Κάνε το Τεστ
Ghosting, Γκοστινγκ, Τι είναι το ghosting, Γιατί κάνουν ghosting, Πιοι κάνουν ghosting, Πως το ξεπερνω, Απορριψη, Άντρες, Γυναίκες

Τι είναι το Ghosting;

Ghosting: τι είναι και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, όπως και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές. Παρατηρείται όταν κάποιος διακόπτει απότομα οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση, συνήθως φιλική ή ρομαντική. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του.

Τι είναι το ghosting;

Φανταστείτε το εξής σενάριο: ενώ είστε σε μια σχέση, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ο σύντροφός σας εξαφανίζεται. Δεν απαντά στα τηλέφωνα, στα μηνύματα, δεν έχει καμία επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σας μπλοκάρει στο facebook, instagram. Οι πιθανότητες δεν δείχνουν ότι έφυγε ξαφνικά από την πόλη (πχ εξαιτίας κάποιου οικογενειακού προβλήματος) και δεν έχει πάθει κάποιο ατύχημα, αλλά απλά έχει τελειώσει τη σχέση και την επικοινωνία χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Έχει απλά εξαφανιστεί.

Για το άτομο που δέχεται το ghosting, εμφανίζονται συναισθήματα απόρριψης, αβεβαιότητας, θυμού και ανασφάλειας. Αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη. Όταν συνειδητοποιεί ότι το άλλο άτομο έχει τελειώσει τη σχέση με αυτό τον τρόπο, μένει να αναρωτιέται το γιατί, τι πήγε λάθος, τι λάθος έχει κάνει και πως δεν είδε τα σημάδια.

Το ghosting εμφανίζεται ακόμη και στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι άτυπες σχέσεις, οι φιλίες ακόμη και οι επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να τελειώσουν με μια μορφή ghosting. Ο άνθρωπος που εξαφανίζεται, απομακρύνεται από τη σχέση, με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Κανένα δράμα, καμία υστερία, καμία ερώτηση, καμία ανάγκη για απαντήσεις, καμία δικαιολογία για τα συναισθήματά του και τη συμπεριφορά του. Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται με αυτό τον τρόπο επωφελούνται από την αποφυγή άβολων καταστάσεων και συγκρούσεων, και δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Αιτίες ghosting

Γιατί κάποιος να επιλέγει να εξαφανιστεί από τη ζωή κάποιου άλλου χωρίς να έχει γίνει μια συζήτηση για τη σχέση; Ποτέ δεν θα καταλάβετε γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται, δεν μπορείτε να διαβάσετε το μυαλό τους. Το φαινόμενο του ghosting είναι πολύπλοκο. Είναι πιθανό οι άνθρωποι με αποφευκτικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με κανέναν επειδή έχουν θέματα εμπιστοσύνης, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το ghosting για να χωρίσουν.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος εξαφανίζεται είναι πολλοί και πολύπλοκοι, αλλά γενικά το κύριο κίνητρο είναι η αποφυγή. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο ghosting πιστεύουν πως όταν εξαφανίζονται αποφεύγουν να γίνουν "κακοί" και περιορίζουν την αναστάτωση που θα προκαλούσαν. Αυτό αποτελεί όμως μια τραγική ειρωνεία. Φυσικά οι πράξεις τους, τους κάνουν να φαίνονται οι χειρότεροι άνθρωποι στον κόσμο και προκαλούν τελικά πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση. Το ghosting επιτρέπει σε αυτούς που εξαφανίζονται να αποφύγουν το πιθανό δράμα, τις διαφωνίες ή τα προβλήματα που προκύπτουν μετά από ένα χωρισμό.

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ή φόβο με τη δέσμευση χρησιμοποιούν το ghosting ως τρόπο διαφυγής. Φοβούνται να δημιουργήσουν μια σταθερή σύνδεση με τους άλλους, για αυτό τους αφήνουν ευάλωτους στην απόρριψη. Διστάζουν ή αποφεύγουν να δημιουργήσουν συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους (πολύ συχνά αυτό οφείλεται σε ψυχολογικα τραύματα της παιδικής ηλικίας και στην απόρριψη που δέχτηκαν από τους γονείς). Τρομάζουν στην ιδέα ότι θα πληγωθούν, για αυτό τελικά είναι αυτοί που απορρίπτουν πρώτοι. Αυτός είναι πάντα ένας κίνδυνος που υπάρχει στις στενές σχέσεις: έχουμε πίστη στο άγνωστο και αποδεχόμαστε τον κίνδυνο του να πληγωθούμε με αντάλλαγμα μια δυνατή και μακροχρόνια σύνδεση. Επίσης, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο πεπρωμένο, στις Μοίρες, που πιστεύουν ότι οι σχέσεις είναι γραφτό να υπάρχουν, είναι πιο πιθανό να εξαφανίζονται σε αντίθεση με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι σχέσεις χρειάζονται υπομονή και δουλειά. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που εξαφανίζονται έχουν υποστεί ghosting από άλλους. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουν πως είναι να είσαι σε μια σχέση και ξαφνικά, χωρίς εξηγήσεις να εξαφανίζεσαι. Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται δεν νιώθουν συμπόνια ούτε ενοχές για την συμπεριφορά τους.

