Κάνε το Τεστ
οικογενειακά προβλήματα, αιτίες απομάκρυνσης των μελών της οικογένειας, γιατί απομακρύνονται τα μέλη της οικογένειας

Αιτίες που μπορεί να απομακρύνουν τα μέλη μιας οικογένειας

Αιτίες απομάκρυνσης των μελών της οικογένειας

Τα οικογενειακά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και στις πιο υγιείς οικογένειες και είναι αποτέλεσμα δυσκολιών, προκλήσεων, θεμάτων στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Από τις απλές συγκρούσεις, τη δυσαρέσκεια μέχρι τους ομηρικούς καυγάδες και τα συναισθήματα ενοχών, απογοήτευσης και θυμού, οι οικογένειες προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα, για καλό ή για κακό.

Ιδανικά οι οικογένειές μας είναι εκεί για να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν, μας δίνουν δύναμη και ενέργεια, αγάπη και φροντίδα και νιώθουμε άνετα να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Στην πραγματικότητα, λίγες οικογένειες καλύπτουν αυτές τις προσδοκίες στο 100% και σε κάποιες περιπτώσεις, η οικογενειακή ζωή απέχει πολύ από την ιδανική αυτή εικόνα. Αντιθέτως σε αυτή κυριαρχεί το άγχος, οι παρεξηγήσεις, ο θυμός και οι ανικανοποίητες ανάγκες. Μέσα στην οικογένειά μας αναπτύσσουμε προσδοκίες για τους άλλους, δεξιότητες επικοινωνίας, συμπεράσματα για τη ζωή, την ικανότητα να παίρνουμε και να δίνουμε αγάπη, και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι οι αιτίες που απομακρύνουν τα μέλη μιας οικογένειας;

Αν και κάθε σχέση είναι μοναδική, υπάρχουν κάποιες συχνές αιτίες που οδηγούν στην απομάκρυνση των μελών μιας οικογένειας:

  • Κακοποίηση: μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλική, σωματική, ή συναισθηματική κακοποίηση. Η κακοποίηση είναι μια πολύ συχνή αιτία που δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια και κάνει πιο πολύπλοκη τη διαδικασία της συγχώρεσης.
  • Θέματα ψυχικής υγείας: αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση, και είναι σημαντικό να διευθετήσετε αυτά τα θέματα πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε μια σχέση. Αν δυσκολεύεστε με τέτοια θέματα, μιλήστε με έναν ψυχοθεραπευτή και στη συνέχεια συζητήστε με τα μέλη της οικογένειας ότι έχετε ζητήσει βοήθεια για να μπορέσετε να προσχωρήσετε. Αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας μπορείτε να το ρωτήσετε αν έχει ζητήσει βοήθεια.
  • Οικονομικές δυσκολίες: τα χρήματα κάνουν τις σχέσεις πιο πολύπλοκες, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πολλές φορές αυτά τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με όσα σας ανησυχούν.
  • Διαφορετικές πεποιθήσεις: αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, όπως οι πολιτικές ή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και αν επιδρούν στην ευγένεια και στο σεβασμό μεταξύ των μελών της οικογένειας, προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
  • Έλλειψη ορίων: σε αυτή την περίπτωση τα μέλη της οικογένειάς δεν σέβονται τα όριά σας. Είναι σημαντικό να θέτετε ξεκάθαρα όρια και να ακούτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν θέλουν να σας μιλήσουν για τα δικά τους όρια.
  • Ελεγκτικοί γονείς: πολλές φορές οι γονείς σας θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή σας. Αν αυτό συμβαίνει και στην προσωπική σας ζωή και επηρεάζει τη σχέση σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά στους γονείς σας.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα οικογενειακά σας προβλήματα

Οποιοδήποτε και αν είναι το θέμα που σας έχει απομακρύνει από τα μέλη της οικογένειάς σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με την βοήθεια της  ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.