Κάνε το Τεστ
λήψη αποφάσεων, πως θα πάρετε δύσκολες αποφάσεις, τρόποι για να πάρετε δύσκολες αποφάσεις

Πως μπορείτε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση

Πώς θα πάρετε μια δύσκολη απόφαση;

Η ζωή έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων. Βρισκόμαστε στο σημείο που είμαστε σήμερα λόγω των αποφάσεων που έχουμε πάρει. Οι αποφάσεις μας (μαζί με τις απαντήσεις μας στις αποφάσεις των άλλων) αφορούν το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή. Και οι αποφάσεις μας καθορίζουν την ιστορία της ζωής μας. 

Κάθε μέρα παίρνουμε πολλές μικρές αποφάσεις, από το τι ρούχα θα φορέσουμε, πως θα συμπεριφερθούμε στους άλλους και που θα αφιερώσουμε το χρόνο μας.  Η ζωή μοιάζει πολλές φορές με μια ατελείωτη σειρά επιλογών. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε μικρά πράγματα στην καθημερινότητα, αλλά αυτές οι επιλογές είναι πολύ πιο εύκολες συγκριτικά με τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν για παράδειγμα την καριέρα, την επιλογή ενός συντρόφου, την επιλογή κατοικίας, κα. Έτσι, θα πρέπει να εξετάζουμε την πορεία που θέλουμε να πάρει η δική μας ιστορία. Τα καλά νέα είναι ότι εσείς αποφασίζετε για τη ζωή σας, και κάθε απόφαση γράφει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής σας.

Όμως αυτές οι σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις μπορεί να σας κάνουν να παραλύετε και να αυξάνουν τα συναισθήματα του άγχους και της αναποφασιστικότητας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας κατακλύζει η αμφιβολία, η αμφιθυμία, οι σκέψεις, να έχετε χάσει τον ύπνο σας και να σας κυριεύει η ανησυχία. Αν και οι μεγάλες αποφάσεις μπορεί να είναι μια πρόκληση, υπάρχουν τρόποι για να νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς.

Πάρτε αποφάσεις σύμφωνα με τις αρχές σας

Ποια πράγματα είναι σημαντικά για εσάς; Όταν οι επιλογές σας συμφωνούν με τις αρχές σας τότε έχετε γερά θεμέλια για να κάνετε την σωστή επιλογή. Αν για παράδειγμα, η οικονομική σταθερότητα είναι σημαντική για εσάς , ίσως να επιλέξετε μια δουλειά με πολύ καλό μισθό, ωστόσο αν η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή είναι σημαντική , ίσως να επιλέξετε μια δουλειά στην οποία θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Λογική ή Συναίσθημα;

Η λήψη μιας δύσκολης απόφασης περιλαμβάνει και τα δύο. Για να πάρει μια απόφαση ο εγκέφαλός μας, ζυγίζει διάφορα στοιχεία όπως προηγούμενες εμπειρίες, τα τρέχοντα γεγονότα, συναισθήματα, πιθανά οφέλη και πιθανό ρίσκο των συγκεκριμένων επιλογών. Σκεφτείτε πως παίρνετε υπό άλλες, λιγότερο πιεστικές καταστάσεις τις αποφάσεις σας. Αισθάνεστε πιο άνετα με μια λογική προσέγγιση των πραγμάτων ή με μια πιο διαισθητική (συναισθηματική) προσέγγιση; Κατανοήστε ότι είναι πολύ σημαντικό για να καταλήξετε σε μια απόφαση να αναγνωρίζετε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας.

Θέστε μια συγκεκριμένη προθεσμία

Πότε πρέπει να έχετε πάρει την απόφασή σας; Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όταν ξέρετε πόσο χρόνο έχετε για να πάρετε μια απόφαση αυτό επηρεάζει το πόσο άγχος θα νιώσετε και βοηθά να θέσετε προτεραιότητες. Αν έχετε χρόνο, κάντε έρευνα, εξερευνήστε τις διαφορετικές επιλογές, ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής. Διαφορετικά ορίστε ότι θα πάρετε απόφαση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ σε 1 εβδομάδα), με όσα δεδομένα έχετε εκείνη τη στιγμή.

Αξιολογήστε τις συνέπειες των επιλογών σας

Σκεφτείτε ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες κάθε επιλογής. Αν και η λέξη "συνέπειες" έχει αρνητική χροιά μπορεί ωστόσο να περιλαμβάνει και θετικά πράγματα όπως ο σεβασμός των ορίων σας ή η υπεράσπιση του εαυτού σας. Μια απόφαση με την οποία νιώθετε καλά αυτή τη στιγμή μπορεί να μην σας κάνει να νιώθετε το ίδιο σε τρεις μήνες, και μια απόφαση που μοιάζει λιγότερο ιδανική τώρα να έχει μεγαλύτερες απολαβές στην πορεία. Σκεφτείτε τα πιθανά αποτελέσματα τώρα και στο μέλλον και αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε μια επιλογή που θα έχει γενικά καλύτερα αποτελέσματα.

Συνειδητοποιήστε ότι οι αποφάσεις σας έχουν δύναμη

Πριν πάρετε μια απόφαση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι μπορεί να προκαλέσει μια απόφαση. Κάθε απόφαση που παίρνετε οδηγεί σε μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων. Για παράδειγμα, όταν αποφασίζετε να καπνίσετε, αυτή η απόφαση μπορεί να σας οδηγήσει στο συστηματικό κάπνισμα. Έτσι μια μέρα θα φτάσετε να καπνίζετε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Αλλά αν αποφασίσετε να μην καπνίσετε το πρώτο τσιγάρο και να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα, τότε θα καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για κάπνισμα.

Μάθετε από τις προηγούμενες αποφάσεις σας

Ακόμη και αν έχετε αποτύχει στο παρελθόν και οι αποφάσεις σας δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, μπορείτε να μάθετε από αυτές. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να λειτουργήσουν τα πράγματα για εσάς. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε μπερδεμένοι όταν πρόκειται να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση. Αντί να μαστιγώνετε τον εαυτό σας, μπορείτε να μάθετε. Εξετάστε ποια ήταν τα θετικά μιας προηγούμενης δύσκολης απόφασης που πήρατε, ποια ήταν τα αρνητικά, τι μάθατε ώστε οι επόμενες αποφάσεις σας να είναι καλύτερες. Είναι προτιμότερο να μην επικεντρώνεστε στις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις, αλλά στα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ζητήστε υποστήριξη

Από πού αντλείτε δύναμη; Υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που μπορούν να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν; Το να παίρνετε μεγάλες αποφάσεις μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη και μοναχική διαδικασία. Όμως μπορείτε να ζητήσετε την άποψη των ανθρώπων που εμπιστεύεστε, και αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε την κατάσταση και από άλλη οπτική.

Καλύτερες αποφάσεις, λιγότερες τύψεις

Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αν δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση μόνοι σας, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις επιλογές σας και να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς.