Κάνε το Τεστ
γιατί είναι σημαντικός ο χρόνος που περνάς μόνος σου, χρόνος με τον εαυτό, σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε χρόνο μόνοι σας, οφέλη του να περνάτε χρόνο μόνοι σας

Γιατί είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος σου

Χρόνος με τον εαυτό μας

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Είμαστε κοινωνικά όντα και από τη φύση μας έχουμε ανάγκη την κοινωνική επαφή. Όμως και ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι σημαντικός για την ψυχική μας υγεία.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την απόρριψη από τους άλλους και ανησυχούν αν θα ταιριάζουν σε μια ομάδα ανθρώπων , με αποτέλεσμα να αλλάζουν συμπεριφορά.

Αυτές οι  προκλήσεις συνοδεύουν την κοινωνική ζωή και δείχνουν πόσο αναγκαίος είναι ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας. Όταν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, μπορείτε να απελευθερωθείτε από την κοινωνική πίεση και να εκφράζετε ελεύθερα τον εαυτό σας.

Σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε χρόνο μόνοι σας

  • Όλα σας εκνευρίζουν: οι φωνές των παιδιών σας, ο αέρας που ανακατεύει τα μαλλιά σας, τα πιάτα που έχετε να πλύνετε, οι δουλειές που προκύπτουν τελευταία στιγμή σας κάνουν να είστε συνεχώς αναστατωμένοι και αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι θέλετε λίγο χρόνο μόνοι σας.
  • Μιλάτε πριν σκεφτείτε: όταν οι λέξεις βγουν από το στόμα σας είναι δύσκολο να τις πάρετε πίσω. Πάνω στα νεύρα σας λέτε άσχημα λόγια ή θυμώνετε. Αν ζητάτε συγνώμη για τα ξεσπάσματά σας αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι χρειάζεστε χρόνο για να ηρεμήσετε.
  • Ανησυχείτε υπερβολικά: υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που μπορεί να σας προκαλέσουν ανησυχία αλλά όταν ανησυχείτε με το παραμικρό, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αν η ανησυχία παραμείνει για έξι μήνες( μαζί με άλλα συμπτώματα), μπορεί να έχετε διαταραχή γενικευμένου άγχους. Αν η ανησυχία σας δεν είναι τόσο επίμονη μπορεί να χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
  • Είστε συνεχώς κουρασμένοι: μπορεί να κοιμάστε αλλά νιώθετε ακόμη κουρασμένοι. Βλέπετε τη λίστα με όσα έχετε να κάνετε και δεν ξέρετε αν θα τα καταφέρετε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε εξουθενωμένοι. Μην αναρωτιέστε γιατί νιώθετε έτσι. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό ντους ή να πάτε μια βόλτα στη φύση.
  • Δεν διασκεδάζετε: αν νιώθετε ότι δεν απολαμβάνετε τα πράγματα που πριν σας πρόσφεραν χαρά, τότε είναι η στιγμή να ρίξετε τους ρυθμούς σας. Βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
  • Είστε συνεχώς αγχωμένοι: οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, τα προβλήματα που δεν μπορείτε να λύσετε, οι υψηλές προσδοκίες των άλλων όλα αυτά μπορεί να σας προκαλούν έντονο άγχος. Αν δεν κάνετε κάτι να απελευθερώσετε όλη αυτή την πίεση, τίποτε καλό δεν θα συμβεί. Είναι η στιγμή να βάλετε στο πρόγραμμά σας χρόνο για τον εαυτό σας.

Τα οφέλη του να περνάτε χρόνο μόνοι σας

Ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας έχει πολλά οφέλη όπως η προσωπική εξερεύνηση, η δημιουργικότητα και η κοινωνική ενέργεια.

Προσωπική εξερεύνηση

Όταν νιώθετε άνετα μόνοι σας, έχετε το χρόνο να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντα σας χωρίς να αποσπάτε η προσοχή σας. Αυτό βοηθά πολύ όταν θέλετε να μάθετε νέα πράγματα, να πειραματιστείτε με νέες ιδέες, να εξερευνήσετε ενδιαφέροντα θέματα και να αναπτύξετε τις δημιουργικές σας δεξιότητες.

Όταν δίνετε στον εαυτό σας το χρόνο που του αξίζει, μπορείτε να ανακαλύψετε πράγματα χωρίς την πίεση και την κριτική των άλλων. Είναι σημαντικό να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας για να εξελιχτείτε και να αναπτυχθείτε. Στο χρόνο που έχετε μόνοι σας μπορείτε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και όχι στις σκέψεις, στις επιθυμίες και στις απόψεις των άλλων.

Δημιουργικότητα

Ο χρόνος που έχετε μόνοι με τον εαυτό σας βοηθά να ενισχύσετε την δημιουργικότητά σας. Μπορείτε να φροντίσετε μόνο τον εαυτό σας και να μην σας απασχολούν οι ανάγκες των άλλων.

Κάποιες μελέτες που έγιναν το 2020 έδειξαν ότι η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση οδήγησε σε αυξημένη νευρική δραστηριότητα που σχετίζονταν με την φαντασία. Όταν δεν υπάρχουν κοινωνικά ερεθίσματα, ο εγκέφαλος ενισχύει τα δημιουργικά του δίκτυα για να γεμίσει το κενό.

Κοινωνική ενέργεια

Για τους περισσότερους ανθρώπους η μοναξιά θεωρείται κάτι αρνητικό. Οι μελέτες αντίθετα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή και ενέργεια για τις κοινωνικές σχέσεις.