Κάνε το Τεστ
διαζύγιο, σχέσεις, στάδια του διαζυγίου, συναισθηματικά στάδια του διαζυγίου, συναισθήματα που προκαλεί το διαζύγιο

Τα συναισθηματικά στάδια του διαζυγίου

Συναισθηματικά στάδια του διαζυγίου

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο διαζύγιο. Η διαδικασία του διαζυγίου έχει πολλά στάδια τα οποία μοιάζουν με το πένθος. Όπως συμβαίνει με το πένθος είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν πισωγυρίσματα ανάμεσα στα στάδια.

Γιατί οι άνθρωποι πενθούν μετά από το διαζύγιο;

Η λύση ενός γάμου είναι για κάθε ζευγάρι μια επώδυνη διαδικασία. Ο ένας σύντροφος μπορεί ακόμη να αγαπά τον άλλο ή να μην μπορεί να τον αφήσει. Μπορεί να βασίζεστε στο σύζυγό σας, να ήταν το στήριγμά σας για χρόνια. Έχετε πάρει και έχετε δώσει πολλά πράγματα στη σχέση. Εξαιτίας του διαζυγίου, χάνετε την σωματική και την συναισθηματική επαφή που είχατε με το σύντροφό σας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι έντονες μετά από ένα διαζύγιο. Μοιραζόσασταν ένα σπίτι και ήσασταν οικογένεια. Κάνατε μαζί σχέδια και όνειρα για το μέλλον. Το διαζύγιο σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστείτε σε δραματικές αλλαγές.

Το διαζύγιο είναι μια έντονη συναισθηματική κατάσταση και ο κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά. Κάποιοι περνούν δύσκολα και κάποιοι άλλοι είναι πιο ψύχραιμοι σε αυτή τη νέα μετάβαση στη ζωή τους.

Το εύρος των συναισθημάτων που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια ενός διαζυγίου επηρεάζουν την ικανότητα των συντρόφων να σκεφτούν καθαρά, δυσκολεύουν την κρίση τους και κάνουν δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.

Πένθος και λύπη

Η λύπη είναι ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα όταν τελειώνει ένας γάμος. Το πένθος είναι μια υγιής συναισθηματική απόκριση στην απώλεια μιας σημαντικής σχέσης. Καθώς η λύπη και το πένθος είναι πολύ δύσκολα στη διαχείριση, οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν και αποδέχονται ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αναπόφευκτα. Ο πόνος και η σύγχυση μετά από ένα χωρισμό ή το διαζύγιο υποχωρούν σταδιακά.

Ενοχές και ντροπή

Οι ενοχές και η ντροπή είναι φυσιολογική αντίδραση μετά το τέλος ενός γάμου. Αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν όταν νιώθετε ότι έχετε αποτύχει ή δεν ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες των άλλων. Στην περίπτωση του διαζυγίου, οι άνθρωποι νιώθουν  συχνά ενοχές και/ή ντροπή επειδή δεν κατάφεραν να μείνουν παντρεμένοι για μια ζωή.  Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις προσωπικές προσδοκίες και όχι με την υπόσχεση που δώσατε στο σύζυγό σας.

Πολλές φορές οι ενοχές και η ντροπή είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η κοινωνία στο θέμα του γάμου. Οι προσδοκίες της κοινωνίας προκαλούν έντονο άγχος στα ζευγάρια που προσπαθούν να διαχειριστούν ένα διαζύγιο.

Οι ενοχές είναι ένα άβολο συναίσθημα που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θυμό. Η ντροπή εύκολα μετατρέπεται σε κατηγορίες, θυμό ή οργή. Οι συγκρούσεις σχετικά με τα παιδιά ή την περιουσία μπορεί να κάνουν το διαζύγιο πολύ οδυνηρή διαδικασία.

Φόβος και άγχος

Ο φόβος και το άγχος ενεργοποιούν το μηχανισμό πάλης ή φυγής. Το σώμα μας αντιδρά στο στρες και οι φυσιολογικές αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Η καρδιά χτυπά πιο δυνατά και η αδρεναλίνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία.
  • Νιώθετε την ενέργειά σας να αυξάνεται.
  • Η προσοχή σας στρέφεται προς την κατάσταση που προκαλεί έντονα συναισθήματα, και έτσι περιορίζεται η ικανότητά σας να επεξεργαστείτε νέες πληροφορίες.

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν έντονο ή χρόνιο στρες, εμφανίζουν κρίσεις άγχους στις οποίες τα κύρια συμπτώματα είναι το τρέμουλο και η ταχυκαρδία. Ή μπορεί να παραλύουν από τα συναισθήματα του φόβου που εμφανίζονται από το πουθενά.

διαζύγιο πενθος

Οι παλιές διαφωνίες πεθαίνουν αργά

Όταν ένας γάμος τελειώνει, τα ζευγάρια βασίζονται στις παλιές συνήθειες για να λύσουν τις διαφορές τους. Αν αυτές οι παλιές συνήθειες δεν οδηγούν σε παραγωγικές λύσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη διάρκεια του διαζυγίου. Οι άνθρωποι νιώθουν στρες και φόβο όταν αντιστέκονται στην πίεση να προχωρήσουν, όταν δεν είναι έτοιμοι να λύσουν τις διαφορές τους.

Συναισθηματικά στάδια διαζυγίου

Άρνηση

Είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι αυτό συμβαίνει σε εσάς. Αρνείστε να αποδεχτείτε ότι η σχέση σας έχει τελειώσει και προσπαθείτε να βρείτε λύσεις στα προβλήματα στη σχέση σας. Ξοδεύετε πολύ χρόνο για να πείσετε το σύντροφό σας να επιστρέψει στο σπίτι σας. Νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο για την εξέλιξη του γάμου σας. Είστε πεπεισμένοι ότι το διαζύγιο δεν είναι η μοναδική λύση για τα προβλήματά σας. Η άρνηση είναι μια πανίσχυρη δύναμη που δεν σας επιτρέπει να δείτε την πραγματικότητα.

Σοκ

Νιώθετε πανικό, οργή και μούδιασμα. Κινείστε ανάμεσα στην απελπισία ότι ο γάμος σας έχει τελειώσει και στην ελπίδα ότι όλα θα διορθωθούν. Φαίνεται αδύνατο να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα. Ο φόβος σας κυριεύει όταν σκέφτεστε ότι θα είστε μόνοι. Πολλά συναισθήματα και ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι προσωρινά.

Εναλλαγή συναισθημάτων

Η κατάθλιψη είναι ένας κίνδυνος σε αυτό το στάδιο. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Η διάθεσή σας μεταβάλλεται συνεχώς. Σε αυτή τη φάση προσπαθείτε να κατανοήσετε όσα συνέβησαν, να τα βάλετε σε σειρά για να καταλάβετε τον πόνο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές σκέψεις, από το πως τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά μέχρι το να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Διαπραγμάτευση

Έχετε ακόμη την ελπίδα ότι ο γάμος σας θα διορθωθεί. Έχετε την προθυμία να αλλάξετε πράγματα στον εαυτό σας και πιστεύετε ότι έτσι ότι ο σύζυγός σας θα επιστρέψει. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να μάθετε σε αυτό το στάδιο είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε τις σκέψεις, τις επιθυμίες ή τις πράξεις κάποιου άλλου ανθρώπου. Ο σύντροφος που δεν επιθυμεί το διαζύγιο είναι πιθανό να περνά περισσότερο χρόνο σε αυτό το στάδιο.

Αποδοχή

Σε αυτό το στάδιο, συνειδητοποιείτε ότι ο γάμος σας έχει τελειώσει και ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε ή να πείτε για να αλλάξει αυτό. Είστε πρόθυμοι να συγχωρήσετε τα λάθη του πρώην συζύγου σας και να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες. Αρχίζετε να νιώθετε ελπίδα για το μέλλον.

Οι έντονες σκέψεις υποχωρούν, έχετε αφήσει πίσω σας την ανάγκη να επουλώσετε το γάμο σας. Κάνετε σχέδια και τα ακολουθείτε. Είστε ανοιχτοί σε νέα ενδιαφέροντα. Δεν μένετε κολλημένοι στο παρελθόν αλλά είστε συναισθηματικά προετοιμασμένοι για το μέλλον. Αυτή είναι μια περίοδος εξέλιξης στην οποία ανακαλύπτετε τις δυνατότητες και τα ταλέντα σας. Ο πόνος υποχωρεί και η ελπίδα γεννιέται ξανά.

Το άγχος, ο φόβος, το πένθος, οι ενοχές και η ντροπή είναι φυσιολογικά συναισθήματα μετά από ένα διαζύγιο. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις που βασίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Όμως ένα κακό διαζύγιο μπορεί να είναι επιβλαβές για όλους. Έχει ένα τεράστιο κόστος στους ενήλικες και στα παιδιά.

Συναισθηματική ενίσχυση

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε στη ζωή σας, είναι με τη βοήθεια του EMDR και της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.