Κάνε το Τεστ
αποφάσεις για την καριέρα, πως θα πάρετε σωστές αποφάσεις για την καριέρα, βήματα για να πάρετε σωστές επαγγελματικές αποφάσεις, λήψη αποφάσεων, δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων

Πως θα πάρετε καλύτερες αποφάσεις για την καριέρα σας

Πως θα πάρετε καλύτερες αποφάσεις για την καριέρα σας

Η ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις και συνεχώς καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Μετά το σχολείο πρέπει να επιλέξουμε πανεπιστήμιο, να αποφασίσουμε τι καριέρα θα ακολουθήσουμε, αν πρέπει να αλλάξουμε δουλειά. Ξοδεύουμε τόσο μεγάλο ποσοστό του χρόνου μας στη δουλειά και για αυτό όλοι μας θέλουμε και αξίζουμε να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αλλά ο δρόμος για να βρούμε αυτό που μας γεμίζει δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως θα πάρουν καλύτερες αποφάσεις για την καριέρα τους.

Βέβαια, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει.

1. Τι σας λένε τα συναισθήματά σας;

Αν θέλετε να έχετε μια επιτυχημένη καριέρα, είναι ανάγκη οι επιλογές σας να συμβαδίζουν με τις αξίες σας. Τα συναισθήματα σας μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε τις αξίες σας, ακόμη και αν δεν τις έχετε ονομάσει συνειδητά.

Όταν χρειάζεται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στο μυαλό και στο σώμα σας; Συνήθως, πριν από τη λογική, θα έχετε κάποια έντονα συναισθήματα. Δώστε προσοχή σε αυτά. Τα συναισθήματά σας είναι συνδεδεμένα με αυτό που είστε στον πυρήνα σας και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ταυτότητα και τις αξίες σας, που μπορεί να καθοδηγούν τις πράξεις σας. Αλλά κάποιες φορές αυτό συμβαίνει πέρα από τη συνείδηση.

Επίσης, σκεφτείτε η δουλειά που κάνετε τώρα,  είναι αυτή που θέλατε να κάνετε; Σκεφθείτε ιδέες για διαφορετικές σταδιοδρομίες. Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθετε; Αν νιώθετε θυμό, λύπη, ή ακόμη και φόβο και άγχος, όταν κοιτάτε μια επιλογή στη λίστα σας σκεφτείτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Αν από την άλλη πλευρά νιώθετε χαρά και ενθουσιασμό, αυτά είναι δείκτες ότι ίσως αυτή η απόφαση είναι η σωστή.

Εάν δεν καταλήξετε σε κάτι που σας δημιουργεί θετικά συναισθήματα, γυρίστε πίσω στη λίστα σας και ψάξτε για εναλλακτικές λύσεις. Μην σταματήσετε μέχρι να βρείτε κάτι που θα συμβαδίζει με τα συναισθήματά σας.

2. Τι έχει σημασία για εσάς;

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, είστε έτοιμοι για το επόμενό σας βήμα, να αναγνωρίσετε συνειδητά τις αξίες σας, οι οποίες καθορίζουν τις επιλογές σας και τη ζωή σας. Τι είναι οι αξίες; Είναι απλά όλα όσα έχουν σημασία για εσάς. Είναι αυτές που εξηγούν γιατί μια απόφαση είναι πιο ουσιαστική από κάποια άλλη.

Όταν κατανοήσετε τα δικά σας "γιατί" τότε θα μπορείτε να κάνετε επιλογές που θα συμβαδίζουν με τα πράγματα που έχουν αξία για εσάς. Επιλογές που θα σας κρατήσουν ικανοποιημένους μακροπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι προσπαθείτε να αποφασίσετε ανάμεσα σε δύο δουλειές που σας έχουν προτείνει. Η μία έχει υψηλές απολαβές και η άλλη είναι μια δουλειά σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με λογικό, αλλά χαμηλότερο, μισθό. Πάρτε χρόνο για να αναγνωρίσετε τις αξίες σας. Ίσως να ανακαλύψετε  ότι το να βοηθάτε τους άλλους είναι μια από αυτές. Ίσως τα χρήματα δεν είναι ψηλά στη λίστα σας και τότε να αποφασίσετε να δουλέψετε για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακαλύψετε τις αξίες σας. Ένας από τους καλύτερους είναι μέσω διάφορων τεστ προσωπικότητας που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και τα κίνητρά σας σε ιδανικές και ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Αυτό  σας δίνει μια πιο λεπτομερή ματιά για το ποιοι είστε.

Αν δεν θέλετε να κάνετε κάποιο τεστ προσωπικότητας, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Μπορείτε να κάνετε μια σειρά από ερωτήσεις στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντά σας και όσα είναι σημαντικά για εσάς. Για παράδειγμα, "Πώς θα περνούσα το χρόνο μου αν είχα την οικονομική δυνατότητα να κάνω τα πάντα;"

Φυσικά, οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι άμεσες και ειλικρινείς ώστε να μπορέσετε να κατονομάσετε τις αξίες σας.

