Ghosting: τι είναι και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

ghosting, τι είναι το ghosting, αιτίες ghosting, επίδραση ghosting, αντιμετώπιση ghosting

Ghosting

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Παρατηρείται όταν κάποιος διακόπτει οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση φιλική, επαγγελματική ή ρομαντική. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του.

Είστε σε μια σχέση. Ξαφνικά και ίσως χωρίς προειδοποίηση, ο σύντροφός σας εξαφανίζεται. Δεν απαντά στα τηλέφωνα, στα μηνύματα , δεν έχει καμία επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιθανότητες δεν δείχνουν ότι έφυγε ξαφνικά από την πόλη εξαιτίας κάποιου οικογενειακού προβλήματος και δεν έχει πάθει κάποιο ατύχημα αλλά απλά έχει τελειώσει τη σχέση χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Έχει εξαφανιστεί.

Τι είναι το ghosting;

Το ghosting εμφανίζεται ακόμη και στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι άτυπες σχέσεις, οι φιλίες ακόμη και οι επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να τελειώσουν με μια μορφή ghosting. Ο άνθρωπος που εξαφανίζεται, απομακρύνεται από τη σχέση, με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Κανένα δράμα, καμία υστερία, καμία ερώτηση, καμία ανάγκη για απαντήσεις, καμία δικαιολογία για τα συναισθήματά του. Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται με αυτό τον τρόπο επωφελούνται από την αποφυγή άβολων καταστάσεων και συγκρούσεων, και δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Για το άτομο που δέχεται το ghosting, εμφανίζονται συναισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη. Όταν συνειδητοποιεί ότι το άλλο άτομο έχει τελειώσει τη σχέση με αυτό τον τρόπο, μένει να αναρωτιέται  το γιατί, τι πήγε λάθος, τι λάθος έχει κάνει και πως δεν είδε τα σημάδια.

Αιτίες ghosting

Γιατί κάποιος να επιλέγει να εξαφανιστεί από τη ζωή κάποιου άλλου χωρίς να έχει γίνει μια συζήτηση για τη σχέση; Ποτέ δεν θα καταλάβετε γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται. Το φαινόμενο του ghosting είναι πολύπλοκο. Είναι πιθανό οι άνθρωποι με χαρακτηριστικά αποφυγής στην προσωπικότητά τους (αυτοί που διστάζουν ή που αποφεύγουν τελείως να δημιουργήσουν σύνδεση με τους άλλους, συχνά αυτό οφείλεται στην απόρριψη των γονέων), οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με κανέναν επειδή έχουν θέματα εμπιστοσύνης, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το ghosting για να χωρίσουν.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στο πεπρωμένο, που πιστεύουν ότι οι σχέσεις είναι γραφτό να υπάρχουν, είναι πιο πιθανό να εξαφανίζονται σε αντίθεση με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι σχέσεις χρειάζονται υπομονή και δουλειά. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που εξαφανίζονται έχουν δεχτεί το ghosting από άλλους. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουν πως είναι να είσαι σε μια σχέση και ξαφνικά, χωρίς εξηγήσεις να εξαφανίζεσαι. Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται δεν νιώθουν συμπόνια ούτε ενοχές για την συμπεριφορά τους.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος εξαφανίζεται είναι πολλοί και πολύπλοκοι, αλλά γενικά το κύριο κίνητρο είναι η αποφυγή. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο ghosting πιστεύουν πως όταν εξαφανίζονται αποφεύγουν να γίνουν κακοί και περιορίζουν την αναστάτωση που θα προκαλούσαν. Αυτό αποτελεί όμως μια τραγική ειρωνεία. Φυσικά οι πράξεις τους , τους κάνουν να φαίνονται οι χειρότεροι άνθρωποι στον κόσμο και προκαλούν τελικά πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση. Το ghosting επιτρέπει σε αυτούς που εξαφανίζονται να αποφύγουν το δράμα, τις διαφωνίες ή τα προβλήματα που προκύπτουν μετά από το τέλος μιας σχέσης.

Οι άνθρωποι που έχουν θέματα με τη δέσμευση χρησιμοποιούν το ghosting ως τρόπο διαφυγής. Φοβούνται να δημιουργήσουν μια σταθερή σύνδεση με τους άλλους , για αυτό τους αφήνουν ευάλωτους στην απόρριψη. Τρομάζουν στην ιδέα ότι θα πληγωθούν, για αυτό τελικά είναι αυτοί που απορρίπτουν πρώτοι. Αυτός είναι πάντα ένας κίνδυνος που υπάρχει στις στενές σχέσεις. Έχουμε πίστη στο άγνωστο και αποδεχόμαστε τον κίνδυνο του να πληγωθούμε με αντάλλαγμα μια δυνατή και μακροχρόνια σύνδεση.

Αυτός ο τρόπος τερματισμού της σχέσης  δεν είναι υγιής για κανέναν, αλλά ειδικά για τους ανθρώπους που εξαφανίζονται. Η αποφυγή δεν οδηγεί πουθενά και τελικά προκαλεί περισσότερο πόνο. Όσο πιο πολύ αποφεύγετε τις διαφωνίες, τόσο πιο πολύ άγχος νιώθετε. Έτσι δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο.

