Κάνε το Τεστ
eft, τι είναι το eft, τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης, tapping, ψυχοθεραπεία που επικεντρώνεται στα συναισθήματα, πώς λειτουργεί το eft, που βοηθά το eft

Τι είναι το EFT;

EFT

Στο χώρο της ψυχοθεραπείας, EFT είναι το ακρωνύμιο για δύο εντελώς διαφορετικές τεχνικές:
α) το Emotionally Freedom Technique που περιλαμβάνει μικρά χτυπήματα στο πρόσωπο κυρίως (γνωστό και ως Tapping) και
β) η Emotionally Focused Therapy, που είναι ουσιαστικά ψυχοθεραπεία ζευγαριών εστιασμένη στα συναισθήματα

Α. Emotionally Freedom Technique

Το EFT είναι μια τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (Emotional freedom therapy), που περιλαμβάνει χτυπήματα στο πρόσωπο (Tapping), και είναι μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση που χρησιμοποιεί φυσικές παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία της ενέργειας στο σώμα.

Τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορείτε να τη φανταστείτε ως μια "ψυχολογική εκδοχή" του βελονισμού, και βασίζεται στην ιδέα ότι η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα (βελονιστικά σημεία) μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των μπλοκαρισμένων συναισθημάτων και έτσι να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα. Γίνεται με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή.

Αποτελεί ουσιαστικά μια συμπληρωματική θεραπευτική παρέμβαση και συνήθως συνδυάζεται με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας ή τεχνικές που επικεντρώνονται στην έκφραση του εαυτού.

Πως λειτουργεί η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT);

Η τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT/Tapping) είναι μια ενεργειακή παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζεται στην ιδέα ότι το μπλοκάρισμα της ενέργειας στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Το EFT έχει ως στόχο της απελευθέρωση της ροής της ενέργειας και την επαναφορά της ισορροπίας στο σώμα. Τα σημεία στα οποία ασκείται πίεση στη διάρκεια της EFT εξαρτώνται από την φύση του προβλήματος που χρειάζεται να αντιμετωπίσετε και τον εντοπισμό των ενεργειακών μεσημβρινών στο σώμα, μια ιδέα που έχει εν μέρει τις ρίζες της στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.

Ο συνδυασμός της πνευματικής συγκέντρωσης και της φυσικής πίεσης στα σωστά σημεία, βοηθά στην απελευθέρωση των επώδυνων συναισθημάτων και στην επίλυσή τους μέσω της αποδοχής και της ισορροπίας της ενέργειας.

Δομή EFT συνεδριών

Οι περισσότερες συνεδρίες EFT έχουν την ίδια βασική δομή. Αρχικά μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σας δουλεύετε για να εντοπίσετε το πρόβλημα που θέλετε να λύσετε, είτε είναι η ανησυχία για μια κατάσταση, ένα γενικευμένο αίσθημα άγχους ή κάποια σωματικό σύμπτωμα. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας κάνει ερωτήσεις για να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε σε τι θέλετε να επικεντρωθείτε, αλλά σε αντίθεση με την κλασική ψυχοθεραπεία, η εστίαση στις συνεδρίες δεν αφορά την προέλευση των ανησυχιών σας, τις σκέψεις σας και τις λεπτομέρειες για την συναισθηματική σας κατάσταση.

Από τη στιγμή που έχετε βρει το στόχο σας, το EFT συνήθως ξεκινά με τη δήλωση του θέματος που σας απασχολεί δυνατά και στη συνέχεια προχωράτε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να επαναφέρουν την ισορροπία της ενέργειας στο σώμα σας. Οι κινήσεις του EFT είναι σύντομες, απλά χτυπήματα με την άκρη των δαχτύλων, σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης (εντελώς ανώδυνο).

Ενώ επαναλαμβάνεται μια αλληλουχία χτυπημάτων, μπορεί ο θεραπευόμενος επαναλαμβάνει μια δήλωση που έχει σχεδιαστεί  για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία θέλει να απελευθερώσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να δηλώσετε την ένταση της συναισθηματικής σας αντίδρασης στο πρόβλημα που σας απασχολεί στην αρχή της διαδικασίας και μετά στο τέλος, έτσι θα μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδό σας. Από τη στιγμή που θα έχετε επιλύσει τα συναισθήματα που στοχεύετε, μπορείτε να προχωρήσετε και να στοχεύσετε άλλα συναισθήματα.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά το EFT;

Το EFT χρησιμοποιείται για την θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με τα ψυχικά τραύματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το άγχος, την κατάθλιψη, και καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος. Επίσης μπορεί να είναι βοηθητική για τους ανθρώπους που δεν έχουν απαραιτήτως κάποια ψυχική διαταραχή αλλά αντιμετωπίζουν συναισθηματικές προκλήσεις στη ζωή τους.

eft

Β. Emotional Focused Therapy - ψυχοθεραπεία που εστιάζει στα συναισθήματα

Η θεραπεία που είναι εστιασμένη στα συναισθήματα (δημιουργήθηκε από την ψυχολόγο Sue Johnson) είναι μια δημοφιλής προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία ζεύγους. Βοηθά τα ζευγάρια να περιορίσουν τις συγκρούσεις και να μειώσουν την συναισθηματική απόσταση μεταξύ τους και έτσι ο κάθε σύντροφος εκφράζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Οι συγκρούσεις παρατηρούνται όταν τα ζευγάρια δεν νιώθουν συνδεδεμένα

Η εστιασμένη στα συναισθήματα ψυχοθεραπεία πρεσβεύει ότι το συναίσθημα της αγάπης και της σύνδεσης και είναι πρωταρχικές ανάγκες των συντρόφων. Όταν μαλώνετε με το σύντροφό σας αυτό το αίσθημα της αγάπης και της σύνδεσης εξαφανίζεται. Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα χρήσιμο προειδοποιητικό σημάδι.

Μπορείτε να σκεφτείτε ένα τσακωμό σαν ένα παγόβουνο. Ένα κομμάτι του είναι ορατό αλλά ο μεγαλύτερος όγκος βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και περιμένει να αποκαλυφθεί. Το θέμα της σύγκρουσης είναι σαν την κορυφή του παγόβουνου, ενώ κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα, "Νιώθω ασφάλεια μαζί σου; Είμαι ξεχωριστός για εσένα; Με αγαπάς; Νοιάζεσαι για μένα;"

Η ψυχοθεραπεία που εστιάζει στα συναισθήματα βοηθά να αναγνωρίσετε ότι αν δεν νιώθετε ασφάλεια στη σχέση σας, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να ανταποκριθείτε όταν παρουσιάζεται μία διαφωνία στο ζευγάρι:

  • Επίθεση/Διεκδίκηση: θυμώνετε, γίνεστε επικριτικοί και ανεβαίνει ο τόνος της φωνής σας.
  • Απομόνωση/Απόσυρση: είστε ήσυχοι, απομακρύνεστε και αποφεύγετε το σύντροφό σας.

Αν η επίθεση ή η απομόνωση συμβαίνει στη σχέση σας, μην πανικοβάλλεστε, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές έντασης σε μια σχέση και να εκδηλώνονται με αυτό τον τρόπο. Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά θέλετε να υπάρχει αγάπη και σύνδεση με το σύντροφό σας και η επίθεση και η απομόνωση δεν σας το προσφέρουν αυτό.

Η ψυχοθεραπεία που εστιάζει στα συναισθήματα θεωρεί ότι η "επίθεση" και η "απομόνωση" είναι κομμάτι ενός κύκλου. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, η επικοινωνία σας μετατρέπεται σε ένα αρνητικό κύκλο που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτό τον κύκλο πριν καταστρέψει τη σχέση σας.

Το κλειδί για να επουλώσετε τη σχέση σας είναι να αναγνωρίσετε τον κύκλο, να μάθετε τι πραγματικά έχετε ανάγκη, να επικοινωνείτε για τις ανάγκες σας με τρόπο που προάγει τη σύνδεση.

Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία που επικεντρώνεται στα συναισθήματα;

Η ψυχοθεραπεία που εστιάζει στα συναισθήματα επικεντρώνεται στην παρούσα στιγμή ώστε να κάνετε αλλαγές στο "εδώ και στο τώρα". Υπάρχουν τρία βήματα ή στάδια. Αρχικά αποκλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στους συντρόφους ή ο αρνητικός κύκλος αλληλεπίδρασης και έτσι βοηθιούνται να δουν και να κατανοήσουν τι συμβαίνει πραγματικά στη σχέση τους. Το πρόβλημα συνήθως είναι η ανασφάλεια και η απόσταση.

Το επόμενο βήμα είναι η αναδιάρθρωση των αλληλεπιδράσεων, όπου ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τους συντρόφους να συζητήσουν για τους φόβους στη σχέση, και να χρησιμοποιούν γλώσσα που δεν απομακρύνει τον άλλο. Οι σύντροφοι μαθαίνουν να στρέφονται ο ένας στον άλλο και να συζητούν τις ανάγκες τους και να είναι πιο ανοιχτοί και ευαίσθητοι ο ένας με τον άλλο.

Το τρίτο βήμα είναι η παγίωση, στην οποία ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τους συντρόφους να δουν τα αρνητικά μοτίβα συμπεριφοράς και πως μπορούν να τα αλλάξουν και να επικοινωνούν με υγιή τρόπο στο μέλλον.