Κάνε το Τεστ
απώλεια εργασίας, απόλυση, ανεργία, πένθος για την απώλεια της δουλειάς

Η απώλεια της δουλειάς προκαλεί έντονο άγχος

Απώλεια Δουλειάς και Άγχος

Τα σχέδια για την καριέρα χρειάζονται διορατικότητα και προοπτική, ώστε να μπορέσετε να προβλέψετε το μέλλον. Πολλά επαγγελματικά ρίσκα είναι προβλέψιμα, όπως οι τάσεις της αγοράς και τα μοτίβα συμπεριφοράς των καταναλωτών. Όμως ο κίνδυνος μιας πανδημίας δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος  να προβλέψει. Ο Covid-19 θα έχει και απρόοπτες οικονομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα σημαντική οικονομική ύφεση σε ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι με τηλεργασία. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Αυτοί που έχουν πάρει άδεια χωρίς να το θέλουν ή απολύονται βιώνουν αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και συναισθηματικές. Όσον αφορά την ψυχική υγεία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς δεν είχαν προβλέψει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Γιατί η απώλεια της δουλειάς προκαλεί τόσο στρες;

Η δουλειά μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό τρόπο για να ζήσουμε. Επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, όπως και τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Μας δίνει σκοπό και νόημα στη ζωή. Αυτό εξηγεί το γιατί η απώλεια της δουλειάς και η ανεργία είναι τόσο αγχωτική.

Η απώλεια της δουλειάς και η ανεργία περιλαμβάνει πολλές αλλαγές. Πέρα από την απώλεια εισοδήματος, η απώλεια μιας δουλειάς φέρνει και άλλες μεγάλες απώλειες, κάποιες από τις οποίες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν:

  • Επαγγελματική ταυτότητα
  • Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • Καθημερινή ρουτίνα
  • Δραστηριότητα με σκοπό
  • Ένα εργασιακό κοινωνικό δίκτυο
  • Αίσθηση ασφάλειας

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμωμένοι, πληγωμένοι ή να πενθείτε για όλα αυτά που χάσατε ή να νιώθετε ανησυχία για το μέλλον. Όμως δεν έχει σημασία πόσο εξουθενωτική φαίνεται τώρα αυτή η απώλεια, γιατί υπάρχει ελπίδα. Με τον καιρό και τις κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αποτυχία, να ανακουφιστείτε από το στρες και την ανησυχία και να προχωρήσετε στην καριέρα σας.

Πένθος μετά την απώλεια της δουλειάς

Το πένθος είναι μια φυσιολογική απόκριση στην απώλεια, και περιλαμβάνει και την απώλεια της δουλειάς. Η απώλεια της δουλειάς σας κάνει να προχωρήσετε σε γρήγορες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αναστάτωση, θυμό , κατάθλιψη ή έλλειψη ισορροπίας.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί. Χρειάζεστε χρόνο για να πενθήσετε για την απώλεια της δουλειάς σας και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας.

Σκεφτείτε την απώλεια της δουλειά σαν προσωρινή απώλεια. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει τεράστιες αποτυχίες στην καριέρα τους αλλά τις ξεπερνούν, μαθαίνουν από αυτές τις εμπειρίες και ξαναπροσπαθούν. Μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας με δημιουργικό τρόπο. Γράψτε για την απώλεια της δουλειάς σας σε ένα ημερολόγιο, και αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε ρεαλιστικά τη  νέα κατάσταση και να βάλετε τα πράγματα σε σειρά.

Ο καθένας πενθεί διαφορετικά , με το δικό του μοναδικό τρόπο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με υγιή τρόπο.

Ζητήστε υποστήριξη

Είτε απολυθήκατε είτε παραιτηθήκατε, όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας του Covid-19 δεν έχουν τη διάθεση να επικεντρωθούν στην αυτοβελτίωση τους. Πρώτα από όλα, είναι ανάγκη να επικεντρωθείτε στη βελτίωση της διάθεσης. Οι αγαπημένοι σας, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη, κατανόηση και ενθάρρυνση ώστε να προχωρήσετε. Η ενθάρρυνση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις όσο είστε άνεργοι, τις συναισθηματικές και τις οικονομικές.