Κάνε το Τεστ
Ghosting, Τι είναι το ghosting, Παραδείγματα ghosting, Αιτίες ghosting, Αντιμετώπιση ghosting

Ghosting: αιτίες και αντιμετώπιση

Ghosting

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο στο οποίο κάποιος σταματά ξαφνικά να επικοινωνεί με το σύντροφό του χωρίς καμία δικαιολογία. Ο όρος συνήθως περιγράφει την ξαφνική "εξαφάνιση" ενός ατόμου, το οποίο δεν απαντά στα μηνύματα, στις κλήσεις ή στα email.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις μας, είτε τις φιλικές, τις επαγγελματικές ή τις ερωτικές μας σχέσεις. Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος νέα άτομα, αλλά έχουν και πολλούς κινδύνους. Συχνά δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η ταχύτητα με την οποία στέλνουμε και λαμβάνουμε πληροφορίες είναι απίστευτη. Η ίδια ταχύτητα επικρατεί και στις σχέσεις. Όλα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η ικανότητα να περνάμε από την μια σχέση στην άλλη είναι ένα νέο φαινόμενο. Προχωράμε πολύ πιο γρήγορα σε όλα. Τα social media κατακλύζουν τις ζωές μας, και αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα.

Παραδείγματα ghosting

Το ghosting περιλαμβάνει πολλές συμπεριφορές όπως την διακοπή της επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων ακόμη και μετά από χρόνια σχέσης. Όμως αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ανθρώπου που δέχεται το ghosting, καθώς αναρωτιέται για το τι έγινε ή τι έκανε. Τα συναισθήματα της σύγχυσης, της αβεβαιότητας, της ανησυχίας οδηγούν στη υπονόμευση της αυτοεκτίμησης. Γενικά, το ghosting δείχνει ασέβεια και διαιωνίζει τα μοτίβα αποφυγής.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα του ghosting περιλαμβάνουν τις εξής συμπεριφορές:

  • Όταν κάποιος επιλέγει να μην απαντά στα μηνύματα ή στα email κάποιου.
  • Ένα άτομο βγαίνει ραντεβού με κάποιον, και μετά δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί του.
  • Όταν κάποιος μπαίνει σε μια εφαρμογή γνωριμιών και αφήνει μια συζήτηση στη μέση χωρίς εξήγηση.
  • Αποφυγή επικοινωνίας με ανθρώπους που πριν είχε τακτική επικοινωνία.
  • Ξαφνική διακοπή κάθε μορφής επικοινωνίας μετά από ένα ραντεβού.
  • Προγραμματισμός ενός ραντεβού στο οποίο τελικά δεν εμφανίζεται ποτέ, χωρίς εξήγηση.

Ποιες είναι οι αιτίες του ghosting;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν στο ghosting , αλλά παρακάτω αναλύουμε τους πιο σημαντικούς.

1. Έλλειψη ενδιαφέροντος

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ghosting επειδή δεν έχουν πλέον κανένα ενδιαφέρον για ένα σύντροφο. Αντί να μιλήσουν ανοιχτά επιλέγουν την εύκολη λύση και την πιο βολική, διακόπτουν κάθε επικοινωνία.

Το ghosting συνήθως προκύπτει λόγω της έλλειψης συμπόνιας προς τους άλλους, καθώς είναι μια εγωιστική, παθητική και επιθετική συμπεριφορά.

2. Άγχος

Ένας ακόμη λόγος πίσω από το ghosting είναι πως ένα άτομο μπορεί να έχει πολλά πράγματα στο μυαλό του. Πολλές φορές το ghosting συμβαίνει επειδή κάποιος μπορεί να μένει επικεντρωμένος σε άλλα πράγματα στη ζωή του ή επειδή νιώθει κατάθλιψη.

Ο καθένας μπορεί να έχει πολλά πράγματα που του αποσπούν την προσοχή όπως το άγχος στη δουλειά, τα ψυχολογικά προβλήματα ή άλλες προκλήσεις. Και μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να ξεχνά να ανταποκριθεί σε ένα μήνυμα άμεσα ή να θέλει να το κάνει όταν βρει χρόνο ή ενέργεια, αλλά τελικά αυτό δεν γίνεται ποτέ.

ghosting, γκοστινγκ, τι είναι, τι να κάνεις, αντρες, γυναίκες, ποιοι κανουν ghosting, γιατι κανουν ghosting

3.Ψυχικά τραύματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ghosting επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους και επειδή έχουν και οι ίδιοι κάποιο ψυχικό τραύμα. Αλλά αν αυτός είναι ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς, η αλήθεια είναι ότι έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δυστυχώς, ένα άτομο που είναι αποδέκτης του ghosting πονά περισσότερο και δυσκολεύεται να προχωρήσει γιατί δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί.

