Κάνε το Τεστ
ορθοπεδικός, ορθοπαιδικός, φυσίατρος, φυσικοθεραπευτής, τι κάνει ο ορθοπαιδικός, τι κάνει ο φυσίατρος, τι κάνει ο φυσικοθεραπευτής, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην φυσιατρική και στην φυσικοθεραπεία, χρειάζομαι ορθοπαιδικό ή φυσίατρο, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον ορθοπαιδικό, στον φυσίατρο ή στον φυσικοθεραπευτή

Ορθοπεδικός, Φυσικοθεραπευτής ή Φυσίατρος;

Ορθοπεδικός, Φυσικοθεραπευτής ή Φυσίατρος;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί ή έχουν κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση χρειάζεται να επισκεφτούν έναν γιατρό. Όμως,  αρκετές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στον ορθοπεδικό, στο φυσίατρο και στον φυσικοθεραπευτή.

Πολλές φορές είναι δύσκολο κάποιος να αποφασίσει σε ποιο γιατρό πρέπει να απευθυνθεί. Όταν κάποιος έχει θέματα με το μυοσκελετικό του σύστημα που περιλαμβάνει τα οστά, τους μύες ή τις αρθρώσεις, υπάρχουν αρκετοί γιατροί που είναι κατάλληλοι για αυτά τα θέματα. Ενώ τα πεδία τους μπορεί να φαίνονται παρόμοια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα σε έναν φυσίατρο και σε έναν ορθοπεδικό, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Και οι φυσίατροι και οι ορθοπεδικοί θεραπεύουν παρόμοιες καταστάσεις, κυρίως μυοσκελετικές βλάβες, αλλά οι ορθοπεδικοί έχουν επιπλέον γνώσεις και εκπαίδευση στις χειρουργικές επεμβάσεις σαν θεραπευτική επιλογή, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι φυσίατροι.

Πολλά προβλήματα στη δομή στήριξης του σώματος  δεν χαρακτηρίζονται από οξύ πόνο όπως στις περιπτώσεις τραυματισμών, αλλά από συνεχείς περιορισμούς στην λειτουργικότητα και συνεχή πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύουν τον ασθενή να ολοκληρώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις, και να μην έχει καλή ποιότητα ζωής. Η φυσιατρική έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους περιορισμούς που έχουν σχέση με τα μυοσκελετικά προβλήματα ώστε να ανακτούν την λειτουργικότητά τους.

Οι ασθενείς ίσως να έχουν ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με πολλά και διαφορετικά θεραπευτικά πλάνα. Ο στόχος είναι να βρεθεί το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τι κάνει ο φυσίατρος;

Ο φυσίατρος ειδικεύεται στην φυσιατρική και στην αποκατάσταση. Ο στόχος του είναι να βοηθά τους ασθενείς που έχουν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα. Για παράδειγμα χρόνιο πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) ή στη μέση (οσφυαλγία), να ανακτούν την κινητικότητα και την λειτουργικότητά τους. Οι φυσίατροι δεν μπορούν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις και ακολουθούν πιο παραδοσιακές μορφές θεραπείας όπως η φραμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία, οι ενέσεις, η εργοθεραπεία και η άσκηση.

Ένας φυσίατρος βοηθά στη θεραπεία πολλών καταστάσεων, όπως τα μυοσκελετικά προβλήματα. Όπως και στην φυσικοθεραπεία, ο φυσίατρος μπορεί να θεραπεύει τραυματισμούς που έχουν σχέση με αθλήματα και ατυχήματα, αλλά επίσης είναι εκπαιδευμένος στην θεραπεία χρόνιων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ορθοπεδικού τραύματος. Η θεραπεία των χρόνιων καταστάσεων και του ορθοπεδικού τραύματος είναι η κύρια διαφορά ανάμεσα στον φυσίατρο και στον φυσικοθεραπευτή. Ουσιαστικά, ο φυσίατρος είναι ένας γιατρός με ειδίκευση στην αποκατάσταση. Οι φυσίατροι είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν διάγνωση των παθήσεων και να σχεδιάζουν το θεραπευτικό πλάνο αποκατάστασης. Όταν το θεραπευτικό πλάνο είναι έτοιμο, ο φυσίατρος μπορεί να προτείνει στον ασθενή έναν φυσικοθεραπευτή που θα ακολουθήσει το συγκεκριμένο πλάνο. Ο φυσίατρος συνεχίζει να ελέγχει και να παρακολουθεί τον ασθενή.

Ανάλογα με την κάθε κατάσταση, οι φυσίατροι δημιουργούν θεραπευτικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή. Έχουν ως σκοπό την ανακούφιση του πόνου, την αύξηση της δύναμης και της κινητικότητας στην προβληματική περιοχή και στην επαναφορά της λειτουργικότητας.

Φυσικά, οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το θέμα που έχει ο κάθε ασθενής π.χ. τραύμα, νόσος ή άλλα θέματα.  Σε κάποιες περιπτώσεις, ο φυσίατρος μπορεί να προτείνει έναν ορθοπεδικό στον ασθενή αν το χειρουργείο είναι η καλύτερη λύση.

Τι κάνει ο ορθοπεδικός;

Οι ορθοπεδικοί είναι γιατροί που ειδικεύονται στις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων. Ο στόχος τους είναι να διορθώνουν βλάβες ή παραμορφώσεις στο σκελετικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι γιατροί μπορεί να κάνουν χειρουργεία, να τοποθετούν γύψο για τα κατάγματα. Για να μπορεί ένας ορθοπεδικός να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις, πρώτα παρακολουθεί την ιατρική και στην συνέχεια κάνει ειδικότητα στην χειρουργική ορθοπεδική. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ όλοι οι χειρούργοι ορθοπεδικοί είναι όλοι ορθοπεδικοί, όλοι οι ορθοπεδικοί δεν είναι χειρούργοι.