Αυτός ο τρόπος τερματισμού της σχέσης  δεν είναι υγιής για κανέναν, αλλά ειδικά για τους ανθρώπους που εξαφανίζονται. Η αποφυγή δεν οδηγεί πουθενά και τελικά προκαλεί περισσότερο πόνο. Όσο πιο πολύ αποφεύγετε τις διαφωνίες, τόσο πιο πολύ άγχος νιώθετε. Έτσι δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο.

ghosting, γκοστινγκ, τι είναι το ghosting, παραδείγματα ghosting, αιτίες ghosting, αντιμετώπιση ghosting, Γιατί κάνουν ghosting, Πιοι κάνουν ghosting, Άντρες, Γυναίκες

Επιπτώσεις ghosting

Το ghosting αφήνει το θύμα σε σύγχυση και ανίδεο, να έχει πολλές ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις. Αν υπάρχουν παλιές ψυχολογικές πληγές σχετικά με την εγκατάλειψη ή την χαμηλη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μπορούν να βγουν πάλι στην επιφάνεια. Βιώνουν το ghosting ως τρομακτική απόρριψη ή ως μια τραυματική ερωτική απογοήτευση.

Τα θύματα νιώθουν αδύναμα και σιωπηλά στο ghosting και βασανίζονται από αναπάντητα "γιατί". Δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η σχέση δεν πάει καλά και το τέλος είναι αδικαιολόγητο. Και όταν ο θύτης έχει εξαφανιστεί, το θύμα δεν ξέρει σε ποιον να μιλήσει. Συχνά έρχονται αντιμέτωπα με αναπάντητα ερωτήματα, κατηγορούν τον εαυτό τους ώστε να μπορέσουν να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο. Όμως με αυτό τον τρόπο πληγώνονται περισσότερο. Το θέμα δεν είναι τα θύματα. Έχει να κάνει με τους θύτες.

Επούλωση

Το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα αντιμετώπισης του ghosting είναι η αποδοχή. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε παρηγοριά σε θεωρίες και δικαιολογίες, όπως έχασε το τηλέφωνό του, μπορεί να είχε κάποιο ατύχημα, έχει πολλά να κάνει κλπ, υπήρχε άλλο πρόσωπο, αλλά όσο πιο σύντομα δείτε το γεγονός ότι εξαφανίστηκε, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσουν να κλείνουν οι πληγές σας.

Από τη στιγμή που θα αποδεχτείτε όσα συνέβησαν, τότε έρχεται η σειρά των ερωτήσεων. "Γιατί το έκανε αυτό; Έκανα εγώ κάποιο λάθος; Γιατί δεν μου μίλησε;" Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε απορίες, αλλά δεν έχουν νόημα και αποτελούν σπατάλη ενέργειας. Ποτέ δεν θα πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε. Ο λόγος που υποστήκατε ghosting δεν είστε εσείς, αλλά ο άλλος άνθρωπος και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι άνθρωποι όταν είναι ώριμοι μπορούν να φεύγουν πιο ανθρώπινα από σχέσεις. Από τη στιγμή που ο πρώην σας επέλεξε να εξαφανιστεί καλό είναι να καταλάβετε ότι αυτό ήταν ένα δικό του πρόβλημα, ότι δεν κάνατε εσείς κάποιο λάθος, και να μην ρίχνετε το βάρος πάνω σας.

Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους. Μην παρακολουθείτε τα social media, μην διαβάζετε παλιά μηνύματα, σβήστε τα. Διαφορετικά κρατάτε ζωντανές τις αναμνήσεις και δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Δεν έχει κανένα νόημα να κυνηγάτε ένα φάντασμα. Διαγράψτε το τηλέφωνό του, σταματήστε να τον ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτά θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις. Θα καταλήξετε μόνοι σας με την απόρριψη και θα νιώθετε περισσότερο πόνο. Φροντίστε τον εαυτό σας και την συναισθηματική σας υγεία. Μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που θα σας πληγώσουν ξανά.

