Πως μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας που έχει κατάθλιψη

σχέση, κατάθλιψη, τρόποι για να βοηθήσετε το σύντροφό σας που έχει κατάθλιψη, πως θα βοηθήσετε το σύντροφό σας που έχει κατάθλιψη

Κατάθλιψη και Σχέση

Αν είστε σε σχέση με ένα άτομο που βιώνει κατάθλιψη, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε ανάμικτα συναισθήματα και να έχετε πολλές απορίες. Μπορεί να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, πως η κατάθλιψη επηρεάζει τη σχέση σας και πως θα υποστηρίξετε το σύντροφό σας να ξεκινήσει θεραπεία. Αν και ο κάθε άνθρωπος βιώνει την κατάθλιψη με μοναδικό τρόπο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον αγαπημένο σας.

Ενημερωθείτε για την κατάθλιψη

Ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της μείζονος κατάθλιψης είναι ότι διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων παρατηρείται καταθλιπτική διάθεση ή απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη δεν είναι μια στατική νόσος. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να έχουν πολύ καλές μέρες, ακόμη και καλές μέρες, μέχρι να νιώσουν ξανά έντονη καταθλιπτική διάθεση. Η κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Θλίψη, κλάμα, απελπισία
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες
  • Άγχος
  • Ξεσπάσματα θυμού
  • Ενοχές
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων

Μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας να κατανοήσει τη νόσο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ποικίλουν και μπορεί να αλλάζουν με τον καιρό.

Μην παίρνετε την κατάσταση προσωπικά

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τρόπους που φυσιολογικά δεν θα το έκαναν. Μπορεί να θυμώνουν εύκολα, να είναι ευερέθιστοι ή να απομονώνονται. Μπορεί να μην έχουν την διάθεση να βγουν έξω ή να κάνουν πράγματα που πριν απολάμβαναν. Επίσης μπορεί να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Όλα αυτά δεν χρειάζεται να τα παίρνετε προσωπικά και δεν σημαίνουν ότι ο σύντροφός σας δεν νοιάζεται πλέον για εσάς. Είναι συμπτώματα της κατάθλιψης και απαιτούν θεραπεία.

Να είστε δίπλα τους

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για κάποιον που έχει κατάθλιψη είναι απλά να είστε εκεί για αυτόν και να εκφράζετε προφορικά την υποστήριξή σας. Μείνετε κοντά του και ακούστε όλα όσα έχει να σας πει για τα συναισθήματά του.

Βοηθά πολύ να κάνετε καθημερινά τις δουλειές του σπιτιού καθώς πολλοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις. Πείτε τους ότι είστε εκεί για οτιδήποτε χρειαστούν.

Ενθαρρύνετε την θεραπεία

Για πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη, τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλέσουν αξιοσημείωτα προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες όπως η δουλειά, το σχολείο, οι κοινωνικές υποχρεώσεις ή οι σχέσεις. Άλλοι άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι έχουν κατάθλιψη. Μπορεί να μην κατανοούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να σκέφτονται ότι τα συναισθήματά τους είναι κάτι που πρέπει να υπομείνουν.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι έχουν τη θέληση να νιώσουν καλύτερα αλλά η κατάθλιψη σπάνια βελτιώνεται χωρίς θεραπεία. Μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας ενθαρρύνοντας τη θεραπεία .

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