Κάνε το Τεστ
τοξικές σχέσεις, επιλογή τοξικού συντρόφου, μοτίβα στις τοξικές σχέσεις

Αποφυγή των τοξικών σχέσεων

 Αποφυγή Τοξικών Σχέσεων

Πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται με προβληματικά άτομα και μάλιστα καταλήγουν να παντρεύονται αυτά τα τοξικά άτομα, καθώς επιλέγουν ασυνείδητα εκείνα που τους θυμίζουν τις σχέσεις της παιδικής τους ηλικίας και με τα οποία αναπαράγουν τα ίδια τραυματικά βιώματα που είχαν με τους γονείς τους. Όμως γιατί οι άνθρωποι όμως κάνουν αυτά τα λάθη στις σχέσεις τους; Τι είναι αυτό που τους ωθεί σε λάθος αποφάσεις; Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτές τις προβληματικές σχέσεις;

Επιλέγοντας το λάθος άτομο  

Κάποτε είχα μια φίλη που παντρεύτηκε και χώρισε τρεις αλκοολικούς άνδρες. Ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα ότι ήταν αλκοολικοί μέχρι την ημέρα που τους παντρευόταν, παρά το γεγονός ότι ένας τουλάχιστον αρραβωνιαστικός κατέρρευσε από μέθη σε ένα δείπνο. Αυτή είναι μια ακραία εκδοχή της άρνησης της πραγματικότητας, αλλά όλοι μας, κατά κάποιο τρόπο, αγνοούμε επιλεκτικά κάποιες πτυχές των πιθανών συντρόφων μας.

Στα πρώτα λεπτά που γνωρίζουμε κάποιον, μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Πολλές από αυτές δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Είμαστε επηρεασμένοι από τον τόνο της φωνής, τον τρόπο που κάποιος κοιτάει εμάς και τους άλλους, τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριλαμβάνουν ή μας αποκλείουν από τη συζήτηση, τις στιγμιαίες εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος, τα πράγματα για τα οποία συζητούν και όσα δεν συζητούν. Γρήγορα νιώθουμε αν μας αρέσει κάποιος ή όχι, και συχνά το αποδίδουμε αυτό στη ʺχημείαʺ. Η αλήθεια είναι ότι ασυνείδητα επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από το άλλο άτομο, και αυτό μας οδηγεί στο συνολικό συναίσθημα του "μας αρέσει" ή "όχι".

Οι άνθρωποι που κακοποιούν συναισθηματικά, ή έχουν θέματα διαχείρισης θυμού, ή έχουν εξαρτήσεις από ουσίες, ή είναι γενικά απόμακροι ή υπερβολικά προσκολλημένοι, στέλνουν μηνύματα για το χαρακτήρα τους και τα προβλήματά τους. Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε αυτά τα σημάδια και τρέχουμε μακριά τους. Βέβαια, για τους ανθρώπους οι οποίοι ασυνείδητα κάνουν ένα λάθος , αυτά τα σημάδια τους έλκουν. Δεν καταλαβαίνουν το γιατί, αλλά πιάνουν τον εαυτό τους να προσελκύεται και να ενθουσιάζεται με αυτά τα σημάδια που πιθανώς δεν τα έχουν παρατηρήσει συνειδητά.

αποφυγή τοξικών σχέσεων, τοξικες σχεσεις

Λάθος μοτίβα

Οι σχέσεις αποτελούν μια περίπλοκη διαδικασία, στην οποία ο κάθε σύντροφος ανταποκρίνεται στη συμπεριφορά του άλλου, ο οποίος στη συνέχεια απαντά σε αυτή την αντίδραση. Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε προβληματικές σχέσεις δεν μπορούν να αντισταθούν στα λάθος άτομα και βοηθούν ενεργά στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης.

Ένα άτομο που νιώθει ότι δεν αξίζει και προσδοκά την άσχημη συμπεριφορά, εκτίθεται επανειλημμένα σε αυτή από ένα σύντροφο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα έβρισκαν απαράδεκτο. Για παράδειγμα, ίσως να συγχωρούν τους συντρόφους τους όταν μιλούν απότομα, ή όταν δείχνουν ασέβεια σε δημόσιο χώρο, όταν κάνουν απιστίες, όταν απατούν ή δανείζονται χρήματα και δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Αυτοί οι σύντροφοι σύντομα μαθαίνουν ότι υπάρχουν περιορισμένες συνέπειες για την άσχημη συμπεριφορά. Αυτό βέβαια δεν τους επιτρέπει να συνεχίζουν την σχέση, επίσης χάνουν το σεβασμό για αυτό το άτομο, πράγμα το οποίο ενθαρρύνει την περαιτέρω δυσάρεστη συμπεριφορά.

