Κάνε το Τεστ

Είναι φυσιολογικές οι εναλλαγές στη διάθεση;

Εναλλαγές στη διάθεση

Μπορεί κάποιες μέρες να ξυπνάτε και να μην νιώθετε στα καλύτερά σας, αλλά σύντομα η διάθεσή σας να επανέρχεται. Ίσως να σκέφτεστε αν αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές. Μπορεί να είναι φυσιολογικές όταν δεν παρεμβαίνουν στη ζωή σας ή στις ζωές των ανθρώπων γύρω σας.

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας στη διάρκεια της ημέρας. Λόγω του ρυθμού του σώματος, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ενέργεια μέχρι το μεσημέρι αλλά τείνουν να έχουν αρνητικά συναισθήματα νωρίς το απόγευμα ή το βράδυ.

Κάποιες φορές, οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ψυχικής διαταραχής ή κάποιου άλλου νοσήματος.

Άγχος

Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας και οι ξαφνικές αλλαγές, και οι καλές και οι κακές, μπορούν εύκολα να επηρεάσουν την διάθεσή σας. Όταν είστε ευαίσθητοι, μπορεί να αντιδράτε πιο έντονα στις καταστάσεις που προκύπτουν.

Η έλλειψη ύπνου, είναι κάτι πολύ συχνό στους ανθρώπους με άγχος. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν αναστάτωση, φόβο, και ανησυχία ακόμη και όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Μπορεί να έχουν διαταραχή γενικευμένου άγχους αν δεν μπορούν να ελέγξουν  τις ανησυχίες τους.

Ορμονικές αλλαγές

Άλλες πιθανές αιτίες που προκαλούν εναλλαγές στη διάθεση είναι οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά στα οιστρογόνα. Οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών είναι φυσιολογικές και επηρεάζουν την διάθεση, όπως οι αλλαγές που παρατηρούνται κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Για τους ίδιους λόγους, οι εναλλαγές στη διάθεση είναι συχνές σε απόκριση στις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα αντισυλληπτικά χάπια, βοηθούν στη μείωση των εναλλαγών της διάθεσης που συνδέονται με την έμμηνο ρύση, αλλά πολλές φορές οι εναλλαγές στη διάθεση είναι παρενέργεια αυτών των φαρμάκων.

Κατάθλιψη

Οι εναλλαγές στη διάθεση είναι συχνές στην κατάθλιψη, ειδικά όταν αυτή παραμένει χωρίς θεραπεία. Η διάθεση ενός ατόμου μπορεί να κυμαίνεται από ευερεθιστότητα μέχρι υπερβολική θλίψη και ξεσπάσματα θυμού.

Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως:

  • θλίψη, απελπισία
  • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που πριν απολάμβαναν
  • δυσκολίες στον ύπνο
  • αλλαγές στην όρεξη
  • κόπωση
  • δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων
  • αυτοκτονικές σκέψεις