Κάνε το Τεστ
Orbiting, Τι είναι το Orbiting, Αιτίες orbiting, Επιδράσεις orbiting, Σημάδια orbiting, Αντιμετώπιση Orbiting

Orbiting- τι είναι;

Orbiting- τι είναι;

Στις μέρες μας η τεχνολογία κατακλύζει κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμη και την εμπειρία του φλερτ και των σχέσεων. Μετά το ghosting, το love bombing και το breadcrumbing ένας νέος όρος κάνει την εμφάνισή του που έρχεται να προστεθεί στις χειριστικές συμπεριφορές της εποχής μας. Αυτός ο όρος είναι το orbiting.

Τι είναι το orbiting;

Ο όρος "orbiting" προκύπτει από την ιδέα ότι υπάρχει ένα άτομο που περιστρέφεται γύρω σας. Το orbiting ουσιαστικά είναι η επίμονη παρακολούθηση της διαδικτυακής σας παρουσίας από ένα άτομο που έχει ερωτικό ενδιαφέρον για εσάς, χωρίς να πλησιάσει ποτέ ή να βρεθεί ποτέ κοντά σας μετά το τέλος της σχέσης σας. Αυτή η επίμονη παρακολούθηση αποτελεί μια υπενθύμιση της παρουσίας του, ακόμη και αν οι προθέσεις του είναι ασαφείς ή αν έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει μια ρομαντική σχέση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει ένα άτομο που σας ακολουθεί, σας παρακολουθεί και αλληλεπιδρά μαζί σας στα social media.

Είναι μια κατάσταση που κάνει τα ραντεβού και τους χωρισμούς ακόμη πιο πολύπλοκους και μπερδεμένους.

Σημάδια που δείχνουν ότι ο πρώην σας απλά κάνει orbiting

  • Δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωή σας διαδικτυακά αλλά δεν κάνει κανένα βήμα για να επικοινωνήσει μαζί σας.
  • Η δέσμευση του είναι επιφανειακή, δεν προχωρά σε βαθιές συζητήσεις ή ουσιαστική σύνδεση.
  • Είναι γύρω σας αλλά αποφεύγει να κάνει σχέδια.
  • Στέλνει ανάμικτα μηνύματα όταν πατά like σε μια selfie ή σε μια φωτογραφία από τρία χρόνια πριν αλλά δεν απαντά στα μηνύματά σας.

Ποιες είναι οι αιτίες του orbiting;

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που καταλήγουν στο χωρισμό, αλλά ο ένας από τους δύο παραμένει ερωτευμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει στο orbiting επειδή δεν θέλει να χωρίσει.

Σε αυτή την περίπτωση ένα άτομο δεν χάνει απλά ένα σύντροφο που αγαπά ακόμη, αλλά και την προοπτική ενός κοινού μέλλοντος. Αν συνεχίζετε να τσεκάρετε τα social media του πρώην σας και βρείτε κάτι καινούργιο, δίνετε στον εγκέφαλο λίγη ντοπαμίνη. Δίνετε επιβράβευση στον εαυτό σας για αυτή τη συμπεριφορά.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις οι άνθρωποι καταλήγουν στο orbiting επειδή θέλουν να έχουν διαθέσιμο τον πρώην σύντροφο αν δεν βρουν κάποιο καλύτερο, δεν θέλουν να χάσουν την προσοχή ή να δουν αν μπορούν να είναι ξανά μαζί.

Ποιες είναι οι επιδράσεις του orbiting στην ερωτική σας ζωή;

Το orbiting είναι εξουθενωτικό. Είναι δελεαστικό να αποζητά κάποιος την προσοχή. Ωστόσο, είναι πολύ συχνό κάποιος να μένει κολλημένος σε έναν κύκλο, στον οποίο θα ανεβάζει φωτογραφίες για έναν άλλο άνθρωπο, με την ελπίδα ότι θα την δει. Αρχίζει να στέλνει υποσυνείδητα μηνύματα και να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή.

Όμως, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί αμφιβολίες για τις προθέσεις και τα κίνητρα του πρώην συντρόφου. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το orbiting δεν δείχνει αναγκαία την επιθυμία για αναζωπύρωση ή την έναρξη μιας σχέσης. Συχνά, αντανακλά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην ψηφιακή εποχή, όπου υπάρχει η "παρατήρηση". Οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να υπεραναλύουμε το orbiting, και απελπισμένα αναζητούμε ενδείξεις για τα πραγματικά συναισθήματα ενός ατόμου. Όμως, αυτό συχνά καταλήγει να είναι χάσιμο χρόνου που επηρεάζει τις σχέσεις που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που σκέφτονται, "Έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να βγαίνουμε, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί όλα μου τα stories στο Instagram και να αντιδρά στα βίντεο στο TikTok. Τι σημαίνει αυτό; "

Η απάντηση είναι ότι δεν σημαίνει τίποτα. Φυσικά, η συμπεριφορά τους έχει κάποιο νόημα. Αλλά δεν είναι δική σας δουλειά να μαντεύετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Η δική σας δουλειά είναι να προστατεύετε τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας από το orbiting.

Είναι το orbiting επιβλαβές;

Το orbiting μπορεί να είναι επιβλαβές ή όχι ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετεί και πως επηρεάζει τον κάθε σύντροφο.

Αν ελέγχετε συνεχώς τα social media του πρώην σας, και έχετε μια δυνατή επιθυμία για αυτό χωρίς να μπορείτε να αντισταθείτε, αυτό είναι ανθυγιεινό. Μπορεί να απασχολεί το μυαλό σας και να κάνει τη διαδικασία του να προχωρήσετε πιο δύσκολη.

Αλλά αν η σχέση σας έχει λήξει με θετικό κλίμα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αν η σχέση σας λήξει καλά και έχετε συμφωνήσει να μείνετε φίλοι, τότε το orbiting μπορεί να μην σας αφήνει να προχωρήσετε και να μένετε κολλημένοι στο παρελθόν.

Είναι φυσιολογικό ένα άτομο να έχει περιέργεια για το τι κάνει ο/η πρώην του και να μπαίνει στον πειρασμό να κοιτάει τα social media. To orbiting μοιάζει με δολοπλοκία ή με χειριστική συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να παίξει διανοητικά παιχνίδια με έναν πρώην. Από τη στιγμή που ένα άτομο έχει εκφράσει την επιθυμία να τερματίσει τη σχέση.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το orbiting;

Το orbiting δεν είναι απλά επιβλαβές για εσάς και τις σχέσεις σας, όταν το κάνουν  οι άλλοι σε εσάς, αλλά είναι το ίδιο επιβλαβές όταν το κάνετε εσείς. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να υποκύπτει σε αυτή τη συμπεριφορά, σκεφτείτε:

  • Γιατί καταλήγω στο orbiting;
  • Πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις μου;
  • Πώς αυτό επηρεάζει την ικανότητά μου να προχωρήσω ή να βρω τον κατάλληλο σύντροφο;
  • Τι προσπαθώ να επιτύχω;

Orbiting, Σημάδια Orbiting, Orbiting στις σχέσεις, Αντιμετώπιση orbiting

Αν εσείς κάνετε το orbiting…

Συνειδητοποιείτε την συμπεριφορά σας; Καλό είναι να κατανοήσετε τι συναισθήματα σας προκαλεί το orbiting, να διαγράψετε τους λογαριασμούς του πρώην σας. Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε σε ένα φίλο σας για αυτή τη συμπεριφορά σας ώστε να έχετε υποστήριξη. Η ενσυνειδητότητα θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε την παρόρμησή σας πριν ενδώσετε σε αυτή.

Μόνο αν κατανοήσετε τις ανάγκες σας θα μπορέσετε να βρείτε πιο υγιείς τρόπους για να τις ικανοποιήσετε. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο παρακολουθεί τον πρώην του επειδή φοβάται ότι θα χάσει την προσοχή, ίσως να είναι ανάγκη να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, ώστε να βρει τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς και να κατανοήσει πως είναι οι υγιείς σχέσεις.

Αν νιώθετε θύμα του orbiting….

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα σύγχυσης; Μια επιλογή είναι να θέσετε όρια. Μπορείτε να ζητήσετε ευγενικά από τον πρώην σας να μην έχει αλληλεπίδραση μαζί σας στα social media. Αν έχετε κοινούς φίλους, και δεν θέλουν να πάρουν θέση, μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας και ότι δεν θέλετε να έχουν επαφές με τον πρώην σας.

Αν ο πρώην σας δεν σεβαστεί τα όριά σας, τότε μπορείτε να τον μπλοκάρετε.

Μπορείτε να πάρετε άμεσα και έμμεσα μέτρα, ότι σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί τους και να θέσετε ξεκάθαρα όρια. Αν ωστόσο, θέλετε να ακολουθήσετε έναν έμμεσο τρόπο, μπορείτε να τους μπλοκάρετε και να τους αγνοείτε.

Σε πολλούς ανθρώπους το orbiting προκαλεί άγχος, όταν γνωρίζουν ότι οι πρώην θέλουν να μαθαίνουν κάθε τους κίνηση. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συμπεριφορές των άλλων, ωστόσο έχουμε τη δύναμη να προστατεύουμε τον εαυτό μας από ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το orbiting;

Δώστε προτεραιότητα στις τωρινές σας σχέσεις

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του orbiting είναι ότι υπονομεύει τις νέες σας σχέσεις. Η παρουσία ενός πρώην στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργεί συναισθήματα σύγχυσης ή αναστάτωσης. Μπορεί να προκαλεί ζήλια ή ανασφάλεια. Για αυτό είναι ουσιαστικό να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον τωρινό σας σύντροφο για κάθε ανησυχία ή συναίσθημα που σας προκαλεί το orbiting. Η εμπιστοσύνη και η κατανόηση συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση χωρίς να της επιτρέψετε να επηρεάζει αρνητικά την τωρινή σας σχέση.

Θέστε όρια

Είναι επιτακτική ανάγκη να θέσετε ξεκάθαρα όρια όταν το orbiting είναι καταστροφικό για την συναισθηματική σας υγεία. Μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της διαδικτυακής σας παρουσίας, να ανακτήσετε τον προσωπικό σας χώρο και να εξασφαλίσετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα έχετε φίλο τον πρώην σας στα social media ή θα τον μπλοκάρετε αν συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά, ώστε να δημιουργήσετε μια ασφαλή απόσταση.

Φροντίδα του εαυτού και ψυχική ενδυνάμωση 

Το orbiting μπορεί να σας εμποδίζει να προχωρήσετε στη ζωή σας. Ουσιαστικά, είναι μια τοξική συμπεριφορά που δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο.

Αν έχετε βιώσει orbiting και θέλετε να ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) είναι εξαιρετικά βοηθητικά. Θα μπορέσετε να μιλήσετε για τα όλα τα συναισθήματά σας και τις εμπειρίες σας και να προχωρήσετε στη ζωή σας.