Κάνε το Τεστ
αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο, ψηφιακή αποτοξίνωση, οφέλη αποτοξίνωσης από τον ψηφιακό κόσμο

Αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο

Ψηφιακή Αποτοξίνωση

Στο σύγχρονο κόσμο κάνουμε τα πάντα μέσα από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό, πληρωμές, αγορές, εργασία, επικοινωνία. Καλό είναι κάποιες φορές να απομακρυνόμαστε από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο αναφέρεται σε μια περίοδο στην οποία ένα άτομο αποφεύγει να χρησιμοποιεί συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής,  η τηλεόραση, το tablet και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Η αποτοξίνωση είναι ο τρόπος για να επικεντρωθεί κάποιος στην πραγματική κοινωνική ζωή χωρίς περισπασμούς. Η αποτοξίνωση από τις έξυπνες συσκευές , έστω και προσωρινά, βοηθά στη μείωση του στρες που προκαλείται από τη συνεχή έκθεση σε αυτές.

Οφέλη ψηφιακής αποτοξίνωσης

Βελτίωση της συγκέντρωσης

Το τηλέφωνο είναι ο σημαντικότερος περισπασμός στη δουλειά. Αν και μπορεί να θεωρείτε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι πολλές εργασίες αποσπούν την συγκέντρωση σας με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους. Και αυτές οι εργασίες συσσωρεύονται με τον καιρό.

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές εφαρμογές. Αυτό όμως υπονομεύει την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας με αποτέλεσμα να εξαντλούμε τα ενεργειακά αποθέματα του εγκεφάλου μας. Όταν επικεντρώνεστε σε μια εργασία τη φορά, νιώθετε λιγότερη κόπωση και μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα. Και επειδή το τηλέφωνο είναι δυνατός περισπασμός, θα παρατηρήσετε τη διαφορά όταν αρχίσετε να το περιορίζετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Διάλλειμα από τις κακές συνήθειες

Η αποτοξίνωση από το κινητό σας θα σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε και από κακές συνήθειες. Για παράδειγμα, αν συνεχώς στέλνετε μηνύματα ενώ περπατάτε στο δρόμο αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα. Αν οδηγείτε και ταυτόχρονα μιλάτε στο τηλέφωνο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Προσπαθήστε σε όλη τη διάρκεια της αποτοξίνωσης να κατανοήσετε τις κακές συνήθειες που έχετε υιοθετήσει.

Λιγότερο στρες

Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο στρες. Με την κοινωνική πίεση να αυξάνετε όλο και περισσότερο, τις πληροφορίες να ρέουν συνεχώς , όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια μη ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής τους πράγμα που επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δική τους πραγματικότητα. Το στρες για τη διατήρηση του κοινωνικού στάτους και το μεγαλύτερο δίκτυο φίλων, δείχνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική μας υγεία. Η αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας βοηθήσει να πάρετε αποστάσεις από αυτά και να δώσετε χρόνο στο μυαλό σας να ηρεμήσει.

Μπορείτε να κάνετε περισσότερη άσκηση

Όταν περνάτε ώρες ολόκληρες μπροστά από την οθόνη του κινητού σας είναι λογικό να μην έχετε χρόνο για τίποτε άλλο. Με αυτό τον τρόπο δεν κινείστε και το σώμα αδρανεί. Η αποτοξίνωση είναι μια ευκαιρία να κάνετε άσκηση ή απλά να περπατήσετε χωρίς να σκέφτεστε το κινητό σας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο καθιστική ζωή κάνουμε πίσω από την οθόνη ενός κινητού , και παραμένουμε ανενεργοί τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσουμε αρνητικά την υγεία μας.

Βελτίωση του ύπνου

Το μπλε φως από συσκευές όπως το τηλέφωνο έχει αρνητική επίδραση στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, ειδικά αν συμβαίνει για παρατεταμένες περιόδους ή σε τακτική βάση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως σταματά την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού και προάγει τον ύπνο. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μας κρατούν σε εγρήγορση και ξεγελούν το μυαλό μας ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς ξύπνιοι.

Επανασύνδεση με τον κόσμο γύρω σας

Σβήστε τις συσκευές ώστε να έχετε την ευκαιρία να επανασυνδεθείτε με τον κόσμο γύρω σας, θα εκπλαγείτε με το πόσο όμορφα πράγματα μπορείτε να ανακαλύψετε όταν εξερευνάτε τον κόσμο. Κλείστε το τηλέφωνο και ζήστε όσα συμβαίνουν γύρω σας, ακούστε τους ήχους που σας περιβάλλουν και έτσι απλά θα αναζωογονήσετε το μυαλό σας.

Επανασύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σας

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τις συσκευές για να είμαστε σε επαφή με τους άλλους, συχνά αυτό μας αποσπά από την πραγματική σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας. Βάλτε στην άκρη όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει την παρέα των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω σας, είναι εντυπωσιακό πόσο όμορφα θα νιώσετε μετά από αυτό.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μας επιτρέπουν να είμαστε συνδεδεμένοι συνεχώς, αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε απλά χρόνο με τον εαυτό μας. Με αυτό τον τρόπο δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει, να σκεφτεί και να ρίξει τους ρυθμούς του.