Κάνε το Τεστ
προσδοκίες, οι προσδοκίες στη ζωή μας, πως δημιουργούνται οι προσδοκίες, πως μας επηρεάζουν οι προσδοκίες

Οι προσδοκίες στη ζωή μας

Προσδοκίες

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε προσδοκίες. Είναι μια ευκαιρία να φανταστούμε ένα ιδανικό αποτέλεσμα, σε ότι και αν κάνουμε. Αυτές οι προσδοκίες επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις και τις πεποιθήσεις μας. Όταν νιώθουμε ενθουσιασμένοι για κάτι, δημιουργούμε προσδοκίες που ταιριάζουν με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό σενάριο στο μυαλό μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι προσδοκίες δεν γίνονται πραγματικότητα. Τότε μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία για πολύ καιρό.

Κάποιοι άνθρωποι δημιουργούν προσδοκίες με τα χειρότερα δυνατά σενάρια με αποτέλεσμα να αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα πριν δουν την έκβαση μιας κατάστασης. Έτσι, νιώθουν ανακούφιση όταν οι προσδοκίες τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το κλειδί είναι να αποφεύγετε κάθε μη ρεαλιστική προσδοκία. Αυτό θα σας δώσει κίνητρο αλλά είναι δύσκολο στην επίτευξή του. Είναι ανάγκη να ελέγχουμε τις προσδοκίες μας επειδή αν δεν το κάνουμε, μπορεί να μας προκαλέσουν θλίψη, θυμό, δυσαρέσκεια και απογοήτευση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την ευτυχία τους στις προσδοκίες. Αυτό δεν είναι λάθος, αν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες που θα μας δώσουν χαρά.

Το πρόβλημα με τις προσδοκίες συμβαίνει όταν προσδοκάμε να συμβεί κάτι χωρίς να έχουμε καλούς λόγους για αυτή την προσδοκία. Αν πιστεύετε ότι οι προσδοκίες μόνες τους θα σας φέρουν αυτά που θέλετε, τότε είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείτε.

Το να περιμένετε η ζωή να κυλήσει με τον τρόπο που εσείς θέλετε είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσει στην απογοήτευση επειδή η ζωή δεν εξελίσσεται πάντα με τον τρόπο που θέλουμε. Αυτές οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε αποτύχει και η απογοήτευση οδηγεί στη δυσαρέσκεια.