Ομοίως, ένα άτομο που έλκεται από ανθρώπους που έχουν τάσεις εξάρτησης, συμπεριφέρεται με τρόπους που ενθαρρύνουν αυτή την εξάρτηση. Βλέπουν τις αδυναμίες του άλλου ατόμου, και θέλουν να το βοηθήσουν, ίσως ακόμη και να  αναλάβουν πλήρως τη φροντίδα του. Αυτοί οι σύντροφοι νιώθουν αβοήθητοι και ανίκανοι, μπροστά σε μια τόσο προφανή εξάρτηση, και αντιδρούν κάνοντας λιγότερα , με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εξάρτηση. Αυτά συμβαίνουν συνεχώς  μέχρι ο ένας σύντροφος να τρέχει για όλα και ο άλλος να μην ασχολείται με τίποτα.

Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις στις οποίες είναι πάντα αυτοί που εγκαταλείπονται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ο εξής: Το άτομο βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες,  και έχει ένα μόνιμο φόβο ότι θα το εγκαταλείψουν. Σαν αποτέλεσμα, κάθε ένδειξη που δείχνει ότι ο σύντροφος τους είναι δεν είναι απόλυτα αφοσιωμένος ή ερωτευμένος μαζί τους, προκαλεί στρες. Κανένας σύντροφος δεν μπορεί να είναι προσκολλημένος στον άλλο 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα και αργά ή γρήγορα, το άτομο γίνεται υπερβολικά ανήσυχο για την προσκόλληση του συντρόφου πάνω του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές συμπεριφορές, όπως η ζήλια, ο θυμός, η εξάρτηση, και η απομόνωση. Δυστυχώς, αυτές οι συμπεριφορές τείνουν να είναι δυσάρεστες για τον άλλο  σύντροφο, και με τον καιρό επιβεβαιώνονται οι φόβοι του ατόμου και ο σύντροφος το εγκαταλείπει.

αποφυγή τοξικών σχέσεων, τοξικες σχεσεις

Σπάστε τα λάθος μοτίβα    

Αν ακόμη δεν έχετε παντρευτεί το λάθος άτομο , αλλά φοβάστε να μην το κάνετε, μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι έχετε θέσει όρια και υπάρχουν οι ισορροπίες που θα σας εξασφαλίσουν ότι το ασυνείδητο δεν σας οδηγεί σε λάθος δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνετε υπόψη την άποψη των φίλων και της οικογένειάς σας για το άτομο που βγαίνετε ραντεβού. Τι τους αρέσει και τι όχι στο άτομο που σας ενδιαφέρει; Πώς σας συμπεριφέρεται αυτός ο άνθρωπος; Γίνεστε καλύτερος άνθρωπος όταν είστε μαζί του; Του συμπεριφέρεστε όμορφα; Ποια πρότυπα συμπεριφοράς σας ενώνουν; Όταν διαφωνείτε, πως γίνεται αυτό, με προσβολές και επίθετα; Υπάρχουν πράγματα στη σχέση σας που ανησυχούν τους άλλους ανθρώπους;

Από την άλλη πλευρά , αν είστε ήδη παντρεμένοι και νομίζετε ότι είστε με το λάθος άνθρωπο, μην απελπίζεστε. Αν και πολλοί γάμοι τελειώνουν, κάποιοι μπορούν να σωθούν και μπορούν να ευημερήσουν. Να θυμάστε ότι το να διαλέξετε το λάθος άνθρωπο είναι η μια πλευρά του νομίσματος: η συνέχεια των λανθασμένων μοτίβων είναι που κάνει τη σχέση τοξική.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει

Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε στη σχέση σας, και αυτό μπορεί να αλλάξει τα πάντα: τον εαυτό σας, το γάμο σας, και ακόμη και το σύντροφό σας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να διερευνήσετε και να αλλάξετε τον τρόπο που επιλέγετε συντρόφους ή τα όσα σας βαραίνουν σε σχέση με τον εαυτό σας.