3. Πώς επηρεάζουν οι επιλογές σας τους κοντινούς σας ανθρώπους;

Κανένας από εμάς δεν ζει μόνος του. Έτσι, όσο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσετε τι έχει αξία για εσάς, αλλά τόσο σημαντικό είναι να σκεφτείτε πως οι επιλογές σας επηρεάζουν τους αγαπημένους σας.

Μπορείτε να ρωτήσετε τους δικούς σας ανθρώπους για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τις επιλογές σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν πρέπει να πάρετε μια απόφαση για την καριέρα σας. Συχνά, αυτές οι επιλογές έχουν σημαντική επίδραση στα οικονομικά και στις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και στο χρόνο που θα μπορείτε να αφιερώσετε στις σχέσεις σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας έχουν προτείνει μια δουλειά για την οποία είστε ενθουσιασμένοι και συμβαδίζει με τις αξίες σας. Ωστόσο μπορεί να απαιτεί να σπαταλάτε δύο ώρες της ημέρας σας στην μετακίνηση. Μπορεί προσωπικά να είστε εντάξει με αυτό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι θα χάσετε πολύτιμο χρόνο με τους αγαπημένους σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Η απόφασή σας, δεν επηρεάζει μονάχα εσάς, αλλά και όλους όσους αγαπάτε.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δεχτείτε τη δουλειά. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να διαπραγματευτείτε την προσφορά ώστε να συμβαδίζει περισσότερο με τις ανάγκες σας.

4. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο στόχος αυτής της ερώτησης είναι για να βεβαιωθείτε ότι κάνατε μια επιλογή για τους σωστούς λόγους. Θέλετε να εξασφαλίσετε ότι η απόφασή σας βασίστηκε σε σωστά δεδομένα, και όχι σε μια εσφαλμένη ερμηνεία της κατάστασή σας. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να έχετε ψεύτικες προσδοκίες ή να νιώθετε απογοήτευση από την επιλογή που κάνατε.

Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση πρέπει να είστε αντικειμενικοί και να σκέφτεστε την πραγματικότητα γύρω από τις επιλογές σας, όχι τις υποθέσεις σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά επειδή το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι φιλικό. Πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση να φύγετε, αναρωτηθείτε "Έχω πληροφορίες που να υποστηρίζουν αυτή τη λογική ή κάνω μια υπόθεση;" Ίσως οι συνάδελφοι σας να μην φαίνονται φιλικοί, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι απλά ντροπαλοί. Ίσως να είναι προσηλωμένοι στη δουλειά και να μην τους ενδιαφέρουν οι κοινωνικές σχέσεις. Ή μπορεί να έχετε δίκιο και πραγματικά να μην είναι φιλικοί. Δεν θα μάθετε ποτέ την αλήθεια, αν δεν κάνετε ένα βήμα πίσω να δείτε την κατάσταση αντικειμενικά.

Μπορείτε να γράψετε όλες τις εμπειρίες σας με βάση τη λογική και όχι τις υποθέσεις. Απλά περιγράψτε όσα συνέβησαν. Πάρτε λίγο χρόνο και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να αξιολογήσετε τα πράγματα ξεκάθαρα, και μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τακτική σε κάθε κατάσταση.

Αν ακόμη έχετε αμφιβολίες αν έχετε καταλήξει στο σωστό συμπέρασμα, μπορείτε να συζητήσετε τα συμπεράσματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε όπως ένας φίλος ή ο ψυχοθεραπευτής σας.

5. Πώς θα ενώσετε όλα τα κομμάτια;

Από τη στιγμή που θα έχετε απαντήσει στις παραπάνω τέσσερις ερωτήσεις, σίγουρα έχετε τα εργαλεία για να πάρετε μια καλή απόφαση. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη βήμα, να ενώσετε όλα αυτά τα κομμάτια μαζί. Πώς θα το κάνετε αυτό;

Ξεκινήστε με τον επανέλεγχο όλων των πληροφοριών που έχετε. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να αποφασίσετε τι καριέρα θα ακολουθήσετε, σκεφτείτε τα συναισθήματα που νιώσατε όταν κοιτάξατε τις πιθανές επιλογές σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας, "Πώς νιώθω και γιατί νιώθω έτσι;"

Στη συνέχεια δείτε τις αξίες σας. Οι επιλογές που έχετε συμβαδίζουν με αυτές τις αξίες; Ποιες είναι οι αξίες των αγαπημένων σας; Αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας.

Τελικά, δείτε την πραγματικότητα. Υπάρχουν παράγοντες που καθοδηγούν την απόφασή σας που βασίζονται σε υποθέσεις ή πληροφορίες;

Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας!

Σίγουρα αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί λίγο χρόνο, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο. Δώστε προσοχή σε κάθε βήμα ώστε να πάρετε μια λογική απόφαση για την καριέρα σας, η οποία θα είναι η καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή.  Η απόφασή σας είναι ανάγκη να συμβαδίζει με τις αξίες, τα συναισθήματα, τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση σίγουρα η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING θα σας βοηθήσουν. Έτσι, σταδιακά θα αποκτήσετε νέες δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων και την επαγγελματική επιτυχία.