Ένας ορθοπεδικός χειρούργος θεραπεύει καταστάσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα και ειδικεύεται σε αυτό. Οι ορθοπεδικοί που δεν είναι χειρούργοι, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου, αναλόγως τις εξειδικεύσεις τους.

Οι περισσότεροι γιατροί θέλουν οι ασθενείς τους να αποφεύγουν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο, αν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται καλά στις συμβατικές θεραπείες και δεν υπάρχει βελτίωση, τότε το χειρουργείο μπορεί να είναι η μοναδική λύση.

ορθοπεδικός, ορθοπαιδικός, φυσικοθεραπευτής, φυσίατρος

Τι κάνει ο φυσικοθεραπευτής;

Για να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η φυσικοθεραπεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεθόδους όπως το μασάζ, η άσκηση και η εφαρμογή ζέστης για την θεραπεία ενός προβλήματος. Στην άλλη πλευρά είναι η φυσιατρική, μια ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει τους τραυματισμούς, τις αναπηρίες και τις παθήσεις. Βέβαια, και στη φυσιατρική χρησιμοποιείται η άσκηση, το μασάζ, τα μηχανικά βοηθήματα και άλλες μέθοδοι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά;

Η πιο απλή διαφορά είναι ότι ο φυσίατρος έχει ειδικότητα στην φυσιατρική και ο φυσικοθεραπευτής είναι ειδικευμένος στην φυσικοθεραπεία. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν και οι δύο είναι παρόμοιες σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο η φυσιατρική και η φυσικοθεραπεία είναι δύο διαφορετικοί κλάδοι τις ιατρικής.

Ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή μέσω της αύξησης της λειτουργικότητάς του, χωρίς να πονά. Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, αναπηρίες ή ασθένειες. Αυτό γίνεται καθώς βοηθά και καθοδηγεί τους ασθενείς να κάνουν στοχευμένες κινήσεις στις περιοχές που χρειάζεται να βελτιωθεί η κινητικότητα.  Κάποιες μέθοδοι της φυσικοθεραπείας περιλαμβάνουν το μασάζ για τη θεραπεία των μυοσκελετικών καταστάσεων. Επίσης βοηθούν στην θεραπεία άλλων καταστάσεων που μπορεί να προκύπτουν μετά από ατυχήματα και τραυματισμούς, μετεγχειρητικά ή λόγω ηλικίας.

Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν στην θεραπεία νευρολογικών, μυοσκελετικών, και καρδιοθωρακικών καταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

  • Καρδιοθωρακική θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
  • Νευρολογικές θεραπείες για διαταραχές που έχουν σχέση με το νευρικό σύστημα.
  • Μυοσκελετικές θεραπείες για καταστάσεις που έχουν σχέση με ορθοπεδικά θέματα όπως η αρθρίτιδα, οι τραυματισμοί , τα προβλήματα στη μέση.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και δεν υπάρχουν δύο θεραπευτικά πλάνα που να είναι ίδια. Οι ασθενείς κάνουν κάποιες φυσικοθεραπείες υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν φυσίατρο και σε έναν φυσικοθεραπευτή;

Από την άλλη πλευρά, οι φυσίατροι είναι εκπαιδευμένοι να θεραπεύουν έναν εύρος ιατρικών καταστάσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μύες, τους τένοντες και το νωτιαίο μυελό. Οι φυσίατροι είναι γιατροί και έχουν κάνει ειδικότητα στην φυσιατρική.

Οι φυσικοθεραπευτές έχουν ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό τίτλο από ένα διαπιστευμένο πρόγραμμα πριν πάρουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, είναι εκπαιδευμένοι στην θεραπεία παθήσεων, νόσων ή παραμορφώσεων μέσω της άσκησης, του μασάζ και της εφαρμογής ζέστης.

Πρέπει να επισκεφτώ έναν ορθοπεδικό ή φυσίατρο;

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ορθοπεδικό όταν έχουν πόνους στις αρθρώσεις, στα γόνατα ή στο ισχίο. Κάποιες φορές ο ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει μια χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτή είναι η τελευταία λύση. Το χειρουργείο είναι επεμβατικό και η αποκατάσταση απαιτεί πολύ χρόνο. Πολλά χειρουργεία μπορούν να αποφευχθούν με την φροντίδα ενός φυσίατρου. Ο ορθοπαιδικός σας θα αξιολογήσει αν έχετε ανάγκη το χειρουργείο ή την φυσικοθεραπεία.

Με την φυσικοθεραπεία, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά θέματα, όπως το λουμπάγκο, ο πόνος στον ώμο.

Αν είναι ανάγκη να κάνετε κάποια χειρουργική επέμβαση υπάρχουν πολλοί ορθοπαιδικοί χειρούργοι. Μετά από το χειρουργείο ο φυσίατρος μπορεί να σχεδιάσει ένα πλάνο αποκατάστασης, το οποίο εφαρμόζει ο φυσικοθεραπευτής. Με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας αυξάνεται η κινητικότητα και η ευελιξία.

Αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων 

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά θέματα και θέλουν να βρουν τον κατάλληλο γιατρό για την θεραπεία τους. Ανάλογα με την πάθηση ένας ασθενή μπορεί να επιλέγει να επισκεφθεί έναν ορθοπεδικό, έναν φυσίατρο ή έναν φυσικοθεραπευτή. Βέβαια, στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου.