Κάνε το Τεστ
λήψη αποφάσεων, πως θα παίρνετε καλύτερες απόφάσεις, πως θα βελτιώσετε τη λήψη αποφάσεων, αποφάσεις

Πως να βελτιώσετε τη λήψη αποφάσεων

Λήψη Αποφάσεων

Η λήψη αποφάσεων παίζει κύριο ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσα εμφανίζονται στη ζωή μας. Οι άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις επιδράσεις που έχει η λήψη αποφάσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι προχωρούν στη ζωή χωρίς να έχουν επίγνωση των σκέψεων και των πράξεων τους.

Ωστόσο οι αποφάσεις που παίρνουμε στην καθημερινότητα, δημιουργούν τη δική μας προσωπικότητα. Και οι αποφάσεις μας διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε ως άτομα.

Εξετάστε την κατάσταση

Πριν πάρετε μια απόφαση , είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσετε τις λεπτομέρειες γύρω από την κατάσταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στην απόφαση που πρέπει να πάρετε και να μην αποσπάτε η προσοχή σας. Καταγράψτε τις σκέψεις σας γύρω από το θέμα.

Ξεκαθαρίστε τα συναισθήματα σας

Τα συναισθήματα έχουν ισχυρή επίδραση στις αποφάσεις. Αυτό δεν είναι κάτι κακό. Το κλειδί είναι να μπορέσετε να αναγνωρίσετε και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Η σωστή απόφαση είναι συνδυασμός συναισθημάτων και λογικής. Δεν πρέπει όμως να παίρνετε μια απόφαση μόνο συναισθηματικά.

Μην αναλώνεστε σε λεπτομέρειες

Μπορεί να ακούτε πολλές απόψεις σχετικά με τη λήψη αποφάσεων. Όμως η υπερπληροφόρηση μπορεί να σας κάνει κακό. Διαχωρίστε τις σημαντικές πληροφορίες. Αν σκέφτεστε πολύ για να πάρετε μια απόφαση , κάντε ένα διάλλειμα για να καθαρίσει το μυαλό σας.

Μην σκέφτεστε υπερβολικά

Κάθε απόφαση πρέπει να προκύπτει αφού ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά και τις επιλογές σας. Όμως η υπερβολική σκέψη μπορεί να σας κάνει αναβλητικούς με αποτέλεσμα να μην καταλήγετε σε μια απόφαση. Είναι σημαντικό να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα χωρίς να ξοδέψετε όλο σας το χρόνο στην αξιολόγηση. Η υπερβολική σκέψη μπορεί να σας δημιουργήσει έντονο στρες.

Όσο περισσότερο σκέφτεστε κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε αμφιβολίες για την απόφασή σας. Και αυτό είναι ένα μοτίβο που μπορεί να επηρεάσει και τις μελλοντικές σας αποφάσεις.

Απομακρυνθείτε από την κατάσταση

Αν θέλετε να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις είναι καλό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να γίνει παρατηρητής της κατάστασης. Όταν το κάνετε αυτό, είναι πιο πιθανό να δείτε όλες τις εναλλακτικές επιλογές , οι οποίες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές όταν οι αποφάσεις σας επηρεάζουν τους άλλους. Μερικές φορές υπάρχουν πολλά συναισθήματα που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και όταν απομακρύνεστε από την κατάσταση αυτό σας βοηθά να επικεντρωθείτε στα γεγονότα που είναι μπροστά σας.

Μείνετε πιστοί στις αξίες σας

Όταν μένετε πιστοί στις αξίες σας όταν προσπαθείτε να πάρετε μια απόφαση, πρέπει να δείτε το μονοπάτι που απλώνεται μπροστά σας. Οι αποφάσεις καλό είναι να βασίζονται στους στόχους σας και σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε μακροπρόθεσμα. Όταν είστε ειλικρινείς με τις αξίες σας έχετε αυτοπεποίθηση και αυτό σας βοηθά να αποδεχτείτε την απόφαση ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζατε.