Κάνε το Τεστ
αποφάσεις ζωής, πως μπορώ να παίρνω καλύτερες αποφάσεις, μπορεί η ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να παίρνω καλύτερες αποφάσεις, πως βοηθά η ψυχοθεραπεία στη λήψη αποφάσεων, εξερεύνηση του εαυτού και ψυχοθεραπεία, στόχοι και ψυχοθεραπεία, δεξιότητες λήψης αποφάσεων και ψυχοθεραπεία

Αποφάσεις ζωής

Αποφάσεις ζωής

Η ζωή μας είναι γεμάτη αποφάσεις. Κάποιες μικρές και ασήμαντες, όπως το τι θα φάμε για πρωινό. Άλλες πολύ πιο σημαντικές και δύσκολες, όπως η επιλογή καριέρας ή συντρόφου. Φυσικά, πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολία να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Πώς όμως ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει σε αυτό;

Ο ψυχοθεραπευτής ποτέ δεν θα σας πει ή δεν θα σας υποδείξει τι απόφαση "πρέπει" να πάρετε. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλετε από τη ζωή σας και ποια επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς. Σκοπός ενός ψυχοθεραπευτή δεν είναι να σας οδηγήσει να επιλέξετε σύμφωνα με τη δική του άποψη. Θα σας βοηθήσει να ξεδιαλύνετε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και να δείτε ξεκάθαρα τα δικά σας "θέλω".

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική για την πλειοψηφία των ψυχολογικών προβλημάτων. Όταν κάποιος μιλάει ελεύθερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σε υποστηρικτικό περιβάλλον σίγουρα νιώθει καλύτερα. Είναι ανακουφιστικό, να δίνουμε φωνή στις σκέψεις μας. Και είναι πολύ σημαντικό κάποιος να μας ακούει και να θέλει να μας βοηθήσει.

Αν και η συζήτηση με τους φίλους και την οικογένειά μας είναι βοηθητική, μερικές φορές έχουμε την ανάγκη την βοήθεια που δεν μπορούν να μας δώσουν. Όταν χρειάζεστε υποστήριξη, μια άλλη οπτική ή καθοδήγηση, η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη επιλογή. Οι ψυχοθεραπευτές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τη ρίζα του προβλήματος, να σας βοηθούν να ξεπερνάτε τις συναισθηματικές προκλήσεις και να κάνετε θετικές αλλαγές.

Δεν είναι ανάγκη κάποιος να έχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας για να κάνει ψυχοθεραπεία. Πολλοί άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία και μοιράζονται τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα στη σχέση τους, το εργασιακό στρες, ή τις αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Άλλοι κάνουν ψυχοθεραπεία όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, όπως το διαζύγιο ή το πένθος. Αλλά για να υπάρχουν όλα αυτά τα οφέλη είναι ανάγκη κάποιος να κάνει σωστή επιλογή ψυχοθεραπευτή. Να επιλέξει έναν ψυχοθεραπευτή που θα μπορεί να τον εμπιστευτεί και θα τον στηρίξει να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του. Τι προσφέρει όμως η ψυχοθεραπεία;

Εξερεύνηση του εαυτού

Ο ψυχοθεραπευτής θα σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις στη διάρκεια της συνεδρίας σας. Αυτές οι ερωτήσεις έχουν ως σκοπό να μάθει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί σχετικά με μια κατάσταση.

Στις επόμενες συνεδρίες, μπορείτε να συζητήσετε συγκεκριμένα θέματα πιο βαθιά. Ο ψυχοθεραπευτής θα χρησιμοποιήσει το χρόνο της συνεδρίας ώστε να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τους στόχους της ζωής σας, να καθορίσετε τις προσωπικές σας αξίες και πεποιθήσεις και να αναγνωρίσετε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα πρόβλημα.

Στη φάση της εξερεύνησης, ο ψυχοθεραπευτής θα αρχίσει να κατανοεί τη δυσκολία σας σχετικά με τη λήψη αποφάσεων. Σε αυτό το σημείο μπορεί να μπαίνει σε βαθιά ζητήματα που έχουν σχέση με τις αποφάσεις.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να σκέφτεται, "Πρέπει να συνεχίσω να κάνω μια δουλειά με καλό μισθό που δεν την απολαμβάνω ή να μείνω ένα χρονικό διάστημα με τους γονείς μου για να αποταμιεύσω λεφτά;"

Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί την εξερεύνηση για να σας δείξει τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών σας, και να συνειδητοποιήσετε αν αυτά τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα ή μόνιμα. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείτε να πάρετε μια σωστή απόφαση προς το συμφέρον σας.

Διαφορετική οπτική

Όλοι μας κάποιες φορές νιώθουμε ότι έχουμε κολλήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Όταν κάποιος βιώνει μια τέτοια εμπειρία, είναι δύσκολο να βλέπει με αισιοδοξία όσα συμβαίνουν. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να βλέπουμε τα πάντα με αισιοδοξία.

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει μια νέα οπτική για την κατάσταση ή να σας δείξει μια διαφορετική οπτική ώστε να δείτε πιο καθαρά τις επιλογές σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί διακριτικά να αμφισβητεί τις αρνητικές/μη βοηθητικές σκέψεις σας. Μπορεί μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις να επαναπροσδιορίσετε μια κατάσταση.

αποφασεις ζωης

Στόχοι

Συχνά η ερωτηση "Ποιοι είναι οι στόχοι στη ζωή σου;" προκαλεί έντονο άγχος και ανησυχία. Ειδικά όταν υπάρχουν τόσα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το άγχος απλά σπάζοντας αυτή τη μεγάλη ερώτηση σε μικρότερα κομμάτια.

Για παράδειγμα, αντί να κάνετε στον εαυτό σας τη μεγάλη ερώτηση "Ποιοι είναι οι στόχοι στη ζωή μου;" καλό είναι να κάνετε πιο μικρές και εύκολες ερωτήσεις, όπως, "Πώς θα ήθελα να είμαι σε μια εβδομάδα/ένα μήνα/ ένα χρόνο;"

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε τα βήματα που έχετε ανάγκη για να φτάσετε εκεί που θέλετε και πόσο χρόνο χρειάζεστε για την επίτευξη του SMART στόχου σας.

Φυσικά, οι στόχοι δεν αφορούν μόνο την καριέρα. Μπορεί να αφορούν τις σχέσεις, την υγεία, την ευεξία, την οικογένεια, τα παιδιά.

Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Υπάρχουν λίγα πράγματα που είναι εγγυημένα στη ζωή. Ένα από αυτά είναι ότι η ζωή έχει πολλές δυσκολίες.

Όταν αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες καταστάσεις και εμπόδια, το να βρούμε το δρόμο μας μοιάζει αδύνατο. Όμως με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορείτε να αποκτήσετε σημαντικές δεξιότητες για την επίλυση των προκλήσεων και να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σας. Σταδιακά, θα αποκτήσετε ψυχική ανθεκτικότητα.

Όλοι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε απόλυτα. Με την λογική του όλα ή τίποτα…

Λέμε στον εαυτό μας, "Δεν θα καταφέρω να φτάσω ποτέ εκεί. Πάντα συμβαίνει το ίδιο σενάριο."

Το "ποτέ" και το "πάντα" είναι ακραίες λέξεις. Όταν βλέπουμε μια κατάσταση από διαφορετική οπτική, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα που πριν δεν τις βλέπαμε.

Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως το να δουλεύει κάποιος ημιαπασχόληση από ότι με πλήρες ωράριο. Ή μπορεί να είναι μια πιο πολύπλοκη λύση, όπως η αναζήτηση μιας νέας δουλειάς. Ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να σας καθοδηγήσει συναισθηματικά και να σας δώσει την υποστήριξη που έχετε ανάγκη στις δύσκολες στιγμές.

Μπορεί ένας ψυχοθεραπευτής να με βοηθήσει να πάρω αποφάσεις;

Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να αποκτήσετε δεξιότητες ώστε να παίρνετε  καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή σας.

Φυσικά, ο ψυχοθεραπευτής δεν θα πάρει καμία απόφαση για εσάς. Αλλά θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανακαλύψετε μόνοι σας την καλύτερη επιλογή.

Γενικά, η ψυχοθεραπεία βοηθά σε αποφάσεις που αφορούν:

Την καριέρα:

  • Το ξεκίνημα μιας νέας καριέρας
  • Την συνταξιοδότηση
  • Την παραίτηση από μια δουλειά και την αναζήτηση νέας

Τις σχέσεις:

Την οικογένεια:

Άλλες επιλογές στη ζωή :

Ανακάλυψη του εαυτού 

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων δεν είστε οι μόνοι. Ακόμη και οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, μπορεί να νιώθουν ότι παραλύουν μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι δεν υπάρχει τέλεια επιλογή ή μόνο μια σωστή επιλογή. Υπάρχουν υπέρ και κατά για κάθε απλή απόφαση που παίρνουμε.

Αυτό που έχει αξία είναι να συνειδητοποιούμε ότι όποια απόφαση και να πάρουμε έχουμε να μάθουμε πολλά. Δεν υπάρχει ιδανική στρατηγική για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες και αρχές που επηρεάζουν τις αποφάσεις του. Το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και όσα είναι σημαντικά για εμάς, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.