Αυτοΐαση- αυτοθεραπεία

αυτοΐαση, αυτοθεραπεία, ευτυχία, αυτοΐαση και άγχος, μηχανισμοί αυτοΐασης, αυτοΐαση και ενσυνειδητότητα, ενίσχυση αυτοΐασης με άσκηση, ενίσχυση αυτοθεραπείας με υγιεινή διατροφή, με ποιους τρόπους μπορώ να ενισχύσω την σωματική μου υγεία και την αυτοΐαση,

Αυτοΐαση – αυτοθεραπεία

Όταν ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αυτοΐασης, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας εκπλήξει! Να επουλωθούν δυσίατες πληγές, να αντιμετωπίσει χρόνια νοσήματα. Η συμβατική ιατρική με τα χημικά φάρμακα μπορεί να υποστηρίζει την διαδικασία ίασης, όμως τελικώς βοηθά τους ανθρώπους να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.

Πώς μπορούμε όμως να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αυτοΐασης και να ενισχύσουμε την αντοχή μας στα νοσήματα;

Το φαινόμενο placebo: η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και στο μυαλό

Όταν ένας ασθενής παίρνει ένα φάρμακο, συνήθως νιώθει άμεσα καλύτερα. Και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι ανεξάρτητο από το εάν ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Ακόμη και μια κάψουλα με ζάχαρη έχει κάποια θετική επίδραση. Η πίστη και η πεποίθηση ότι ένα φάρμακο θα βοηθήσει, βελτιώνει τη διάθεση και αυτό με τη σειρά του το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η θετική επίδραση χωρίς την άμεση επίδραση του φαρμάκου είναι γνωστή ως φαινόμενο placebo. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς προσδοκούν να συμβεί κάτι θετικό ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Ο εγκέφαλος λοιπόν, απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι μπορεί να έχουν αναλγητική δράση, για παράδειγμα. Ειδικά, στην περίπτωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, σε περιπτώσεις αϋπνίας και άγχους, το φαινόμενο placebo χρησιμοποιείται πλέον ενεργά.

Η θετική στάση είναι το κλειδί για την υγεία

Το φαινόμενο placebo δείχνει ότι αν έχουμε θετική στάση προς τον εαυτό μας, μια αισιοδοξία για την πορεία της υγείας μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία της αυτοΐασης. Όταν δείχνουμε εμπιστοσύνη στο σώμα μας, η αγωνία και η ανησυχία υποχωρούν. Με άλλα λόγια, το άγχος μειώνεται. Και ειδικά το χρόνιο στρες και άγχος έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας και στη διαδικασία της αυτοΐασης. Και οι επιδράσεις δεν είναι μονάχα ψυχολογικές.

Το άγχος αποτελεί δηλητήριο για την αυτοΐαση

Υπάρχει καλό στρες;

Το άγχος έχει σημαντικά αρνητική επιρροή στη συγκέντρωση και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών στο σώμα. Όταν νιώθουμε άγχος, ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη) και αισθανόμαστε πιο αποτελεσματικοί βραχυπρόθεσμα. Το σώμα κινητοποιεί τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα. Όλα αυτά μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη απόδοση σε μια “απειλή”, όπως στις εξετάσεις ή σε έναν διαγωνισμό.

Το άγχος δεν πρέπει να γίνει μια μόνιμη κατάσταση

Από την άλλη πλευρά, όταν το στρες είναι χρόνιο αυτό έχει κόστος στη ζωή μας. Το σώμα είναι συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού. Η αναγέννηση και η επιδιόρθωση των ιστών, που συμβαίνει στις φάσεις χαλάρωσης (και κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου), δεν γίνονται το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα νοσήματα και προβλήματα, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, η αϋπνία, οι ψυχικές διαταραχές και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το στρες επιβραδύνει την επούλωση

Το υπερβολικό στρες έχει τεράστια επίδραση στη διαδικασία της επούλωσης. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει δείξει ότι η επούλωση των πληγών είναι κατά 40% πιο αργή στη διάρκεια περιόδων άγχους. Οι διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα παρατείνονται, δημιουργώντας δυσλειτουργίες.

Το στρες κάνει πιο έντονη την αίσθηση του πόνου

Οι άνθρωποι με έντονο στρες είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο. Μια μελέτη έδειξε την επίδραση στην επούλωση ενός παράθυρου που βλέπει σε κήπο σε ασθενείς στο νοσοκομείο. Το παράθυρο έδινε την εντύπωση στους ασθενείς ότι είναι σε φυσικό περιβάλλον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του στρες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονταν λιγότερα παυσίπονα και είχαν λιγότερες επιπλοκές μετά το χειρουργείο.

Ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτοΐασης

Υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι για την ενίσχυση της διαδικασίας της αυτοΐασης που περιλαμβάνουν την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, την διαχείριση του άγχους και την τακτική χαλάρωση. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος επίσης συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία και στην υγεία μας.

1. Ενσυνειδητότητα

Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της αυτοΐασης είναι η ενσυνειδητότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναγνωρίζουμε νωρίς όλους τους ψυχοπιεστικούς παράγοντες και να κάνουμε κάτι για αυτό. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν και έτσι να αντιμετωπίζουμε ενεργά το στρες.

2. Άσκηση

Ιδίως η αεροβική άσκηση (ή κάποιο άθλημα που μας αρέσει πολύ), οδηγεί στην απελευθέρωση των ορμονών της χαράς. Επίσης ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και μας δίνει περισσότερη αντοχή. Η τακτική άσκηση ενισχύει τους μηχανισμούς αυτοΐασης. Η άσκηση είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την αντοχή μας στις ασθένειες.

3. Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτοΐασης στο σώμα. Για παράδειγμα, τέσσερα σημαντικά νοσήματα έχουν σχέση με τη διατροφή, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η σωστή διατροφή κρατά το σώμα σε ισορροπία. Έτσι μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό και να παραμένει υγιές.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, ολιστική διατροφή, να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες.

αυτοΐαση, αυτοθεραπεία

Με ποιους τρόπους μπορώ να χρησιμοποιήσω το μυαλό μου για να ενισχύσω την σωματική μου υγεία;

Υπάρχει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και τα όσα νιώθουμε στο σώμα. Όπως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα για να μειώσουμε το ψυχολογικό στρες, μπορούμε και αντίστροφα να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για να βελτιώσουμε το σώμα μας.

Με την αλλαγή του τρόπου σκέψης και την ανάληψη του ελέγχου του μυαλού μας μπορούμε να βελτιώσουμε την σωματική υγεία και την ευεξία μας. Ο θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να μην θεραπεύει τα πάντα, αλλά ενισχύει τη διάθεσή μας, το ανοσοποιητικό μας και αποτελεί στοιχείο κλειδί για την υγεία, σωματική και ψυχική.

1. Μια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν πιστεύουμε σε αυτή

Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο placebo επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αν κάποιος σας πει ότι ένα χάπι γιατρεύει τον πονοκέφαλο, είναι πιθανό να βρείτε την θεραπεία βοηθητική, ακόμη και αν το φάρμακο είναι ένα χάπι με ζάχαρη.

Είτε θέλετε να βρείτε μια θεραπεία για ένα πρόβλημα στο γόνατο είτε βλέπετε ένα χειροπράκτη για έναν πόνο στην πλάτη, η πεποίθηση ότι η θεραπεία θα δουλέψει μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ίδια τη θεραπεία. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας, καλό είναι να σκεφτείτε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει.

2. Ο ύπνος είναι πολύ καλύτερος όταν γράφετε σε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Αν υποφέρετε από αϋπνία, ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ίσως είναι η καλύτερη θεραπεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη προάγει τον ύπνο.

Καλό είναι να γράφετε τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη πριν από τον ύπνο. Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης πριν από τον ύπνο αυξάνουν τις πιθανότητες για έναν καλό ύπνο.

3. Μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο αν βρούμε το σκοπό της ζωή μας

Όταν νιώθουμε ότι έχουμε ένα σκοπό αυτό αυξάνει την διάρκεια της ζωής μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει νόημα και σκοπό, είναι πιο υγιείς, ευτυχισμένοι και ζουν περισσότερο.

Είτε η δουλειά σας δίνει νόημα στη ζωή σας ή έχετε βρει το σκοπό της ζωής σας στον εθελοντισμό, να έχετε στο μυαλό σας ότι όλα αυτά έχουν αξία. Όταν κάποιος έχει έναν λόγο να ξυπνά το πρωί, αυτό είναι ένα μυστικό μακροζωίας.

4. Η αισιοδοξία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το δυνατό ανοσοποιητικό στους αισιόδοξους ανθρώπους έχει να κάνει με το γεγονός ότι φροντίζουν την υγεία τους.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αισιόδοξη στάση είναι αυτή που επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας. Όταν κοιτάμε στην φωτεινή πλευρά της ζωής είναι λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουμε επειδή η αισιοδοξία κρατά το ανοσοποιητικό μας δυνατό.

5. Ο διαλογισμός επιβραδύνει την γήρανση

Ο διαλογισμός προφέρει πολλά οφέλη ενάντια στις επιβλαβείς επιδράσεις στου στρες στο σώμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση. Ο διαλογισμός όχι μόνο βοηθά στο να μένουμε νέοι, αλλά επίσης βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών που έχουν σχέση με την ηλικία. Ο διαλογισμός συμβάλλει στην μακροζωία. Αλλά ανεξάρτητα με την ηλικία, δεν είναι ποτέ αργά να επωφεληθούμε από το διαλογισμό.

6. Το γέλιο μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού

Αν θέλετε να έχετε μια υγιή και δυνατή καρδιά, σκεφτείτε κάτι διασκεδαστικό. Οι μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την φλεγμονή στις αρτηρίες. Ίσως, το γέλιο να είναι το καλύτερο φάρμακο.

Προσοχή, μείνετε μακριά από “θαυματουργά” φάρμακα

Ειδικά στην απεραντοσύνη του διαδικτύου, υπάρχουν πολλά σκευάσματα υποσχόμενα θεραπείες για κάθε είδους πρόβλημα. Πρέπει πάντα να βλέπετε με καχυποψία όταν ακούτε για τις θαυματουργές επιδράσεις ενός νέου φαρμάκου ή μιας θεραπείας. Χρειάζεται πολλή προσοχή για να μην πέσετε σε παγίδες και καλό είναι να μιλάτε με το γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε σκεύασμα. Πολλές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνες.

Πότε πρέπει να μιλήσω με το γιατρό μου;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοΐασης δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε να πάμε στο γιατρό. Πρέπει πάντα να ζητάμε ιατρικές συμβουλές όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Όταν καθυστερούμε να πάμε στο γιατρό αυτό μπορεί να οδηγεί στην εξέλιξη μιας σοβαρής νόσου την οποία μπορεί να ανακαλύψουμε πολύ αργότερα και να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Η δύναμη του μυαλού

Το μυαλό μας μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος ή ο χειρότερος εχθρός μας. Όμως μπορούμε να μάθουμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να βοηθά στην υγεία του σώματος. Ο καθένας έχει την ικανότητα να χτίσει την ψυχική του δύναμη. Με συνειδητή προσπάθεια και την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING  ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει τις δυνατότητές του.