Όλοι μας παίρνουμε πολλές αποφάσεις στην καθημερινότητα μας. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει πάρει έστω μια λάθος απόφαση. Είναι ανθρώπινα αδύνατο να προβλέψουμε πολλές φορές την εξέλιξη γεγονότων και αποφάσεων, να ξέρουμε το μέλλον. Ωστόσο άλλες φορές παίρνουμε λάθος αποφάσεις λόγω του άγχους, της πίεσης χρόνου και άλλοτε λόγω της αναποφασιστικότητας.
Ανησυχείτε ότι οι άνθρωποι γύρω σας θα κρίνουν την απόφασή σας; Φοβάστε ότι θα πάρετε λάθος αποφάσεις; Κάθε φορά που πρέπει να πάρετε μια απόφαση σας κυριεύει ο φόβος; Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι έχετε την πεποίθηση ότι δεν κάνετε τίποτα σωστά. Κάθε απόφαση είναι μια αφορμή να τα θαλασσώσετε. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης προκύπτει από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, όπως το bullying, η σεξουαλική κακοποίηση.
Οι αποφάσεις γενικά σας παραλύουν; Νιώθετε εξουθενωμένοι κάθε φορά που πρέπει να πάρετε μια απόφαση; Κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε μια απόφαση; Ακόμη και η ήπια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Μπορεί το μυαλό σας να μένει κολλημένο στις αρνητικές σκέψεις.
Νιώθετε πανικό όταν πρέπει να πάρετε μια απόφαση; Αναλύετε συνέχεια μια μικρή απόφαση και την μετατρέπεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου; Κάνετε ασφαλείς επιλογές με κάθε κόστος; Το άγχος και η ανησυχία μπορεί να στοιχειώνουν τις μέρες σας. Οι αρνητικές σκέψεις, δεν σας αφήνουν να δείτε καθαρά τα πράγματα και έτσι παίρνετε λάθος αποφάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαταραχές άγχους έχουν σχέση με τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Επίσης, μπορεί να έχουν σχέση και με πρόσφατες τραυματικές εμπειρίες, όπως μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή.
Σε πολλές περιπτώσεις, η αναποφασιστικότητα δεν είναι αποτέλεσμα της απάθειας, αλλά του άγχους. Η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και στην αναποφασιστικότητα είναι πολύπλοκη. Οι αποφάσεις μας προκαλούν άγχος και αν κάποιος έχει ήδη θέματα άγχους, τότε είναι ακόμη πιο δύσκολο να πάρει καλές αποφάσεις. Μια απόφαση μπορεί να προκαλεί άγχος λόγω:
Η αναποφασιστικότητα είναι πραγματικά ένας τρόπος για να αποφύγετε το άγχος που προκαλεί μια απόφαση. Αν η λήψη μιας απόφασης σας προκαλεί ανησυχία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ανησυχία; Να μην πάρετε καμία απόφαση. Αυτή όμως η λογική είναι λανθασμένη και δεν βοηθά σε τίποτα μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ αναποφάσιστο είναι ένα άτομο τόσο περισσότερο άγχος νιώθει.
Το άγχος παρεμβαίνει στην ικανότητα λήψης αποφάσεων και στην αδυναμία λήψης καλών αποφάσεων.
Αν έχετε θέματα άγχους, τότε ο μηχανισμός “πάλης ή φυγής” ενεργοποιείται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ψυχοπιεστικό. Αυτή η έκρηξη αδρεναλίνης και οι αλλαγές στο σώμα που έχουν ως σκοπό την επιβίωσή μας, επηρεάζουν την ικανότητα μας να πάρουμε αποφάσεις.
Πίσω από αυτή τη διαδικασία υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί. Το κέντρο λήψης αποφάσεων στον εγκέφαλο είναι στον προμετωπιαίο φλοιό. Το άγχος επηρεάζει τη λειτουργικότητα αυτής της περιοχής. Βασικά, το άγχος επιβραδύνει το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου που είναι αναγκαίο για τις σωστές αποφάσεις. Για αυτό δεν χρειάζεται να απορείτε γιατί μένετε κολλημένοι στην αναποφασιστικότητα.
Καθώς το άγχος μπορεί να οδηγεί στην αναποφασιστικότητα, μπορεί, πολλές φορές να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ανησυχία ή επειδή τα συναισθήματα δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε ξεκάθαρα. Το άγχος κάνει δύσκολη την επεξεργασία των πληροφοριών που είναι ανάγκη να κάνουμε για να πάρουμε μια σωστή απόφαση.
Τελικά, το άγχος μας οδηγεί σε “ασφαλείς” επιλογές. Μπορεί να είναι σωστές αλλά και όχι. Και αν το άγχος σας έχει οδηγήσει σε κακές αποφάσεις στο παρελθόν, τότε νιώθετε περισσότερο άγχος για τις μελλοντικές σας αποφάσεις.
Για να ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα που οφείλεται στο άγχος μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
Ο χρόνος μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε όλα τα λάθη μας. Υπάρχει μια απροσδιόριστη δύναμη όταν αφήνουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και αποφασίζουμε να τα αξιολογήσουμε ξανά στο μέλλον.
Τι θα συνέβαινε αν παίρναμε μια λάθος απόφαση; Είναι φυσιολογικό να κάνουμε λάθη; Κάθε λάθος στη ζωή μας δίνει ένα πολύτιμο μάθημα. Αλλά πάντα παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις με βάση τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή.
Κάθε απόφαση μας δίνει την δυνατότητα να ενισχύσουμε κομμάτια του εαυτού μας στα οποία δεν νιώθουμε αρκετά ικανοί. Για να γίνει όμως αυτό είναι ανάγκη να δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Κάθε αλλαγή θέλει το χρόνο της. Ακόμη και αν δεν βλέπουμε άμεσα στα θετικά αποτελέσματα, θα έρθουν.
Η ζωή είναι δύσκολη και συνεχώς μαθαίνουμε. Κανένας μας δεν είναι αυτός που ήταν χθες και αυτό που θα είναι αύριο. Πρέπει να κάνουμε ειρήνη με αυτό. Η ζωή είναι γεμάτη με δεύτερες ευκαιρίες. Είμαστε πάντα σε κατάσταση εξέλιξης.
Η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και εξέλιξης. Σταδιακά μαθαίνουμε να μπουσουλάμε , να πέφτουμε και να περπατάμε. Το ίδιο συμβαίνει και στην ενήλικη ζωή. Πέφτουμε και σηκωνόμαστε άπειρες φορές.
Αν το άγχος είναι η πηγή που σας εμποδίζει να πάρετε μια απόφαση, καλό είναι να αντιμετωπίσετε την ρίζα του. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τη ρίζα του άγχους σας. Τίποτα δεν είναι τόσο κουραστικό όσο η αναποφασιστικότητα. Αν αναγνωρίσετε τη ρίζα του άγχους, μπορείτε να ξεπεράσετε την αναποφασιστικότητα και να πάρετε καλές αποφάσεις για τη ζωή σας.Μπορείτε να ενισχύσετε την αποφασιστικότητά σας