυλικής στήλης ή άλλων ορατών ενδείξεων
 • ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των μυών με τα χέρια
 • ορθοπεδικές εξετάσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για την ανίχνευση καταστάσεων που έχουν σχέση με την σπονδυλική στήλη, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες και τους μαλακούς ιστούς, όπως οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Μεταξύ άλλων, η ορθοπεδική εξέταση περιλαμβάνει την κίνηση των αρθρώσεων και την αξιολόγηση της κίνησης
 • νευρολογικές εξετάσεις, αυτές οι εξετάσεις είναι σχεδιασμένες για την αξιολόγηση της λειτουργίας των κινητικών, αισθητηριακών και κρανιακών νεύρων (όπως ο έλεγχος των αντανακλαστικών)

Όπου χρειάζεται, ο χειροπράκτης μπορεί να προτείνει και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία ή οι ακτινογραφίες.

Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο χειροπράκτης θα σας δώσει μια διαφορική διάγνωση (που λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα) και την κύρια διάγνωση που περιλαμβάνει την πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων σας. Θα σας εξηγήσει την διάγνωση, τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, τα οφέλη και τους κινδύνους από αυτές τις θεραπείες.

Χειροπρακτική θεραπεία

Μετά το πρώτο ραντεβού για την αξιολόγηση της κατάστασής σας, ο χειροπράκτης θα χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία για να βγάλει την διάγνωση και να σας προτείνει θεραπευτικές επιλογές.

Η χειροπρακτική είναι η πρώτη επιλογή για την θεραπεία πολλών καταστάσεων, όπως ο πόνος στη μέση. Για άλλες καταστάσεις, όπως ο πόνος που έχει σχέση με την αρθρίτιδα, το διαβήτη ή την οστεοπόρωση, ο χειροπράκτης ίσως συζητήσει και με τους υπόλοιπους θεράποντες ιατρούς σας για να υπάρχει μια συνεννόηση στο θέμα της θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χειροπράκτης θα έρθει σε επαφή και με τους υπόλοιπους γιατρούς σας για να φροντίσει για την υποστήριξη της συνολικής σας θεραπείας.

Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν πολλές θεραπείες που περιλαμβάνουν:

 • Ανατάξεις αρθρώσεων
 • Μαλάξεις με τα χέρια
 • Θεραπεία των μαλακών ιστών
 • Θεραπευτικούς υπερήχους, κρυοθεραπείες με λέιζερ και μικρορεύματα
 • Εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης
 • Συμβουλές και εκπαίδευση
 • Trigger points θεραπεία (αφορά τα μυϊκά σημεία πυροδότησης-ενεργοποίησης πόνου)

Κοινές χειροπρακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • σπονδυλοθεραπεία, μέσω της οποία ο χειροπράκτης ασκεί πίεση με τα χέρια σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης
 • ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών
 • εφαρμογή ζέστης ή πάγου
 • διατάσεις για την αύξηση του εύρους κίνησης
 • τεχνικές για τους μαλακούς ιστούς, όπως το μασάζ
 • αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα , περιλαμβάνουν αλλαγές για την ανακούφιση του πόνου
 • αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση
 • χρήση εσωτερικών πάτων στα παπούτσια για την καλύτερη στήριξη των ποδιών και την βελτίωση της στάσης του σώματος

Ο χειροπράκτης κάνει μια συζήτηση με τον κάθε ασθενή ώστε να πάρουν μαζί την καλύτερη απόφαση για την θεραπεία.

χειροπρακτης, χειροπρακτικη, τιμες, αθηνα, χειροπρακτες, αθηνα, φυσικοθεραπεια

Ανατάξεις

Οι ανατάξεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων και μπορεί να λύσουν μακροχρόνια μυοσκελετικά προβλήματα. Οι ανατάξεις έχουν στόχο την αποκατάσταση της ευθυγράμμισης και λειτουργίας των αρθρώσεων, γίνονται με ειδικές και ήπιες κινήσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος όταν γίνονται από ένα εξειδικευμένο χειροπράκτη.

Σπονδυλοθεραπεία

Μία από τις πιο γνωστές θεραπευτικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι χειροπράκτες είναι η σπονδυλοθεραπεία, αν και κάποιες φορές η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται από τους οστεοπαθητικούς και του φυσιοθεραπευτές. Ο στόχος της σπονδυλοθεραπείας είναι η αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων με την άσκηση πίεση στις αρθρώσεις που έχουν περιορισμένη κινητικότητα ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού.

Ο τραυματισμός των ιστών μπορεί να οφείλεται σε ένα τραυματικό γεγονός, όπως η ακατάλληλη ανύψωση ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος, η κακή στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο τραυματισμένος ιστός προκαλεί σωματικές και χημικές αλλαγές που μπορεί να προκαλούν φλεγμονή, πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα.

Η σπονδυλοθεραπεία στις αρθρώσεις και στους ιστούς οδηγεί στην αποκατάσταση της κινητικότητας, και κατά συνέπεια στην ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία, για να μπορέσει να επουλωθεί ο ιστός.

Η σπονδυλοθεραπεία είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος, και κάποιοι ασθενείς μπορεί να νιώθουν ήπιο πόνο ή δυσφορία μετά την θεραπεία. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν  μέσα σε 12-48 ώρες.

Πίεση με τα χέρια

Μια από τις πιο γνωστές τεχνικές της χειροπρακτικής είναι η άσκηση πίεσης με τα χέρια σε σπονδύλους ή αρθρώσεις. Αυτή η κίνηση συμβάλλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης των αρθρώσεων και βελτιώνει τη λειτουργία τους.

Η χειροπρακτική είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας

Η χειροπρακτική έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα (της σπονδυλικής στήλης, των οστών, των μυών και των αρθρώσεων) με άμεσα αποτελέσματα, χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατροσόφια και χωρίς χειρουργεία. Μπορείτε να βρείτε χειροπράκτες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με διαφορετικές τιμές (και εμπειρία!).

Επιπλέον, η χειροπρακτική μπορεί να συνδυαστεί με το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ και την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ για ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα, καθώς και με άλλες τεχνικές για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, όπως το somatic tracking.