Η λέξη χειροπρακτική προκύπτει από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις “χείρα” (που σημαίνει χέρι) και “πρακτική” (που σημαίνει θεραπεία). Η χειροπρακτική έχει ως σκοπό την θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση των χεριών. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις των οστών, των μυών και των αρθρώσεων (μυοσκελετικά προβλήματα).
Οι χειροπράκτες είναι εκπαιδευμένοι στην θεραπεία και στην αποκατάσταση παθήσεων που έχουν σχέση με τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις , και επίσης δίνουν συμβουλές για την διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους για την διάγνωση των μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως η κλινική εξέταση, οι ακτινογραφίες ή η μαγνητική τομογραφία. Αυτές και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι καθορίζουν πότε η χειροπρακτική είναι η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.
Σε πολλές περιπτώσεις, όπως ο πόνος στη μέση, η χειροπρακτική αποτελεί την πρώτη επιλογή των ασθενών.
Η χειροπρακτική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Οι χειροπράκτες είναι γιατροί που έχουν ειδίκευση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, των μυών, των αρθρώσεων και των νεύρων. Κάθε χειροπράκτης χρειάζεται τουλάχιστον 6-7 χρόνια ειδίκευσης και κλινικής εκπαίδευσης. Είναι εκπαιδευμένοι στην αξιολόγηση, στη διάγνωση και στη θεραπεία των παραπάνω παθήσεων. Επίσης ένας χειροπράκτης μπορεί να παρακολουθεί σεμινάρια ακτινοθεραπείας, αποκατάστασης, διαχείρισης πόνου.
Κάποιοι χειροπράκτες μπορεί να έχουν ειδίκευση σε συγκεκριμένα θέματα, όπως οι απεικονιστικές μέθοδοι διάγνωσης, η αποκατάσταση, η στένωση της σπονδυλικής στήλης, οι τραυματισμοί των αθλητών.
Κάθε χειροπράκτης έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει και να αναγνωρίσει τις αιτίες των συμπτωμάτων.
Με βάση την εκπαίδευσή του, τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, την εμπειρία του μπορεί να δουλέψει με τον ασθενή για να σχεδιάσει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για την ανακούφιση του πόνου.
Κάποιες από τις καταστάσεις που μπορεί να θεραπεύσει ένας χειροπράκτης περιλαμβάνουν:
Πολλές καταστάσεις όπως ο πόνος στις αρθρώσεις και τα προβλήματα στη μέση είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, ενός ατυχήματος, τραυματισμών στη διάρκεια μιας προπόνησης ακόμη και από το άγχος της καθημερινότητας.
Η χειροπρακτική είναι ωφέλιμη αν έχετε τραβήγματα στις αρθρώσεις ή πόνο στους μύες που επηρεάζουν την λειτουργικότητά σας ή δεν σας αφήνουν να απολαύσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της σπονδυλικής στήλης και της λειτουργικότητας των αρθρώσεων , ακόμη και αν δεν έχετε επώδυνα συμπτώματα.
Η χειροπρακτική βοηθά στα εξής προβλήματα:
Η επίσκεψη σε έναν χειροπράκτη περιλαμβάνει τα εξής:
Όπου χρειάζεται, ο χειροπράκτης μπορεί να προτείνει και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία ή οι ακτινογραφίες.
Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο χειροπράκτης θα σας δώσει μια διαφορική διάγνωση (που λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα) και την κύρια διάγνωση που περιλαμβάνει την πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων σας. Θα σας εξηγήσει την διάγνωση, τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές , τα οφέλη και τους κινδύνους από αυτές τις θεραπείες.
Μετά το πρώτο ραντεβού για την αξιολόγηση της κατάστασής σας, ο χειροπράκτης θα χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία για να βγάλει την διάγνωση και να σας προτείνει θεραπευτικές επιλογές.
Η χειροπρακτική είναι η πρώτη επιλογή για την θεραπεία πολλών καταστάσεων, όπως ο πόνος στη μέση. Για άλλες καταστάσεις, όπως ο πόνος που έχει σχέση με την αρθρίτιδα, το διαβήτη ή την οστεοπόρωση, ο χειροπράκτης θα μιλήσει και με τους υπόλοιπους θεράποντες ιατρούς σας για να υπάρχει μια συνεννόηση στο θέμα της θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χειροπράκτης θα έρθει σε επαφή και με τους υπόλοιπους γιατρούς σας για να φροντίσει για την υποστήριξη της συνολικής σας θεραπείας.
Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν πολλές θεραπείες που περιλαμβάνουν:
Κοινές χειροπρακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:
Ο χειροπράκτης κάνει μια συζήτηση με τον κάθε ασθενή ώστε να πάρουν μαζί την καλύτερη απόφαση για την θεραπεία.
Μία από τις πιο γνωστές θεραπευτικές διαδικασίες που εφαρμόζουν οι χειροπράκτες είναι η σπονδυλοθεραπεία , αν και κάποιες φορές η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται από τους οστεοπαθητικούς και του φυσιοθεραπευτές. Ο στόχος της σπονδυλοθεραπείας είναι η αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων με την άσκηση πίεση στις αρθρώσεις που έχουν περιορισμένη κινητικότητα ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού.
Ο τραυματισμός των ιστών μπορεί να οφείλεται σε ένα τραυματικό γεγονός, όπως η ακατάλληλη ανύψωση ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος, η κακή στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο τραυματισμένος ιστός προκαλεί σωματικές και χημικές αλλαγές που μπορεί να προκαλούν φλεγμονή, πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα.
Η σπονδυλοθεραπεία στις αρθρώσεις και στους ιστούς οδηγεί στην αποκατάσταση της κινητικότητας, και κατά συνέπεια στην ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία, για να μπορέσει να επουλωθεί ο ιστός.
Η σπονδυλοθεραπεία είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος, και κάποιοι ασθενείς μπορεί να νιώθουν ήπιο πόνο ή δυσφορία μετά την θεραπεία. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 12-48 ώρες.
Μια από τις πιο γνωστές τεχνικές της χειροπρακτικής είναι η άσκηση πίεσης με τα χέρια σε σπονδύλους ή αρθρώσεις. Αυτή η κίνηση συμβάλλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης των αρθρώσεων και βελτιώνει τη λειτουργία τους.
Η χειροπρακτική έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα (των οστών , των μυών και των αρθρώσεων). Επίσης συμβάλλει στην ανακούφιση από τα τραβήγματα στους μύες που οφείλονται στο άγχος. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί με το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ για ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα.Η χειροπρακτική είναι μια αποτελεσματική μορφή εναλλακτικής ιατρικής