4. Αποφυγή δύσκολων συζητήσεων

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ghosting όταν νιώθουν άγχος για το τέλος μιας σχέσης επειδή δεν μπορούν να κάνουν δύσκολες συζητήσεις. Αν κάποιος δεν έχει μάθει να κάνει δύσκολες συζητήσεις μέσα στην οικογένειά του ως παιδί, τότε δεν μπορεί να το κάνει και στην ενήλικη ζωή του.

Αλλά ακόμη και αν αυτός δεν είναι ο λόγος, πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα να απορρίπτουν ένα άλλο άτομο. Όμως το ghosting τα κάνει όλα χειρότερα.

5. Παιχνίδι εξουσίας

Μερικές φορές ένα άτομο επιλέγει το ghosting επειδή απολαμβάνει την αίσθηση εξουσίας που του δίνει η κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε όλα, και επιλέγουν αυτή την συμπεριφορά συνειδητά.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω το ghosting;

Όταν ένα άτομο έχει βιώσει ghosting έρχεται αντιμέτωπο με την απόρριψη, το θυμό και τη σύγχυση, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αρχικά, μπορεί κάποιος να ανησυχεί για την υγεία του ατόμου που εξαφανίστηκε, αν έχει πάθει κάτι. Όταν κάποιος περιμένει μια απάντηση για να προχωρήσει, νιώθει αμφιβολίες για τον εαυτό του. Φυσικά, δεν πρόκειται να πάρει καμία απάντηση στα μηνύματα, στα email ή στις κλήσεις.

Ειδικά στις περιπτώσεις του love bombing , καλό είναι να μην πιστεύετε τίποτα από όσα έχετε ακούσει, γιατί διαφορετικά θα καταλήξετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Όταν κάποιος σας βομβαρδίζει με λόγια και πράξεις αγάπης και μετά εξαφανίζεται, προφανώς δεν εννοούσε όλα όσα έλεγε.

Άλλοι πάλι έχουν θέματα δέσμευσης, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν από τη μια σχέση στην άλλη. Αυτό είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για μια σχέση. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν αξίζει την ενέργεια, την αγάπη και το χρόνο σας.

Πριν κατηγορήσετε τον εαυτό σας, πράγμα που κάνουν όλα τα θύματα του ghosting, απλά σκεφτείτε όλα τα παραπάνω. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ghosting, αποφεύγουν τις σχέσεις, τη ζωή, τα πάντα.

Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να κατανοεί γιατί κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί το ghosting. Η πιο συχνή εξήγηση είναι ότι θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με κάθε κόστος.

Επίσης, ίσως να μην θέλει να αντιμετωπίσει τα δικά του συναισθήματα. Να έχει τα δικά του θέματα. Μπορεί να είναι συναισθηματικά ανώριμος και δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.

Η επούλωσή σας είναι δική σας ευθύνη 

Αν έχετε αμφιβολίες καλό είναι να μιλάτε. Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα ghosting, επικοινωνήστε με το άλλο άτομο και αν δεν υπάρχει απάντηση, τότε είναι η στιγμή να προχωρήσετε.

Ακόμη και αν η απόρριψη σας πληγώνει, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το θέμα δεν αφορά εσάς αλλά το άλλο άτομο. Συνήθως πίσω από το ghosting υπάρχουν και άλλες χειριστικές συμπεριφορές . Όλα αυτά είναι σημάδια που σας δείχνουν να φύγετε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Αν το ghosting σας έχει δημιουργήσει κάποιο ψυχικό τραύμα, το EMDR είναι ωφέλιμο. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε μόνοι σας τον πόνο, τις ενοχές και τις αμφιβολίες. Αξίζετε να έχετε υγιείς σχέσεις, ευτυχία και ευημερία στη ζωή σας. Δεν είναι ανάγκη το παρελθόν να αποτελεί εμπόδιο για το μέλλον σας.