Επίδραση

Το ghosting αφήνει το θύμα σε σύγχυση και ανίδεο, να έχει πολλές ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις. Αν υπάρχουν παλιές πληγές σχετικά με την εγκατάλειψη ή την αυτοεκτίμηση μπορούν να βγουν πάλι στην επιφάνεια.

Τα θύματα νιώθουν αδύναμα και σιωπηλά στο ghosting. Δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η σχέση δεν πάει καλά και το τέλος είναι αδικαιολόγητο. Και όταν ο θύτης έχει εξαφανιστεί το θύμα δεν ξέρει σε ποιον να μιλήσει.

Συχνά έρχονται αντιμέτωπα με αναπάντητα ερωτήματα, κατηγορούν τον εαυτό τους ώστε να μπορέσουν να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο. Όμως με αυτό τον τρόπο πληγώνονται περισσότερο. Το θέμα δεν είναι τα θύματα. Έχει να κάνει με τους θύτες.

Επούλωση

Το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα αντιμετώπισης του ghosting είναι η αποδοχή. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε παρηγοριά σε θεωρίες και δικαιολογίες, όπως έχασε το τηλέφωνό του, μπορεί να είχε κάποιο ατύχημα, έχει πολλά να κάνει κλπ. αλλά όσο πιο σύντομα δείτε το γεγονός ότι εξαφανίστηκε, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσετε να επουλώνεστε.

Από τη στιγμή που θα αποδεχτείτε όσα συνέβησαν, τότε έρχεται η σειρά των ερωτήσεων. Γιατί το έκανε αυτό; Τι κάνω λάθος; Γιατί δεν μου μίλησε; Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε απορίες, αλλά δεν έχουν νόημα και αποτελούν σπατάλη ενέργειας. Ποτέ δεν θα πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους. Μην παρακολουθείτε τα social media, μην διαβάζετε παλιά μηνύματα. Με αυτό τον τρόπο κρατάτε ζωντανές τις αναμνήσεις και δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Δεν έχει κανένα νόημα να κυνηγάτε ένα φάντασμα. Διαγράψτε το τηλέφωνό του, σταματήστε να τον ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτά θα σας βοηθήσουν να επουλωθείτε.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις. Θα καταλήξετε μόνοι σας με την απόρριψη και θα νιώθετε περισσότερο πόνο. Φροντίστε τον εαυτό σας και την συναισθηματική σας υγεία. Μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που θα σας πληγώσουν ξανά.

Αντί για την αντιπαράθεση γράψτε όσα νιώθετε. Το ghosting μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως δεν έχετε φωνή, για αυτό το να ανακαλύψετε ξανά την φωνή σας είναι σημαντικό για την επούλωση. Το να γράψετε και να στείλτε ένα γράμμα στο άτομο που εξαφανίστηκε είναι ριψοκίνδυνο γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος για περισσότερη απόρριψη. Όταν κάποιος εξαφανίζεται μπορεί να σας αφήσει ένα συναισθηματικό φορτίο που δεν ανήκει πάντα σε εσάς. Γράψτε ένα γράμμα που δεν θα στείλετε ποτέ. Με αυτό τον τρόπο θα εκφράσετε τα συναισθήματά σας και δεν θα νιώθετε ότι έχετε χάσει τη φωνή σας.

Ένα σημάδι που δείχνει ότι είστε κοντά στην επούλωση είναι όταν αρχίζετε να νιώθετε συμπόνια προς το άτομο που εξαφανίστηκε. Αντί να λέτε ότι είναι κακός άνθρωπος αρχίζετε να τον βλέπετε σαν λυπημένο άνθρωπο. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι έχετε κατανοήσει πως έχει θέματα ωριμότητας που κάνουν μια σταθερή σχέση ανέφικτη. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να προχωρήσετε τη ζωή σας και να βρείτε κάποιον που σας αξίζει.

Αντιμετώπιση

Το ghosting πονά, είναι μια σκληρή απόρριψη. Είναι ιδιαίτερα επώδυνη επειδή έχετε μείνει μόνοι σας να προσπαθείτε να επεξεργαστείτε όσα συνέβησαν και να σας πλημμυρίζουν χιλιάδες συναισθήματα και άγχος. Αν έχετε θέματα εγκατάλειψης ή αυτοεκτίμησης, μπορεί να βγουν ξανά  στην επιφάνεια.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να επουλωθείτε γρήγορα και να προχωρήσετε.

Καλό είναι να αποφεύγετε όσα σας θυμίζουν τον πρώην σας. Γιατί διαφορετικά θα νιώθετε επώδυνα συναισθήματα και αυτό δεν θα βοηθήσει την συναισθηματική σας υγεία.

Σταματήστε να χαζεύετε παλιές φωτογραφίες, να διαβάζετε παλιά μηνύματα, να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις στα social media, και οτιδήποτε άλλο κρατά ζωντανό τον πρώην σας στη μνήμη σας.

Από τη στιγμή που ο πρώην σας επέλεξε να εξαφανιστεί καλό είναι να καταλάβετε κάποια πράγματα για αυτό και να μην ρίχνετε όλο το βάρος πάνω σας.

Η επούλωση είναι εφικτή 

Προσπαθήστε να είστε επικεντρωμένοι στην επούλωσή σας. Φροντίστε την υγεία σας, την ευτυχία σας και το μέλλον σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να γιατρέψετε τις πληγές σας και να προχωρήσετε.

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