Αντί για την άμεση αντιπαράθεση μπορείτε να γράψτε όσα νιώθετε. Το ghosting μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως δεν έχετε φωνή, για αυτό το να ανακαλύψετε ξανά την φωνή σας είναι σημαντικό για την επούλωση. Το να γράψετε και να στείλτε ένα γράμμα στο άτομο που εξαφανίστηκε είναι ριψοκίνδυνο γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος για περισσότερη απόρριψη. Όταν κάποιος εξαφανίζεται μπορεί να σας αφήσει ένα συναισθηματικό φορτίο που δεν ανήκει πάντα σε εσάς. Γράψτε ένα γράμμα που δεν θα στείλετε ποτέ. Με αυτό τον τρόπο θα εκφράσετε τα συναισθήματά σας και δεν θα νιώθετε ότι έχετε χάσει τη φωνή σας.

Ένα σημάδι που δείχνει ότι είστε κοντά στην επούλωση είναι όταν αρχίζετε να νιώθετε λύπηση αντί θυμό, προς το άτομο που εξαφανίστηκε. Αντί να λέτε ότι είναι "κακός" άνθρωπος αρχίζετε να τον βλέπετε σαν "δυστυχή" άνθρωπο. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι έχετε κατανοήσει πως έχει θέματα ωριμότητας που κάνουν μια σταθερή σχέση ανέφικτη. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να προχωρήσετε τη ζωή σας και να βρείτε κάποιον που σας αξίζει.

ghosting, γκοστινγκ, τι είναι το ghosting, παραδείγματα, αιτίες ghosting, sms, instagram, 
Γιατί κάνουν ghosting, Πιοι κάνουν ghosting, Πως το ξεπερνω, Απορριψη, Άντρες, Γυναίκες

Πως να συμπεριφερθείτε

Το ghosting πονά, είναι μια απόρριψη που αφήνει ερωτηματικά και πονάει. Είναι ιδιαίτερα επώδυνη επειδή έχετε μείνει μόνοι σας να προσπαθείτε να επεξεργαστείτε όσα συνέβησαν και να σας πλημμυρίζουν χιλιάδες συναισθήματα και άγχος. Αν έχετε βιώσει στο παρελθόν θέματα εγκατάλειψης, ή έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση, μπορεί να βγουν ξανά στην επιφάνεια.

Καλό είναι να αποφεύγετε όσα σας θυμίζουν τον/την πρώην σας. Γιατί διαφορετικά θα νιώθετε επώδυνα συναισθήματα και αυτό δεν θα βοηθήσει την συναισθηματική σας υγεία. Σταματήστε να χαζεύετε παλιές φωτογραφίες, να διαβάζετε παλιά μηνύματα, να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις στα facebook και instagram, και οτιδήποτε άλλο κρατά ζωντανό τον πρώην σας στη μνήμη σας.

Mπορεί να σκέφτεστε «Είναι ηλίθιος, γαϊδούρι, με άφησε στο κενό. Τώρα τι; Τι λέω, τι κάνω; Θέλω να μάθω, θέλω να τον βρίσω». Θα περάσετε από έναν κύκλο συναισθημάτων, από θυμό, θλίψη, αποδοχή, ελπίδα. Δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα πια σε αυτό το άτομο γιατί σας έχει δείξει ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο μαζί σας. Ανεξάρτητα από το αν είχε κάποιο πρόβλημα ή αν κάτι συνέβει, ένα ώριμο άτομο θα είχε κάνει το σωστό και θα σας έδινε έστω μια πληροφορία. Καταλάβετε ότι η αδυναμία του να επικοινωνήσει δεν χαρακτηρίζει εσάς, αλλά εκείνον. Για οποιονδήποτε λόγο, είτε σχετίζεται με κάτι στο σήμερα, είτε με εμπειρίες τους από προηγούμενες σχέσεις (ή τον τρόπο που μεγάλωσαν), δεν μπορούν να χειριστούν τον τρόπο με ώριμο τρόπο.

Το κάρμα λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους, οπότε μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να του πείτε ότι είναι «ηλίθιος», «γαϊδούρι» ή ότι επίθετο μπορεί να σκεφτείτε. Εστιαστείτε στον εαυτό σας και στη γνωριμία καινούργιων, πιο ώριμων ανθρώπων, εξετάζοντας τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε συντρόφους.

Μπορείτε να ξεπεράσετε το ghosting και την απόρριψη

Φροντίστε την υγεία σας, την ευτυχία σας και το μέλλον σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για να ξεπεράσετε ψυχικά τραύματα όπως την ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ) μπορούν να σας βοηθήσουν να γιατρέψετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε με θάρρος και αυτοπεποίθηση σε νέες υγιείς σχέσεις.