Κάνε το Τεστ
γυμναστική, οφέλη άσκησης, οφέλη γυμναστικής, οφέλη γυμναστικής στην υγεία

Οφέλη της άσκησης

Οφέλη Άσκησης

Όλοι μας γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας. Βέβαια πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βάλουν την άσκηση στο πρόγραμμα τους.

Καταπολέμηση νοσημάτων

Ανεξάρτητα με την ηλικία και το βάρος σας η άσκηση βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, της καλής χοληστερόλης, και μειώνει τα ανθυγιεινά τριγλυκερίδια. Βοηθά στη σωστή ροή του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Το μεταβολικό σύνδρομο
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ο διαβήτης τύπου 2
  • Η κατάθλιψη
  • Το άγχος
  • Πολλές μορφές καρκίνου
  • Η αρθρίτιδα

Burnout

Αρκετοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το χρόνιο άγχος. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, οι προθεσμίες, οι απαιτήσεις στη δουλειά δεν τελειώνουν ποτέ. Αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να εκδηλωθούν με άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία. Όλα αυτά οδηγούν στο burnout. Η άσκηση αποδεδειγμένα βοηθά στην χαλάρωση και στη ρύθμιση της διάθεσης.

Στη διάρκεια της άσκησης, το σώμα παράγει νευροχημικές ενώσεις που ρυθμίζουν την διάθεση και σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και η σεροτονίνη. Και οι δύο αυτοί νευροδιαβιβαστές σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Γνωστική λειτουργία

Η άσκηση βοηθά να μεγιστοποιήσετε την πνευματική σας απόδοση. Εκτός από τους νευροδιαβιαστές που απελευθερώνονται κατά την άσκηση, απελευθερώνεται επίσης ντοπαμίνη και ακετυλοχολίνη. Η ντοπαμίνη προκαλεί ευχαρίστηση, αυξάνει τη συγκέντρωση και την προσοχή. Η ακετυλοχολίνη ενισχύει την σκέψη, την μνήμη, το κίνητρο και τη συγκέντρωση. Η άσκηση επίσης αυξάνει την πλαστικότητα και την αναγέννηση των νεύρων. Η πλαστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του  εγκέφαλου να αναπτύσσει νέες νευρικές συνδέσεις και βελτιώνει αυτές που υπάρχουν ήδη.

Έλεγχος του βάρους

Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της αύξησης βάρους ή βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Όταν είστε δεσμευμένοι στη φυσική δραστηριότητα, καίτε θερμίδες. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε.

Δεν είναι αναγκαίο να πηγαίνετε καθημερινά στο γυμναστήριο. Να θυμάστε ότι η οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από την καθόλου δραστηριότητα. Για να ωφεληθείτε από την άσκηση μπορείτε να ανεβαίνετε τα σκαλιά ή να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Κίνητρα για άσκηση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τα κίνητρα σας για την άσκηση. Καλό είναι να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Κάντε κάτι που σας αρέσει, προγραμματίστε την ώρα που θα κάνετε άσκηση και βρείτε καλή παρέα.

Αν κάνετε κάτι που σας αρέσει είναι πολύ πιθανό να δεσμευτείτε σε αυτό. Αν όμως δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε, θα δυσκολευτείτε να μείνετε αφοσιωμένοι. Αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο, μην τρέχετε. Αν σας αρέσει ο χορός, κάντε χορό. Καλό είναι να βάλετε την άσκηση στην πρωινή σας ρουτίνα ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν ξυπνάτε. Βρείτε φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας για να κάνετε μαζί γυμναστική και να περνάτε όμορφα.

Βελτίωση της διάθεσης

Η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ουσιών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι. Επίσης θα νιώθετε καλύτερα με την εμφάνισή σας και τον εαυτό σας όταν θα αρχίσετε να ασκείστε τακτικά, και αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας.